Prietokove akva



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Prietokove akva

Odoslaťod snake » 09 Dec 2006 21:55 pm

Tak teda som sa po dlhom vahani a planovani rozhodol urobit v akva prietokovy system s permanentnym pritekanim a odtekanim vody. Zatial odo dnes len v skusobnej prevadzke, ale do buducna by som chcel doplnat info o vysledkoch.
Rozhodol som sa pre tento system hlavne pre znizeniee NO3 pri diskusoch..Mam dost vela ryb a napriek rastlinam sa mi NO3 drzia na cca40mg/l.
Akva mam 700l s externym filtrom/ vid fotoalbum/ s objemom filtr.hnoty asi 50l a cerpadlom 2500l/h /vyska vytlaku 1,5m/.
Co sa tyka prevedenia..
Privod som natiahol z kuchyne, rozdvojkou z prackoveho ventilu. Pouzil som kurenarsky ventil, ktory ma jemnejsiu regulaciu..Asi 15m hadicky s priemerom 8mm som doviedol roznymi skrysami /skrine, podhlad a pod/ az k akva.Horsie to bolo z odvodom odpadnej vody, nakolko pritokova ide pod tlakom kamkolvek, ale odpad musi mat samospad..
Vyriesil som to navrtanim maleho prepadu do externeho filtra a z neho vyviedol hadicu 12mm..Hlavna otazka bola, kam s vodou..Tak som do baraku navrtal dieru a vodu nechal kvapkat zo 7meho poschodia na ulicu..
Prietok som nastavil na 60ml/min..To je nejakych 600l za tyzden..
Voda do akva len kvapka a nehrozi vykyv teploty a co je najdolezitejsie, pri tak malom prietoku netoci vodomer..
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Reklama

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Roman » 09 Dec 2006 22:04 pm

hmm a co spravis az ti ten odtok v zime zamrzne ??
to bude fasa plavajuca podlaha

btw : ktorej ulici sa mam v PK vyhybat ?? nerad by som dostal sprsku dikusovej vody za golier :)
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Prietokove akva

Odoslaťod marlo » 09 Dec 2006 22:26 pm

Hmm...tak riesenie z dierkou v panelaku na 7poschodi je asi "Akvacin roka 2006"

- uz dlhsie chcem zorganizovat takuto sutaz

snake - 600l tyzdenne na nevinnych ludi .. ? :)

tak to som naozaj zvedavy ako toto dopadne...a ako aj ROman spominal...ked zamrzne koniec odpadovej hadicky ???
Obrázok používateľa
marlo
akvaland.sk
akvaland.sk
 
Príspevky: 1408
Obrázky: 25
Založený: 13 Jún 2002 14:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Raviolka » 09 Dec 2006 22:38 pm

marlo, dávam Snake-ovi svůj hlas :mrgreen: :wink:

Snake, nebylo by lepší (tj. jednodušší, bezpečnější, levnější, spolehlivější, trvanlivější a ohleduplnější) řešení prostě ubrat pár ryb, když přiznáváš, že jich máš "dosť veľa"? :-)

Tísíce akvaristů řeší problémy s dusičnany v (nejen) diskusových akváriích - ale jsi první, který se přiznal, že navrtal díru do paneláku a pouští vodu jen tak do světa :roll:
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2574
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Prietokove akva

Odoslaťod jzamko » 09 Dec 2006 23:01 pm

to sa nedá ináč iba: WAW
Obrázok používateľa
jzamko
 
Príspevky: 120
Obrázky: 5
Založený: 02 Nov 2006 17:58 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Prietokove akva

