Regulacia CO2 pomocou pH metra



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 04 Mar 2013 13:09 pm

Ahojte,
vcera som konecne sprevadzkoval taky DYI ph kontroler, sonda sklenna (diky doors010)
zaujimalo by ma ako je riesena regulacia pri original kontroleri, ci je tam nejaka tolerancia co sa tyka zpnutia a vypnutia, alebo je to presne na stanovenu hodnotu
npr
ph nastavene na 6.70
ak ph > 6.70 co2 sa pridava
ak ph <=6.70 co2 sa nepridava

alebo s toleranciou

ph > 6.70 co2 sa pridava
ph < 6.75 co2 sa nepridava
ph >=6.75 co2 sa pridava

dakujem
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Reklama

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod sekino » 11 Mar 2013 12:48 pm

zdravim, kupil som tento PH Controller z druhej ruky a mam tam 2 kalibracne roztoky.
Obrázok
Jeden s cervenou nalepkou PH 4.0 tak som podla neho nastavil hranicu na controleri 4.0 bez problemov.
Druhy ale ma napisane PH 6.864 ale v navode mam napisane ze mam podla neho nastavit hodnotu PH 7. Zda sa mi to nelogicke nastavovat na COntroleri hodnotu PH 7, ked roztok ma realnu hodnotu PH 6.86. Tak som nastavil ovladacom Ph7 hodnotu na 6.86. Je to OK alebo to mam nastavit na PH 7 aj ked to nie je Ph7 roztok???????
Obrázok používateľa
sekino
 
Príspevky: 29
Založený: 07 Jún 2010 15:42 pm
Bydlisko: Košice

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod hooopy » 11 Mar 2013 12:59 pm

Vzdy sa nastavuje konkretny roztok....cize v tomto pripade 6,86. A pozri este navod v akom poradi..
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 11 Mar 2013 13:14 pm

to je jedno v akom poradi merak ich musi rozpoznat...inak tieto rucne ph metre su strasne nestabilne kvalita tej sondy co tam je je mizeria v robote sme ich pouzivali asi 2 tyzdne potom sli na reklamaciu a uz sa nevratili chvalabohu...
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod sekino » 11 Mar 2013 14:45 pm

ten rucny PH meter nemam, obrazok je z netu, nenasiel som iny kde by boli tie roztoky.
Obrázok
Pouzivam PH-201 a gelovu sondu. Ako dlho vydrzia tie roztoky stracaju svoju vlastnost udrzat PH po case, alebo ked do nich rovno dam oplachunutu sondu tak sa nezriedi ich obsah s vodou a zmeni PH?
Obrázok používateľa
sekino
 
Príspevky: 29
Založený: 07 Jún 2010 15:42 pm
Bydlisko: Košice

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod miku » 11 Mar 2013 15:06 pm

OPERATION MANUAL
PH-201 DIGITAL PH CONTROLLER
(WITH HI/LO ACTION OPTIONAL)

Operating Information(Calibration)
1)Connecting AC power supply (Make sure the correct voltage.)
2)Connecting the PH electrode into the PH input terminal socket.
3)Slide the [PH/SET] switch to 'PH' position.
4) Immerse the electrode in a PH6.86 buffer solution. Waiting for a few seconds
and adjust the 'CAL' knob until the display reading exact 6.86.
5)Take away the PH electrode from buffer solution, and clean the electrode
with fresh water.
6) Immerse the electrode in a PH4.01 buffer solution. Waiting for a few seconds
and adjust the 'SLOPE' knob until the display reading exact 4.01.
7) Take away the PH electrode from buffer solution,and clean the electrode with
fresh water.(Make sure dong the step 1to7 for calibrating a new PH electrode.)
8 ) Put the PH electrode into the measured solution.
Note: The instrument's pH range must be recalibrated whenever:
Approximately one month has passed from the last calibration
The utmost accuracy is required
Replacing the new electrode

PH Setting
1)Slide the [PH/SET] switch to 'SET' position.
2)Adjust the 'SET' knob until the display reading exact your requirement.
3)Slide the [PH/SET] function switch to 'PH' position.
4)Slide the [HI/LO] switch to 'HI-A' position while the control output in action
when pH measuring value goes above the set value. Slide the [HI/LO] switch
to 'LO-A' position while the control output inaction when pH measuring value
below the set value.
miku
 
Príspevky: 47
Obrázky: 1
Založený: 08 Dec 2010 11:07 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod sekino » 11 Mar 2013 15:09 pm

zbojnik napísal:Ahojte,
vcera som konecne sprevadzkoval taky DYI ph kontroler, sonda sklenna (diky doors010)
zaujimalo by ma ako je riesena regulacia pri original kontroleri, ci je tam nejaka tolerancia co sa tyka zpnutia a vypnutia, alebo je to presne na stanovenu hodnotu
npr
ph nastavene na 6.70
ak ph > 6.70 co2 sa pridava
ak ph <=6.70 co2 sa nepridava

alebo s toleranciou

ph > 6.70 co2 sa pridava
ph < 6.75 co2 sa nepridava
ph >=6.75 co2 sa pridava

dakujem

PH-201 to ma s toleranciou +3 a -5
nstavis hodnotu PH 6.70
Zapne sa pri PH 6.73
Vypne sa pri PH 6.65
Obrázok používateľa
sekino
 
