Spojenie hadic pre dva filtre



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod martin_s » 01 Aug 2014 16:15 pm

cezar.milan napísal:No, aby bolo vidieť, že tomu rozumiem, tak pri biologickej filtrácií nieje prietok a rýchlosť prúdenia vody podstatné a ani podstatná.

Tak v tom sa dost mylis. Rychlost prudenia a prietok su ovela podstatnejsie nez si myslis. Biologicka filtracia je v porovnani s mechanickou podstatne pomalsi proces. Rychlost prudenia vody a prietok filtra musi byt prisposobeny tak, aby dochadzalo k dostatocnemu prisunu kyslika a zivin pre bakterie (spodna hranica) a tak aby bolo spracovanie latok dosatocne efektivne (horna hranica). Toto je obzvlast dolezite hlavne pri externych filtroch.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Reklama

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 01 Aug 2014 16:16 pm

cezar.milan napísal:martin_s tak neviem či tomu rozumie, keď sa pýta na obe možnosti, takže radšej si dva krát prečítaj a potom píš.
No, aby bolo vidieť, že tomu rozumiem, tak pri biologickej filtrácií nieje prietok a rýchlosť prúdenia vody podstatné a ani podstatná.
Je to to, čo mám vo svojích akváriách. Niekedy stačí ak filter dokáže zabezpečiť dostatočné okysličenie a pri minimálnom prúdení, to je biologická filtrácia.

siio ak by si tomu naozaj rozumel, tak nenecháš za seba hovoriť iného a vôbec, ale vôbec by si neriešil spájanie filtrov, ba naopak samostatne spustené filtre dokážu byť výhodou. To v prípade, že (nedajbože) by jeden z filtrov odišiel, tak druhý zabezpečí dostatočné okysličovanie pre nitrifikačné baktérie a samozrejme aj akvária do doby kým sprevádzkujeme ten pokazený.
Najviac pri biologickej filtrácií by nám malo rovnako záležať na zdravom a hojnom rastlinstve, to je práve to, čo nám vie biologicky odburávať a takto teda filtrovať vodu i dno akvária. Preto niektoré akvária dokážu fungovať aj bez filtra, že martin_s ??


Niekto ti stupil na otlak, alebo si vzdy taky nervozny, ked s tebou niekto nesuhlasi? :)

K tomu, ze martin napisal skor ako ja poviem len tolko, ze niekto musi byt aj v praci a pocas prace sa mu neda reagovat.

ad spajanie filtrov:
Pozri, ak pre teba pekne akvarium znamena mat v nom 300 viditelnych hadic, kludne.. ja ti to vycitat nebudem, je to len a len tvoja vec.
Ja v mojom akva chcem vidiet techniky co najmenej.. bodka

ad pozivanie filtra podla odporucania vyrobcu:
priamo filter ma taku malilinku packu, ktorou ti vyrobca tohto filtra dava moznost priskrtit prietok ;)

ad vyhoda dvoch filtrov pri vypadku:
odskusane, ze pri vypnuti jedneho druhy filter dokazal sam o sebe utiahnut cely tento okruh. Ak sa jeden pokazi, druhy ho na cas potiahne. A to az kym neodpojim jednu hadicu ktorou pokazeny filter odpojim z okruhu a ponecham len funkcny.

Pokazeny pojde na opravu, pripadne ho rovno nahradim novym.
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod martin_s » 01 Aug 2014 16:26 pm

cezar.milan napísal:Najviac pri biologickej filtrácií by nám malo rovnako záležať na zdravom a hojnom rastlinstve, to je práve to, čo nám vie biologicky odburávať a takto teda filtrovať vodu i dno akvária. Preto niektoré akvária dokážu fungovať aj bez filtra, že martin_s ??

Ja to len poopravim - na to aby akvarium mohlo fungovat aj bez filtra (samozrejme ze to ide a nie je to take zlozite dosiahnut ako by sa mohlo zdat) tak toho treba trocha viac ako len zdrave a hojne rastlinstvo... Dokonca to ide aj pri menej hojnom pocte (mimochodom zas sa dostavame k tomu ze pojem "hojne" je velmi relativny)... Staci ovladat princip ako to vlastne funguje a ako sa to da ovplyvnit...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 01 Aug 2014 16:31 pm

staci zrazit PH pod 6 a proces nitrifikacie sa zastavi, kedze vo vode nebude ziadne NH3 :) :)
pls, neskusat doma!!!

