Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho prudu.



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho prudu.

Odoslaťod joko » 29 Nov 2004 07:56 am

Takze, dost ma to zaujima, ak by ste niekto vedeli nieco take navrhnut, tak prosim napiste.
joko napísal:UPS-ka je dost narocna po financnej stranke.
Mne by stacilo nejake rele, ktore sa po vypnuti uz nezapne samo. To by zabranilo tomu, ze sa po vypadku el.energie uz nezapne filter a tie odumrete nitrifikacne bakterie sa do akva nedostanu a filter preplachnem/umyjem/vycistim. Aj ked bude zase 2,3 tyzdne iba ako mechanicky.

Nieco podobne sa pouziva na drevo-kovo obrabacich strojoch. Bezi stroj, vypne prud a stroj sa uz nezapne. Takze mozno ze je dostat kupit uz hotovu vec -spinac, ale kde a kolko by to stalo?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod Maja » 30 Nov 2004 09:51 am

Rozumny napad. Pravdu mas Joko, mali sme to na dielnach (drevarska skola) v strojoch. Aspon by ten znehodnoteny sajrajt nevypluvlo do akvaria.
Ale nevidim v tom vacsi zmysel- iba ak by to bolo aj s casovacom. Lebo ak sa vypne prud a filtrik bude isty cas bezat na UPSke a potom aj v nej dojde stava a vypnuty ostane len tak do 5 hodin (mozno len 5 sekund) a znovu zapnu prud, preco by mi mal spinac zablokovat start filtra? Ved obsah je este ok.
Rozumne to vidim, keby tam bol casovy mechanizmus a po napr. prekroceni 8 hodin po vypnuti filtra (po vycucani UPSky) by po znovuzapojeni prudu uz filter zablokovalo a nespusil sa. Ovsem to by musela byt k tomuto mechanizmu pribalena aj plynova maska, ked ho budes potom cistit :D. A aj dalsia UPSka na stavu pre samotny mechanizmus :-).
Obrázok používateľa
Maja
 
Príspevky: 705
Obrázky: 44
Založený: 09 Okt 2003 20:19 pm
Bydlisko: Bratislava- Petržalka

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod joko » 30 Nov 2004 12:08 pm

Mal som na mysli bez UPS-ky, nanajvis nejaky ten cas.spinac.
No podla mna za 8 hodin je tam uz totalny rozklad vo filtri.
Ja by som povedal ze tak max hodinu a potom by uz nezapol.
Inac sa divim, ze sa nikto neozval, ja o tom uvazujem uz dlhsie,
hlavne ked mi niekto doma vytiahol predlzovacku zo zastrcky
ked som zarabal peniaze v praci!!!
Tomu sa hovori slepa bezbecnost, proste na to nemyslis.
Citis sa bezbecne, ale raz ten prud vypadne, a mas po rybickach. :-)

Mozno sa staci zastavit niekde v hagarde a tam taky spinac maju, ale
zatial som lenivy na to. :-)

Musim to vyskusat.
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod johny » 30 Nov 2004 12:23 pm

S kolegom som o tom rozpraval....

Je tu moznost spravit to pomocou obvodu s jednocipom. Ten bude na baterke, ktoru urcite tri roky nebude treba menit. Ak by bol vypnuty dlhsie ako XY minut tak by nezapol prud. Ak kratsie po nabehnuti zapne. Vyradi to kratkodobe vypadky atd. Samozrejme treba to naprogramovat a prisposobit tomu co na to bude pripojene, ak zataz, kolko W, pripadne Amperov... atd. atd... ALE MOZNE TO VRAJ JE :)
Obrázok používateľa
johny
 
Príspevky: 163
Obrázky: 48
Založený: 12 Dec 2003 16:46 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod joko » 30 Nov 2004 18:12 pm

Prikon cca 25W zavisi od fitra. (5 W - 300 W s kurenim :-) )
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod johny » 01 Dec 2004 10:00 am