Odoslaťod XP » 09 Dec 2006 23:24 pm

Jedno akvarko s prietokovym systemom nemoze byt ziaden problem, ja prevadzkujem chovny stojan s 28 akvarkami a cely je prietocny. Je pravda ze bol od zaciatku planovany ako prietokovy, a pri skladani nadrzi som nechal zboku v rohu navrtat 1/2" dierku pre srubovaci element rurkoveho systemu NIBCO. Donho trosku molitanu aby sa neodplavoval poter. Rurkovym systemom mam spojene vsetky nadrze a zvedene do odpadu do gulicky. Takze nakolko je diera cca 4cm od vrchu akva, tak sa krasne konstantne drzi hladina pri dokvapkavani. Horsi problem bol ako vyriesit distribuciu vody, nato mi pomohla nahoda - pri potulkach v Hornbachu som narazil na zahradny zavlahovy system GARDENA, kde do vodovodnej siete je pripojeny cez emg.ventil jednoduchy regulator tlaku a nasledne pokracuje distribucna 6mm hadicka s kvapkacmi. Takto pekne rovnomerne kvapka naraz do 28 akvariek voda cez spinacie hodiny/emg.ventil vzdy 15minut. Kvapkace su s definovanym prietokom 2l/hod.... cize menim cca 6l v 50 l chovnych nadrziach denne. Zial toto kvapkanie mi uz vodomer zaznamena, ak to bolo myslim len 6ks tak sa skutocne neroztocil :) Zatial som s tymto systemom velmi spokojny, prave prevadzam pokus, s ktorym urcite nebude nikto suhlasit, ale hladam strop... takze v 120l nadrzi, do ktorej kvapkaju 2kvapkace vychovavam od poteru cca 500 a v dalsej cca 1000 gupiek. Prva skupina ma 2mesiace, ryby su krasne velke , cule , zdrave , zrave, pohyblive..no2 stale na nule. Dalsie akvarko... kde je 1000 mesacnych ryb opet doteraz vsetko v poriadku. tak uvidime co dokaze prietokovy system :) budem informovat
Naposledy upravil XP dňa 09 Dec 2006 23:25 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
XP
 
Príspevky: 218
Obrázky: 34
Založený: 20 Okt 2004 02:01 am
Bydlisko: Kosice

Re: Prietokove akva

Odoslaťod caloghero » 09 Dec 2006 23:25 pm

marlo napísal:Hmm...tak riesenie z dierkou v panelaku na 7poschodi je asi "Akvacin roka 2006"

snake vyhral v kategorii:
"Akvacin dni T>0°C roku 2006" :lol:

marlo napísal:snake - 600l tyzdenne na nevinnych ludi .. ? :)

no comment :mrgreen:
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 10 Dec 2006 01:40 am

Ad1: Problem zamrzania budem riesit, az ked nastane..
Ad2: Mozno sa to zda vela, ale vlastne ide len o rychlejsie kvapkanie..
Aspon viem kolko vody minie kvapkajuci vodovod.
A kopec z tej vody sa odpari, tak do sveta ide iba mala cast..Denne sa mi odpari asi 5l vody, nakolko namam akva, ani filtre zakryte.
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Kubo » 10 Dec 2006 10:27 am

:lol: Haluz tema dost ma zaujala hlavne snakeov napad. :lol: Ale podla mna to bude trochu napadne ak to budu ludia vidiet a navyse steny budovy budu asi stale vlhke.Nerozpadne sa ta budova skor ? :lol: No a nerozmyslal si , ze su aj neprajnici ludia ktory to mozu zahlasit ze "aha on tam nieco ma" a povedia to nejakej "vyssej moci" ? :) A este ti potom vyparu pokutu ze si spravil dieru az von cez panel (neviem ci je to povelene alebo nie ale este u nikoho som to nevidel) :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 10 Dec 2006 18:24 pm

