Regulacia CO2 pomocou pH metra



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 30 Jan 2015 17:49 pm

zbojnik napísal:
zbojnik napísal:ph meter je mozne otestovat, ph 4 zodpoveda cca + 0,180 mV

oprava:
180 mV
0,180V

Toto je úplný non-sens. Sonda je síce zdrojom napätia, ale má ekvivalentný sériový odpor deisatky mega-ohm. Správne napätie zmeriaš iba prípravkom, alebo nejakým super-voltmetrom. Táto informácia je zavádzajúca.

K regenerácii sa nevyjadrujem, nepoznám, ale pochybujem, že to môže byť dlhodobé riešenie.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Reklama

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod martin_s » 30 Jan 2015 18:39 pm

chnuro myslim ze zbojnik mal na mysli totiz asi to, ze niektore pH metre zobrazuju vysledky aj v mV...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 30 Jan 2015 20:34 pm

chnuro napísal:
zbojnik napísal:
zbojnik napísal:ph meter je mozne otestovat, ph 4 zodpoveda cca + 0,180 mV

oprava:
180 mV
0,180V

Toto je úplný non-sens. Sonda je síce zdrojom napätia, ale má ekvivalentný sériový odpor deisatky mega-ohm. Správne napätie zmeriaš iba prípravkom, alebo nejakým super-voltmetrom. Táto informácia je zavádzajúca.

K regenerácii sa nevyjadrujem, nepoznám, ale pochybujem, že to môže byť dlhodobé riešenie.


Zle si to pochopil, pisem o otestovani samotneho ph metra, nie sondy,
namiesto sondy bude pripojene napatia 180mV,
ph meter by mal ukazovat ph 4 - teda otestujes funkcnost, samotneho pristroja

je mi jasne ze sonda sa da merat len na zariadeni s velmi velkym vstupnym odporom
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 31 Jan 2015 10:27 am

OK, tak toto je fakt. Mňa ani nenapadlo pochybovať o PH metri.

Ešte jedna vec k tým čínskym sondám za pár €. Rozdiel voči asi 10x drahšej Prominent sonde je hlavne v reakčnej dobe. Vzhľadom na to, že v akváriu sa PH nemení rýchlo, tak je to zanedbateľný fakt.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod farbakp » 10 Mar 2015 19:13 pm

Ahojte. Ma niekto tento ph controller od Sery: http://www.petco.com/product/120393/Ser ... water.aspx
Ak ano, ako ste s nim spokojny..? Zvazujem jeho kupu.
Dakujem.
farbakp
 
Príspevky: 9
Založený: 19 Feb 2008 17:49 pm
Bydlisko: Vrútky

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod kilo18 » 10 Mar 2015 20:26 pm

farbakp napísal:Ahojte. Ma niekto tento ph controller od Sery: http://www.petco.com/product/120393/Ser ... water.aspx
Ak ano, ako ste s nim spokojny..? Zvazujem jeho kupu.
Dakujem.



na co ti je taky drahy tu mas za 1/3 ceny a pouziva ho viac akvaristov ako ten od sery
http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/c ... -a-roztoku
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod farbakp » 10 Mar 2015 20:40 pm

No to je pravda. A sa mi zda, ze ten od Sery nie je ph controller, ale iba ph meter.. alebo sa mylim..? Potrebujem ph controller na automaticke davkovanie CO2 a aby to bolo pouzitelne pre sladku ale aj pre slanu vodu.
farbakp
 
Príspevky: 9
Založený: 19 Feb 2008 17:49 pm
Bydlisko: Vrútky

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod roberto33 » 29 Jún 2015 21:15 pm

Prečítal som toto celé vlákno, ale len v jednom príspevku som sa dočítal. že správne má byť PH sonda umiestnená cca 10cm pod vodu viac nie...? Ja som mal svoju umiestnenú cca vždy 3 roky 10cm pod vodou asi 7-8cm na povrchom vody v akváriu. Keďže teraz po 4 rokoch kompletne prerábam akvárium tak mi nedalo a dal som sondu nie do komory vzdau v 3D pozadí, kde j umiestená čerpacia hlavica ale pred 3D pozadie priamo na bočnú stranu akvária a čuduj sa svete čo som nezistil.!!!
Keď bola vzadu v komore pri čerpacej hlavici tak ukazovala cca PH 7,14 akonáhle som ju premiestnil do priestoru na bočné sklo akvária oproti výstupu z vonkajšieho filtra na ktorom je napojená UP atomizér a ktorému napomáha k lepšiemu rozptylu a distribúcii CO2 prúdové čerpadlo HYDOR KORALIA tak mi Ph po cca 5 minútach ukázala hodnotu 6,90, čo je oproti 7,14 nenormálny rozdiel. Dropcheckre mám na obidvoch stranách akvária a tie mi ukazovali pokiaľ bola sonda celá ponorená vo vode na bočnej strane akvária správne tmavozelená farba keď bola umiestená cca 10cm pod vodou a v bočnej komore tak sa sfarbili vždy do žlta akoby tam bol prebytok Co2.Tak ako má byť teda správne umeistená sonda v akváriu? Tu prikladám foto ako som to mal na skúšku

