Sera Co2 dlhodoby test



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod mapri » 28 Apr 2003 10:55 am

Kupil som si co2 dlhodoby test od Sery - po 2 dnoch mi ukazuje modru farbu t.j. nadmieru CO2, pricom rybky sa chovaju normalne a rastlinky tiez moc nebublinkuju.

Preto by som chcel spytat ci to je OK. Pripadne ci som neurobil chybu pri instalaci testu. Pri montovani do akvaria som do spodnej casti testu (tam kde sa nekvapka indikator) 'nevpustil' vodu z akvaria - ostala tam vzduchova bublina. Je to OK?

Dik za odpoved.
Obrázok používateľa
mapri
 
Príspevky: 11
Založený: 07 Mar 2003 12:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod azet » 28 Apr 2003 14:03 pm

presne tak, tam aj musi ostat bublina! co sa tyka farby, tak ja mam tiez dlhodoby tester od sery a tam je to opacne, tak isto ako pri ich testoch hodnoty ph: to znamena
1. modra=vysoke ph, zrejme malo co2
2. tmava zelena=ph okolo neutralu, zrejme akurat co2 (zalezi od hodnoty kH)
3. svetla zelena/az do zlta=nizke ph, zrejme vela co2

hodnoty tohto testeru ber len ako orientacne, zmeraj si presne hodnotu ph a kH a porovnaj s farbou na testeri a podla toho sa riad v buducnosti. zrejme si vsak zle pochopil farby a symboly +/-.
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod mapri » 28 Apr 2003 14:17 pm

Takze som to evidentne opacne pochopil.... :oops:

Dakujem za radu....

m.
Obrázok používateľa
mapri
 
Príspevky: 11
Založený: 07 Mar 2003 12:07 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod fero » 29 Apr 2003 06:31 am

mapri napisal:

mapri napísal:Takze som to evidentne opacne pochopil.... :oops:


Urcite ano, ja mam ten isty test. Modra farba znamena nedostatok CO2. V takom pripade pridavam CO2 pomocou "kvasnic", ale len tak opatrne. Nikdy tam tu CO2 nedavam az do zelenej indikacie na teste. Trocha sa bojim, ze to tam predavkujem. A zatial je to super. Rastlinky rastu, su pekne zelene a celkom sa im dari. 8)
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod Martin » 30 Apr 2003 21:48 pm

Ja mam tiez tento test ale treba si poriadne precitat navod na pouzitie :roll:!Ja som si ho tiez radsej precital dva krat. :P Takze najlepie by malo byt ak je tmavo zelena :idea:
Obrázok používateľa
Martin
 
Príspevky: 128
Založený: 02 Apr 2003 22:13 pm
Bydlisko: Stupava

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod jano63 » 25 Júl 2007 22:34 pm

Ja som si kupil test od JBL a nie je mi jasne, ci ho spravne pouzivam. Ked podla navodu nalejem do krytu 1 ml vody a pridam 2 kvapky indikatora, po prevrateni do pracovnej polohy (nadobka hore nohami) vobec nie je "vodive" spojenie medzi vodou v teste a okolitou vodou. Ten 1 ml vody nenaplni priestor natolko, aby bola zaliata aj dierka spajajuca test s okolitym svetom. Niekedy test pootacam, dostane sa do neho viac vody a "spojenie" uz existuje. Neviem, ako je spravne test pouzivat. Taketo detaily sa tam nepisu. Funguje, aj ked je voda v nom "izolovana" vzduchom, alebo treba tej vody nalievat viac? Nemoze dojst k otrave akvaria, ked unikne kvapalina von? Myslite, ze naozaj nutne menit indikacnu tekutinu pri kazdej vymene vody, no najneskor kazde 2 tyzdne, ako pisu v navode?
jano63
 
Príspevky: 107
Obrázky: 2
Založený: 03 Máj 2006 23:18 pm
Bydlisko: Zilina

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod rybka » 26 Júl 2007 09:48 am

jano63 napísal:Ja som si kupil test od JBL a nie je mi jasne, ci ho spravne pouzivam. Ked podla navodu nalejem do krytu 1 ml vody a pridam 2 kvapky indikatora, po prevrateni do pracovnej polohy (nadobka hore nohami) vobec nie je "vodive" spojenie medzi vodou v teste a okolitou vodou. Ten 1 ml vody nenaplni priestor natolko, aby bola zaliata aj dierka spajajuca test s okolitym svetom. Niekedy test pootacam, dostane sa do neho viac vody a "spojenie" uz existuje. Neviem, ako je spravne test pouzivat. Taketo detaily sa tam nepisu. Funguje, aj ked je voda v nom "izolovana" vzduchom, alebo treba tej vody nalievat viac? Nemoze dojst k otrave akvaria, ked unikne kvapalina von? Myslite, ze naozaj nutne menit indikacnu tekutinu pri kazdej vymene vody, no najneskor kazde 2 tyzdne, ako pisu v navode?


