Skusenosti s GLOMAT-om



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod ichthys » 04 Feb 2011 23:40 pm

Moja konverzacia s hagenservice.de ohladom pouzitia 39 W trubic s 54 W predradnikmi GLO T5 HO:


Dear Mr./Mrs.,

is it possible to use GLO T5 HO ballast 2x54W with shorter bulbs of 39W? Currently I have only smaller aquarium (length 95 cm), so 54 W bulbs are too long for me, but in the future I´m planning to buy a larger aquarium instead of the smaller one.Then 54W bulbs would be more suitable. Buying 2x54 W ballast now (if it can be used with two 39W bulbs) would be better solution for me.

Thanks in advance

----------------------------------------------------

Dear Mr.

We are very sorry that you get our answer so late!

Please do not use bulbs with 39 watts in the GLO T5 ballast for 2x 54 watts!

Only bulbs with exactly 54 watts may be used in the ballast for 54 watts. If you use another bulb the length of life of the ballast and the bulbs may reduced.

In former times the ballast has been produced in another way and it has been possible to use 39 watts bulbs. Sadly the light of the bulb has been flickering. You could not see the flickering but the fishes and plants have noticed it. That light was not as good as the light of the actual ballasts.


If you have further questions please do not hesitate to contact us!

Best regards from the world of pets,
Michael Hein
http://www.hagenservice.de
ichthys
 
Príspevky: 232
Obrázky: 3
Založený: 15 Okt 2010 15:00 pm

Reklama

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Mariok » 05 Feb 2011 00:50 am

Nech sa páni z Glomatu na mňa nehnevajú, ale ich vyhlásenie : "In former times the ballast has been produced in another way and it has been possible to use 39 watts bulbs. Sadly the light of the bulb has been flickering. You could not see the flickering but the fishes and plants have noticed it. That light was not as good as the light of the actual ballasts" mi pripadá ako reklamný ťah. Nemal som to síce rozobraté, ale pochybujem, že sa niečo zmenilo na princípe činnosti a zariadenie by v novej verzii obsahovalo meranie impedancie pripojenej trubice. Jedná sa o frekvenčný menič pracujúci na frekvencii rádovo desiatok kHz a na výkonnejší predradník by mal ísť menej výkonný zdroj pripojiť bez problému. Spoliehajú sa, že to nikto nebude skúšať, aby si náhodou neodpálil pomerne nie najlacnejšie zariadenie. Samozrejme, že toto je len môj teoretický názor, BEZ ZÁRUKY a nejakí praktici ma opravia.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod hooopy » 06 Feb 2011 16:46 pm

no, mne z tej ich odpovede vychadza, ze jediny problem bol vo frekvencii, cize blikani. nespominaju tam ziadny vykonovy problem. ked som sa pytal na podobny problem technikov co robia komplet svietnie / a svetelne riesenia / pre domy, povedali, ze je moze pouzivat na predradniky aj watovo nizsie nez stanovene ziarivky, ale cca do 20% ( na 54W predradnik, max 44W zarivku ).
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Mariok » 06 Feb 2011 19:42 pm

Vďaka za info. Takže radšej neskúšať.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Kajo88 » 28 Mar 2011 21:22 pm

dlho som rozmyslal nad kupou Glomatu a po precitani reakcii idem do toho T5 2x24W, ale zaujmalo by ma ci to niekto nevidel v obchode v BA?? dakujem
Kajo88
 
Príspevky: 24
Založený: 27 Mar 2011 20:23 pm

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod astro » 28 Mar 2011 21:25 pm

Kajo88 napísal:dlho som rozmyslal nad kupou Glomatu a po precitani reakcii idem do toho T5 2x24W, ale zaujmalo by ma ci to niekto nevidel v obchode v BA?? dakujem

salikov príspevok na prvej strane tejto témy si videl?
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Kajo88 » 28 Mar 2011 21:34 pm

ano ano, ale nepise kde ho kupil, alebo myslis ze mu zhorel a nemam ho kupovat?
Kajo88
 
Príspevky: 24
Založený: 27 Mar 2011 20:23 pm

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod astro » 28 Mar 2011 21:37 pm

neviem, nikdy som glomat nemal. len som ťa upozornil na jeho skúsenosť. nemyslím, že záleží na tom kde ho kúpiš
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Kajo88 » 28 Mar 2011 21:39 pm

len nechcem ho moc kupovat cez net, lebo nemam rad pripadne reklamacie po internete.
Kajo88
 
