Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/

Odoslaťod Rori » 08 Jan 2004 16:40 pm

Zariadil som si svoje prve akvarko :lol: (neratam spolocne akvarko na intrakoch co vydrzalo mesiac :( ) a bez skusenosti som si kupil filter Atman AT-600F - nemam nic proti tomu filtru ale na moje 54L akvarko je to asi vela (v navode sa pise, ze to je na 100-120L akvarko a prietok 600L/h). Je to vazny problem? Mam Bojovnice, Tetry Neonove a prisavnickov - nebude im vadit ze je tam prud skoro ako v rieke? Da sa nejak rozumne znizit prud vody? (ja som ho aj znizil ciasotocnym upchanim vytoku - ale potom nefungovalo prevzdusnovanie :( )
Obrázok používateľa
Rori
 
Príspevky: 427
Obrázky: 14
Založený: 07 Jan 2004 21:39 pm
Bydlisko: BA

Reklama

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Spectre » 08 Jan 2004 17:31 pm

No... Ja osobne mam tiez "trochu" silnejsi filter (tusim 400l/h na 30l akva :D:D:D). Mam tam ale original regulaciu, takze je nastaveny na minimum. Niekedy je to ale dobre mu trochu pridat, ked sa rypes v akvarku a tak, rychlejsie potom odkali vodu :)

Co sa tyka tetier a prisavnikov, tak to su ryby, ktore tusim aj ziju v riekach, takze snad nie. Ono ten prud vody skor vadi v tom zmysle, ze ti potom odfujuke rastlinky atd. Urcite sa ale da vytok z filtra nastavit tak, aby ta voda az tak neprudila.

Inak na tom mojom filtri je regulacia taka, ze je skrtitko na vstupe do filtra ... mozes sa pokusit nieco take vyrobit, ak si trufas :)

Co sa tyka prevzdusnovania, tiez som mal zo zaciatku obavy, ale na tak male akvarium (pokial su tam rastlinky) uplne staci to, co ti vyrobia rastlinky. Pripadne vytok z filtra nastavit, aby ti trochu ceril hladinu a budes tam mat vzduchu az az. Bublinky iba vo vynimocnych pripadoch.

Pravdepodobne najvacsi problem silneho filtru je v tom, ze ked sa moc hybe voda, podporuje to vznik urcitych druhov rias tusim. Ja som ale s riasami zatial problem nemal.
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Rori » 08 Jan 2004 17:45 pm

Co ma na tom trapi este je to, ze samcek bojovnic sa nejak predvadza pred samickami - nasiel som aj napenene v rohu akvarka ked som vypol na urcitu dobu filtrovanie - ale neviem co bolo toho pricinou a ci to tam nebolo aj pred vypnutim filtra - tu cast zakryva kryt akvarka. Po zapnuti filtra to po hodinke uz nebolo vidno . Kedze nemam skusenosti s chovom rybiciek tak neviem ci samcek sa snazi ochranovat teritorium alebo sa chce parit (iba sa nejak predvadza a nikdy nezautoci tak ze by sa dotkol samicky) a ci mu ten filter nezabranuje vytvorit penove hniezdo.
Inak ako som pisal, tak som aj znizil ten prud umyselnym ciastocnym "zapchatim" vytoku z filtra - ale nemam odhad ci budu mat dost kyslika ked nebudem okyslicovat ...
Obrázok používateľa
Rori
 
Príspevky: 427
Obrázky: 14
Založený: 07 Jan 2004 21:39 pm
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Spectre » 08 Jan 2004 18:15 pm

Na originálnom filtri je to robené tak, že je priškrtený vtok, nie výtok. A keď Ti bude výtok dobre čeriť hladinu, tak kyslíku určite mať budú.

Keď bude veľa kyslíku, tak to bude horšie pre rastlinky - treba tam mať jednoducho takú rovnováhu. Ono to ide aj bez bubliniek a takých vecí. Mne to doma beží takto odvtedy, ako som vyradil molitaňák - bublinky som zapol na filtri len zo začiatku, kým som tam nemal trochu tej buriny :) Teraz filter beží bez.. Jemne hýbe s hladinou a rybky sa majú dobre. Mám tam mečúne, neónky a pancierničky (prícuckov som mal tiež, ale vždy dajakou nešťastnou náhodou nedobre skončili :()
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod jojko » 08 Jan 2004 21:03 pm

silny prud ti bude vybijat z vody CO2.
Obrázok používateľa
jojko
 
Príspevky: 272
Obrázky: 72
Založený: 08 Apr 2003 21:24 pm
Bydlisko: Martin

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Rori » 08 Jan 2004 21:06 pm

Inak s tym cerenim hladiny - mam kryt a nie je tam cesta kadial by dnu nejak normalne mohol prudit vzduch - teda nie je to vzduchotesne :) ale skor si myslim, ze ten vzduch pokial neotvorim kryt sa nevetra - tak ci to bude stacit ...
Obrázok používateľa
Rori
 
