rozlepovanie akviaria



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 04 Nov 2004 09:58 am

Nazdar vsetkym. Som tu novy.
Mam jeden vazny problem. Mam akviarium š 100, v 50, dozadu 35 cm, ma necele 4 roky, kúpil som ho nové, a začalo sa mi zhora rozlepovat.
Zvrchu sa vytvorili v silikone take male dierky, kadial mi zacalo tiect, a zacina sa aj nizsie tak odsklabovat ten silikon od prednej steny. Je lepene klasickym ciernym silikonom. Byvame blizko pri zeleznici, tak neviem, ci to neni od takych mikrootrasov z nakladnych vlakov. Inac usadene je dobre..
Som cely z toho vysraty, tak ho idem dat prelepit ale predtym po rozlepeni si vysku upravim na 40 cm /lepsie sa potom presvetli, bude v nom o 35 l menej vody, lepsie mi to bude pri cisteni/...
Inac som z toho uplne vysraty, lebo pod nami je este jeden byt... momentalne ho mam do polovice odpustene.
osvetlenie 2 x 25 W trubicove ziarivky
filter interny asi 1200 l/hod

Poradte mi prosim, ako je to vlastne s tymi akviariami, ako to moze udrzat ten silikon, ked je to vlastne makka guma /nedrzi to aj na principe prisavky/. a nema ziadny ram ako sa robili kedysi...
Díky za odpovede.
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Reklama

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod majko » 04 Nov 2004 12:15 pm

robotmz napísal:Poradte mi prosim, ako je to vlastne s tymi akviariami, ako to moze udrzat ten silikon, ked je to vlastne makka guma /nedrzi to aj na principe prisavky/. a nema ziadny ram ako sa robili kedysi...
Díky za odpovede.

Na lepenie akvarii sa pouziva lepidlo na baze slilikonu. Specificka pevnost spoja sa udava 1,5 - 1,9 N/mm2. Lahko si vypocitas co by idealne zlepeny spoj mal vydrzat.
To bola teoria :-). V praxi sa moze vyskytnut niekolko problemov.
1. Nekvalitne odmastene sklo pri lepeni.
2. Pri lepeni sa vsetko lepidlo vytlaci von z lepeneho spoja.
3. Nekvalitne lepidlo.
4. Nevhodne namahanie spoja. Vznika npr. ak nemas pozdlznu (pri dlhsich akvariach priecnu) vystuz.

Nechcem malovat certa na stenu, ale najbezpecnejsie by bolo akva rozlepit a znova zlepit, pripadne ako nudzove riesenie pouzit vystuhy. Ak sa zacalo rozliepat na jednom spoji, nik nemoze zarucit ze sa to nestane inde. :cry:
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 04 Nov 2004 12:35 pm

Díky, este by som dodal, ze na prednej stene mam tu vystuz pozdlznu, aj na zadnej stene ...idem ho dat cele prelepit... uz som rozhodnuty, a pred tym si ho dam 10 cm znizit /na 40 cm/
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod majko » 04 Nov 2004 13:10 pm

robotmz napísal:a pred tym si ho dam 10 cm znizit /na 40 cm/

To by som nerobil.
1. Ak mas rastlinky coskoro zistis ze ich musis castejsie upravovat. Ja mam 45 cm akva a vemi rad by som viacej :-)
2. Mozno sam sklenar bude protestovat. odrezat 10 cm zo skla o sirke 50 cm pri dlzke 1 m je vraj dost zlozite, nehovoriac o tom ze rizikove. Tiez vlastna skusenost :-)
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 04 Nov 2004 13:28 pm

lenze mam sice rastliny, ale nejako sa im moc extra nedari, mam ich totiz pri cichlidach, tak asi preto... no a prave ze by to bolo aj lepsie presvetlene, mam tam iba 2 x 25 w ziarivky trubicove... aj lepsi pristup by som mal don, aj menej vody by tam bolo...
Inac nad tym, ci by to urobil sklenar, som prave dnes rano uvazoval, ci by to zvladol...
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 10 Nov 2004 08:31 am

Aby som nezakladal novu temu, napisem to sem...
Takze vcera vecer som doma horko tazko rozrezal ziletkou to akvarium (cierny silikon)...
Potom som orezavacom orezal z hran co najviac silikonu, a potom som tie zvysky silikonu odstranil drôteným kartáčom (makačka ako svina), no a chcem sa opytat, ci mi bude novy silikon dobre drzat, ked tie hrany su trosku zdrsnené tým kartáčom... (či náhodou nemá ísť silikon na dokonale hladkú plochu...) Ináč je to z 8 mm skla...
Odbornici vyjadrite sa, lebo jak mi zase zacne pustat, tak uz tam dam suchozemsku korytnačku :-(((((
Inač nove parametre budu :
8 mm sklo, vonkajsi rozmer d 100, v 40 dozadu 35 cm, nafotim...
Vcera ked som to povyberal, tak ma skoro seklo, mam tam dokopy 5 ukrytov (tie z tej palenej tehly ci z coho to je...), a este 4 kusy kupeneho dreva (1 velky 3 krpate...)
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod xDodox » 10 Nov 2004 08:37 am