Príspevky: 29
Založený: 07 Jún 2010 15:42 pm
Bydlisko: Košice

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod triscene » 11 Mar 2013 15:38 pm

sekino napísal:zdravim, kupil som tento PH Controller z druhej ruky a mam tam 2 kalibracne roztoky.
Obrázok
Jeden s cervenou nalepkou PH 4.0 tak som podla neho nastavil hranicu na controleri 4.0 bez problemov.
Druhy ale ma napisane PH 6.864 ale v navode mam napisane ze mam podla neho nastavit hodnotu PH 7. Zda sa mi to nelogicke nastavovat na COntroleri hodnotu PH 7, ked roztok ma realnu hodnotu PH 6.86. Tak som nastavil ovladacom Ph7 hodnotu na 6.86. Je to OK alebo to mam nastavit na PH 7 aj ked to nie je Ph7 roztok???????



zaujimalo by ma ze za kolko si ho kupil, lebo som videl spekulantov co ich predavaju na bazosi za 20 a viac eur :)
zdroj tychto vsetkych je ebay a cena je 7 dolarov alebo eur :)
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 11 Mar 2013 15:44 pm

tie roztoky vydrzia dlho samozrejme musis mat aj dobry postup pri kalibracii...cize sondu das von z akva oplachnes cistou vodou utries do sucha handrickou hodis do bufra...vyberes z bufra oplachnes cistou vodou utres do sucha hodis do dalsieho bufra vyberes oplachnes a sup do akva...ja roztoky menim vtedy ked sa mi v nich zacnu robit zrazeniny alebo nejaky iny bordel
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod hooopy » 11 Mar 2013 20:28 pm

mal som problemy s kalibraciou a tak som sa pytal a studoval.. poradie kalibracie v jednotlivych roztokoch nie je svojvolne.. ale presne urcene:
http://www.greenhome.cz/clanky/jak-spravne-pecovat-o-ph-metr
http://www.shopakva.cz/navody/digital_pH_Controller.pdf

a este jeden 5-dielny clanok, kde je jasne popisane preco sa zacina kalibrovat od pH7, pise sa tam nieco o nulovom bode a strmosti krivky. zasvetil ma do toho trosku "spanielsky" chnuro, ale po precitani clanku mi to je uz jasnejsie...

http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=109

tak ako to pise miku a ako to stoji v navode..bod 4. a 6.
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 11 Mar 2013 20:36 pm

ver tomu ze ked nakalibrujem tak alebo onak bude mi to ukazovat to iste...vsetko zalezi aj od pristroja na mojom mozem robit kalibraciu aj pomocou troch rozdielnych bufrov ...robim kalibraciu v robote da sa povedat kazdy den a ver mi ze nepozeram na poradie bufrov
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod sekino » 12 Mar 2013 09:51 am

Vdaka za info, vsetko som precital. Trapi ma uz len jedna otazka ako zistim ze je potrebne elektrodu vymenit?
A druha vec ktoru som nepochopil: elektroda sa nesmie skladovat vo vode ale v roztoku KCL. Ako je potom mozne ze je nonstop v akvarijenj vode aj rok.
Obrázok používateľa
sekino
 
Príspevky: 29
Založený: 07 Jún 2010 15:42 pm
Bydlisko: Košice

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 12 Mar 2013 10:37 am

elektrodu je potrebne vymenit vtedy ked sa ti neustale rozkalibruje proste ze si hodnota lieta hore dole alebo vtedy ked sa uz neda nakalibrovat...skladovanie a pouzivanie su dva rozdielne pojmy...ty ju v akvariu uz neskladujes ale pouzivas...KCL udrzi sondu v kondicii aj 20 rokov...teda pri skladovani...
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod icex » 21 Mar 2013 14:56 pm

dal by som si pozor na tych nemeckych psov, messtechnik ci ako sa volaju, mne odislo svietlko, ktore svieti ked sa pridava CO2 do vody a odpisali mi ze je na to zaruka iba 6 mesiacov, hlavne ze som to kupoval 16.4.2012.
icex
 
Príspevky: 16
Založený: 17 Mar 2011 19:45 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 04 Apr 2013 17:33 pm

Zdravim skusenych...
Moze byt meranie ph sondou ovplyvnené npr raselinou vo filtri?

ph namerane sondou 6,9 (porovnanie s kalibracnymi roztokmi ok)
ph namerane sera test 5,5
kh 9, gh 13 (hodnoty vstupnej vody kh 14 gh 18)

co to sposobilo asi kazdy tusi...
dakujem za radu...
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 04 Apr 2013 21:57 pm

nie som chemik, takze mne sa tu zda byt nejaka suvislost...

raselina
"Huminové kyseliny pracují na principu kationové výměny: uvolňují H+ kationty a na uvolněné místo v karboxylové skupině váží různé kationty vyskytující se ve vodě...."