No hej, ale ja ti to nespravim... a dotycny to urcite nebude chciet spravit zadara :)
Obrázok používateľa
johny
 
Príspevky: 163
Obrázky: 48
Založený: 12 Dec 2003 16:46 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod kubrt » 01 Dec 2004 13:17 pm

A co keby si pouzil istic s podpatovou cievkou? Ked stratis napajanie, podpatova cievka vyhodi istic a ten sa musi mechanicky nahodit t.j. pri znovunabehu napatia nic nenabehne. A mas to uplne jednoduche a lacnejsie ako jednocipak.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod Ceco » 01 Dec 2004 14:28 pm

kubrt napísal:A co keby si pouzil istic s podpatovou cievkou? Ked stratis napajanie, podpatova cievka vyhodi istic a ten sa musi mechanicky nahodit t.j. pri znovunabehu napatia nic nenabehne. A mas to uplne jednoduche a lacnejsie ako jednocipak.

Citaj pozornejsie. Ide o to, ze by tam mal byt aj nejaky ten casovac, ktory zabezpeci nezapnutie filtra len v pripade, ze sa jedna o vypadok prudu dlhsi ako X hodin.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod gabriela » 01 Dec 2004 14:56 pm

pomocne rele s oneskorenym vypinacim kontaktom?
gabriela
 
Príspevky: 885
Obrázky: 48
Založený: 18 Mar 2003 12:21 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod johny » 01 Dec 2004 15:46 pm

A to vydrzi trebars aj 15 minut??? resp. hodinu?
Obrázok používateľa
johny
 
Príspevky: 163
Obrázky: 48
Založený: 12 Dec 2003 16:46 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod robotmz » 01 Dec 2004 16:02 pm

podla mna tu riesite zbytocnosti, myslim, ze keby to bolo ozaj potrebne, tak su toho plne akvaristicke obchody....
Ved kolkym z vas napr. za 1 rok vypnu nepretrzite prud viac ako 2 hodiny??
Inac si myslim, ze to nema vyznam...
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod xDodox » 01 Dec 2004 16:05 pm

robotmz napísal:...Ved kolkym z vas napr. za 1 rok vypnu nepretrzite prud viac ako 2 hodiny??
Inac si myslim, ze to nema vyznam...

Ked len 1x za rok, ale aku "galibu" (skodu) to dokaze narobit, ked to urobia trebars v prac. den a o takej 9:00-10:00.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod kubrt » 01 Dec 2004 16:15 pm

Ceco napísal:
kubrt napísal:A co keby si pouzil istic s podpatovou cievkou? Ked stratis napajanie, podpatova cievka vyhodi istic a ten sa musi mechanicky nahodit t.j. pri znovunabehu napatia nic nenabehne. A mas to uplne jednoduche a lacnejsie ako jednocipak.
Citaj pozornejsie. Ide o to, ze by tam mal byt aj nejaky ten casovac, ktory zabezpeci nezapnutie filtra len v pripade, ze sa jedna o vypadok prudu dlhsi ako X hodin.

Pardon, nevsimol som si to. V takomto pripade je to mozne urobit ako vravi Gabriela s pamatovym rele s oneskorenym navratom. To znamena, ze toto pamatove rele sa sprava ako normalne dovtedy pokial nestrati napajanie a potom este x hodin drzi kontakt zopnuty (pre pripad obnovy energie). X-mozno nastavit od 0,1s do niekolko dni. A cena? Do 800 Sk, nech sa paci. Mozem poskytnut aj typ s vyrobcom, poprip. schemu zapojenia. Este raz sorry za tu podpatovku.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod kubrt » 01 Dec 2004 16:22 pm

robotmz napísal:podla mna tu riesite zbytocnosti, myslim, ze keby to bolo ozaj potrebne, tak su toho plne akvaristicke obchody....
Ved kolkym z vas napr. za 1 rok vypnu nepretrzite prud viac ako 2 hodiny??
Inac si myslim, ze to nema vyznam...