PS: nejdeme radsej namiesto tychto natahovaciek niekde na pivo? :D
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 01 Aug 2014 16:33 pm

martin_s čítaj za sebou, veď si sám protirečíš, ide to aj bez filtra a rýchlosť prúdenia a prietok (filtra) sú oveľa podstatnejšie, ako si myslím. Tak ako teda?
Sú to opäť len antipatie, nechaj toho už.
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 01 Aug 2014 16:41 pm

cezar.milan napísal:martin_s čítaj za sebou, veď si sám protirečíš, ide to aj bez filtra a rýchlosť prúdenia a prietok (filtra) sú oveľa podstatnejšie, ako si myslím. Tak ako teda?
Sú to opäť len antipatie, nechaj toho už.


jejda skus detailne citat co kto pise, nie len jednym okom.
Napisal vyslovene specialne v externom filtri!

Sam si niekde pisal, ze pre nitrifikacne bakterie je dolezite O2 (suhlasime vsetci).. ak prietok cez externy filter priskrtis privelmi, prides o nitrifikacne bakterie prave kvoli nedostaatku O2 (mimo ineho). Ak ho das priliz vysoky, bakterie nebudu stihat z vody "absorbovat".

Nitrifikacia v akvariu ako takom je od tohto problemu externych filtrov oslobodena.

Pripominam to pivo :) :)
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 01 Aug 2014 16:42 pm

siio napísal:
Niekto ti stupil na otlak, alebo si vzdy taky nervozny, ked s tebou niekto nesuhlasi? :)

K tomu, ze martin napisal skor ako ja poviem len tolko, ze niekto musi byt aj v praci a pocas prace sa mu neda reagovat.

ad spajanie filtrov:
Pozri, ak pre teba pekne akvarium znamena mat v nom 300 viditelnych hadic, kludne

ad vyhoda dvoch filtrov pri vypadku:
odskusane, ze pri vypnuti jedneho druhy filter dokazal sam o sebe utiahnut cely tento okruh. Ak sa jeden pokazi, druhy ho na cas potiahne. A to az kym neodpojim jednu hadicu ktorou pokazeny filter odpojim z okruhu a ponecham len funkcny.

Pokazeny pojde na opravu, pripadne ho rovno nahradim novym.


Nikto mi nestúpil na otlak, to skôr tebe, prepáč taký mám pocit.
Doma mám dve akvária bez filtrácie a dokonca bez osvetlenia. To si práve ty komplikuješ priestor hadicami. Ako? Píšeš, že ak ti jeden filter odíde, tak musíš odpájať hadicu, no ale pri tom musíš odstaviť aj druhý filter. Nekomplikuješ si to zbytočne?
No nebudem ti to ani ja vyčítať, je to tvoja vec. Hovorím, lepšie je nechať pracovať dva filtre samostatne, toto a len toto som ti chcel poradiť, nič viac, nič viac naozaj. Nepotrebujem, aby sa to tu rozpisovalo. Takže k tebe len túto vetu. To, že som martinovi nesympatický, to už je medzi mnou a ním. V poriadku?
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod martin_s » 01 Aug 2014 16:43 pm

cezar.milan napísal:martin_s čítaj za sebou, veď si sám protirečíš, ide to aj bez filtra a rýchlosť prúdenia a prietok (filtra) sú oveľa podstatnejšie, ako si myslím. Tak ako teda?
Sú to opäť len antipatie, nechaj toho už.

Neprotirecim si, viem co pisem. Bavime sa tu o filtri a o prostredi vo vnutri filtra, nie o prostredi v akvariu. Cize aby som ti to objasnil (kvoli tomu som sa presunul z mobilu na PC) tak pri velmi nizkej rychlosti prudenia a prietoku bakterie nedostavaju dostatocne mnozstvo kyslika a zivin, co ma za nasledok to, ze ich bude menej a jednak hlavne pri rapidnom spomaleni prietoku znacny uhyn bakterii, ktore sa vo filtri nahromadili. Naopak pri prilis silnom prudeni, bakterie nestihnu spracovat odpadne latky a teda biologicka filtracia vo vnutri filtra bude neefektivna. U vnutornych filtrov je to trochu ine, pretoze tam nie je prostredie akvaria a filtra az tak od seba izolovane (filter je priamo ponoreny v akvariu a nie je hermeticky uzatvoreny)... Co sa tyka samotneho prostredia akvaria tak tam je to znacne odlisne, ale to je otazka na inu debatu, kedze tema je o filtri...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 01 Aug 2014 16:47 pm

siio napísal:
cezar.milan napísal:martin_s čítaj za sebou, veď si sám protirečíš, ide to aj bez filtra a rýchlosť prúdenia a prietok (filtra) sú oveľa podstatnejšie, ako si myslím. Tak ako teda?
Sú to opäť len antipatie, nechaj toho už.


jejda skus detailne citat co kto pise, nie len jednym okom.
Napisal vyslovene specialne v externom filtri!