Príspevky: 427
Obrázky: 14
Založený: 07 Jan 2004 21:39 pm
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod jojko » 08 Jan 2004 21:23 pm

na vymenu vzduchu nad hladinou ti staci len male strbinky, otvor na krmenie ryb....
Obrázok používateľa
jojko
 
Príspevky: 272
Obrázky: 72
Založený: 08 Apr 2003 21:24 pm
Bydlisko: Martin

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod bolek » 09 Jan 2004 09:57 am

Silný prúd vody nebude vyhovovať bojovniciam, ktoré žijú v stojatých, prípadne pomaly tečúcich vodách...
Vyhovuje to prísavníkom, ktoré majú radi silné prúdenie, ale zároveň vyžadujú aj dobre prekysličenú vodu...
Otázka či prevzdušňovať vodu záleží od počtu rýb v akva... Ak máš rýb v pomere k veľkosti akva veľa a zároveň málo rastlín určite by som prevzdušňoval... Samotné bojovnice nepotrebujú k životu vodu nejako moc prevzdušňovať nakoľko patria medzi labyrintky a "chodia plniť labyrint vzduchom k hladine". Konkrétne tieto rybky potrebujú skôr stálu teplotu bez veľkých výkyvov a nesmie klesnúť pod tuším 22 oC, lebo im "prechladne labyrint a to je väčšinou aj dôsledok následného úmrtia.
Filter nevypínaj lebo sa potom míňa účinku... Obmedzenie výtoku je tiež riešenie, ale pri viac ako trojnásobnom prietoku (v pomere k objemu) ho nepriškrtíš tak, aby si dosiahol potrebný prietok. Áno môžeš ho "ucpať" tak, že ti bude miesto 600 l/hod. filtrovať požadovaných cca. (max) 100-150 l/hod., ale ten filter nebude mať dlhú životnosť... Môj názor - predaj (odlož) a kúp si menší s prietokom do 150 litrov a prípadne s reguláciou prietoku...
Obrázok používateľa
bolek
 
Príspevky: 402
Obrázky: 10
Založený: 18 Jún 2003 09:43 am
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod fero » 09 Jan 2004 10:09 am

Skus si kupit vytokovu rampu, je to taka trubica s dierkami. Upevni ju cca 1-2 cm nad hladinu dierkami dolu. Znizi ti to prietok filtra, nebudes mat silne prudenie vody v akva a vytekajuca voda z rampy ti paradne okyslici vodu. Cau.
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod bolek » 09 Jan 2004 10:20 am

Fero ale pri prietoku 600 litrov bude mať z toho skôr fontánu ako rampu... ;-)
Obrázok používateľa
bolek
 
Príspevky: 402
Obrázky: 10
Založený: 18 Jún 2003 09:43 am
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Rori » 09 Jan 2004 10:28 am

Cez noc mi asi vypadol filter - zasekol sa - no a zatial sa samcek bojovnic cinil :) uz sa stavia penove hniezdecko :) takze filter som preplachol a "upchal" takze neviri vodu v hniezde - budem sledovat akvarium a dufam ze ziadna rybka nebude pocitovat menej kyslika ... A asi si kupim novy filter - este uvidim. Inak netreba nejak zmeksit vodu ak budem mat male bojovcata :) ?
Obrázok používateľa
Rori
 
Príspevky: 427
Obrázky: 14
Založený: 07 Jan 2004 21:39 pm
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod matthues » 09 Jan 2004 11:09 am

Keď máš príliš veľký prúd v akvariu skús otočiť vývod filtra priamo nastenu akvaria alebo kolmo na niektorú zo stien akvária. :roll:
Obrázok používateľa
matthues
 
Príspevky: 51
Obrázky: 7
Založený: 09 Jan 2004 10:28 am
Bydlisko: Streda nad Bodrogom (Trebišov)

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod fero » 09 Jan 2004 12:04 pm

bolek napísal:Fero ale pri prietoku 600 litrov bude mať z toho skôr fontánu ako rampu... ;-)

myslim, ze nie. Treba to vyskusat, ja mam nieco podobne urobene doma, ale v 160 l akva a slape to super. Voda z rampy by v jeho pripade tiekla pod nejakym tlakom, o to lepsie okyslicenie.
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod bolek » 09 Jan 2004 12:29 pm

