Problém z filtrom - znečistená voda



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod guppy » 15 Jan 2008 07:56 am

guppy napísal:Mne sa to objavilo asi po piatich mesiacoch po založení akva. Vznášalo sa to vo vode asi 3 mesiace a odvtedy to už zas nemám.
Tiež si myslím, že to boli nálevníci.


Ja mám obyčajný vzduchový molitanový filter, takže u mňa to s filtrom urkite nesúviselo.

Zmizlo to tak, ako sa to objavilo.
Obrázok používateľa
guppy
 
Príspevky: 149
Obrázky: 39
Založený: 04 Jan 2007 11:45 am
Bydlisko: DCA

Reklama

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod rado1121 » 15 Jan 2008 08:19 am

janska maš nieake foto toho ,,bordelu,, :?: skus to odfotiť ak to ide .....
Obrázok používateľa
rado1121
 
Príspevky: 124
Obrázky: 27
Založený: 09 Mar 2004 18:32 pm
Bydlisko: Hlohovec

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod Giftzahn » 15 Jan 2008 12:28 pm

Inak ten problem s filtrom je zaujimavy. Vcera som kontroloval hadice od mojho filtru EHEIM Ecco a aj ked su plne nejakeho cierneho bordelu, filter bez problemov pracuje a nijaka spina z neho nevyteka. Takze ten tvoj problem je dost cudny. Filter cistim tak raz za 2-3 mesiace, skor ku koncu tretieho ked je zaneseny a znizi sa viditelne prietok, ale ani vtedy z neho netecie volnym okom pozorovatelna spina... Skus hodit foto ako to pri tom tvojom filtry vyzera... :)
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod abba » 16 Jan 2008 00:09 am

Janska napísal:Mne z trisiek vytekajú do vody také drobné "biele" čiastočky, možno tak 1-2 mm a rozptyľuje sa to po celom akva. Pred tým som to nikdy nemala, takže určite musí byť problém vo filtry, len neviem, či to bude filtračnými náplňami, alebo tým, že filter vypúšťa neprefiltrovanú vodu, ale ako, to netuším.... Pritom vyčistím vodu v akva, ktorá je číra, čiže filter nemá možnosť nasávať drobné čiastočky z vody, vyčistím ho celý aj s náplňami a stále to proste vypúšťa ten bordel. Naozaj neviem, čim to môže byť.

nie su to nahodou bublinky?beriem otazku spat.rozober ho nechaj len molitan,skontroluj ci tam nie su nejake medzery kade by mohol ten bordel pretekat.
abba
 
Príspevky: 189
Obrázky: 11
Založený: 24 Jan 2006 12:05 pm

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod thomas111 » 16 Jan 2008 00:15 am

Abba asi si nepozorne cital. Vyssie pisala:
Janska napísal:Skala, bublinky to nie sú, o tom som už písala vyššie. Hádam rozoznám bubliny od špiny, alebo čo to vlastne je.
Trochu som experimentovala a napchala som medzi výpustnú hadicu a trisku filtračnú vatu. Po týždni sa mi prietok filtra znížil na minimum a keď som hľadala príčinu, našla som totálne zanesenú filtračnú vatu. Takže ten bordel ide jednoznačne z filtra!!!


Janska ja to fakt vidim na toho nalevnika. Presne ako to popisujes mam aj ja doma v akva. A mam to vyse roka. Ver mi to nebude filtrom zbytocne sa namahas. Idem skusit UV a dam vediet ako som dopadol. Popripade ak sa k nej mozes dostat tak to skus ja dam vediet vysledky niekedy v nedelu/pondelok.
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod Janska » 17 Jan 2008 21:08 pm

Fotku som hodila do svojej osobnej galérky, tak sa môžete pozrieť.
Obrázok
Ospravedlňujem sa za nekvalitu záberu, ale ostrejšie to už bez blesku nejde a s bleskom už vôbec nie...
Zajtra, ak sa mi podarí, skočím do Biotopu na molitan a uvidím, či to pomôže.
Inak... ten nálevník by sa náhodou nemal hýbať? Keď som skúmala tie čiastočky, tak mi to absolútne nepríde ako niečo živé... Thomas, každopádne som zvedavá, či si to vyriešil.
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod thomas111 » 19 Jan 2008 12:49 pm

Janska, zda sa, ze problem je vyrieseny. UV po 10 hodinach odstranila zhruba 60-80% toho bieleho neviemcoho. Necham UV este par dni a potom dam vediet ci mi to zmizlo uplne ale predpokladam ze zmizne :). Konecne po roku a nieco mam cistu vodu. Dakujem Jacikovi za pozicanie putovnej UV lampy! :o
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Odoslaťod Janska » 18 Mar 2008 20:11 pm