pH
"Definice hodnoty pH:
pH = –log aH+
Je dána jako záporně vzatý logaritmus aktivity vodíkových iontů."

je teda mozne ze raselina svojim posobenim "ZBLBLA" meranie pomocou PH sondy??

za kazdy postreh dakujem
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Mariok » 04 Apr 2013 23:33 pm

Skôr by som povedal, že zblbla ten Sera test. Ale tiež nie som chemik, tak to neber ako tvrdenie.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Mariok » 05 Apr 2013 00:10 am

Našiel som niečo zaujívavé http://ceskycichlidklub.eu/SKALARY/view ... =160#p4883 - čo potvrdzuje možné zblbnutie Sera testu aj keď sa tam jedná o výluh z jelšových šištíc.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 05 Apr 2013 11:29 am

Je mozne ze teda sonda merala spravne ale potom z nejakeho dovodu po pridani raseliny prestalo pridavanie CO2 ovplyvnovat PH,
ale sera test na ph to ovplyvnilo...

nerozumiem tomu co sa stalo, ale nasledok to malo fatalny
Prílohy
ph-sonda.JPG
DC.JPG
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 05 Apr 2013 13:08 pm

Este raz by som si prekontroloval sondu. Predpokladam, ze bol dodrzany kalibracny postup: najskor do PH7, potom do PH4. Po PH4 daj potom znova sondu do PH7. Ak najdes nejaky posun, sonda je v haji a coskoro PH4 ani nenakalibrujes.
Tomu DC by som doveroval viac, v pripade, ze je tam napln napr. Denerle. NIe ie mixy, co sa robia s akvariovou vodou.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 05 Apr 2013 13:29 pm

chnuro napísal:Este raz by som si prekontroloval sondu

Priznam sa ze na sondu/ph meter - zvlast ked to mam take DIY riesenie, som to typoval aj ja, ale ked som ju ponoril do kalibracnych roztokov a zacala ukazovat spravne hodnoty...
tak som zacal hladat problem inde...

neviem ako to myslis s tym DC, ale podla mna ukazuje spravne, kedze cielove ph som mal nastavene 6.6 pre pridavanie co2 a ph zo sondy bolo nieco cez 7, tym padom sa co2 pridavalo stale.... (netusim odkedy,raselinu som pridal v sobotu, v utorok to bolo ok, potom som bol pri akva az vcera - vo stvrtok a uz bol problem dokonany....) takze toho co2 tam bolo pozehnane.... dovtedy som s kontrolerom nemal ziadne problemi, preto som aj vyhodil DC, znovu som ho tam dal az vcera, ten obrazok je uz po vymene cca 40% vody... aj udaj na kontrolery tych 6.78 je po vymene vody predtym tam bolo nieco malo cez 7....

...
Mariok napísal:Našiel som niečo zaujívavé http://ceskycichlidklub.eu/SKALARY/view ... =160#p4883 - čo potvrdzuje možné zblbnutie Sera testu

pozeral som to ale tam pisu o zafarbenej vode ze je tazko potom porovnavat ked uz merana voda nieje cira...
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Giftzahn » 05 Apr 2013 13:38 pm

njn, vidim ze PH201 so sondou je iny diabolsky pristroj na vyrobu sodofky v akva .... :lol: .... opravte ma PH201 "userovia" ... ale ak sa nemylim achilovou patou tohto zariadenia je prave ta nestastna sonda ... teda ci ju vobec korektne skalibrujem ... ak nahodou nie = sodofka ... ked je sonda pokazena / v "haji" ani to nemusim zistit ( predpokladam ze PH201 krabicka nezacne pipat, vibrovat, nevypise ze error) = opat sodofka ... njn, to ja radsej ostanem pri manualnom zapinani a vypinani Co2 + Dropchecker .... vidim ze poctivy "manual" je najbezpecnejsi .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 05 Apr 2013 13:56 pm

Giftzahn napísal:njn, vidim ze PH201 so sondou je iny diabolsky pristroj na vyrobu sodofky v akva .... :lol: ....

ja sice nemam ten kontroler, ale ano, v podstate mas pravdu pokial ide o jednoduchy kontroler...
ja som sice silny beginner co sa kontrolera tyka a zo zaciatku som to mal intenzivne odsledovane... ale potom som od toho upustil... a akurad cez vikend som rozmyslal ze budem musiet doplnit nejaku slucku do programu ktora bude npr ratat nejaky max cas pridavania co2 a ak sa prekroci vypne co2 a zahlasy chybu... bohuzial neskoro...
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Mariok » 05 Apr 2013 22:38 pm

to zbojnik:
1. Koľko a akej rašeliny si dal do filtra? A aký objem vody máš v akva?
2. Si si na 100% istý, že CO2 bolo aj pri tom nízkom pH stále zapnuté???

Ak ti totiž sonda funguje správne teraz, nieje podľa mňa žiadny dôvod k tomu, aby nefungovala aj počas lúhovania rašeliny vo filtri.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.