spravne umiestnenie filtra



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 12 Sep 2008 10:31 am

Zdravim. moze mi niekto povedat ako spravne umiestnit molitanovy vzduchovaci filter? Klasicky s kratkou trubickou, nie ten kde je molitam kolmo na trubku. Ci ma co najnizsie ku dnu aby bol otvor ponoreny alebo s otvorom trubicky tesne pod hladinou, alebo s otvorom nad hladinou (pripadne rozdieli popiste). Dalej je spravnejsie ked vyberiem ten vzduchovaci kamen z neho akebo ho tam nechat...momentalne ho mam vybraty a filter ponoreny ale sa mi zda ze z neho vychadza vzdy 1 velka bublina.je to spravne? Ako silno nastavit filtrovanie,ma to bublinkovat? Teraz sa mi hladina hybe tak minimalne. Vzduchovac mam nejaky spred 15 rokov,znacka asi filenta ci filenxta ci fileneta,neviem to rozlustit,kazdopadne je tam vyroba CRS zavod Liberec. Filter funguje dobre,celkom ticho takze nechcem ziaden drahy filter !!! Momentalne nim filtrujem 20l akva. Bude mi stacit ten filter aj na 60l ? A este k tomu priskrteniu....je jedno kde ho dam? staci ak v strede hadicky spravim zlom a upevnim tam stipec a nastavim na spravny tlak vzduchu? Ma vobec zmisel to skrtenie? ved filter sa da nastavit na vhodnu intenzitu a kedze tam nie je ani vzduchovy kamen tak bublinky su vzdy rovnake. Dakujem :)
p.s: neviete nejaku stranku s vhodnymi pozadiami do akva? NIE 3D !!! klasicke foto co si vytlacim :)
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Reklama

Odoslaťod Dušan Sivák » 12 Sep 2008 11:05 am

nepises, ci mas z motorceka rozdvojku a vzduchujes, ak nie tak neskrt, kamen tam nechaj a nech je vyustenie filtra pol na pol -na hladine, na 60 litrov 2-ity molitanovy, zalezi kolko tam chces mat ryb a ako bude zarastene,
s tymi rybkami pianko, pomalicky ,postupne pridavat .
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 12 Sep 2008 17:29 pm

mam tam rozdvojku a aj vzduchujem tak ako skrtit? ale aj tak momentalne nepouzivan vzduchovanie,zistil som ze to robi iba hluk a kyslika je tam dost,takze som ho odstavil. teraz mam v 20l asi 20 rybiek a rastlinky. Prevazne gupky,4 moly,2mecunov a prisavnika. Z rastlin asi 8 ludwig,2 sagitarie, javsky mach,nejake 4mini ako trava, riccia fluitans zatial iba plave a este . TAkze pomerne dost rastlin aj ryb na take akva, preto ich musim prelozit do velkeho. Ak budem mat ten 2 molitan tak staci jeden vzduchovac? teda dam tam rozdvojku a napojim dalsi filter (miesto terazsieho kamienka). :idea: Napada ma ze by som sa mozno pohral a spravil nieco take ze 2 molitany na 2 protilahle boky a spolocne vyustenie do trubicky s dierkami nad hladinou. mohlo by to fingovat? Ci tie bublinky nepretlacia vodu nad hladinu? :roll:
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod panslav » 12 Sep 2008 20:49 pm

pretlacia..ja mam vyvod 5 cm nad hladinou a vychadza mi z toho pekna pena :)
panslav
 
Príspevky: 11
Založený: 09 Sep 2008 18:48 pm

Odoslaťod pakozdy » 12 Sep 2008 20:54 pm

ja sice bublifuk nepouzivam, ale za chvilu pojde do 12l akva. co som cital, tak bublinky by mali byt co najmensie aby si mal dobry tah. inak povedane male bublinky vytiahnu viac vody ako velke a tym je ryhlejsie prudenie vody cez molitan aj von.
zaroven ale rychle prudenie vody v akva nie je ziadane koli riasam - co potvrdi kazdy co ma interny filter s cerpadlom tzv - honice.

vyskove umiestnenie je podla teba ci chce vela hybat s hladinou alebo nie - labyrintky to nemaju radi lebo im to nici hniezda, ale zase to pomaha proti mastnym skvrnam na hladine.