Sam si niekde pisal, ze pre nitrifikacne bakterie je dolezite O2 (suhlasime vsetci).. ak prietok cez externy filter priskrtis privelmi, prides o nitrifikacne bakterie prave kvoli nedostaatku O2 (mimo ineho). Ak ho das priliz vysoky, bakterie nebudu stihat z vody "absorbovat".

Nitrifikacia v akvariu ako takom je od tohto problemu externych filtrov oslobodena.

Pripominam to pivo :) :)

Zle, nitrifikačné baktérie nie sú len vo filtri, chválabohu preto dokáže akvárium, za istých podmienok fungovať aj bez filtra. No a čo sa týka samotných baktérií, tak externý, alebo vnútorný filter rozdiel nerobí, t.z., že ak aj vnútorným prestaneme filtrovať, tak hrozí nedostatok kyslíka pre ne. Tu ich na istú dobu dokážu pomerne úspešne zastúpiť práve rastliny ako som spomínal
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 01 Aug 2014 16:48 pm

Dobre, vieme o čom to je. Je tu pekne, vyčasilo sa a tak idem grilovať. Ospravedlňujem sa za OT
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 01 Aug 2014 16:49 pm

kriste pane.. na toto uz radsej nebudem ani reagovat
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod martin_s » 01 Aug 2014 16:50 pm

cezar.milan napísal:Hovorím, lepšie je nechať pracovať dva filtre samostatne, toto a len toto som ti chcel poradiť, nič viac, nič viac naozaj.

Z hladiska udrzby a moznej poruchy je to naozaj optimalne riesenie. Z hladiska filtracie ako takej je ucinnejsie seriove zapojenie... Vzdy ma kazde riesenie svoje pre a proti...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 03 Aug 2014 11:25 am

siio napísal:kriste pane.. na toto uz radsej nebudem ani reagovat

No nemôžeš, došli ti argumenty a logické vysvetlenia
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 03 Aug 2014 11:26 am

martin_s napísal:
cezar.milan napísal:Hovorím, lepšie je nechať pracovať dva filtre samostatne, toto a len toto som ti chcel poradiť, nič viac, nič viac naozaj.

Z hladiska udrzby a moznej poruchy je to naozaj optimalne riesenie. Z hladiska filtracie ako takej je ucinnejsie seriove zapojenie... Vzdy ma kazde riesenie svoje pre a proti...

Keď ide o mňa, tak si svoje názory prispôsobíš ako ti práve pasujú. Naozaj si niekedy prečítaj čo píšeš tu a čo v inej téme
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod martin_s » 03 Aug 2014 12:09 pm

cezar.milan napísal:
martin_s napísal:
cezar.milan napísal:Hovorím, lepšie je nechať pracovať dva filtre samostatne, toto a len toto som ti chcel poradiť, nič viac, nič viac naozaj.

Z hladiska udrzby a moznej poruchy je to naozaj optimalne riesenie. Z hladiska filtracie ako takej je ucinnejsie seriove zapojenie... Vzdy ma kazde riesenie svoje pre a proti...

Keď ide o mňa, tak si svoje názory prispôsobíš ako ti práve pasujú. Naozaj si niekedy prečítaj čo píšeš tu a čo v inej téme
Ja si svoje nazory prisposobovat nepotrebujem. Ja si za svojimi nazormi stojim. Ked vidim nieco co je nezmysel a viem ze sa v tom vyznam a mam k tomu co povedat, tak je logicke ze sa vyjadrim (narozdiel od niektorych, co napisu len aby nieco napisali bez ohladu na to ci napisu nieco o com naozaj nieco vedia a maju rozumne argumenty... - myslene vseobecne)
Skor mam pocit ze len ty si ich vysvetlujes jednak mierne paranoidne, aby si mal pocit ze oponujem len preto ze si to pisal ty a jednak neznesies uz len ten fakt, ze sa mozes mylit, napisat nezmysel a niekto ti to potom vyvrati... Chcelo by to si uznat konecne ze nemozes vediet vsetko a trochu sa precenujes...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 03 Aug 2014 12:28 pm

