Statika domu



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Statika domu

Odoslaťod mig07 » 16 Dec 2006 15:47 pm

Máme starší rodinný dom. (Možná aj bez základov). Na podlahe je cca 10cm vrstva betonu. Plánujem tam dať akva zo zaťažením 1200 kg/m2 Akva bude na stojane z kvadrou (murované)Plánujem tam dať ďalšiu vrstvu betónu cca 15cm. Bude to stačiť. Neporuší sa statika domu? Podlaha to unesie?
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Reklama

Re: Statika domu

Odoslaťod ACAB » 16 Dec 2006 23:02 pm

V najhorsom pripade volat statika ;)
Obrázok používateľa
ACAB
 
Príspevky: 251
Založený: 22 Okt 2006 18:10 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Statika domu

Odoslaťod ExtremeSin » 19 Dec 2006 20:43 pm

Akvarko si ides zalozit velke , zato wsi mohol mat rozum a nezakladat novu temu ...

Inac neni som na to odbornik ako ma byt . ALe poviem ti ze zalezi od vela veci aj od kvalitky betonu ktory tam je ze sa takto pytas na fore aby sa ti ludia vyjadrili nevem nevem ci je mudre .... Zavolaj statika
ExtremeSin
 
Príspevky: 73
Obrázky: 7
Založený: 17 Júl 2005 11:30 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Statika domu

Odoslaťod maxim » 19 Dec 2006 21:10 pm

Toto moze vyriesit jedine statik a tych tu urcite nenajdes. A amaterske rady od vselijakych kecalkov,ktori maju co povedat do kazdej temy Ti tu urcite nepomozu.
Obrázok používateľa
maxim
 
Príspevky: 36
Obrázky: 4
Založený: 08 Júl 2005 20:22 pm
Bydlisko: Zvolen

Re: Statika domu

Odoslaťod danissimo » 19 Dec 2006 22:47 pm

mno zaklady dom musi mat urcite nejake ;) jedine, ze by to bol dom na urovni rychlobytovania kocovneho kmena :) ale teraz k veci:

ak sa jedna dom bez podpivnicenia a akva ma byt umiestnene v prizemi domu na statiku to nemoze mat a b s o l u t n e ziadny vplyv, pretoze zatazenie bude priamo prenasane do zakladovej pody, teda do zeme.

beton sam o sebe ma vynikajucu unosnost v tlaku.. a akva nebude urcite ziadna 1x1m kocka, ale bude mat urcite aj svoju patricnu dlzku, cize zatazenie bude rovnomere prenasane po celej svoje dlzke a vaha nebude posobit na jedno miesto.

horsie je to vsak, s tym podkladovym betonom a tou podlahou co je u teba,... ako je stary a akeho je povodu a ci sa naozaj jedna o beton a nie napr iba koncova uprava podlahy - len mazanina.. a to treba zistit....

ale asi by to chcelo urobit "vyvyseninu" pre akva vo forme dalsej betonovej vrstvy..
Obrázok používateľa
danissimo
 
Príspevky: 28
Založený: 28 Júl 2006 10:08 am
Bydlisko: Tyrnavia

Re: Statika domu

Odoslaťod mig07 » 20 Dec 2006 00:40 am

Planujem spravit vrt kolko má asi ten beton hrubku. Na tu podlahu spravím tzv. betonovu dosku vo velkosti 360x180cmx15cm hrubka (akva ma 321x160x60) takže by sa mala váha ešte viac rozložiť. Ono zaklady máju iba obvodové steny. Ta doska bude od stien cca 3cm. (nebude sa dotýkať stien.
Pod tu izbu nie je pivnica. Pod tým betonom je zemina.
Mne ide o to ak tam dám to akva aby mi nedajbože nezačali praskať steny. (Doma by ma zabili . :cry: )

Neviete na akom úrade,alebo kde sa zhána statik a kolko si tam pýta?
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Statika domu

Odoslaťod danissimo » 20 Dec 2006 11:21 am

Ano - zaklady maju iba obvodove mury, pod celym domom ani pod prieckami sa zaklady nevyhotovuju, jedine vo vynimocnych a uplne inych pripadoch...

jedine v tvojom pripade by som sa bal o podlahu (so stenami to nema nic spolocneho)

skus pohladat cez znamost nejakeho statika, oficialne ani nehladaj lebo ta osklbe o peniaze a uplne za nic.
Obrázok používateľa
danissimo
 
Príspevky: 28
Založený: 28 Júl 2006 10:08 am
Bydlisko: Tyrnavia

Re: Statika domu

Odoslaťod Ceco » 20 Dec 2006 12:54 pm

danissimo napísal:Ano - zaklady maju iba obvodove mury, pod celym domom ani pod prieckami sa zaklady nevyhotovuju, jedine vo vynimocnych a uplne inych pripadoch...