Jasne..To su vsetko muchy, ktore treba vychytat a hned prvy den prevadzky to ukazal..Aj ked vsetko co trci z baraku je naozaj miniaturnen,az sa to nezda ake mnozstvo vody znamena par non stop padajucich kvapiek..Stena baraku je dost mokra a po case by si to naozaj mohol niekto vsimnut.
Tak som to prehodnotil a zo sposobu "Na hulvata" to trochu vylepsim..
Odpad potiahnem do vedlajsej izby na balkon a tam je medzi susednym balkonom krasny ukyrty vyklenok..Tym spustim 9mm hadicku az na prizemie, na sterchu 10r chatrajuceho staveniska, kde to nikomu nebude vadit a nikto by si to namal ani vsimnut..Ta hadicka ja asi nutnost, lebo ani vo sne ma nenapadlo, aky rachot dokaze urobit kvapkajuca voda tak o polnoci, ked je vsade na ulici klud..Dieru v mure zatrem ako by sa nic nestalo...
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Prietokove akva

Odoslaťod thomas111 » 10 Dec 2006 18:53 pm

co budes robit v zime ked ti zamrzne?
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Prietokove akva

Odoslaťod atiles » 10 Dec 2006 19:12 pm

možno by pomohla nejaká zberná nádoba na balkóne, veľká samozrejme a denne alebo obdeň vylievať do wc. inak nápad dobrý keď sa teda ozaj netočí.
Obrázok používateľa
atiles
 
Príspevky: 310
Obrázky: 51
Založený: 19 Apr 2006 23:35 pm
Bydlisko: žilina

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Mesjacique » 10 Dec 2006 19:36 pm

atiles napísal:inak nápad dobrý keď sa teda ozaj netočí.


skusal som.. suvisly tenky prud vody (nie kvapky) netoci (u nas) teplym ani studenym vodomerom. cca 460ml/min ;) to je, ak sa nemylim, 27,6l/hod a 662,4l/den.. pri vacsom odbere sa uz vsak toto mnozstvo prirata k celkovemu ;) enjoy
Obrázok používateľa
Mesjacique
 
Príspevky: 144
Obrázky: 17
Založený: 13 Aug 2006 16:30 pm
Bydlisko: Presov

Re: Prietokove akva

Odoslaťod XP » 10 Dec 2006 20:19 pm

A co tak naspet druhou hadickou do odpadu? a mas po starostiach :D
Obrázok používateľa
XP
 
Príspevky: 218
Obrázky: 34
Založený: 20 Okt 2004 02:01 am
Bydlisko: Kosice

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Kubo » 10 Dec 2006 20:32 pm

Hmmmmm tak toto uz je fakt zaujimave lebo mame doma 2hajzliky a jeden velmi nepouzivame mozno by som to skusil aj ja ale teraz si este netrufam lebo sa mi nechce po tych presedenych dnoch pri 530tke co sa robila elektrina ,kryt a tahanie kablov ,filter radsej si dame prestavku lebo to nebude praca na hodinu ani dve. :) Alebo radsej pockam na snakea ako to poriesi. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1579
Obrázky: 161
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Prietokove akva

Odoslaťod atiles » 10 Dec 2006 22:33 pm

zisťoval som ako to je u nás v paneláku, každý byt má svoj merač spotreby vody plus jeden centrálny na každý vchod, po odpočte keď sčítajú spotrebu vo všetkých bytoch tak by mala sedieť s výsledkom centrálneho merača (samozrejme +- autobus) a ak tak nie je, idú hľadať chybu, 600x52=31200, to je už dosť veľa, i think so... po čom je dnes kubík studenej?
Obrázok používateľa
atiles
 
Príspevky: 310
Obrázky: 51
Založený: 19 Apr 2006 23:35 pm
Bydlisko: žilina

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 10 Dec 2006 23:03 pm

atiles napísal:zisťoval som ako to je u nás v paneláku, každý byt má svoj merač spotreby vody plus jeden centrálny na každý vchod, po odpočte keď sčítajú spotrebu vo všetkých bytoch tak by mala sedieť s výsledkom centrálneho merača (samozrejme +- autobus) a ak tak nie je, idú hľadať chybu, 600x52=31200, to je už dosť veľa, i think so... po čom je dnes kubík studenej?