Podla mna to zbytocnost nie je. Neviem ako by to bolo tragicke pre sladkovodnu akvaristiku ale pre morske pohroma. Po niekolkohodinovom vypadku by bolo neprijemne pustit vodu z filtra do AQ. Nieco take sa stalo RastoviPD. Vo filtri mu to po 8 hodinach (???) rozhasilo pH a po vmiesani do AQ mu vykapali vsetky makke koraly asi za 20K SK. Tak co teraz povies. Otazka je ako ma kto dimenzovane filtre a ci sa tomu neda nejako inak predist. Ale myslim, ze v sladkej vode by to mohlo mat rovnaky dopad.
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod johny » 01 Dec 2004 16:48 pm

Aky he ten vyrobca a typ? Zaujalo ma to :)
Obrázok používateľa
johny
 
Príspevky: 163
Obrázky: 48
Založený: 12 Dec 2003 16:46 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod kubrt » 01 Dec 2004 16:51 pm

johny napísal:Aky he ten vyrobca a typ? Zaujalo ma to :)

Schrack, ZR 3R 0011, 763 Sk
Obrázok používateľa
kubrt
 
Príspevky: 147
Obrázky: 29
Založený: 14 Sep 2003 15:34 pm
Bydlisko: TN

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod jacik » 01 Dec 2004 18:55 pm

zda sa mi to byt zbytocna investicia. ved ako casto vypadava el. prud na aspon 3h a este k tomu ked nikto nie je doma? ja osobne som taky este nezazil a dlhodobejsi vypadok si pamatam len raz aj to bol den-dva vopred oznameny.

ps; a navyse si myslim ze moje akva by takyto vypadok zvladlo. raz som omylom vypol na jeden den filter a na dalsi ked som si to vsimol tak som ho zapol. v akva som nepozoroval ziadne skodlive zmeny. zeby som mal len stastie? :)
(sladkovodne akva 100x50x50, filtre 2x fluval104 cca. 2x 3L biomolitan)
jacik
 
Príspevky: 1028
Obrázky: 50
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod Igypop » 01 Dec 2004 18:56 pm

Ešte ma napadlo jedno vylepšenie.

Ak sa relé trvalo vyplne, mohlo by potom zároveň zapnúť okysličovanie vody v akváriu.
Samozrejme za predpokladu, že ešte nabehne elektrina. Ak má na to kontakty, tak by to nemal byť problém.

Sichr je sichr... :) :)
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod roox » 01 Dec 2004 19:35 pm

Souhlasim s jacikem... dle meho mnoho povyku pro nic, jak by rekl shakespeare :)

muzu to dosvedcit touto prihodou - v nedeli odpoledne sem vycistil 200l akva a filtr, napustil filtr a nechal sem jej vypnuty, aby z nej vyletel vzduch, topeni jsem taky nepusti. Rikal jsem si, ze to zapnu pred odjezdem na koleje. Pak se strhl srumec a ja na to zapomel. Tyden akva netopilo a nefiltrovalo. Nasi vesele krmili a nevsimli si niceho :? prijedu domu /16:00/ a vidimm to... / podotykam, ze to bylo pred tim, nez jsem cetl tuhle diskuzi/ takze sem pustil filtr a topeni ... vecer /20:00/ mi to nedalo, voda vypadala redy ale trosku smrdela.. tak jsem preventivne vymenil asi 40l.

vse dopadlo v pohode a bez nasledku. uff :? takze bych to bral jako nacvik krizove situace...
Obrázok používateľa
roox
 
Príspevky: 312
Obrázky: 32
Založený: 14 Júl 2003 21:45 pm
Bydlisko: CR, Brno

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod joko » 02 Dec 2004 07:49 am

robotmz napísal:podla mna tu riesite zbytocnosti, myslim, ze keby to bolo ozaj potrebne, tak su toho plne akvaristicke obchody....
Ved kolkym z vas napr. za 1 rok vypnu nepretrzite prud viac ako 2 hodiny? Inac si myslim, ze to nema vyznam...
robotmz !!! Nemusis to citat, ked nechces ! Alebo ta nuti niekto ? Forum je od toho, ze si kazdy najde temu, ktora ho zaujima.

