Regulacia CO2 pomocou pH metra



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod pha » 14 Feb 2012 18:48 pm

Ferlo napísal:Aj pri takej plastovej elektrode ako je vyssie na obrazku (cierna)? Nechcel som tahat nic nasilu, tak jednoznacne neviem, ci sa tam da nieco odstranit.

ahoj, hej - musis dat dolu krytku aj z tej ciernej, potiahni ten spodok akoby ,,vrchnak,, na atramentovom pere :) mali by inak zlepsit ten navod, to je recht...
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Reklama

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Holubar » 29 Mar 2012 15:05 pm

V poslednej dobe mam problem s pH kontrolerom. pH hodnota sa v kuse meni v rozsahu 0.1, co sposobuje neustale zapinanie a vypinanie ventilu. Robi to aj v SET mode, tu je video

http://youtu.be/yeTVfbbY39o

Stretol sa s tym niekto?
Obrázok používateľa
Holubar
 
Príspevky: 217
Obrázky: 4
Založený: 23 Aug 2010 23:36 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod trinitysk » 29 Mar 2012 15:12 pm

Nestretol. Pokial to ale controller robi aj v mode SET (tak ako ukazuje video) kedy by mala byt hodnota vlastne zafixovana na dispay-i a ty si ju len cez aretaciu SET doladis na pozadovanu hodnotu pre spinanie CO2, tak je chyba podla mna jednoznacne v pristroji/v elektronike, sonda bude uplne o.k.
Skus to cele vypnut z prudu na par minut a vyskusaj znovu zapojit, pokial to bude dalej trvat, tak by som to cim skor reklamoval...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 19 Apr 2012 19:31 pm

Ahojte,

tak ja som tiez prave dostal zasielku s PH controllerom PH201, no nanestastie tam nemam kalibracne roztoky!!:(((
neviete mi prosim poradit ci sa to da niekde extra kupit, alebo ako mam postupovat?

pripajam este foto, treba ten spodok odkrutit? som to totiz trochu otocil a bolo to mokre? poradte pls.. :angel:

dik moc,
Jano
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod pha » 19 Apr 2012 22:18 pm

ahoj, napis mail - preco nemas komplentu dobierku.. teda ak to bolo v cene... neviem kde si objednaval...a co.... a foto nevidim ziadne, takze neviem - aky spodok - coho krutis...
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 19 Apr 2012 22:38 pm

cau,

tu je ta foto, ten spodok tej sondy, bo som tu vyssie cital, ze to treba odsrobovat..vid obrazok

Obrázok

objednaval som priamo z ich webu z de. pisal som im, takze si asi budem musiet pockat..
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod pha » 19 Apr 2012 22:43 pm

ano, ten spodok len potiahni ako vrchnak z pera, proste- daj to prec, ak si im pisal - isto to daju do poriadku...
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 19 Apr 2012 22:45 pm

skusal som to tahat a potom krutivym pohybom odobrat, ale nieco z toho zacalo vytekat, tak som si nebol isty, nemate niekto nahodou foto ako ma tato cierna vyzerat "odkrutena"?
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod pha » 19 Apr 2012 22:51 pm

nie, nemusis sa bat, kludne to aj nozom zapaac, neni tam zavit, ani nic...
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 19 Apr 2012 22:59 pm

aj tak asi pockam kym mi pridu tie roztoky, aby som to mohol nakalibrovat, skor sa mi to asi neoplati davat do akva ze?
btw. ta tekutina co tam je pod tou krytkou nevadi?
sorry za vela otazok, len to nechcem hned pokazit:)
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod pha » 19 Apr 2012 23:03 pm

v pohode, ties som sa pytal - debili to vobec nemaju dotiahnute, co sa navodu jedna... inak sonda je isto nakalibrovana, mozes fungovat na sto percent, roztoky ak si im napisal poslu...
Obrázok používateľa
pha
 
Príspevky: 816
Obrázky: 38
Založený: 17 Aug 2009 21:04 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 19 Apr 2012 23:35 pm

pha: dik moc za radu, dal som to teda dole a pichol do akva, na noc snad nie uplne najlepsi napad. KH13,Ph8 tak som to osadke nastavil na 7,5... co by mala byt stale nizka koncentracia a zajtra pojdem este na nizsie Ph
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod trinitysk » 20 Apr 2012 09:04 am

icex napísal:skusal som to tahat a potom krutivym pohybom odobrat, ale nieco z toho zacalo vytekat, tak som si nebol isty, nemate niekto nahodou foto ako ma tato cierna vyzerat "odkrutena"?

