Spojenie hadic pre dva filtre



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 25 Júl 2014 10:09 am

Ahojte,
ospravedlnujem sa za uroven nakresu, je to narychlo spachane v painte.

K teme:
Chcem k akva pridat druhy externy filter (EHEIM prof. 3 2071), ale napustne a vypustne hadice z povodneho filtra mam zabudovane v pozadi.
Moj napad teda je pozit rozdvojky (tvaru Y alebo T) a hadice v akva nechat zachovane (podla prilohy).
Bude to funkcne, resp. neznizi sa pritok vody do povodneho filtra?


Vdaka,
Juraj
Prílohy
filtracia.jpg
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Reklama

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod Loki12 » 25 Júl 2014 10:34 am

asi tu je viac, vacsich odbornikov na toto, skusim vsak pridat aj ja moj postreh:

1. ak ides s a do filtrov hadicami 16/22 a potom ich opat natlacis do 16/22, tak fyzika nepusti vlastne vyrabas dva hadice s polovicnym prietokom - ergo vplyv na hlavu filtra (ujo Pascal je proste taky :-))
2. ak zapojis filtre paralelne - ako na obrazku - tak pri nerovnomernom zaspineni filtracnych hmot ti bude kazdy tlacit/tahat inak
3. neviem dovod preco to robis? a/ zvysenie prudenia - tak toto velmi nepomoze (vid.bod1.)...b/ vacsia filtracia - tak opat toto velmi nepomoze(vid.bod1 a 2)

navrh:
ja by som ich zapojil seriovo - cize - akvarko - (inflow)hadica - 1.filter (outflow)hadica - (inflov) hadica - 2. filter - (outflow)hadica - akvarko
Preco:
- 1. filter bude akoby pred-filter - bude zachytavat primarny bordel
- 2. filter bude cistokrvny filter - privod len ocistenej vody
- do filtrov si tak mozes zvolit rozdielne hmoty - do 1. nieco na mechanicke cistenie a do 2. nieco biologicke
- cistit budes v principe len 1.filter - druhy budes cistit ovela menej, zaroven si vies dovolit ten 1.filter vycistit viac, lebo nitrifikacne bakterie v 2.filtry budu nedoknute
Ja aktualne v seriovom zapojeni vidim viac vyhod. - ak ti nejde o zvysenie prudenia, ale to paralelnym zapojeniem, takto ako na obrazku vidim, nedosiahnes.

Nie som ale hydrolog a ani doma nemam takto vyriesene filtrovania. Vychadzam z beznej "sedliackej" logiky, ktoru pouziva kurenar, vodar,... To je ako by si v bytovnach na zachode (akvarko) pokracoval do v kanalizacie (filter) stale rovnako velkou rurou. :-)

Drz sa.
Loki
Obrázok používateľa
Loki12
 
Príspevky: 862
Obrázky: 10
Založený: 07 Jan 2013 12:41 pm
Bydlisko: Bernolakovo

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 25 Júl 2014 10:47 am

vychadzal som z predpokladu, ze dve cerpadla v spojenej hadici vytvoria vacsi prud a teda by za rozdvojkou a teda na vstupe do filtrov nemusel byt markantne znizeny tok vody.

Kazdopadne moj primarny problem je, ze nechcem do akvaria davat dalsie hadice, teda aj tvoj navrh je priechodny (skusil som zase rychlo zakreslit).

Teda ak mozem poprosit teba aj inych prispievatelov o zhodnotenie, ktory navrh je lepsi z pohladu ucinnosti filtracie.

PS: jeden vacsi filter pouzit nemozem, ak by niekto chcel navrhnut... nevojde sa mi pod akvarium :)
Prílohy
filtracia2.jpg
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod Loki12 » 25 Júl 2014 11:50 am

nevytvoria vacsi tlak
to nie su tlakove cerpadla - toto co pouzivame funguje inak. Nevytvara tlak, len prietok. ak by to vytvaralo tlak, tak to cerpadlo nemozes "zatvorit" kohutom.
Ale podstatne je, ze nase cerpatla v skutocnosti netlacia, ale tahaju a oni jednoducho viac ako cez tu 16/22 nepotiahnu.
Cize ak ti ide o prudenie - tak radsej nejake prudove cerpadlo (ala Koralia). Ak ale uz mas ten filter a ide ti aj o vacsiu filtraciu, tak seriovo. :-)
Obrázok používateľa
Loki12
 
Príspevky: 862
Obrázky: 10
Založený: 07 Jan 2013 12:41 pm
Bydlisko: Bernolakovo

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 25 Júl 2014 12:05 pm

aha.. potom to dava logiku :)

o prudenie mi nejde vobec, ide mi prave o vacsiu filtraciu.
Dakujem za rady.