PS kalibrujem vu skoro každý mesiac a kalibračné roztoky mením pravidelne!!!
20150629_202053 (600 x 337).jpg

20150629_202344 (600 x 337).jpg

20150629_202110 (600 x 337).jpg
Obrázok používateľa
roberto33
 
Príspevky: 229
Obrázky: 42
Založený: 19 Mar 2008 12:45 pm
Bydlisko: Majerovce

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 30 Jún 2015 08:01 am

Nie je to až tak prekvapujúce zistenie. V jednom prípade si meral CO2 vo vode, ktorá bola nasatá z akvária a sýtila sa CO2 až za sondou, v druhom si meral PH vody, ktorá prúdila z čerpadla po pridaní CO2.

PH controller reguluje PH v mieste, kde mu dáš sondu. Správne miesto neexistuje. Voda by mala byť v rastlinnom akváriu premiešaná tak dobre, aby sa ti po nádrži nemenilo PH (nie vo filtri). Potom je každé miesto správne.
Ak používaš aj permanentné testy na PH, tak tam je tiež otázka, kde boli umiestnené.

Ja používam permanentný test na nastavenie PH, potom controller iba udržiava nastavenú hodnotu. PH ti nepovie, koľko CO2 je vo vode, ale DC áno.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Viktor » 30 Jún 2015 08:11 am

Presne tak, suhlasim s Chnurom. Ja mam DC umiestneny pri dne. Potom viem, ze ked mam v dolnej casti dost CO2, tak je ho dost vsade. CO2 sa do dolnej casti dostava horsie ako do hornej.

Ja mam PH sondu ponorenu v rohu tak, ze kablik nieje pod vodou.
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 30 Jún 2015 09:16 am

No pozor, bol som upozornený nedávno Raviolkou pri písaní článku, že práve v hustých porastoch (v šere), kde takmer vôbec neprúdi voda môže byť CO2 práve viac. Takže tá "dolná časť" nemusí byť vždy rovnaká ;-).
To sme ale zasa pri tom istom probléme - prúdenie.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod roberto33 » 30 Jún 2015 13:06 pm

Viktor napísal:Presne tak, suhlasim s Chnurom. Ja mam DC umiestneny pri dne. Potom viem, ze ked mam v dolnej casti dost CO2, tak je ho dost vsade. CO2 sa do dolnej casti dostava horsie ako do hornej.

Ja mam PH sondu ponorenú v rohu tak, že káblik nieje pod vodou.

Vieš mi poslať foto ako ju máš v akváriu umiestnenú a ako hlboko je ponorená? Aká značka tej sondy to je? Vraj záleží aj na tom aká Ph sonda to je...Niektoré môžu byť celé ponorené pod vodou iné nie!
Nepoužívam permanentné testy len DC jeden je sklenený v pravom hornom rohu cca 10cm po povrchom a druhý plastový v ľavom rohu takisto cca 10cm pod povrchom hladiny.
Podotýkam,, že PH sonda umiestnená v rohu v komore, kde mám umiestnené čerpadlo s biomolitanom ukazoval vždy vysoké PH 7,10-7,14 a kontroller mal problém dosť dlho hodnotu PH 7,00 na ktorý je nastavený dosiahnuť. A DC testy bolo skoro vždy 1,2 deň tmavozelená a po 2 dňoch už boli žlté, čo signalizovalo vysoký obsah CO2. Keď som mal sondu úplne ponorenú na boku akvária pred 3D pozadím, tak DC boli vždy zelené aj PH 7,00 bolo stabilnejšie a kontroller sa nezapínal tak často.... podotýkam, že cez deň je náhodne v cca 2 hodinových intérvaloch zopínané prúdové čerpadlo Hydor Koralia, ktoré tú CO2 dokáže rozptýliť aj na druhú stranu akvária pri dĺžke 175cm je to pre mňa nevyhnutnosť...
Obrázok používateľa
roberto33
 
Príspevky: 229
Obrázky: 42
Založený: 19 Mar 2008 12:45 pm
Bydlisko: Majerovce

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 30 Jún 2015 18:49 pm

@roberto33 - krásne si tu popísal, ako si nameral rôzne CO2 po nádrži. To prúdové čerpadlo je super. Každý honič vody by som zapol, kým svieti svetlo a najlepšie aj hoďku pred tým - aj keď asi nie všetky ryby budú z toho nadšené.

btw: DC = Drop Checker = Permanentný test CO2
Namiesto dvoch rohov ich skús dať jeden ku dnu, druhý pod hladinu. Pri dobrom prúdení by mali namerať to isté.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Tomáš » 17 Feb 2016 18:46 pm