navyse vyskovym umiestnenim a velkostou bubliniek vies trocha regulovat hluk, ktory vznika bublanim vzduchu a vody .

skrtenim regulujes tlak a tym padom aj objem precerpanej vody. na skrtenie sa ti oplati ozajstne skrtitko - da sa velmi citlivo regulovat. umiestni ho tak aby si ho mal poruke - je to jedno. stipec je z nudze cnost. funguje ale nemas ten komfort a hlavne stabilitu.

a hlavne nezabudni na spatny ventil na hadicku vzduchovadla, aby si nevytiekol.

rozdvojka: 2 skrtidla = samostna regulacia pre kazde pohanane zariadenie. je to na tebe - skrtidlo stoji par korun

pohananie 2molitanu: zalezi od vykonu strojceka ci dokaze dodavat vzduch pre oba molitany aby ti to dodalo potrebny prietok.
odporuca sa aby objem vody v akva prebehol filtrom za 1 hodinu. ked si to vyskusas, zistis ze pri takomto prietoku to z filtra iba curka ale treba ratat s priebeznym zanasanim.

umiestnenie: vsade sa pise na jednu stranu nasavanie na druhu vytok aspon pri cerpadlovych. inde som zase videl fundovanu odpoved ze nasavanie by malo byt pod vytokom co v pripade bublifukov je zabezpecene.

to umiestnenie do rozstrekovacej rampy - mozes mat problemy, lebo cela sustava je pohana vzduchom, ktory musi niekam uniknut. a prave toto ti moze robit problem. asi by si potreboval diery na hornej strane na vzduch a na dolnej strane na vytok vody. najlepsie by to bolo vyskusat. alebo este lepsie sa na to rovno vyprdnut - nikto nerobi taketo bublifuky a asi to nebude koli lenivosti vyrobcov. a navysesa ti oba filtre budu natahovat o prud vody a odpad ti ostane vstrede.

pokial chces 2filtre pouzi 2ramenny bublifuk a hotovo. pokial chces velky objem nechaj si odrezat velky molitam a zastrc tam trubku z povodneho vzduchovadla.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Odoslaťod Dušan Sivák » 13 Sep 2008 15:12 pm

rychlo vacsie akva ,prelovit do neho mecune ,molinezie,polovicu gupiek a prisavnika, mlade gupky odlovovat a nasadit 4 neocaridiny(krevetky),
ties som za vacsi molitan ,nastrcit na povodnu trubicu a vsetok vzduch z motorceka venovat filtru, kamen v takom malom akva netreba ,mas ho zarastene a z filtra to bude dost okyslicene , len tie ryby fakt preried.
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 13 Sep 2008 16:12 pm

A kde zozeniem ten vacsi molitam? take nieco sa predava normalne v akvaristickych predajniach? Zatial som videl iba taky klasicky hranol asi 5x5x15. Ten dvoj molitanovy by zaberal dost vela miesta tak radsej by som sa priklonil k 1 vacsiemu molitanu.krevetky mam tiez,asi 5.
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 15 Sep 2008 09:19 am

Tak vcera som nasiel v hornbachu taky vacsi molitan, konkretne je to spongia na umyvanie auta, je asi 2 krat vacsia ako ten klasicky molitan. Dufam,ze sa to bude dat pouzit :) Este som sa chcel spytat ci to mozem umiestnit uplne dole na strk,chcem ju dat totiz za koren aby ju nebolo velmi vidiet.
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod xDodox » 15 Sep 2008 09:46 am

gorky napísal:Tak vcera som nasiel v hornbachu taky vacsi molitan, konkretne je to spongia na umyvanie auta.....

Určite by som radšej investoval do "biomolitanu", ktorý je "určený" pre akvaristiku, ako takýto druh špongie. Majú ho v ZOODom-e.
Prílohy
biomolitan2.jpg
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod pakozdy » 15 Sep 2008 10:43 am

v hornbachu je aj akva sekcia, tam by som hladal veci k akva.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 15 Sep 2008 13:42 pm