Ja mam tiez tento test od JBL. Neviem ci som ta spravne pochopila, ale malo by to byt tak, ze medzi nadobkou a "okolitym svetom" :) by mala byt vzduchova bublina, teda ten 1 ml celkom staci. Otrava z tych 2 kvapiek urcite nenastane, nemaj obavy, mne sa to tam uz podarilo vyliat a vsetko zije :) . Ja menim indikacnu tekutinu raz za mesiac, to urcite staci :)
Obrázok používateľa
rybka
 
Príspevky: 487
Obrázky: 139
Založený: 27 Júl 2003 18:45 pm
Bydlisko: Kosice

Odoslaťod VLADY » 31 Jan 2008 22:14 pm

Ja mám sice SERA test ale je to všetko rovnaké takže nemusí tam byť vodivé spojenie medzi tekutinou a vodou z akva pretože ten CO2 sa uvolnuje z vody a ovplyvnuje tú reakčnú tekutinu v tom teste. A nie že nemusí ale namá byť pretože by sa to mohlo zriediť z vodou z akva a nemuselo by to potom dostatočne presne zobrazovať .... :roll:
Obrázok používateľa
VLADY
 
Príspevky: 441
Obrázky: 12
Založený: 22 Nov 2007 12:19 pm
Bydlisko: BA-Trávnike

Odoslaťod xitanaf » 31 Jan 2008 22:44 pm

tie testy su len velmi orientačné, pretože využívaju staru znamu Tilmanovu tabulku. Lenže ani tá sa nedá použiť všade, pretože ja mám napr. kH 10 a podla tabulky by som mal mat pri davkovaní najnižšie pH 7 ale bublem už roky na 6.7-6.8 čo je takmer o 100% viac a doteraz som žiaden náznak otravy u rýb nespozoroval. Este upozornim, že nepoužívam žiadnu raselinu ani iný spôsob upravy vody...
Obrázok používateľa
xitanaf
 
Príspevky: 365
Obrázky: 19
Založený: 07 Sep 2005 16:26 pm
Bydlisko: Bratislava - Nové mesto

Odoslaťod Veemak » 17 Sep 2008 19:44 pm

Ja pouzivam JBL CO2 test...Problemom je, ze po vycisteni akvarka vymenim napln, je pekne modra, pustim CO2, kvapalina v nom zmeni farbu na "akurat", vypnem CO2 a uz ho nepustam, na dalsi den taka ista farba, na dalsi este svetlejsia, na dalsi svetlejsia...(podla stupnice mrtve ryby) Ale ked vezmem vodu z akva a test naplnim opat, tester ukazuje, ze kvazi ziadne CO2. Kde je problem? Napln moze vyblednut vlivom svetla, ale v navode pisu, ze za dva tyzdne...A menim ju kazdy tyzden...[/b]
Naposledy upravil Veemak dňa 17 Sep 2008 19:51 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
Veemak
 
Príspevky: 199
Obrázky: 252
Založený: 09 Júl 2008 21:26 pm
Bydlisko: Trencin

Odoslaťod Veemak » 17 Sep 2008 19:50 pm

Pre tych, co maju JBL CO2 test, na zaciatku navodu mate obrazkovu knizku ako naplnit ten test... Mate pouzit 1,5ml akvarijnej vody a nie 1ml...
Obrázok používateľa
Veemak
 
Príspevky: 199
Obrázky: 252
Založený: 09 Júl 2008 21:26 pm
Bydlisko: Trencin

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod Tomas54 » 12 Feb 2009 22:50 pm

Ja mam ten JBL CO2 test a par dni som sa cudovla, preco mi to ukazuje vela CO2 - zlta tekutina. Aj ked som vypol CO2, tak to bolo stale zlte. Nakoniec som nato dosiel, uplna hlupost. mal som vo filtry jednu vrstvu Sera Super Peat, ktory znizuje Ph vo vode. Tak som ho dal prec a uz sa to lepsi. potom som na skusku dal do skumavky 1,5 ml akvariovej vody, 3 kvapky CO2 roztoku a voda bola modra, aj po niekolkych hodinach. Tak som hodil do skumavky zrnko toho Super Peatu a za dve hodinky uz bola tekutina v skumavke uplne zlta.
Dufam, ze uz bude test ukazovat spravne
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Odoslaťod dusik » 13 Feb 2009 14:14 pm

Na trhu existujú aj priame testy na CO2. Zaujímalo by ma či skutočne meraju CO2, alebo tiež len ph/kh podľa Tilmanovaej tabuľky.

Napr. tento: Test CO2
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod Tomas54 » 17 Feb 2009 15:58 pm

Ja by som povedal, ze tiez len ph
Tomas54
 
Príspevky: 1527
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: Sera Co2 dlhodoby test

Odoslaťod milkott » 28 Mar 2010 19:53 pm

nenasiel som daj link :)
Obrázok používateľa
milkott
 
Príspevky: 148
Obrázky: 37
Založený: 27 Feb 2010 09:39 am
Bydlisko: trnava


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.