Príspevky: 24
Založený: 27 Mar 2011 20:23 pm

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod bamma_boy » 28 Mar 2011 21:48 pm

akúrát čítam túto tému a musím upozorniť, že aj ja som bral jeden 2x54W do kolegovho akva, a taktiež odišiel, len smrad a bolo po svetle.. takže neviem, či je to až taká výhodná kúpa.. možno je to len náhoda..
ja osobne mám v akva 1x15W Arcadiu a tá šlape bez problémov.. uvidíme..
Obrázok používateľa
bamma_boy
 
Príspevky: 114
Založený: 25 Jan 2008 19:45 pm
Bydlisko: Kysucké Nové Mesto

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Kajo88 » 28 Mar 2011 22:53 pm

tak ale arcadia je neporovnatelne drahsia
Kajo88
 
Príspevky: 24
Založený: 27 Mar 2011 20:23 pm

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Ajven » 28 Mar 2011 23:10 pm

bamma_boy napísal:akúrát čítam túto tému a musím upozorniť, že aj ja som bral jeden 2x54W do kolegovho akva, a taktiež odišiel, len smrad a bolo po svetle.. takže neviem, či je to až taká výhodná kúpa.. možno je to len náhoda..
ja osobne mám v akva 1x15W Arcadiu a tá šlape bez problémov.. uvidíme..

Tak ked beriem do uvahy iba to, ze co si pamatam z tohto fora, tak ten tvoj je uz stvrty zhoreny.
Obrázok používateľa
Ajven
 
Príspevky: 1024
Obrázky: 63
Založený: 20 Mar 2007 16:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Kajo88 » 29 Mar 2011 15:08 pm

no tak asi o tom este porozmyslam teda :D :D
Kajo88
 
Príspevky: 24
Založený: 27 Mar 2011 20:23 pm

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod astro » 29 Mar 2011 15:22 pm

možno sme ti zachránili život alebo prinajmenšom byt :mrgreen:
Obrázok používateľa
astro
 
Príspevky: 2908
Obrázky: 154
Založený: 27 Mar 2009 11:34 am
Bydlisko: Bratislava - DNV

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Kajo88 » 29 Mar 2011 18:53 pm

no tak to ano :D radsej to asi nebudem riskovat a vypantam peniaze od mami na nieco dahsie :D :D
Kajo88
 
Príspevky: 24
Založený: 27 Mar 2011 20:23 pm

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod invent » 17 Apr 2011 01:49 am

Už aj mne jeden z dvoch GLOMAT-ov prestal fungovať po dva a trištvrte roku. Po rozhovore z dodávateľom - neopraviteľná „Čína“ a po prečítaní tejto témy som hľadal riešenie (na nete) a našiel som firmu DNA Slovakia, spol. s r.o., Nové Zámky, http://www.dnacap.sk.
V stredu skoro ráno som emailom požiadal o informácie, o 7;30 h som dostal odpoveď, večer som objednal a v piatok som mal predradník EL2x24s za 19,20 € aj s poštovným na dobierku doma. Z pôvodného GLOMAT-u som chcel použiť káble s vodotesnými objímkami.
Preto GLOMAT som rozobral, a keďže som „kutil“ a trocha aj elektronik, než som ho definitívne zničil pozrel som mu „na zúbok“. Všetky súčiastky boli na pohľad v poriadku, až na poistku (sklená trubička 1 A, 250 V). Po jej výmene opäť svietim - zatiaľ jeden deň - uvidíme.
astro napísal:možno sme ti zachránili život alebo prinajmenšom byt :mrgreen:
astro nestraš!

Tu opísané katastrofické scenáre s GLOMAT-om netreba brať až tak vážne. Niekto má "šťastie" a pokazí sa skôr ako za dva roky - dostane nový alebo späť peniaze. Inému vydrží možno dlhšie ako akvárko. A ak sa pokazí medzi tým, buď sa dá „kutilsky“ opraviť, alebo sa kúpi niečo nové (sme predsa konzumná spoločnosť).
Každopádne je to dobrá voľba pre elektro-laika, ktorý ma aj trocha „hlbšie do vrecka“. Za slušné peniaze dostane bezpečný výrobok - predradník osadený vodotesnými päticami, ku ktorému sú aj úchytky na inštaláciu trubíc. Oproti skladaniu zo súčiastok zaplatí max. o 10,- € viac, ale bez nebezpečenstva úrazu a bez odbornej práce. (Príklad: Glomat T5 Controller 2x24W 39.00€)
Kajo88 napísal:len nechcem ho moc kupovat cez net, lebo nemam rad pripadne reklamacie po internete.
Nemusíš sa báť kupovať cez net, reklamačné podmienky platia aj tam, ak je to seriózny obchod. a o tom sa tu na fóre dozvieš dosť.
CaneCorso napísal:Nemáte niekto odmerané káble ku trubiciam? Glomat chcem umiestniť do skrinky a nádrž mám 65cm vysokú.Treba počítať s niekoľkými cm v skrinke,aj v kryte osvetlenia.
Pri tejto príležitosti som mohol zmerať aj dĺžku káblov: viac ako 150 cm.
invent
 