robotmz napísal:Ved kolkym z vas napr. za 1 rok vypnu nepretrzite prud viac ako 2 hodiny?
Mne sa to stalo uz 3x za jan-okt ! A poviem ti, aj ked rybky nemusia hned skapat, zase pustat ten bordel cez filter, ked ho clovek vyplachne ! Porozmyslaj najprv.

Ani rampy nad akvarium niesu v predaji a mozme dat hlasovat, kolky ich maju nad svojim akvariom? (nejake rampy su, ale iba k setom)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod robotmz » 02 Dec 2004 07:57 am

ved sa do mna nenavazajte, o.k., pre morsku akvaristiku je to asi potrebne, aj pre tych, co maju externe filtre, ale napr. pre interne filtre je to uplne zbytocne.... Ja som niekedy mal vypnuty interny filter celu noc ... a nejedna sa o nejaky malicky filter...

akurat, co musim priznat, uz to moc nepraktikujem, lebo potom z neho vysiel do akva akokeby taky tmavy výluh
robotmz
 
Príspevky: 91
Obrázky: 15
Založený: 04 Nov 2004 09:46 am
Bydlisko: žilinský kraj

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod joko » 02 Dec 2004 08:03 am

Nenavazam sa, teda mozno, ale ... :-) OK.
No vidis, ved sam ze to nakoniec popieras, ze je to az tak zbytocne, a to mas len vnutorny filter. Ked ti vypne v noci prud, odpiji ti nirkdo predlzovacku a pod. :shock:
Sampzrejme zavisi to od ceny. Ak to bude 200-500 Sk ? Zaujimava cena.
Potesila by aj 200sk :-)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod Maja » 02 Dec 2004 09:38 am

K vypadkom elektriny: kedze som cely den doma :-), tak tym padom viem, kedy mi vypadne prud. A je to riadne casto ( z pohladu akvaristu). Hlavne medzi 9.00 az 14.00. Casta je v tychto hodinach aj odstavka teplej vody. Stava sa to, aspon co viem, asi 5x do roka (Petrzalka). A o este dlhsie prestavky vo filtracii sa postaraju rodinni prislusnici. Delia sa na 3 skupiny. 1.setrici (setria na vsetko cudzom len na svojich pakovinach nie). 2. prehnane starostlivi - hlavne zeny sa boja, ze ked to pojde dlhsie, tak moze byt vyhoriet ( :-) ). 3. technicki ignoranti - ked im vecer vadi svetlo z akvaria, tak nevyberu zastrcku v spin. hodinach, ale vyberu kompletne predlzovacku a je po prude. Nemusi to sposobit hned katastrofu, ale ani to rybam a vode neprida. A robit im taketo nevhodnosti aspon raz za mesiac nie je ktovie co. Ak by sme chceli byt v ich kozi (a s ich dychanim) tak sup na vlak a vystupte v Ruzomberku, postavte sa po vetre a vydrzte tak dva dni. Jedzte v tom, spite v tom... Dychat sa to da, ale je to otras. A po tejto zazitkovej terapii, uz budete pekne zapinat a cistit filtrik svojim sice nemym ale citiacim milacikom.
Obrázok používateľa
Maja
 
Príspevky: 705
Obrázky: 44
Založený: 09 Okt 2003 20:19 pm
Bydlisko: Bratislava- Petržalka

Re: Schema na nezapnutie filtra po odstavke elektrickeho pru

Odoslaťod Igypop » 02 Dec 2004 10:14 am

To: Maja
Skús odstrihnúť jeden koniec z predlžovačky a napevno ho napojiť do zásuvky :twisted: :) to už vyťahovať nebudú :)
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.