Určite by som radšej investoval do "biomolitanu", ktorý je "určený" pre akvaristiku


v hornbachu je aj akva sekcia, tam by som hladal veci k akva


Vcera som bol v hornbachu a predavac sa ma snazil nahovorit na prietokovy filter za 1200Sk, bol tam aj taky vecsi molitan ale vraj to patri iba do tych specialnych filtrov,takze preto som kupil radsej tu spongiu...podla mna molitan ako molitan,rozdiel nevidim ziaden. Bakterie sa vytvoria a filtrovat to bude tak isto. a usetrim aspon 1100Sk. A ten predavac nemal sajnu ani ako funguje vzduchovy filter lebo mi tvrdil ze vraj to vypusta iba bubliny a ziadnu vodu. ja som pred vyustenie mojho filtra dal flasu a veru tade tiekla voda do flase.
tak som sa rozhodol ze dam 2 molitany do akva,jeden vodorovne na dno a na opacnu stranu kolmo na dno a skusim ich prepojit trubickou kde spravim dierky pre vytok vody a pre unik vzduchu. Ma s tym niekto skusenosti?
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Odoslaťod Dušan Sivák » 15 Sep 2008 13:59 pm

neviem si to ani predstavit, preco si nekupis obycajny molitanovy filter za 100sk, maju ich vsade ,ale filtraciu si mal mat vyriesenu uz davno, 3 dni riesis molitanovy filter-sorry a ta spongia , bola mozno drahsia ako biomolitan, na tvoje akva by ro vyslo max. 100 korun ,pozri si ratajov e-shop a objednaj si vzduchovy filter.
Dušan Sivák
 
Príspevky: 236
Obrázky: 29
Založený: 18 Aug 2008 20:29 pm
Bydlisko: dolna suca

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 15 Sep 2008 14:06 pm

Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Odoslaťod gorky » 15 Sep 2008 14:10 pm

Dušan Sivák napísal:neviem si to ani predstavit, preco si nekupis obycajny molitanovy filter za 100sk, maju ich vsade ,ale filtraciu si mal mat vyriesenu uz davno, 3 dni riesis molitanovy filter-sorry a ta spongia , bola mozno drahsia ako biomolitan, na tvoje akva by ro vyslo max. 100 korun ,pozri si ratajov e-shop a objednaj si vzduchovy filter.


Lebo ak si precitas predosle rady tak mi radili vacsi molitan. Ta spongia stala mozno 30SK a mam kupene 2 normalne molitanove filtre ktore napojim na jeden vzduchovac a chcem skusit to zapojenie ako na obrazku :) Ak bude stacit klasicky molitan nie ten velky na 60l tak dam obycajny
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Odoslaťod SMOKY » 15 Sep 2008 14:27 pm

To ma byt ako rozstrekovacia rampa alebo co? :) skus nakreslit aj privod vzduchu, aby bola tvoja predstava trosku zrejmejsia :)

Inak neviem naco spatit akvarko filtrom v kazdom rohu keby si nechal len ten vacsi alebo ten druhy aspon schoval za neho tak by to podla mna lepsie vyzeralo a rozdiel vo filtracii v takom "malom" akvarku podla mna nebude ziadny
Obrázok používateľa
SMOKY
 
Príspevky: 67
Obrázky: 18
Založený: 05 Aug 2008 19:12 pm

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod xDodox » 15 Sep 2008 15:09 pm

Táto téma mi začína pripomínať inú tému. I tam sa rady "ignorujú". Si si na 100% istý, že tá špongia v akváriu bude plniť svoj účel a nebude škodiť rybám?
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3029
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod pakozdy » 15 Sep 2008 21:12 pm

tusim druhy mato pavlik :-)
2 gorky: neries vymyslene- usertis si nervy, cas a peniaze. naozaj sa to uz riesilo 1000x.
chces vacsiu filtracnu plochu - kup si dvojramenny bublifuk.
ak dokazat chces ze tvoje riesenie je aj tak lepsie, tak ho pouzi. daj potom vediet ako si dopadol.
pakozdy
 
Príspevky: 431
Obrázky: 4
Založený: 07 Dec 2007 23:25 pm
Bydlisko: bratislava

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 16 Sep 2008 00:26 am

ked mi radili s tym vacsim molitanom, preco ste nepovedali vtedy ze to je blbost. Teraz ked som ho uz vlozil do akvarka ho uz nebudem vyberat. 2 ramenny zabera kopec miesta. teraz mam 1 vodorovny za korenom-takze ho nie je vidiet a 2 bude zvysli na protilahlej strane a tiez nebude velmi viditelny. Ten nacrt bol pre predstavu, hadam som tam nemal nakreslit aj koren a rastlinky aby sa nic nevidelo. S tou rampou neviem, to som sa len tak pytal ci to niekto neskusal, mam taku trubicu tak preco by som to tam nedal...aspon mi nebudu bublinkovat proti sebe ale to pojde pekne z boku. Dnes som spustil filter a o tyzden tam dam rybky,potom dam vediet co a ako :) Dakujem vsetkym prispievatelom a s Matom P. na neporovnavajte.
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 14 Okt 2008 10:56 am