Pockam este do pondelka na pripadne ine postrehy a potom sa do toho pustim :)
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod sappa » 25 Júl 2014 15:39 pm

mam otazku preco chces zvysit filtracny vykon? ak mas spravne zabehnute, neprerybnene akvarko a nedavas im vela zradla tak by ti mal filter stacit aj maly pretoze nitrifikacne bakterie su navsetkom a nie len vo filtroch
sappa
 
Príspevky: 386
Obrázky: 5
Založený: 04 Máj 2012 23:10 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 25 Júl 2014 16:02 pm

Pretoze tam chovam discusy pri teplote 29 stupnov.
Sucastne to nie je akva typu slko a nic, ale je to rastlinne akva.

Discusy hooodne zozeru, sucasne hodne "vylucuju", pri tak vysokej teplote sa vsetko rozklada niekolko nasobne vyssie.
NH4 a NO2 mam v poriadku, ale potrebujem dostat pod kontrolu NO3 a PO4 (rastlin je tam vela, ale nestihaju), tak v poslednej dobe citam hodne o tom ako ich stiahnut na minimum (chemicka filtracia (sira atd), alebo anaerobny filter).


Teplotu a krmenie ubrat nemozem, lebo discus.. kto ich chova pozna.
Kazdy tyzden menit vyse 100 L vody kvoli NO3 tiez nie je idealne.

Teda zostava jedine vysperkovanie filtracie.
Preto potrebujem pripojit este jeden filter, t.j. aerobneho okruhu sa nechcem ani dotknut (NH4->NO2->NO3 klasicka bakretialna filtracia).
NO3 je vsak konecny produkt aerobnej filtracie a zbavit sa ho mozes len vymenou vody (ak ti z vodovodu netecie voda s vysokym obsahom NO3), anaerobnou filtraciou, chemickym absorbentom a samozrejme rastlinami, ale nestacia mi pri podmienkach ktore tam mam, vid vyssie.

Este doplnim, ze chcem ist cestou chemickeho absorbentu, nakolko udrzat podmienky pre anaerobny filter je znacne komplikovane, narocne a neotravit si nim ryby je este komplikovanejsie :)
Anaerobny filter by som ani nemohol zapojit do okruhu k aerobnemu filtru, nakolko potrebuje velmi nizky prietok vody, tak aby anaerobne bakterie nemali dostatok kyslika a odoberali ho z NO3 a tym ho v konecnom dosledku rozlozili az na N, ktore vyprcha z vody same. na toto si ale netrufnem, teda mi zostava chemicky absorbent vo filtri, ktory bude pripojeny ku klasickemu aerobnemu okruhu.

hawk
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod M.i.s.o » 25 Júl 2014 22:11 pm

moj nazor je ze takto tie filtre nevyuzijes, neviem preco nechces do akva tahat dalsie hadice ale ja by som rozmyslal nad tymto sposobom
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod sappa » 26 Júl 2014 07:36 am

podla toho co si pisal a ak teda nechces tahat dalsie hadice do akva tak ja by som to zapojil ako pisal loki inak kazde ako samostatny filter jeden klasika a jeden cisto zo sorbentami
sappa
 
Príspevky: 386
Obrázky: 5
Založený: 04 Máj 2012 23:10 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 27 Júl 2014 16:54 pm

Budem stručný: Takto tie filtre spolupracovať nebudú, budú proti sebe dokonca "bojovať". Pozor tieto filtre nepracujú na systéme ponoriek, teda ponorných čerpadiel
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 27 Júl 2014 22:13 pm

Cezar.milan myslel si prvy, alebo druhy nakres?
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 28 Júl 2014 21:13 pm

Vôbec, filtre sú stavané na samostatnú činnosť a v dvoch filtroch môže filtrácia prebiehať rozdielne a to aj keby boli oba rovnakého typu.
Ako som spomínal, tieto filtre nanasavajú ako by sa zdalo. Pracujú na princípe samospádu a podtlaku. Ak by jeden zaštrajkoval utrpí aj ten druhý
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 31 Júl 2014 10:50 am

BTW.. zabudol som napisat ako to dopadlo.