Vytekal odtial 3mol KCl, elektrolyt na uchovavanie pH elektrody/sondy ked sa nepouziva...Ako to vyzera ked je to odkrutene uz asi vies..:-)
Pokial bude elektroda stale v akva tak nemusis KCl riesit, pokial ju ale budes vyberat a nejaky cas teda aktivne nepouzivat, tak by bolo dobre ho mat...(cenovo je na urovni kal. roztokov)
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 20 Apr 2012 09:14 am

Mozno blba otazka, ale co ak sonda nebude v tej kvapalinke? Ja mam pocit, ze ked som objednaval pre znameho PH controller, tak ta sonda bola "na sucho", ked to prislo... PH controller nie je dost dlho nahodeny a mozno uz 3M ho ma doma v skrini. Sonda je teda znehodnotená, alebo ju stačí akurát nakalibrovať?
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod trinitysk » 20 Apr 2012 09:22 am

V tej capicke umelohmotnej co sa musi vytiahnut zo sondy by mal byt kusok molitanu a ten navlhceny v roztoku 3mol KCl, pokial nie je hrozi znehodnotenie pH sondy ak "stoji" a nepouziva sa.
Ako dlho trva kym sa znehodnoti zavisi hlavne od kvality pH sondy (ta klasicka cela cierna umelohmotna ako je na obrazku je skor kvalitou podpriemer, ale na akva ucely typu davkovanie CO2 uplne bohate staci...), nenechaval by som ju ale na suchu a naozaj ju radsej mal bud priamo ponorenu v troche 3 mol KCl (tak aby ta sklenena sosovicka bola plne ponorena), alebo staci ten kusok molitanu...
Kedze je to uzavrete v capicke, tak to s tym molitanom vydrzi cca 2M, potom treba molitan znovu navlhcit...
Pokial bola sonda dlho "na suchu", urcite by som ju prekalibroval, alebo minimalne skontroloval ci meria +/- spravne (ak je teda ako to skontrolovat nejakym inym pH metrom)...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 20 Apr 2012 10:14 am

uspesne som ju vcera dal do akva, a hodnota Ph sa ustalila na nieco pod hodnotou 8, podla Kh13 som nastavil controller na noc na 7,5 neche je tam aspon nieco CO2, avsak dnes rano som pozeral ze PH bolo uz 7,42 a stale pustal(svietilo cervene svetlo a bublalo do vody) je to cele chybne? preco neprestal pridavat akonahle dosiahol 7,5?
odpisali mi ze posielaju tie roztoky, tak pripadne prekalibrujem buduci tyzden ked to pride.
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod trinitysk » 20 Apr 2012 10:25 am

Musis mat jednu packu pristroja v polohe pH a druhu packu v polohe Hi-A (tato poloha znamena, ze ked pH stupne nad zadanu uroven pH, ktoru si si stanovil cez fukciu pH set, tak sa el. mag ventil aktivuje a teda pusta sa CO2 na znizenie pH na stanovenu uroven...az sa nastavena hodnota pH dosiahne el. mag. ventil sa deaktivuje a CO2 sa prestane davkovat...).
Pokial to mas vsetko takto nastavene a napriek tomu to nefunguje/nevypina sa, tak je zly controller...
Obrázok používateľa
trinitysk
 
Príspevky: 2679
Obrázky: 15
Založený: 01 Máj 2010 09:52 am
Bydlisko: Praha

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Holubar » 08 Jún 2012 08:16 am

Moja reklamacia uspesna, firmu musim pochvalit. Poslal som im iba samotny kontroler s vytlacenou komunikaciou s technikom a kopiou faktury, do tyzdna som mal doma komplet nove balenie (sonda, roztoky, novy kontroler)
Obrázok používateľa
Holubar
 
Príspevky: 217
Obrázky: 4
Založený: 23 Aug 2010 23:36 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod luky133 » 04 Okt 2012 23:24 pm