Ked netoci maly vodomer v byte, je malo pravdepodobne, ze bude tocit velky vodomer na stupacke..Problem by bol, keby som spravil nejaku odbocku, ktorou by som obchadzal bytovy vodomer..Vtedy by vznikal rozdiel medzi stupackovym vodomerom a skutocnym odberom v bytovej jednotke.
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 10 Dec 2006 23:05 pm

XP napísal:A co tak naspet druhou hadickou do odpadu? a mas po starostiach :D


Samozrejme ze to bol prvy napad..Ale fyzika nepusti a voda do kopca nie a nie tiect..Jedine odpady, kam by som sa vedel dostat su vyssie, ako vytok odpadovej vody.
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Prietokove akva

Odoslaťod radovvv » 10 Dec 2006 23:11 pm

no tak sa musis dohodnut zo susedom ze k nemu na wc povedie tvoja hadica :)

co nejake cerpadlo z nejakej odpadoven nadoby ved ho môzes mat na casovane hodiny alebo nejako spinac na urcitu hladinu v nadobe :o
Obrázok používateľa
radovvv
 
Príspevky: 142
Obrázky: 5
Založený: 03 Júl 2005 14:05 pm
Bydlisko: BRATISLAVA

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Mesjacique » 11 Dec 2006 14:32 pm

snake napísal:
XP napísal:A co tak naspet druhou hadickou do odpadu? a mas po starostiach :D


Samozrejme ze to bol prvy napad..Ale fyzika nepusti a voda do kopca nie a nie tiect..Jedine odpady, kam by som sa vedel dostat su vyssie, ako vytok odpadovej vody.


Takze mas vytok z vane nizsie ako akvarko? to chcem vidiet ;) da sa na neho napojit hadica zboku (pod vanou), ale treba sa s tym trosku pohrat.
Obrázok používateľa
Mesjacique
 
Príspevky: 144
Obrázky: 17
Založený: 13 Aug 2006 16:30 pm
Bydlisko: Presov

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 11 Dec 2006 22:21 pm

Mesjacique napísal:Takze mas vytok z vane nizsie ako akvarko? to chcem vidiet ;) da sa na neho napojit hadica zboku (pod vanou), ale treba sa s tym trosku pohrat.


Ano, vanu mam nizsie..To by slo, ale bohuzial musim brat do uvahy aj konstrukcne prevedenie a moznosti bytu..Vsade v kupelke drahe obklady a keby som len pomyslel na nejake vrtanie, tak som mrtvola...A k vani sa nedostanem, aby som schoval hadicu..
Ale nevzdavam a vymyslam...
Inac ak by este niekoho nieco napadlo, kupim patent...
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 11 Dec 2006 22:26 pm

radovvv napísal:no tak sa musis dohodnut zo susedom ze k nemu na wc povedie tvoja hadica :)

co nejake cerpadlo z nejakej odpadoven nadoby ved ho môzes mat na casovane hodiny alebo nejako spinac na urcitu hladinu v nadobe :o


1. So susedmi az tak dobre nevychadzam..Anonimita mesta robi svoje.

2. Tazko robit taketo riesenia, ktore su zavisle na nepresnej a nahodnej spolupraci../Moc nebezpecne/
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Re: Prietokove akva

Odoslaťod Miloš » 11 Dec 2006 22:32 pm

co tak pouzit podobny mechanizmus ako v automatickom davkovaci hnojiva ktory je v clankoch? mozno by to islo vhodne navrhnut
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Prietokove akva

Odoslaťod snake » 12 Dec 2006 21:57 pm

Neviem..Zamer bol spravit jednoduche a lacne riesenie..Moc techniky tam uz nechcem davat, lebo v jednoduchosti je krasa..Uvidime..
Obrázok používateľa
snake
 
Príspevky: 220
Obrázky: 29
Založený: 26 Jan 2006 22:50 pm
Bydlisko: PK

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.