Zapojil som teda filtre do serie, ako pisal LOKI (resp. podla obrazka 2).
Povodny prietok sa zdvojnasobil, samozrejme len pocitovo, resp od oka, ziadme meranie som nevykonaval, ale ked odfukovalo discusy, tak som bol nuteny filtre priskrtit.

Tolko k prietoku. LOKI vdaka za radu.

Samotny ucinok filtracie este nehodnotim, zatial je na to priliz skoro.
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 31 Júl 2014 18:53 pm

Aj na toto hodnotenie je priskoro :)
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod Jozef I. » 31 Júl 2014 22:17 pm

ja to nejak nechapem. zapajaš tu dva filtre a napokon ich ešte škrtíš...
Obrázok používateľa
Jozef I.
 
Príspevky: 1424
Obrázky: 0
Založený: 04 Feb 2012 18:46 pm
Bydlisko: Senica

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 31 Júl 2014 22:43 pm

Jozef I. napísal:ja to nejak nechapem. zapajaš tu dva filtre a napokon ich ešte škrtíš...

Vražedná kombinácia :|
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 31 Júl 2014 22:47 pm

ok, skusme ist na to zamyslenim.. co z tychto dvoch veci ti pomoze zlepsit filtraciu:
1) zvysenie prietoku vody (ak ten predchadzajuci bol dostatocny) pri zachovani rovnakeho objemu filtracneho materialu
2) zvysenie objemu filtracneho materialu, pri zachovani rovnakeho prietoku vody
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 01 Aug 2014 07:34 am

Lenže ty si najprv prečítaj-poštuduj čo je mechanická filtrácia a čo je biologická filtrácia. To je to čo ti vo vedomostiach chýba. Ak by si toto vedel vyhol by si sa zbytočnému experimentovaniu, opakujem, zbytočnému experimentovaniu. Tak do toho!
Ty riešíš mechanickú filtráciu a mal by si sa sústrediť a čo najskôr zrealizovať biologickú filtráciu. Hlavne dodržuj to, čo odporúča výrobca daného filtra, ináč si koleduješ o riadný prúser a k tomu poškodeniu filtrov.
No a odpoveď na tvoje otázky súčasne. Je dobré mať dostatok filtračného materiálu pre biologickú filtráciu. Rovnako sa zamerať na rastlinstvo a samotné akvárium. Akvárium so zdravým rastlinstvom dokáže byť samo o sebe filtrom a to oceníme najviac hlavne pri výpadku prúdu.
Rada: Filtre používaj presne tak, ako odporúča výrobca, ver mi je to dobrá rada
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod zbojnik » 01 Aug 2014 08:52 am

Cavte,
len pre upresnenie aby to niekoho nemylilo...
Loki12 napísal:nevytvoria vacsi tlak
to nie su tlakove cerpadla - toto co pouzivame funguje inak. Nevytvara tlak, len prietok. ak by to vytvaralo tlak, tak to cerpadlo nemozes "zatvorit" kohutom.


to co pouzivame v akvaristike su odstredive cerpadla, vrtulka v komore roztoci vodu a odstredivou silou je tato vytlacovana do vytlakoveho potrubia... hadice.

takze na vystupe z cerpadla je adekvatny tlak vody,

k saniu
- v pripade otvoreneho cerpadla - cerpacej hlavy je to jasne, voda tecie samospadom - ziadne nasavanie na vstupe cerpadla.. cerpadlo musi byt ponorene do vody aby bola komora cerpadla neustale zavodnena.
- v pripade uzavreteho filtra vznika na vstupe v sani adekvatny tlak ako je vytvoreny odstredivou silou na vystupe...

