retro časovač



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

retro časovač

Odoslaťod Laco NY » 19 Aug 2011 18:11 pm

Viete mi niekdo poradit ak zapojit spinacie hodiny PRIM? Z elektriky som lavy a nerad by vyhadzoval ističe zbytočne
Obrázok
Laco NY
 
Príspevky: 228
Obrázky: 0
Založený: 29 Máj 2011 14:34 pm

Reklama

Re: retro časovač

Odoslaťod macko_usko25 » 19 Aug 2011 20:08 pm

to nieje retro ja to pouzivam tiez

ideme s toha ram musim pripojit 220V priamo zo zastrcky na poradi nezalezi .. sluzi to na pohananie hodin
a tie tri dolne su spinac podla toho ako ich das tak bude bud zapnute alebo vypnute ... da sa to prepojit cez cokoladku ak sa trosku vyznas v elektrike .... nezabudni ze tie 3 dolne su vypinac!!! svetlo musis mat napojene v elektrike priamo alebo to premostit s napajanim casovaca ... dufam ze chapes ak nie dalej sa pytaj
macko_usko25
 
Príspevky: 42
Obrázky: 1
Založený: 08 Okt 2010 21:25 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod Laco NY » 19 Aug 2011 20:44 pm

no na te prve dva som dal zastrčku na to premostenie tam je nejaky drotik len neviem ako zapojit dva kable čo idu do svetla. Dal mi to kamarat že je to hodne spolahlive. Nevedel by si mi dat fotku jak to maš zapojene ty?
Laco NY
 
Príspevky: 228
Obrázky: 0
Založený: 29 Máj 2011 14:34 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod macko_usko25 » 19 Aug 2011 21:33 pm

no mas to tu snad to pochopis musis mat prepojene 2-3 tak ako mas a este 1-5 tak ako je to na obrazku
ak by ti to spinalo opacne len prehodis kabliky s 5 do 4 a pojde to .. a ak to je komplikovan ekupi mechanicky spinac za 3,5 eura a tem na taku istu presnost a aj nastavitelnost ako tento
Prílohy
zapojenie.jpg
macko_usko25
 
Príspevky: 42
Obrázky: 1
Založený: 08 Okt 2010 21:25 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod Laco NY » 19 Aug 2011 21:43 pm

dakujem,už mi je to jasne :pivo:
Laco NY
 
Príspevky: 228
Obrázky: 0
Založený: 29 Máj 2011 14:34 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod Laco NY » 20 Aug 2011 20:05 pm

no tak som to zapojil podla obrazku a tma v celom vchode ...
Laco NY
 
Príspevky: 228
Obrázky: 0
Založený: 29 Máj 2011 14:34 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod Poly » 20 Aug 2011 20:44 pm

Ani sa necudujem, kukam na tu schemu, hovorim si, ze tam je skrat a to nie som elektrikar. Az potom som si precital tvoj prispevok a uistil si ma :) Smola, ze som sa na tu schemu nepozrel skor, mozno by som sa ozval :) To je tak, ked chodis po elektrikarsku radu na akvaristicke forum :D
Sorry Mackousko, ale si uplne mimo, pozri sa na schemy, co su nakreslene na tom casovaci. Podla toho si zadrel uplnu hlupost a radit v zapojeni 230V, ak tomu nerozumies, je riadne velka trufalost :!: :evil: Mozno si elektrikar, samozrejme mylit sa je ludske, ale aspon by si mal po sebe skontrolovat, co inym radis, pokial ide o zivotunebezpecne veci.
Ja by som to zapojil takto. Ak ti to bude spinat naopak, vypoj kabel z 3 a zapoj ho do 4.
Prílohy
zapojenie.jpg
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: retro časovač

Odoslaťod Laco NY » 20 Aug 2011 21:10 pm

no podla tej prvej schemy to svietilo,kym to nemalo zhasnut. teda aj to zhaslo,žial s celym bytom. Rano odchadzam na dovolenku poriešil som to tak,že sused fasol kluče od bytu o druhej zažat,o deviatej zhasnut a zakaždim nakrmit. Ked sa vratim dam to nejakemu odbornikovi zapojit.
Laco NY
 
Príspevky: 228
Obrázky: 0
Založený: 29 Máj 2011 14:34 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod Poly » 20 Aug 2011 21:33 pm

No ved prave, ked to svietilo, prepinac spajal 4-5, teda podla schemy to aj malo svietit. Ked sa hodiny prepli, prepinac spojil 3-5, cim vznikol skrat - faza a nulak sa spojili napriamo a presne tomu zodpoveda aj ta prva schema. Ak to zapojis podla schemy, co som poslal, malo by to slapat.
Obrázok používateľa
Poly
 