Tak ubehli nejake tie tyzdne a konecne som si nasiel cas prispiet. Moju predstavu som zrealizoval, zapojil som 2 molitanove filtre do akvarka ako to bolo vyssie na nakrese,hore som ich prepojil vyrobenou rampou ktoru som vyrobil z PVC trubice pre vodovod. Navrtal som do nej dierky pre vyvod vody a vzduchu. funguje to perfektne. Aj s molitanom "autospongiou" som spokojny a rybky tiez. Akva uz bezi skoro 3. tyzden a ziadny naznak ze by bolo nieco zle. Pripajam aj foto :
Obrázok
mozem potom pridat foto aj tej rampy. Pekne z nej tecie voda a robi male bublinky vo vode a neceri hladinu. :wink:
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod gorky » 14 Okt 2008 20:40 pm

takto vyzera vyrobena rampa a v osobnom albume je dalsie foto akvarka z 2.tyzdna

Obrázok
Obrázok používateľa
gorky
 
Príspevky: 79
Obrázky: 22
Založený: 12 Aug 2008 14:02 pm
Bydlisko: Bratislava III

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod remus » 16 Máj 2011 13:23 pm

Ahoj, chcel by som sa spýtať, ako správne umiestniť, resp nasmerovať výtok z filtra.
Mám filter Bluwave 03, videjko ako vyzerá si môže pozrieť tu :


No a problém je, že neviem či ho mám nasmerovať na zadnú stenu, na prednú, hore alebo dole. Keď si kuknete video bude vám jasné o čom srozprávam. Keď som dal na zadnú stenu, tak mi odtláčal rastliny pri zadnom skle. Naviac na hladine sa mi začal tvoriť tuším baktériový povlak, lebo hladina sa len velmi pomaly hýbala, ale vôbec sa nečerila.
Teraz som to nastavil do hora, zadné rastlinky stoja vzpriamenejšie, hladina sa dosť čerí, ale vytvára to efekt, akoby v akva blikalo.
Pre úplnosť prikladám videjko, ako to vyzerá v mojom akva. Myslíte že môže byť alebo radšej nejak pomeniť ?
Takto to vyzerá u mňa :
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

filter

Odoslaťod Aqrysta » 05 Jan 2012 15:12 pm

Je lepšie aby filtrovaná voda padala volne na hladinu alebo aby bol pod vodou celí filter a ju vypúšťal ju :?:
Obrázok používateľa
Aqrysta
 
Príspevky: 30
Obrázky: 2
Založený: 12 Dec 2010 20:13 pm

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod Milan666 » 05 Jan 2012 16:16 pm

O aký filter ide?
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: spravne umiestnenie filtra

Odoslaťod SoRex » 05 Jan 2012 18:57 pm

Nejlépe je umístit vývod filtru co nejblíž k hladině, tak, aby se tato co nejvíce hýbala. Nejaktivnější výměna plynů totiž probíhá přes hladinu, takže dochází k nejintenzívnějšímu okysličování. Vzduchový filtr dej ideálně do roviny s hladinou - bude zároveň nejtišší, a čerpadlový hned pod hladinu.
Jiná situace ale bude v případě, kdybys přidával do vody oxid uhličitý. Potom by výměna plynů na hladině neměla být příliš intenzívní, protože by se oxid z vody vytěsnil zbytečně rychle. Při sycení CO2 je rozumnější použít filtr s ponořenou hlavou, výtok umístit někam ke středu vodního sloupce a přikrtit jej na minimální možný průtok. Potom ale zase nesmí být akvárium přerybněno...
Obrázok používateľa
SoRex
 
Príspevky: 746
Obrázky: 57
Založený: 07 Mar 2004 15:38 pm
Bydlisko: Praha

Ďalšia

Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.