2robotmz: urcite potom pri lepeni nezabudni na "dokonale" odmastenie hran. Tie skrabance by asi nemali vadit. Najlepsie na odmastenie je pouzit trichlor.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 10 Nov 2004 08:47 am

samozrejme, lepit to ja nejdem, lebo si na to netrufam, ide mi to lepit jeden predajca v akvaristike, ja som to len rozlepil, idem ho dat 10 cm zrezat - z 50 cm na 40 cm, a on to bude lepit... Povedal, ze na odmastenie pouziva toluen... a cierny silikon
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod majko » 10 Nov 2004 13:59 pm

robotmz napísal:Potom som orezavacom orezal z hran co najviac silikonu, a potom som tie zvysky silikonu odstranil drôteným kartáčom (makačka ako svina), no a chcem sa opytat, ci mi bude novy silikon dobre drzat, ked tie hrany su trosku zdrsnené tým kartáčom...

Si si isty ze tam nezostali zbytky silikonu ? pre istotu to este raz prejdi odstranovacom silikonu. S tym + drotenka na riad to ide v pohode a bez skrabancov. :-) (ja viem rada po funuse :-) )
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 11 Nov 2004 08:07 am

silikon by tam nemal zostat, mozno nejaky mikroskopicky, ale sral som sa stym asi do 4 hodin...
Aby som zase nezakladal druhy topic, este otazka: mozem za 24 h po lepeni napustit vodu do akvaria (vlastne ho spojazdnit)?? ten, co mi ho vcera lepil mi povedal, ze dnes si mam prist po akva, a mozem tam hned dat vodu...
podotykam rozmery 100 x 40 x 35 cm, sklo 8 mm, silikon cierny...
odpovedzte co najrychlejsie, aby som to neposral... :-))
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod xDodox » 11 Nov 2004 08:12 am

Zvycajne silikon "tvrdne" do 24 hodin (zavisi od silikonu), takze asi ano.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod skala » 11 Nov 2004 08:30 am

no, ja by som sa miro s tym tak neponahlal. potom to este vyumyvaj octom, a vodou
Naposledy upravil skala dňa 11 Nov 2004 09:23 am, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 11 Nov 2004 09:17 am

volam sa miro z., no a ani ja by som sa neponahlal, ale musim ho dnes zobrat aj s rybami, kt. tam mam v uschove...
Naco je dobry ocot?? ten to nejak fixuje, alebo co??, inac ten silikon tiez smradi po octe...
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod milop » 11 Nov 2004 09:21 am

Pridal by som sa k Skalovi, určite by som ho 24 hod po lepeni nenapúšťal plné, ak musíš tak odporučam max do 1/3 výšky. a určite nezabudni umyť octom - stači dobre pretrieť octovou handrou a pochvíli vyplachnuť.
Silikonové lepidlo má byť po 24 hod neviem ako to nazvať - stabilizované -vyzreté ?, ale zaleží aj od vrstvy, .... atď inač by "vyzrel" aj v tube.
ten ocot neutralizuje povrch silikonu, alebo take niečo
milop
 
Príspevky: 1004
Obrázky: 84
Založený: 13 Sep 2004 17:20 pm
Bydlisko: BA

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod majko » 11 Nov 2004 09:34 am

robotmz napísal: mozem za 24 h po lepeni napustit vodu do akvaria (vlastne ho spojazdnit)?

NIIEEEEEE ! vydrz minimalne tyzden ! Ak to napustis skoro zacnu sa ti vytvarat v spoji bublinky. Treba pozriet vyrobcu, ale predpokladam, ze vacsina to bude udavat podobne...
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod robotmz » 11 Nov 2004 09:48 am

urobim to tak akoste mi poradili, necham ho napustene tak do tretiny, dufam, ze to rastlinam nebude vadit (anubias, echinodorus)
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod skala » 11 Nov 2004 10:32 am

rastlinam tak velmi nie. ale napada ma, ze kvoli rastlinam napustene nemusi byt vobec. mohol by si ich dat do kibla, vsak?
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod sako » 11 Nov 2004 10:34 am

No to hej, ale rybkam by sa v tom kybliku asi moc nepacilo...
sako
 
Príspevky: 53
Založený: 07 Sep 2004 09:21 am
Bydlisko: Martin

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod Mart » 04 Jan 2006 07:50 am