Apropo aj v tvojej rampe fero musí byť voda pod určitým tlakom, inak by ti nestriekala zo všetkých otvorom v rampe, ale vytekala len cez prvých pár dier.
A o tom to práve je. Čím je akva menšie (skôr kratšie), tým je aj rampa kratšia a ešte keď to podporíš riadnym filtrom (v jeho prípade 600 litrov za hodinu??), tak o to väčší tlak v rampe bude a o to silnejšie bude voda z rampy vytekať a to sa už pomaly bude podobať "fontáne" (pri tom konkrétnom akva a filtry)
Obrázok používateľa
bolek
 
Príspevky: 402
Obrázky: 10
Založený: 18 Jún 2003 09:43 am
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod fero » 09 Jan 2004 13:14 pm

bolek,
so vsetkym s tebou suhlasim.
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod gabriela » 09 Jan 2004 13:32 pm

Bolek, ak navrtas dostatocne mnozstvo dost velkych otvorov, tak by sa ten tlak mal rozdelit. Aj keby takouto rampou z jedneho vyvodu urobil 4 rovnakeho priemeru, tak rychlost vytekajucej vody by sa mala stvornasobne znizit.
Naposledy upravil gabriela dňa 09 Jan 2004 14:08 pm, celkovo upravené 1 krát.
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod jojko » 09 Jan 2004 21:22 pm

jednoducho povedane je to prilis velky prietok na take akvarko, najlepsie riesenie novy filter..... :idea:
Obrázok používateľa
jojko
 
Príspevky: 272
Obrázky: 72
Založený: 08 Apr 2003 21:24 pm
Bydlisko: Martin

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Ancistrus » 11 Jan 2004 07:51 am

Souhlasím s Jojkem. Nový filtr je nejlepsi řesení kdyz otočís výtok filtru proti stěně tak roztočí vodu v akva. Průtok cca.600l/h je moc.
Na tak malé akva bych použil klasický Biomolitan poháněný vzduchem.Nebo nějaky mini filtr.Jestli ti takový filtr poradili v prodejně tak to jsou pěkný břídilové. :oops:
Obrázok používateľa
Ancistrus
 
Príspevky: 7
Obrázky: 1
Založený: 16 Máj 2003 22:39 pm
Bydlisko: Ústí nad Labem

Re: Prilis silny filter

Odoslaťod Rori » 11 Jan 2004 10:30 am

Nakoniec som to pre zatial vyriesil tak, ze som vyumyval umelohmotny obal z filmov a spravil do neho diery. Na jednu stranu som spravil vacsi otvor cez ktory som to napichol na vytok filtra a teraz to aj bublinkuje a aj to ma nejaky redukovany prud. Hniezdo samceka bojovnic sa tak ci tak rozpadlo :( :!: :( :oops:
Obrázok používateľa
Rori
 
Príspevky: 427
Obrázky: 14
Založený: 07 Jan 2004 21:39 pm
Bydlisko: BA

Re: Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/

Odoslaťod potkan » 09 Feb 2007 12:52 pm

mam podobny problem resp. neviem ci je to problem.. mam 60l akva a v nom atman 600f 56Hz 8w, je to zaroven filter aj vzduchovac..neda sa regulovat a ako som cital bublinky nie su velmi dobre ..mne totiz pusta dost silnym prudom vzduch a na povrchu je fakt tych bubliniek dost, ktore sa tvoria pri prudeni..rybam to moc nevadi dokonca sa radi pustaju proti prudu ..i ked neviem ci prave preto rajovce ani doposial pop pol roku nestavali ani raz hniezdo.. rastlinky sa velmi slabo rozrastaju skor by som povedal ze su rovnake ako po nasadeni..jedine valisnerie rastu do dlzky.. prosim poradte mi ci to treba riesit, alebo nechat tak. mimochodom a aky je tam prietok litrov za hodinu?
Dik
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/