Príspevky: 10
Obrázky: 27
Založený: 14 Dec 2008 02:41 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod invent » 06 Máj 2011 00:42 am

Pokračovanie "ságy" GLOMAT: Opravený kus dlho nevydržal a keďže závada, ktorá sa objavuje len náhodne sa ťažko hľadá, vzdal som nové pokusy o predĺženie jeho životnosti. Káble s objímkami (ušetrených 20 € a práca) pripojené na nový predradník ale poslúžili výborne. Možno to vydrží dlhšie.
Napriek tomu obhajujem GLOMAT (myslim tým GLOMat T5 Controller na zabudovanie do už hotového krytu), ak nepotrebujeme kompletné svietidlo. Máločo (aj drahšie) vydrží v dnešnej dobe dlhšie ako dva roky. A investícia 20 € (po odpočítaní ceny objímok) po takmer trojročnej dobe do kvalitného osvetlenia sa mi nezdá prehnaná.
Kajo88 napísal:no tak to ano :D radsej to asi nebudem riskovat a vypantam peniaze od mami na nieco dahsie :D :D
Zaujímalo by ma (a možno aj iných), čo drahšie, a či aj lepšie sa Ti podarilo zohnať.
invent
 
Príspevky: 10
Obrázky: 27
Založený: 14 Dec 2008 02:41 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod salik » 06 Máj 2011 11:46 am

Arcadia Ultraseal na T5/T8 pripade Exo Terra Light Unit na T8
viac toho v EU nemame
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Peter2 » 04 Aug 2012 11:27 am

tak po 3 rokoch mi odisiel jeden z dvoch predradnikov 2x54 Glomat. Jedna trubica svieti ok, druha zacala sem tam preblikacat a teraz uz blika v kuse. Tak som ju vytiahol a svieti teraz len jedna trubica. Samozrejme som myslel ze je vadna trubica, tak som kupil novu, ale nepomohlo. Takze to asi poriesim novym predradnikom za cca 20e.
Obrázok používateľa
Peter2
 
Príspevky: 9
Obrázky: 29
Založený: 16 Nov 2008 01:02 am
Bydlisko: Poprad

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod adoslik » 20 Jan 2015 01:17 am

Bolo mi povedane, ze v mojom akvariu mam vzhladom na moje rastliny slebe svetlo... rastliny mi kapu :( . Mam tam 1x13W T5 (60l set). Mam v plane tam supnut nieco ako Golmat (Arcadia Ultraseal alebo Exo Terra Light Unit). Akvarko ma 60cm. Ako som sa dozvedel, tak 60cm trubice nemaju viac ako 13W (ta moja ma cca 52,5 cm). Takze max. by som z toho vytazil 3x13W. Rozmyslam, ci sa mi nieco podobne oplati kupovat... V elektrike sa az tak nevyznam, preto som hladal nieco hotove. Plus je tu otazka, ci 13W sa mozu dat do 2x20W (to je asi min. co som nasiel), a ci mi to vobec pomoze.

Podotykam, akvarko ma vyslo cca 65E, na rozbeh cca dalsich 80-90E, rastlinky za cca 20E skapinaju, ryby zatial ziadne. Predstava, ze mam do toho vrazit dalsich 50E za Golmat + 2x18E za ziarovky... kua drahy to spas
adoslik
 
Príspevky: 17
Obrázky: 0
Založený: 20 Dec 2014 23:06 pm
Bydlisko: Straubing

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod kilo18 » 20 Jan 2015 10:40 am

adoslik napísal:Bolo mi povedane, ze v mojom akvariu mam vzhladom na moje rastliny slebe svetlo... rastliny mi kapu :( . Mam tam 1x13W T5 (60l set). Mam v plane tam supnut nieco ako Golmat (Arcadia Ultraseal alebo Exo Terra Light Unit). Akvarko ma 60cm. Ako som sa dozvedel, tak 60cm trubice nemaju viac ako 13W (ta moja ma cca 52,5 cm). Takze max. by som z toho vytazil 3x13W. Rozmyslam, ci sa mi nieco podobne oplati kupovat... V elektrike sa az tak nevyznam, preto som hladal nieco hotove. Plus je tu otazka, ci 13W sa mozu dat do 2x20W (to je asi min. co som nasiel), a ci mi to vobec pomoze.