preto je filter umiestneny dole pod akva, pripadne vnutorny v akva aby do komory filtra stale prudila voda

siio napísal:Ale podstatne je, ze nase cerpatla v skutocnosti netlacia, ale tahaju

z toho vyplyva ze nase cerpadla tlacia nie tahaju, sanie je sposobene len v uzavretom filtry aj to samotnym vytlakom...

k hadiciam, filre paralelne zapojene byt mozu - mal som to tak, funguje to a ma to aj logiku,
s pouzitim tych istych hadic, ked pridas dalsie cerpadlo je jasne ze pri urcitom tlaku ide hadicou urcity prietok, ked pridas dalsie cerpadlo, povedzme rovnake mal by si ako keby 2x taky prietok ale hadica do ktorej to zlucujes je rovnaka takze jedine co nastane je ze sa zvysi rychlost prudenia v hadici... podiemienka spojenia su Y spojky a nie T pri T dochadza k omnoho vacsim stratam na prudeni... - tlaky z oboch cerpadiel posobia proti sebe....

obe zapojenia maju pre aj proti, pri serii sa ukaze nedokonala tesnost druheho filtra pretoze na vstupe filtra sa neocakava nejaky tlak okrem hydrostatickeho....
na druhej strane co sa tyka filtracnych medii je 100% vzuzitie oboch pri seriiovom zapojeni pri paralelnom nevieme kolko tecie cez ktory filter....
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod Loki12 » 01 Aug 2014 09:35 am

vychadzal som z diskucie na niektorom z tychto for - vlakien. - tahanie vs. tlacenie filtra

- zaroven aj z toho ze filtre sa maju skrtit na vystupe a nie na vstupe -kvoli tomu aby pri skrteni na vstupe si filter ne"pricucaval" vzduch z nedokonaleho testenie (preto prave to tahanie a nie tlacenie)
- paralelne zapojenie (opatkuje nikdy som neskusal) mi proste nedava, bezny sedliacky zmysel, kedy filter "cuca" urcite mnozstvo vody v danej hadici, tak pri zapojeni paralelne si jednoducho neviem predstavit ako by potiahol viac cez tu istu velkost hadice - ale to je cisto moj sedliacky pohlad - hydrolog by asi povedal daco ine (molekuly vody si predstavujem ako auta na dialnici - neviem si predstavit ako by mohli ist rychlejsie, ked nemaju kade ist - z dvoch dvoj prudoviek do jednej dvojprudovky)

a vratim sa ale na zaciatok - AK je podmienka - mat dva filtre na jednej hadici (lebo aktualna skutocnost inak nepusti), tak sa priklanam k seriovemu zapojeniu.
Ak by druhe cerpadlo malo robit bordel - bit sa sprvym - tak z prveho vyberiem vrtulku, dam "priechodnejsie" filtracne materialy. Zase laicky pohlad - prvy bude nieco ako "PREDfilter" hlavneho filtra - aj ked asi to moze robit hluposti, lebo pred filtre byvaju mensie ako hlavne filtre.

A tu uz koncim s diskusiou, lebo sa bojim ze tu zacnete vytahovat tabulky, funkcie, grafy a podobne pretechnizovane veci.

Ale za ozrejmenie toho "turbinoveho" efektu, teda principu fungovania filtra - DAKUJEM
Obrázok používateľa
Loki12
 
Príspevky: 862
Obrázky: 10
Založený: 07 Jan 2013 12:41 pm
Bydlisko: Bernolakovo

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod Jozef I. » 01 Aug 2014 14:33 pm

ja by som použil predfilter.
Obrázok používateľa
Jozef I.
 
Príspevky: 1424
Obrázky: 0
Založený: 04 Feb 2012 18:46 pm
Bydlisko: Senica

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod martin_s » 01 Aug 2014 14:56 pm

cezar.milan napísal:Lenže ty si najprv prečítaj-poštuduj čo je mechanická filtrácia a čo je biologická filtrácia. To je to čo ti vo vedomostiach chýba. Ak by si toto vedel vyhol by si sa zbytočnému experimentovaniu, opakujem, zbytočnému experimentovaniu. Tak do toho!
Ty riešíš mechanickú filtráciu a mal by si sa sústrediť a čo najskôr zrealizovať biologickú filtráciu.

