Problém s predradníkom



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Problém s predradníkom

Odoslaťod radio » 06 Dec 2008 16:36 pm

Zdravím. Kúpil som dva predradníky zn. Helvar EL2x58HF a keď som ich zapojil podľa schémy na nich, tak sa trubica rozsvietila asi na sekundu a potom hneď zhasla. Počas tej sekundy bolo počuť z predradníka jenné bzučanie. Takto isto sa zachoval aj ten druhý, takže neviem či sú vadné a môžem ich reklamovať alebo som ja niečo pokašľal. Nájde sa niekto čo mi bude vedieť s tímto problémom poradiť?
Obrázok používateľa
radio
 
Príspevky: 16
Obrázky: 33
Založený: 13 Jan 2008 13:03 pm
Bydlisko: okr. Levice

Reklama

Odoslaťod esparaleer » 06 Dec 2008 16:58 pm

mozno ze by to mohlo byt v starteri...ale ak zasvietila tak potom asi ni...mozno sa neaky obvod prepalil alebo skrat
esparaleer
 
Príspevky: 85
Obrázky: 1
Založený: 22 Nov 2008 19:55 pm
Bydlisko: Žilina

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod raki » 06 Dec 2008 17:05 pm

To je elektronicky predradnik, tam ziaden starter nieje. Treba skontrolovat zapojenie, kedze je to verzia pre dve trubice, tak musia byt obe zapojene. Treba si dat pozor na pripojenie kablov do predradnika, su tam svorkovnice, do ktorych sa kabel len vtlaci a tam moze vznikat dost velky prechodovy odpor. Netreba sa bat pohybat kablami pocas zapojenia do elektriky, tak sa daju zistit rozne studene spoje.
raki
 
Príspevky: 53
Obrázky: 1
Založený: 17 Nov 2006 13:03 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod RadoA » 07 Dec 2008 08:30 am

raki napísal:...kedze je to verzia pre dve trubice, tak musia byt obe zapojene

Raki píše dobre, lebo ty spomínaš trubicu, nie trubice. Naozaj si zapojil na predradník dve?
Obrázok používateľa
RadoA
 
Príspevky: 522
Obrázky: 31
Založený: 25 Jún 2004 07:09 am
Bydlisko: Košice

Odoslaťod dusik » 07 Dec 2008 12:05 pm

Na predradník pre dve trubice sa dá zapojiť aj jedna, ale podľa inej schémy. Ak je jedna trubica vypálena tak nesvieti ani jedna.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod pakozdy » 07 Dec 2008 15:29 pm

mozes dat odkaz na schemu ? lebo toto zaujma vela ludi.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Odoslaťod dusik » 07 Dec 2008 16:06 pm

Tu ja nepoznám ony bývajú nakreslene na predradníku, obe. Každý je iny, máme dve značky a obe sa inak zapájajú.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod Norman » 07 Dec 2008 16:25 pm

radio: tak ako uz niektori naznacili bud to mas zle zapojene alebo tam mas o jednu trubicu menej alebo moze byt este jedna vec, co ma napada, tie vodice k trubiciam mas moc dlhe.

dusik: hod foto tej schemy z tvojho predradnika, toto zaujima aj mna, mam od troch firiem a ani jeden na sebe nema takuto schemu :( bud dam trubice dve alebo nic :( a niekedy by sa zislo aj len jednu :)
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod dusik » 07 Dec 2008 16:27 pm

Tento ma niekto v archíve, mám ten istí.
http://www.akva.sk/gallery/image_page.php?&image_id=20137
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod dusik » 07 Dec 2008 16:37 pm

Ešte mám tento, ale tam je schéma len na dve žiarivky.
http://www.akva.sk/gallery/image_page.php?&image_id=24575
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod Norman » 07 Dec 2008 19:16 pm

hmmm, ELT mam tiez ale so schemou len na dve ziarivky :(
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod RadoA » 08 Dec 2008 06:35 am

Ak máš Helvar predradník, tak na ňom je schéma veľmi dobre nakreslená a označená - tam sa pomýliť nedá. A pokiaľ viem, tak ten Helvar musí ísť vždy na dve trubice. Iné značky neviem.
Obrázok používateľa
RadoA
 
Príspevky: 522
Obrázky: 31
Založený: 25 Jún 2004 07:09 am
Bydlisko: Košice

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod RadoA » 08 Dec 2008 08:38 am