Príspevky: 929
Obrázky: 61
Založený: 10 Sep 2006 10:15 am
Bydlisko: Bratislava

Re: retro časovač

Odoslaťod macko_usko25 » 20 Aug 2011 21:48 pm

priznavam nastala chyba... ja to mam doma zapojene trochu inak a toto som robil len tak s hlavy ... ospravedlnujem sa za vypadok prudu :-)
macko_usko25
 
Príspevky: 42
Obrázky: 1
Založený: 08 Okt 2010 21:25 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod Laco NY » 20 Aug 2011 21:48 pm

no ono nič važne sa nestalo,aspon viem de mame ističe :mrgreen:
Laco NY
 
Príspevky: 228
Obrázky: 0
Založený: 29 Máj 2011 14:34 pm

Re: retro časovač

Odoslaťod TTjopo » 20 Aug 2011 22:13 pm

Pokial ide o to zapojenie tak by som este pouzi stykac ak sa jedna o nejake vykonejsie svetlo co ta tyka hlavne ziarivkoych svietidiel kde nieje pouzity elektronicky predradnik ale tlmivka.Tu byva dost vysoky nabehovy prud co ti tieto spinacie hodiny moze casom odpisat.Tieto hodiny sa pouzivaju ked sa nemylim a je to to co myslim na spinanie "nocneho prudu" pri elektromere ale tam spinaju bud stykac ktory nasledne spina nejake vykurovacie teleso...Volakedy som to pouzival tiez
Co sa tyka toho prveho nespravneho zapojenia tak to svietilo stale bez ohladu na to ako by bol prepinac preklopeny az na to ze pri zopnutom stave vznikol tvrdy skrat co uz bolo spomenute.S takymito vecami sa nieje radno zahravat.
Naposledy upravil TTjopo dňa 20 Aug 2011 22:14 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: retro časovač

Odoslaťod TTjopo » 20 Aug 2011 22:13 pm

Este jedna dolezita pripomienka.Ak mas svetlo nahodou po domacky vyrobene a pripajal ho niekto kto tomu rozumel alebo aj nerozumel dolezite je ak ma kovovu konstrukciu a je napojene len dvomi vodicami teda Fazou a nulakom a nulak je premosteny na konstrukciu tak nieje jedno ktori vodic ti prepinac na spinackach vypina.Ak budes v tomto pripade vypinat nulak tak ked bude lampa vypnuta moze sa ti bud cez vlakno ziarovky alebo cievku tlmivky spetne vracat faza na kovovu konstrukciu lampi co moze byt zivotu nebespecne.Pre tvoje dobro hod sem cele foto toho zazraku aby sa nieco nestalo.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: retro časovač

Odoslaťod očinta » 26 Aug 2011 08:51 am

Je chválihodné, že sa tu snažíme poradiť v tejto problematike.
Ja som tieto hodiny používal tiež, lebo tento tovar bol pred 30-timi rokmi nedostatkový. Na hodiny som primontoval zásuvku bez zadného krytu v tvare F. Troch zbrúsil vyvŕtal dierku cez hodiny, prestrčil vodiče a som priamo na mikrospínači. Tieto zásuvky v tvare "F" sú k bežne k dostaniu. K zapojeniu tak ako popisujte hore. Pozor na prehodenie fázového a nulového vodiča v dvojvodičovej sústave TNC. Starý typ roztrojky Vám prehodenie vodičov hravo zabezpečí. Ono Vám to vyrazí istenie, ale má to za následok zničený mikrospínač ten môj mal menovitý prúd 2A pri 230V striedavých.Stalo sa to i mne.
Moje doporučenie. Ak ste skutočne odborne elektroschopný
dá sa toto zariadenie celkom slušne urobiť a používať. Ak v elektrike tápete je množstvo spínacích zásuviek na trhu a takmer za smiešnu cenu i keď o kvalite tých najlacnejších by som pouvažoval. S elektrikou takejto výšky napätia by som sa v blízkosti vody nezahrával !
očinta
 
Príspevky: 139
Obrázky: 22
Založený: 14 Feb 2009 12:10 pm
Bydlisko: PD

Re: retro časovač

Odoslaťod TTjopo » 26 Aug 2011 16:08 pm

Presne tak ked si niesi isty tak si kup radsej origos casovanu zasuvku da sa kupit do 10€ co nieje tak strasne vela.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.