A zasa som tam, kde predtým. Nový filter robí taký istý bordel ako ten starý, takže chyba bude niekde v akva, nie vo filtri. Neviem, či sa mi nestíha usádzať bordel z vody, ktorý niekedy rozvíria ryby, alebo mám v akva nálevníka, alebo čím to je. Neviem, či mám filter stále čistiť a odkaľovať dno ava, alebo to nechám tak, nech sa molitan vo filtri poriadne zanesie a hádam potom prestane prepúšťať drobné nečistoty, ktoré vytekajú späť do vody..... Už naozaj neviem, čo s tým. :(
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Odoslaťod thomas111 » 18 Mar 2008 21:08 pm

Janska, prosim uz ma konecne vypocuj :P.
To nie je problem filtra! Nechaj ho nech sa riadne zabehne. Prestan hnojit, vypni CO2 a po mesiaci uvidis. Potom pomaly zacni naspat hnojit. Neradim ani odkalovat a ani nemen vodu, len dolievaj to co sa odpari :idea: Jednoducho NERYPAT sa v akva, ani vo filtri, v NICOM. Nechaj tomu cas. Ako som pisal vyssie. Mne pomohla UV lampa na tie nalevniky. ALE po dvoch tyzdnoch som mal v akva pohromu, zacala mi smrdiet voda, takze opat som prestal hnojit, ..., ... .
Ale nalevniky mi zmizli nadobro.
Obrázok používateľa
thomas111
 
Príspevky: 626
Obrázky: 27
Založený: 17 Jan 2006 01:35 am
Bydlisko: Stropkov, Presov

Odoslaťod Janska » 19 Mar 2008 20:06 pm

Okiiiii thomas, robím ako radíš. Nečistiť, neodkaľovať, nehnojiť. ;) A uvidíme. Dík. :)
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Odoslaťod rasto79 » 21 Mar 2008 17:37 pm

Caute.
Ja som tu novy a potreboval by som poradit.
Kupil som interny filter Aqua One 102F. Akvarium je 65l. Zda sa mi ze mam v akvariu dost velky prud a voda je trochu zakalena. Je to v poriadku?
rasto79
 
Príspevky: 2
Založený: 21 Mar 2008 17:15 pm

Odoslaťod VLADY » 21 Mar 2008 20:13 pm

V poriadku to nieje teda ,v podstate toho že to tam robí ten silný prúd vody...stiahni to na menej, alebo ak sa nedá urob nejakú rozstrekovaciu rampu alebo dačo podobné už sa to tuná preberalo nájdeš to iste nejaký zlepšovák :roll: Bratia Česi majú na takéto filtre velmi výstižné pomenovanie HONIČ VODY.... :oops:
Obrázok používateľa
VLADY
 
Príspevky: 441
Obrázky: 12
Založený: 22 Nov 2007 12:19 pm
Bydlisko: BA-Trávnike

Re: Problém z filtrom - znečistená voda

Odoslaťod rasto79 » 22 Mar 2008 04:27 am

Dik za radu.
Nieco skusim vymysliet.
rasto79
 
Príspevky: 2
Založený: 21 Mar 2008 17:15 pm

Odoslaťod Janska » 27 Nov 2008 22:15 pm

Ahojte. Zasa som tu a pravdepodobne znovu s nálevníkom. Keďže som prerábala celé akva zo spoločenského na malawi, samozrejme, že som ja blbá vyčistila komplet celý obsah filtra pod tečúcou vodou a po dvoch týždňoch od založenia akva ho mám plné "bieleho svinstva", ktorého je viac a viac. Zatiaľ nič nepomohlo. Chcem preto poprosiť niekoho, kto by mi požičal UV lampu, či by mi nedal vedieť. Ďakujem.
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Odoslaťod juri » 28 Nov 2008 08:05 am

Keďže mám podobný problém s čistotou vody ako Janska prečítal som si celú story a z toho mi vyplýva,že problém je - nálevník.Prosím daj vedieť ako dopadol Tvoj pokus s UV lampou.
juri
 
Príspevky: 17
Založený: 30 Máj 2007 09:44 am

Odoslaťod Giftzahn » 28 Nov 2008 09:24 am

juri napísal:Keďže mám podobný problém s čistotou vody ako Janska prečítal som si celú story a z toho mi vyplýva,že problém je - nálevník.Prosím daj vedieť ako dopadol Tvoj pokus s UV lampou.


UV-Lampa si nalevnikom urcite poradi...na 100% 8) inak RATAJ ponuka UV-Lampy ATMAN, momentalne mam 18W ATMANA u seba v 200L akva a fici dopohodky....dobra investicia....a pouzivam ju hlavne vtedy ak si mi nahodou podari vycistit filter (tak raz za rok) spolu s vymenou vody :cry:

http://shop.rataj-spk.cz/?menuid=586&op ... page=zbozi inak 5W UV-C Lampa ATMAN stoji u Rataj nejakzch 1.890,- SKK ale ked som kupoval svoju ja dostal som dost chrumkavu zlavu...cize treba skusit...