Zdravím všetkých.
Vypadá to tak, že mám problém so silikónovým spojom v mojom akva :? Moje akva má rozmery: dlžka 100cm, výška 50cm, šírka 40cm, výstuhy sú pozdľžne. Na jednom vertikálnom spoji sa mi odchlípol silikón. Hrúbka skiel je asi 7mm a to "odchlípnutie" je dlhé cca 20 cm a šíroké 1 až 1.5 mm. Vytvorilo sa skoro presne v prostriedku spoja, takže voda von nepresakuje. Neviem presne kedy sa to vytvorilo, všimol som si toho až teraz a zdá sa, že sa to ďalej nešíri. Nemá dakdo skúsenosti s podobným problémom? Dá sa s tým existovať ďalej, alebo je to príliš veľký risk? Prerábať celé akva :shock: - to je na mrtvicu....
Obrázok používateľa
Mart
 
Príspevky: 27
Založený: 25 Sep 2004 23:28 pm
Bydlisko: Trnava

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod Bob » 28 Sep 2006 12:43 pm

Cafte,
mam podobny proble. Prerabam interier akvaria a kvoli novemu pozadiu som musel odlepit jednu hornu, bocnu vystuhu. Akvarium ma vystuhove listy po vsetkych stranach a v rohoch su este zlepene. Vsimol som si, ze v mieste spoja je vzduchova bublina, ktora sa pri natahovani spoja zvacsuje a zmensuje, dalej som si vsimol, ze ked spoj namaham, tak sa tam vytvaraju malinke bublinky a tie po uvolneni miznu. No neviem, mozno je to normanlne, ale nakolko byvam na 8 poschodi nechcem nic podcenit. Keby som tu hornu listu neodlepil tak by som na to ani neprisiel, pretoze ta by mi robit taketo skusky spojov nedovolila.
Akvarium bude mat 7 rokov. Rozmery 180x60x60cm, 12mm sklo.. Uz ked som pri tom tak sa mi neda opytat, po akej dobe sa akvaria prelepuju, alebo ako dlho vam vydzalo akvarium bez prelepenia :?:
Obrázok[/
Obrázok používateľa
Bob
 
Príspevky: 123
Obrázky: 126
Založený: 06 Apr 2004 10:51 am
Bydlisko: Michalovce

Odoslaťod Mirco » 21 Sep 2008 10:50 am

chalani poradte mi jak mam odlepit ten pasik sklicka na ktore sa poklada krycie sklo...diky
Mirco
 
Príspevky: 371
Obrázky: 52
Založený: 25 Sep 2007 12:30 pm
Bydlisko: Petrzalka

Odoslaťod kustro » 21 Sep 2008 11:52 am

ja by som ho skusil odrezat nejakou ziletkou.ale odskusane to nemam
Obrázok používateľa
kustro
 
Príspevky: 238
Obrázky: 75
Založený: 08 Aug 2006 21:46 pm
Bydlisko: Nová Baňa

Re: rozlepovanie akviaria

Odoslaťod TAMY » 12 Feb 2009 21:48 pm

Zdravim. Nebudem zbytocne zakladat novu temu, ale mam otazku. Pravdepodobne sa mi rozlepuje akvarko. Akva ma rozmery 90cm dlhe, 50cm vysoke, 55cm siroke.

Prikladam fotecky:
Kód: Vybrať všetko
http://i39.tinypic.com/n5h254.jpg

Kód: Vybrať všetko
http://i44.tinypic.com/2rze9vt.jpg


Co myslite, nechat to tak, alebo zvnutra do rohu dat silikon? Respektive nanovo prelepit celu prednu stenu alebo rovno cele akvarko prelepit nanovo?
TAMY
 
Príspevky: 104
Obrázky: 4
Založený: 14 Máj 2007 12:08 pm
Bydlisko: Most pri BA

Odoslaťod kenny » 12 Feb 2009 21:58 pm

Mirco napísal:chalani poradte mi jak mam odlepit ten pasik sklicka na ktore sa poklada krycie sklo...diky

jednoznacne ziletkou.. skusal som to olamovacim nozikom ale ziletka bola lepsia

TAMY napísal:Co myslite, nechat to tak, alebo zvnutra do rohu dat silikon? Respektive nanovo prelepit celu prednu stenu alebo rovno cele akvarko prelepit nanovo?


no ja by som to cele odlepil a nalepil na novo a poriadne. aj ja mam take skusenosti.. rano som sa zobudil a polka 120L akvarka bola na plavajucej podlahe... hned som vsetko vybral, odrezal stenu, vycistil, domastil a nalepil. najlepsie bolo ze som to akvarko bral od jednej znamej lebo sa jej to iste stalo s druhou stenou :)
Obrázok používateľa
kenny
 
Príspevky: 383
Obrázky: 27
Založený: 15 Jan 2005 00:45 am
Bydlisko: NLS 14 B.Bystrica

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.