Niekedy mam pocit ze tomu celkom nerozumies ani ty...
Z toho co siio napisal v prispevku nad tvojim, riesi oba "typy" filtracie:
siio napísal:ok, skusme ist na to zamyslenim.. co z tychto dvoch veci ti pomoze zlepsit filtraciu:
1) zvysenie prietoku vody (ak ten predchadzajuci bol dostatocny) pri zachovani rovnakeho objemu filtracneho materialu
2) zvysenie objemu filtracneho materialu, pri zachovani rovnakeho prietoku vody


Bod 1. moze do urcitej miery zvysit vykon mechanickej filtracie, bod 2. ti zvysi ucinnost biologickej filtracie. Navyse to seriove zapojenie filtrov ti z pohladu zvysenia objemu filtracnych hmot zvysi ucinnost biologickej filtracie, ako to napokon popisal vo svojom prispevku Loki12.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod siio » 01 Aug 2014 15:02 pm

martin_s napísal:
cezar.milan napísal:Lenže ty si najprv prečítaj-poštuduj čo je mechanická filtrácia a čo je biologická filtrácia. To je to čo ti vo vedomostiach chýba. Ak by si toto vedel vyhol by si sa zbytočnému experimentovaniu, opakujem, zbytočnému experimentovaniu. Tak do toho!
Ty riešíš mechanickú filtráciu a mal by si sa sústrediť a čo najskôr zrealizovať biologickú filtráciu.

Niekedy mam pocit ze tomu celkom nerozumies ani ty...
Z toho co siio napisal v prispevku nad tvojim, riesi oba "typy" filtracie:
siio napísal:ok, skusme ist na to zamyslenim.. co z tychto dvoch veci ti pomoze zlepsit filtraciu:
1) zvysenie prietoku vody (ak ten predchadzajuci bol dostatocny) pri zachovani rovnakeho objemu filtracneho materialu
2) zvysenie objemu filtracneho materialu, pri zachovani rovnakeho prietoku vody


Bod 1. moze do urcitej miery zvysit vykon mechanickej filtracie, bod 2. ti zvysi ucinnost biologickej filtracie. Navyse to seriove zapojenie filtrov ti z pohladu zvysenia objemu filtracnych hmot zvysi ucinnost biologickej filtracie, ako to napokon popisal vo svojom prispevku Loki12.



Dakujem, vystihol si presne to co som chcel napisat.
Obrázok používateľa
siio
 
Príspevky: 23
Založený: 25 Júl 2014 10:02 am

Re: Spojenie hadic pre dva filtre

Odoslaťod cezar.milan » 01 Aug 2014 15:46 pm

martin_s tak neviem či tomu rozumie, keď sa pýta na obe možnosti, takže radšej si dva krát prečítaj a potom píš.
No, aby bolo vidieť, že tomu rozumiem, tak pri biologickej filtrácií nieje prietok a rýchlosť prúdenia vody podstatné a ani podstatná.
Je to to, čo mám vo svojích akváriách. Niekedy stačí ak filter dokáže zabezpečiť dostatočné okysličenie a pri minimálnom prúdení, to je biologická filtrácia.

siio ak by si tomu naozaj rozumel, tak nenecháš za seba hovoriť iného a vôbec, ale vôbec by si neriešil spájanie filtrov, ba naopak samostatne spustené filtre dokážu byť výhodou. To v prípade, že (nedajbože) by jeden z filtrov odišiel, tak druhý zabezpečí dostatočné okysličovanie pre nitrifikačné baktérie a samozrejme aj akvária do doby kým sprevádzkujeme ten pokazený.
Najviac pri biologickej filtrácií by nám malo rovnako záležať na zdravom a hojnom rastlinstve, to je práve to, čo nám vie biologicky odburávať a takto teda filtrovať vodu i dno akvária. Preto niektoré akvária dokážu fungovať aj bez filtra, že martin_s ??
Obrázok používateľa
cezar.milan
 
Príspevky: 1717
Obrázky: 0
Založený: 21 Dec 2013 14:01 pm

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.