to janska: mam doma este 9W uv-c lampu AquaEL danajsky to dar :twisted:, ale nie je funkcna...zlomil sa pri dotahovany umely nastavec (nakolko dobre netesnil, tak som sa ho snazil jemne dotiahnut) na ktory sa nasadzuje hadica...t.j. kus s neho ostal dnu v tele lampy v zavitoch .....a este som nejako nemal cas ho vytiahnut a vymenit....cize ak sa s tym pohras a vymenis "nasosku".... :oops: avsak na vlastne riziko :twisted: ju mozem pozicat....
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod absint » 06 Dec 2008 15:35 pm

Cafko. Som akvarista začiatočník a potreboval by som poradiť.
mám externý filter Shark SICCE 400 v 60 l akvarku :? (molitanová náplň). Zatial tam mám iba rastliny a zapnutú len filtráciu-všetko v poriadku každú mikro špinka zmizla po založení a kedže tam chcem mať aj ryby vyskúšal som spustiť vzduchovanie lenže v tom mi začne chrapčať a nepravidelne pracovať filter skúšal som čistenie ale nepomáha nič čo by som mal spraviť aby to prestalo ?
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod Mariok » 07 Dec 2008 09:56 am

Nemáš náhodou takýto? http://www.spokojenypes.cz/filtry-vnitr ... 0?id=15854. Vzduch sa "prisáva" cez hadičku pripojiteľnú ku hlave zhora? Ak áno, tie zvuky robí miešanie vody a vzduchu v hlave, skús hadičku priškrtiť, možno to pomôže. :( P.S. tento filter je INTERNÝ :wink: )
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod absint » 07 Dec 2008 20:07 pm

áno je to ten filter- vzduch sa "prisáva" cez hadičku pripojiteľnú ku hlave zhora skúšal som priškrtiť ale bezvýsledne :( asi ho pôjdem reklamovat alebo si kúpim nejaký slabší tento je na moje akva príliš silný hýbe mi s rastlinami a niektoré ako Egeria densa ktorá je bez koreňového sistému sa stále viťahuje zo štrku
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod Mariok » 07 Dec 2008 23:20 pm

To "prisávanie" vzduchu robí "rachot" vždy, nepočítaj, že tak ľahko zoženieš filter, ktorý bude v takej prevádzke tichý. A hlavne, je to robené nasávaním podtlakom do "dýzy" výstupnej vody z hlavice, takže v závislosti od umiestnenia pod úrovňou hladiny sa nedá "priškrtiť" filter na menší výtok bez toho, aby to prestalo vzduchovať :cry: Preto mám Atmana 201 bez prisávania vzduchu :P Ale aspo)n je ticho :wink:
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod absint » 08 Dec 2008 01:06 am

že tak ľahko nezoženiem tichý filter je pravda pozeral som tu recenzie na filtry a jeden hovorý, že ten ktorý má je tichý druhý zase hovoria, že je hlučný.... asi skúsim tento http://www.akvashop.sk/product_info.php ... cts_id/899 nemám inú možnost ten shark bude musiet z akva preč-mám akva v izbe a nehrozý aby som zaspal pri tom rachote. Máš Atman bes prisávania vzduchu? :shock: tak ako dostávaš vzduch do akva?
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod Mariok » 08 Dec 2008 02:24 am

Nijako! 8) Prijal som teóriu kolegov tu na portále a zmenil som svoj prístup v tom zmysle, že "jemné" filtrovanie vytvára pohyb vodnej hladiny a to stačí! :roll: Zatiaľ to prevádzkujem asi 8 mesiacov, a musím povedať, že to FUNGUJE :wink:
P.S. - Aj tak mi liezlo na nervy neustále zanášanie vzduchovacích kamienkov a zháňanie (a nekvalita) náhradných membrán do kompresorov asi 4 typov za 20 rokov :)
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod chelicer » 08 Dec 2008 09:46 am

ja som tiež prestal vela vzduchovať, nakolko som sa tu dočítal že je to aj zbytočné. A keďže aj CO-čkujem tak by mi to potom to CO2 všetko vyhnalo z vody. Nechávam len primiešavať trochu vzduchu do obyčajného vnútorného filtru Uni750 (aquael), tento je velmi tichý a ked neprimiešavam veľa vzduchu tak ho nie je vôbec počuť. Toto je už môj druhý vnútorný aquael, buď som mal šťastie alebo sa im tieto vnútorné filtre na rozdiel od iného daria.
Obrázok používateľa
chelicer
 
Príspevky: 60
Obrázky: 22
Založený: 01 Feb 2007 10:14 am
Bydlisko: Topoľčany

Odoslaťod absint » 08 Dec 2008 16:59 pm

:roll: čudujem sa, že to tým rýbám stačí... pre čisto rastlinné akva samozrejme.... ale tých rýb tam musí byť asi menej aby s tým málom vystačili :o
tak to teda skúsim- zakúpim ryby a nechm zapnutú len filtráciu :? ked mi ryby začnú lapať po vzduchu zapnem to hromové vzduchovanie a obstarám si čo najrýchlejšie čo najtichší filter
Obrázok používateľa
absint
 
Príspevky: 47
Založený: 18 Nov 2008 18:34 pm
Bydlisko: Trnava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.