Podotykam, akvarko ma vyslo cca 65E, na rozbeh cca dalsich 80-90E, rastlinky za cca 20E skapinaju, ryby zatial ziadne. Predstava, ze mam do toho vrazit dalsich 50E za Golmat + 2x18E za ziarovky... kua drahy to spas


skus pozriet toto aj ke investovat budes musiet , popripade bukni na bazos aj tam sa daju kupit dobre svetla
http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/o ... m-2x24w-t5

ale investicii sa nevyhnes s tym trebalo ratat ked si zakladal akva
Obrázok používateľa
kilo18
 
Príspevky: 306
Obrázky: 1
Založený: 30 Jan 2010 14:58 pm
Bydlisko: Topoľčany

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Miloš » 20 Jan 2015 17:21 pm

adoslik napísal:Bolo mi povedane, ze v mojom akvariu mam vzhladom na moje rastliny slebe svetlo... rastliny mi kapu :( . Mam tam 1x13W T5 (60l set). Mam v plane tam supnut nieco ako Golmat (Arcadia Ultraseal alebo Exo Terra Light Unit). Akvarko ma 60cm. Ako som sa dozvedel, tak 60cm trubice nemaju viac ako 13W (ta moja ma cca 52,5 cm). Takze max. by som z toho vytazil 3x13W. Rozmyslam, ci sa mi nieco podobne oplati kupovat... V elektrike sa az tak nevyznam, preto som hladal nieco hotove. Plus je tu otazka, ci 13W sa mozu dat do 2x20W (to je asi min. co som nasiel), a ci mi to vobec pomoze.

Podotykam, akvarko ma vyslo cca 65E, na rozbeh cca dalsich 80-90E, rastlinky za cca 20E skapinaju, ryby zatial ziadne. Predstava, ze mam do toho vrazit dalsich 50E za Golmat + 2x18E za ziarovky... kua drahy to spas

60 cm trubice su T8 18W potom su T5 trubice ktore maju 55cm a tie su bud T5HE 13/14W aT5HO 24W na 60l akva osvetlenie 2x24W T5 moze byt aj vela resp. to uz vyzaduje hnojit a pridavat CO2
na tvojom mieste by som zvazoval 2x14W T5HE aebo 2x24W T5HO
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod adoslik » 20 Jan 2015 22:48 pm

Tak nakoniec som zriesil ten GLO T5 2x 24W (na dva roky staci :) ), k tomu som nasiel od DENNERLE T5 24W (438 mm). V ponuke mali:
Trocal T5 Color-Plus 24W
Trocal T5 Special Plant 24W
Trocal T5 Amazon-Day 24W
Ja som si vybral tu " Special Plant". Len mam pocit, ze akvarko sviet nejak na zlto :(. Dobra volba? Som pozeral nejake videa a podla mojho gusta by som radsej prijal ten "Amazon-Day". Mam vymenit?
Pridavam foto ako som to zmontoval :)
PS: po cca 3 hodkach co to mam zapnute, zacinaju z rastlin stupat bublinky... :D
Milos myslis, ze ked mam teraz 13W + 2x24W je toho az moc? Mam tu 13-ku vypnut?
Prílohy
P1204276.JPG
adoslik
 
Príspevky: 17
Obrázky: 0
Založený: 20 Dec 2014 23:06 pm
Bydlisko: Straubing

Re: Skusenosti s GLOMAT-om

Odoslaťod Miloš » 21 Jan 2015 08:58 am

teraz tam mas viac ako 1W/l co bez hnojenia a CO2 nepojde ako som pisal ak nehnojis a nepridavas CO2 aj tych 2x24W moze byt vela ale nemusi vsetko zalezi od akvarka a vseobecne vypocty su vzdy len ako startovacia referencia. K trubiciam myslim ze si minul zbitocne vela penazi za "specialne" trubice. Osobne pouzivam klasicke rubice z elektra s teplotou 2700-4000K (tie su viac do zlta) ak sa ti nepaci zlte sfarbenie treba pouzit 6500K (oriblizne denne svetlo) mal som aj trubice 10000K (tie su uz domodra vhodnejsie na more ale ked som kupil svietidlo tak tam boli a akva bol v bratovej izbe ktora mala modru stenu tak sa to tam hodilo :) )
Obrázok používateľa
Miloš
 
Príspevky: 1083
Obrázky: 113
Založený: 19 Aug 2005 18:47 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.