Caute, prave som nainstaloval nove PH controler ktory som aj nakalibroval, hodnota PH po vlozeni do akvaria bola 7.68 po asi hodine pustania Co2 (bublinky mam komplet po celom akvariu, pouziam atomizeral na hadici) mi ukazuje PH 7.72 co mi pride teda blbost...ved PH by malo klesat a nie narastat... neviete kde by mohol byt problem? Jedna sa o tento kus:

http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/c ... em-teploty


Dakujem
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Tomáš » 17 Feb 2016 19:07 pm

Konecne to zacalo klesat ked som zvysil privod Co2...
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod MX » 26 Apr 2016 23:09 pm

Ahojte precital som to tu najskor kupim toto s Ebay http://www.ebay.com/itm/LED-display-Dig ... SwxH1UBu0E v prepocte 70 eur postove v cene
len ma zarazilo ze treba tie sondy kalibrovat kazde dva tri tyzdne to neni nejaka sodna co vydrzi dlksie nakalibrovana ? pripadne poradte nejaky typ sondy co je kvalitna nerad by som sa spoliehal na tu cinsku
MX
 
Príspevky: 187
Obrázky: 28
Založený: 07 Nov 2006 13:27 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Tomáš » 26 Apr 2016 23:22 pm

Ja od kedy som kupil cca dva a pol mesiaca som este nekalibroval vdaka ze si pripomenul :D no zatial vsetko oki... dropchecker mam stale tak akurat
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod MX » 01 Máj 2016 23:29 pm

Nikto nic ?
MX
 
Príspevky: 187
Obrázky: 28
Založený: 07 Nov 2006 13:27 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 02 Máj 2016 00:29 am

@MX - je to casto rozoberana tematika. Kalibracii sa nevyhnes. Mam skusenost aj s lacnou sondou, kedy stacilo kalibrovat po 6 týždňoch ale aj s profi sondmndou, ktorá odišla veľmi rýchlo (1-2 týždne) a stálo ma to vo finále osádku. Preto je dobré kontrolovať to častejšie, alebo používať paralelne aj permanentný test na CO2, aby si rýchlejšie odhalil nejaký fail v riadení.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Tomáš » 02 Máj 2016 09:41 am

chnuro napísal:@MX - je to casto rozoberana tematika. Kalibracii sa nevyhnes. Mam skusenost aj s lacnou sondou, kedy stacilo kalibrovat po 6 týždňoch ale aj s profi sondmndou, ktorá odišla veľmi rýchlo (1-2 týždne) a stálo ma to vo finále osádku. Preto je dobré kontrolovať to častejšie, alebo používať paralelne aj permanentný test na CO2, aby si rýchlejšie odhalil nejaký fail v riadení.


Normalne si mi nahnal strach teraz chnuro kedze ja fakt uz asi 2 mesiace som nekalibroval... :oops: ale aspon mam aj dropchecker ktory pravidelne kontrolujem a vyzera stale tak akurat.
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod vtx » 21 Nov 2016 23:41 pm

Ahojte, chlapi nemate nahodou na predaj niekto nahradnu sondu na PH (S BNC)? objednal som si z Messtechnik-u tu modru bakulu co meria PH a ORP. Sondy prisli "na sucho" a po odkrytovani PH sondy bolo v krytke par ulomkov skla, sonda je nepouzitelna, bublina na konci je prasknuta. Napisat som im napisal, zatial bez reakcie. Celkovo som z toho nejaky nesvoj, k ORP sonde mam kalibracny rozrok, ale sonda ho v SET mode absolutne nezdetekuje. Zmeria ho len v TEST mode aj to riadne uleteno, kalibracny roztok ma mat 220mV a jednotka nameria 245 mv.
Obrázok používateľa
vtx
 
Príspevky: 7
Obrázky: 9
Založený: 22 Mar 2016 23:47 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Hora » 01 Dec 2016 15:37 pm

:idea: :idea:
Pro prodloužení životnosti pH sondy ji ponořte jednou za čas do roztoku KCL. Ten si nalijte do čisté nádoby a sondu do něj na 12 hodin ponořte. Následně ji opláchněte vodou a můžete ji zkalibrovat.


:arrow: :arrow:
Doporučená kalibrácia je udaná ale prečistenie nie.To aké obdobie sa ,,jednou za čas" myslí? Ďakujem.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1555
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod vincent van gogh » 02 Dec 2016 11:50 am

Hora napísal:.....To aké obdobie sa ,,jednou za čas" myslí? Ďakujem.

"jednou za čas..." Ha,no to je takova klasika. :lol:
podobne ako "množství větší než malé" ,(!).......(kde muselo poskytnut vyklad trestne kolegium Najvyššie ho sudu ČR.)
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1345
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Pštros » 02 Dec 2016 12:18 pm

Nad cim to tu spekulujete...
Cas je predsa len JEDEN... raz zacal a raz skonci...
A jednou za cas...

je jednoducho JEDNOU za CAS...

Ci?

Sorry za OT
Obrázok používateľa
Pštros
 
Príspevky: 617
Obrázky: 23
Založený: 08 Mar 2004 09:37 am
Bydlisko: Kežmarok

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.