Odoslaťod halis1 » 09 Feb 2007 13:30 pm

potkan napísal:mam podobny problem resp. neviem ci je to problem.. mam 60l akva a v nom atman 600f 56Hz 8w, je to zaroven filter aj vzduchovac..neda sa regulovat a ako som cital bublinky nie su velmi dobre ..mne totiz pusta dost silnym prudom vzduch a na povrchu je fakt tych bubliniek dost, ktore sa tvoria pri prudeni..rybam to moc nevadi dokonca sa radi pustaju proti prudu ..i ked neviem ci prave preto rajovce ani doposial pop pol roku nestavali ani raz hniezdo.. rastlinky sa velmi slabo rozrastaju skor by som povedal ze su rovnake ako po nasadeni..jedine valisnerie rastu do dlzky.. prosim poradte mi ci to treba riesit, alebo nechat tak. mimochodom a aky je tam prietok litrov za hodinu?
Dik
potkan : na tak veľké akva potrebujes prietok 180l/hod.K tým rastlinkám.Pravdepodobne im chýba CO2 a možno nejaké živiny.Skús zájsť do akva predajne, kúp si Bivoj a Brutus,dokopy asi 140Sk,a tu na akva si naštuduj výrobu CO2 fľaše z kvasníc ak do toho nechceš viacej investovat.Co2 možeš vyviesť tak aby ho filter rovnomerne roznášal do celého akva.Ak nemáš test na CO2 a PH riaď sa intuitívne,kým rybky z ťažka nedýchajú malo by byť všetko ok.Ak áno,zníž počet "bubliniek" škrtítkom na hadičke z CO2.Bivoj daj pod korienky brutus davaj 2,5 ml denne.Ak nemáš svetlo nastavené na svietenie napr. 8.00-12.00,14.00-22.00 tak si pozháňaj časový spínač(110Sk Hornbach napr.)Potom by mali byť všetci v Tvojom akva štastní..
Obrázok používateľa
halis1
 
Príspevky: 16
Obrázky: 5
Založený: 23 Jan 2007 02:06 am
Bydlisko: Košice

Re: Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/

Odoslaťod potkan » 09 Feb 2007 14:39 pm

zatial som daval iba Colour Fe od Rataja, lebo test Fe ukazal nulu. Nejak to nepomohlo a ani Fe po asi dvoj tyzdnovom pridavani nezdvihlo. To CO2 je fakt nutne aj ked priskrtim to moje vzduchovanie? Niekde som cital, ze pri konkretnom filtry je to v mojom pripade 500l/hod. takze skusim priskrtit aspon na polovicu.. rybky su v pohode aj teraz , nijak im to nevadi, takze skor sa jedna o tie rastliny.. pomoze im to? Alebo je nutne aj tak bezpodmienecne hnojit a pridavat CO2?
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/

Odoslaťod redw » 09 Feb 2007 15:15 pm

potkan napísal:zatial som daval iba Colour Fe od Rataja, lebo test Fe ukazal nulu. Nejak to nepomohlo a ani Fe po asi dvoj tyzdnovom pridavani nezdvihlo. To CO2 je fakt nutne aj ked priskrtim to moje vzduchovanie? Niekde som cital, ze pri konkretnom filtry je to v mojom pripade 500l/hod. takze skusim priskrtit aspon na polovicu.. rybky su v pohode aj teraz , nijak im to nevadi, takze skor sa jedna o tie rastliny.. pomoze im to? Alebo je nutne aj tak bezpodmienecne hnojit a pridavat CO2?


Z mojich skromných skusenosti, hnojiť je potrebne, vynechať ho možeš iba ak maš pomalyrastuce rastliny. Samotnú colour Fe asi neni moc vhodny, obbsahuje iba železo, ja používam brutus, je dobry, všetko je zelene a cena je zanedbatelna pri takom malom akva. A co2 môžeš kludne vynechať, nie je až tak životne dôležite, radšej zruš to vduchovanie, to je tiež zbytočne. Dôležite je skôr svetlo. A ak maš silny prud z filtra tak ho daj na minimum a ešte použi napr rozstrekovaciu rampu alebo tam niečo primontuj čo bude brzdiť ten silny prud.
Obrázok používateľa
redw
 
Príspevky: 368
Obrázky: 24
Založený: 12 Jún 2006 23:41 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Prilis silny filter /Atman AT-600F/54L akva/

Odoslaťod potkan » 13 Feb 2007 12:06 pm

zdravim,
tak som to trosku upravil a vzduchovanie som nasmeroval nahor cize prud uz nehrozi , trochu som to aj priskrtil takze je to teraz uplne v pohode..teraz mam vsak otazku.. tym, ze filter hnal vodu stale pred seba a vytvaral tak v podstate kolobeh kedy dochadzalo k ucinnemu filtrovaniu celeho akvarka, neviem ci teraz tym ze prud pojde nahor a je este aj spomaleny bude tah filtra rovnako ucinny?
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.