Ja som v pohode. Pozri čo si tu narobil z tejto témy. Ja som mu len chcel povedať, že je lepšie nechať pracovať filtre samostatne a že spojené filtre pracujú proti sebe aj keď by sa to na prvý pohľad nezdalo. Tak vidíš, čo sa stalo z tejto témy? Kto teda trpí paranoiou?
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod newsted » 03 Aug 2014 14:46 pm

Siio
Spominal si, ze chces znizit P a NO3, skusil si aj plavajuce rastliny?
Eichhornia crassipes je v tom najlepsia, mne sa osvedcila Pistia stratiotes a lemna minor, ktorej sa je potom tazke zbavit, ale videl som ju vo vela akvarii s diskusmi.
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 284
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Galway, Irsko

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod huhu » 03 Aug 2014 15:21 pm

Budem trosku OT, chcel by som napisat nieco k tym seriovym a pararenym filtrom.. ak teda mozem.

Asi je uz po funuse ale moj nazor je taky, ze ked chces dat tie filtre seriovo, tak si zbytocne kupoval dalsi filter, urcite by stacila "len nadoba filtra" bez cerpadla. Neviem sice, ci sa take nieco kupit da ale hadam hej. Je to v podstate situacia, ked jeden filter vypnes, tak ti to cele pojde v pohode. (Zvacsis tym objem, nezmenis prietok (teoreticky) a je nam vsetkym jasne, co sa stane ak sa ten filter pokazi...)

K tomu pararelnemu zapojeniu... myslim si, ze je to lepsie riesenie. Je to akoby si mal 2 filtre. Akurat v nasavacom potrubi (spolocnom, ak jeho prierez je rovnaky ako prierez oddelenych hadic) budes mat 2x rychlejsi prud ako normalne, to iste plati aj pri vystupe z filtra. Jedina vec, co je na skodu je asi ten silny rud vody. Je na to riesenie, ktore si uz spominal - priskrtenie. Ked by som doplnil tu pararelu s autami na dialnici, tak si predstav, ze ked idu auta po 2 rovnako sirokych dialniciach rovnakou rychlostou, co sa musi stat, ked sa spoja do jednen nie sirsej dialnice? No musia ist po tej spolocnej dialnici 2x rychlejsie. To je cele.
Ak by doslo k poruche jedneho z filtrov, tak by sa nic nestalo, len voda pretekajuca pokazenym filtrom by stala. Cisto teoreticky, samozrejme v realite treba pocitat s odporom pri styku vody s potrubim, nejakymi vyrivymi prudmi ale myslim, si ze je to zanedbatelne.

tak urobil si to tak, ako sa ti to zdalo najlepsie a cas ukaze vysledok, my sa budeme tesit, ze nam das realne skusenosti a budemem o kus mudrejsi :)

AAAA kde ideme na to pivo?
huhu
 
Príspevky: 6
Založený: 23 Júl 2014 17:03 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 04 Aug 2014 13:01 pm

newsted napísal:Siio
Spominal si, ze chces znizit P a NO3, skusil si aj plavajuce rastliny?
Eichhornia crassipes je v tom najlepsia, mne sa osvedcila Pistia stratiotes a lemna minor, ktorej sa je potom tazke zbavit, ale videl som ju vo vela akvarii s diskusmi.



JJ, poznam nazor, ze pistia je velmi ucinna v boji proti P a NO3.
Priznam sa ale ze sa mi plavajuce rastliny nepacia (to je ale len vec vkusu) a navyse akva ma 80cm na vysku, kedze je problematicke ho presvietit, tak urcite nechcem zatienovat plavajucimi rastlinami.

Ale vdaka za radu. ;)
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod MX » 28 Apr 2016 21:07 pm

- Ahojte riesim podobny problem ako Siio mam 600l Alvarium s Diskusmi raslinky ale casto menim vodu a keby nie spusti sa riasa chcel by som do okruhu pridat seriovo na vystup filtra filtracnu nadoby s absodreberom nieco taketo
http://www.morskecentrum.sk/shop/vnutorne-filtre-52
cim by si podla mna znizil tlak na vystupe do akvaria vo by az tak nevadilo
- Pripadne poradit aky absorber pouzit pozeral som na tento BioPellets All in one
http://www.morskecentrum.sk/produkt/np- ... -one-250ml
ale neviem ci bude vhodny na sladkovodne akvarium a keby aj bol asi by som musel spravit externe hadice a tlacit tam omnoho viac vody ako je vystup s mojho externeho filtra Eheim 2075 alebo ak niekto vie o inych vlaknach tak mi ich prosim napiste uz 5 dni to tu studujem a nic poriadne som nenasiel
MX
 