Toto je z manuálu k Helvar predradníkom:
Obrázok

(čierne značené káble majú byť čo najkratšie)
Obrázok používateľa
RadoA
 
Príspevky: 522
Obrázky: 31
Založený: 25 Jún 2004 07:09 am
Bydlisko: Košice

Odoslaťod donch » 08 Dec 2008 09:25 am

neviem ci to pomoze, ale ked som ja rozbiehal EL 2x18 tak mi to neslo za nic na svete rozsvietit. vyberal som ich, znovu zakladal. vypinal, zapinal... vsetko bolo uz zamontovane v kryte, trubice osadene, uz som to chcel reklamovat ked ma napadlo ze v jednej starej lampe mam 2x20 stare, skoro vypalene neonky. dal som tam tie a predradnik odvtedy funguje, nic som na nom nemenil, iba som tam vlozil namiesto novych 2x18 tie stare, nechal som ich asi 10 minut svietit. vlozil som nazad tie nove a vsetko uz ide ako ma. odvtedy som menil trubice a vsetko vzdy islo.
zrejme vsak radio problem vyriesil kedze sa uz neozval...
Obrázok používateľa
donch
 
Príspevky: 17
Obrázky: 18
Založený: 11 Sep 2007 12:55 pm
Bydlisko: Ruzomberok

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod raki » 08 Dec 2008 11:23 am

Tento predradnik HELVAR je postaveny pre dve trubice. Ja mam Helvar 2x28W a neexistuje schema pre zapojenie len jednej trubice. V nutri je mikroprocesor PIC a specialny obvod IRF na ovladanie trubic. Vnutorne elektricke zapojenie je konstruovane pre sucastne zapojenie dvoch trubic a preto neje ina moznost, ako to zapojit podla navodu. Na internetovej stranke maju popis, ktore kable musia byt co najkratsie - je to od jednej strany trubic. A to z toho dovodu, ze prave na tej strane je vystup cez indukcnu cievku v predradniku a aby sa dlhymi kablami neovplyvnovala vyznamne indukcnost a kapacita. Je to prakticky to najlepsie, ako sa da neonova trubica ovladat. Pri starte je pouzity predohrev a predradnik pracuje s optimalnymi frekvenciami pre trubice.
raki
 
Príspevky: 53
Obrázky: 1
Založený: 17 Nov 2006 13:03 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod radio » 08 Dec 2008 19:22 pm

No ja som plánoval mať predradníky v stojane pod akva, takže asi tam bol problém. Môj prvý pokus bol na dve trubice ale jedna bola 58W a druhá 36W. Mohol byť aj toto problém? Druhý pokus som robil len s jednou trubicou.
Takže ak som to správne pochopil musím dať predradníky do krytu?
Aké asi dlhé majú byť tie krátke káble?
Obrázok používateľa
radio
 
Príspevky: 16
Obrázky: 33
Založený: 13 Jan 2008 13:03 pm
Bydlisko: okr. Levice

Odoslaťod Roman » 08 Dec 2008 19:38 pm

ano, pri zapojeni 36w trubice na 58w predradnik JE problem
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 828
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod radio » 09 Dec 2008 22:36 pm

Tak som to zapojil podľa schémy a s dvomi rovnakými trubicami a ono to funguje. Teraz mám problém, kam umiestniť predradník. Asi nemá rád vlhkosť.
Obrázok používateľa
radio
 
Príspevky: 16
Obrázky: 33
Založený: 13 Jan 2008 13:03 pm
Bydlisko: okr. Levice

Odoslaťod dusik » 24 Dec 2008 16:31 pm

Mám tiež už dlhšiu dobu problém s predradníkom samovoľne sa vypína na pár minút niekoľko krát za deň. Nie vždy ale predsa. V čom to môže byť, mohol by byť predradník vadný, trubice som kontroloval tie by mali byť OK taktiež aj spoje. Dik
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod lubosmihula » 01 Dec 2011 12:06 pm

radio napísal:Zdravím. Kúpil som dva predradníky zn. Helvar EL2x58HF a keď som ich zapojil podľa schémy na nich, tak sa trubica rozsvietila asi na sekundu a potom hneď zhasla. Počas tej sekundy bolo počuť z predradníka jenné bzučanie. Takto isto sa zachoval aj ten druhý, takže neviem či sú vadné a môžem ich reklamovať alebo som ja niečo pokašľal. Nájde sa niekto čo mi bude vedieť s tímto problémom poradiť?

Ak je elektronický predradník určený pre dve trubice, mal by bezpečne fungovať aj s jednou. Ak, ale bzučí tak nemusí byť vadný, môže to byť chyba napr. v zlom spoji na objímke a pod.
Ale aj tak, to je presne to, prečo sa elektronickým predradníkom vyhýbam.
lubosmihula
 
Príspevky: 481
Založený: 24 Sep 2011 21:24 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Problém s predradníkom

Odoslaťod Richard Tokušev » 01 Dec 2011 12:10 pm

alebo, že sa zapojila trubica nevhodná pre daný typ predradníka. Napr. viac Watt ako je maximum.
Mne predradník odišiel po zapojení vadnej trubice. Aj to sa stáva.
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.