Aké máte skúsenosti ináč z tou čiernou pH elektrodou? Do 240l, ktorá je v zábehu som si doprial pH Controller z TOP-MESSTECHNIK a mám také rozpoluplné reakcie... Balík prišiel celý premočený a z každej strany doudieraný avšak jediná záchrana bola to, že všetko je zabalené ešte v plastovom kufríku a vnútri bolo všetko nepoškodené. Potom ako som všetko nainštaloval a ph elektródu nakalibroval (na kufríku už je nápis, že maximálna hĺbka je 2,5 cm) všetko šlapalo ok. Za zmienku stojí, že pH elektróda nemala v uzávere žiadnu konzervačnú tekutinu ani vlhkú handričku. Na druhý deň pozerám, že mi pH stúplo takmer o jedno číslo čomu som nechcel veriť tak som elektródu znovu nakalibroval a po niekoľko desiatok minút merala znova mimo... Takto som to spravil niekoľko krát až sa mi podarilo vyliať vedľa akvária takmer celý kalibračný roztok na pH 7 a tak som aj skončil... Teraz mi po poslednej kalibrácii znova pH elektróda divne meria behom pár minút sa pH výrazne mení... Mal niekto podobné problémy s tou čiernou elektrodou? Z TOP-MESSTECHNIK mi odpísali, že je to bežný jav elektródy, ktorá je vo vlhkom prostredí čo sa mi nechce veriť keďže ju mám nainštalovanú aj v hĺbke, ktorá je vypísaná na krabici... Vyzerá to tak, že potom ako mi prídu nové kalibračné roztoky ju skúsim ešte raz prekalibrovať a ak znovu bude merať mimo tak ju hodím do koša a kúpim nejakú celosklennú.. Keď sme pri tom, s ktorými máte dobré skúsenosti? Pozeral som na Adwa pH elektródu alebo potom aj na JBL ProFlora pH elektrodu. Radšej si kúpim niečo kvalitnejšie ako loviť udusené rybky kvôli tomu, že pH elektróda merala úplne mimo...
luky133
 
Príspevky: 73
Založený: 08 Júl 2012 22:19 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod martin_s » 04 Okt 2012 23:54 pm

Ja pouzivam na meranie elektrodu SenTix 61 od WTW (ale nie v akvariu). Len ta cena... http://www.fisherww.sk/index.php?page=s ... &Itemid=13
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 05 Okt 2012 00:09 am

ja pouzivam sondu od firmy Prominent je to podla mna spica medzi sondami ak by bol zaujem pis ss
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 05 Okt 2012 09:58 am

Napadlo ma pri citani prispevku od luky133, ze sondu pri kalibracii najskro nechavam tak 5-10 min v kalibračnom roztoku a az potom tocim kolieckami na kalibraciu.

Pouzivam rovnaku sondu ako doors010 a prekvapilo ma, ked som chcel po mesiaci kalinrovať, že vlastne nebolo čo kalibrovať. PH7 identifikovala sonda stale ako PH7 roztok 4,01 ako 4,02. Tak som to supol späť do akva 8)
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 05 Okt 2012 14:06 pm

chnuro ma pravdu hodnota na pristroji by sa mala ustalit na nejakej hodnote az potom by sa malo ist na samotnu kalibraciu...
chnuro u nas v robote ich kalibrujeme tak cca kazdy druhy mesiac mali by sme castejsie ale naco ked je tam odchylka max 0,02
a to podotykam ze meraju aj termalnu vodu cize keby si videl ked ju vyberiem z obtokovej armatury aka je zasrata proste nevidno vobec sklo a stale meria perfektne cize vacsinou je to len o vycisteni sondy...pripadne len hodim do 7bufra a to je cele :D
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod luky133 » 06 Okt 2012 00:44 am

Tak dnes som ju skúsil znovu prekalibrovať (pred tým bola v roztoku cca 10 min, potom cca 5 min) a i tak po čase začala merať úplne mimo. Takže po mojej skromnej študentskej výplate sa pozriem po nejakej inej a diky za tipy len ešte musím zvážiť či pôjdem do nejakej profi alebo si vystačím s výrobkom napr. od JBL alebo Sery :)
luky133
 
Príspevky: 73
Založený: 08 Júl 2012 22:19 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.