Príspevky: 187
Obrázky: 28
Založený: 07 Nov 2006 13:27 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 29 Apr 2016 15:24 pm

Ahoj, moj problem bol obdobny 550L akva, discus, rastliny vysoka teplota vody -> riasy

Aj ja som sa spociatku zaoberal absorbentom, nakoniec som od neho upustil a pridal klasicky filter.
Podla mna mas maly filter. Sice pisu, ze do 600L ale to je na hrane a pri tom co zozeru a vyprodukuju discusy.. no neviem.
Ja mam 550L a 3 x Eheim 2071 (dva spojene, jeden samostatny + za samostatnym je napojena UV lampa), cize mam o viac ako 1/3 vacsi objem filtracnych hmot ako ty a kusok mensie akva.

Aktualne nemam v akva ani jednu riasu, nepouzivam absorbent, menim tak 15% vody raz za dva az tri tyzdne (niekedy aj neskor).

Ak mozem poradit, pridaj filtraciu a cez obed zhasni na hodinku svetlo (urcite ho mas na hodinach a riasam zvykne zhasnutie vadit), ak mas CO2 kludne ho tlac do vody, kludne hnoj rastliny. Musis donutit rastliny vyhrat nad riasami.

Pockaj mesiac a uvidis zazraky, ale hlavne urcite nepridavaj do vody ziadnu "zarucene fungujucu" chemiu proti riasam.
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod marko65 » 29 Apr 2016 16:37 pm

MX:

ja mam eheim 2075 v 180 l akvarku a ide na plno. Takze ty to musis mat velmi slabe aj co tyka prudenia a aj filtracne plochy. Siio ti podla mna radi dobre. Ja osobne by dom dal uz iba jeden k tomu co mas ale ovela vykonnejsi..

Odoslané z SM-G930F pomocou Tapatalku
marko65
 
Príspevky: 137
Obrázky: 10
Založený: 13 Mar 2007 10:28 am
Bydlisko: Bernolákovo

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod MX » 29 Apr 2016 18:47 pm

Tak aj nad takou varinatou som rozmyslal kupit vedsi objem filtra a UVcko takze radis radsej nieco vedie napr toto http://www..akvariumonline.sk/eheim-prof ... 01633.html
co ma 12,0 + 1,5 litra oproti 2075 6,0 + 0,5 l je 2x viac a ma aj dva nasavacie kose
a k tomu to uvecko
http://www..akvariumonline.sk/eheim-reef ... 70490.html
A Start by som predal lebo nechce sa mi to nejako riesit zapajat to do serie alebo paralelne to uz by bolo naozaj vela hadic v akvariu
Ty to mas stale zapojene do serie ???
Alebo som rozmyslal este nad tymto ale neviem co to neni len predrazena masinka ale ma tam par veci co mera a kontroluje zamna http://www..akvariumonline.sk/fluval-hag ... al-g6.html lenze ma mensi objem filtracie ako eheim 2080

Alebo radsej spravit nieco taketo ako som sa na to chystal uz davnejsie len som to nerobil pre iac komplikacii?
gallery/mx-a702/vstavany-filter-i35950.jpg
MX
 
Príspevky: 187
Obrázky: 28
Založený: 07 Nov 2006 13:27 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 29 Apr 2016 19:05 pm

Vstavany filter nie je vhodny napad.. Velke akva si zasluzi externy filter, pripadne este lepsie prepadovy.

Ja by som sa mozno este zamyslel nad moznostou mat dva fitre.
Ma to svoje vyhody, jeden vycistis, druhy si stale drzi bakterie.. Pri najblizsom cisteni cistis zase len druhy a prvy zostava nedotknuty.
Minimalne zabehnutie uplne noveho fitra ti zaberie 3 tyzdne(vies to skratit presunutim filtracnej hmoty zo stareho do noveho, ale pozor aby filtracna hmota nebola dlho bez cirkulacie vody), ked ich zapojis za seba tak dodatocny filter zacne fungovat prakticky okamzite.

Ale urcite nic nepokazis ani uplne novym filtrom s vacsim obsahom filtracie. Treba si zvazit vsetky pre a proti.
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.