To mas odkial? Bezne sa davaju zakladove pasy do nezamrznej hlbky pod nosne priecky.
Vid:
Prílohy
PICT3097.JPG
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Statika domu

Odoslaťod mig07 » 20 Dec 2006 14:43 pm

Dom je postavený okolo roku 1920.
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Statika domu

Odoslaťod danissimo » 20 Dec 2006 17:15 pm

Ceco:

dojem a pojem... definicia nosna priecka neexistuje, priecka ma deliacu, esteticku, tepelno izolacnu a x dalsiu fuknciu, ale nie nosnu => aby prenasala zatazene, preto sa pod PRIECKAMI - nie murmi, nevyhotovuju zaklady, a najcastejsi sposob su zakladove pasy u nas v beznych podmienkach.

a na obrazku nie je vidiet nic ineho, iba zaklady pre mury...
Obrázok používateľa
danissimo
 
Príspevky: 28
Založený: 28 Júl 2006 10:08 am
Bydlisko: Tyrnavia

Re: Statika domu

Odoslaťod Ceco » 20 Dec 2006 17:29 pm

danissimo: "zaklady maju iba obvodove mury" ako pises je samozrejme blbost. A pojem "nosna priecka" existuje - niektore vnutorne priecky su projektovane nie len aby splnali predelovaciu funkciu ale aby prenasali zatazenie a prave pod tie sa robia zakladove pasy. Na tej fotke to je aj vidno. Nosne priecky sa robia z hrubsich tehal ako klasicke priecky, ktore plnia len deliacu funkciu (napriklad 25cm vs. 10cm). Ale ak si myslis, ze je to inac, nechaj tak, koniec koncov nie sme na stavebnom fore.

Definicia nosnej priecky: http://www.archiseek.com/guides/glossary/b.html
Vid "Bearing partition"
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Statika domu

Odoslaťod danissimo » 20 Dec 2006 18:41 pm

Ceco:

ok, tvrdenie ze iba pod obvodove mury bolo nepresne, iba pod MURY.

zase a to iste, dojmy a pojmy, nieco na ozrejmenie a vyvratenia strasnej hluposti, ze nosna priecka, moze to existovat ok - ale potom to uz nie je priecka :wink:

presna definicia priecky:

NENOSNA konstrukcia urcena na rozdelovanie vnutor. priestorov na jednotlive miestnosti, hlavnou poziadavkou je zvuk. izolacia

na tej fotke bezny clovek moze vidiet velke nic a vratane mna, pokial neuvidim vykresovu dokumentaciu - podorys zakladov, aby sa mohlo tvrdit, ze je to presne taky a taky zaklad, pred taku a taku konstrukciu.

mojim zamerom bolo iba vysvetlit ze zakladnove pasy nech hlada iba pod nosnymi murmi.

presne tak, nie sme na stavebnom fore - skoda, ze sa to z tvojej strany zmenilo na chytanie za slovicka a aj tak zle :wink:

lepsie by bolo, keby sa ta energia vyuzila na konkreetnu radu tuto pre kolegu :)
Obrázok používateľa
danissimo
 
Príspevky: 28
Založený: 28 Júl 2006 10:08 am
Bydlisko: Tyrnavia

Re: Statika domu

Odoslaťod mig07 » 20 Dec 2006 21:52 pm

Presne nechytajme sa tu za slovíčka. :wink: Takže ked nalejem na tu vrstvu betonu dalšiu vrstu tzv.betonovu dosku o velkosti 380x180x15cm výška a nebude spojene obvodovými stenami nemalo by to porušiť statiku domu a nemal by sa podlomiť beton? Stojan bude z bielých kvádrou (tušim hebel sa to volá) hrubka 30cm. S tým by nemal bať asi problem s nostnostou.

A ešte jena otázka ak by tam bol dajme tomu beton len cca 5cm (nepredpokladám) a dam na to tu betonovu dosku udržalo by to ajtak?
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Statika domu

Odoslaťod Ceco » 21 Dec 2006 09:36 am

danissimo napísal:mojim zamerom bolo iba vysvetlit ze zakladnove pasy nech hlada iba pod nosnymi murmi.


Keby si to tak napisal od zaciatku, tak som ticho. Ja som narazal hlavne na to, ze tvrdis, ze pasy sa robia iba pod OBVODOVE mury. A tu sa z mojej strany nejedna o ziadne chytanie sa za slovicka, ale vyvratenie nepravdiveho tvrdenia.

Z mojho pohladu za slovicka chytas ty, pretoze
ci sa to vola nosna priecka/mur/stena to je jedno, bezny clovek chape, o co sa jedna. Dolezitejsie je rozlisovat co je OBVODOVY (exterierovy) mur, a co je INTERIEROVY mur, a tvrdit, ze pasy sa robia len pod OBVODOVE mury je skratka nezmysel.

Nechapem co ti nie je jasne z tej fotky. Jasne sa da rozlisit, ktore pasy su pod OBVODOVE a ktore pod INTERIEROVE nosne. Alebo ste sa v skole neucili, co je to OBVOD? Howgh.
Obrázok používateľa
Ceco
 
Príspevky: 879
Obrázky: 99
Založený: 31 Mar 2003 14:57 pm
Bydlisko: Alžbetin Dvor

Re: Statika domu

Odoslaťod skala » 21 Dec 2006 12:42 pm

mili moji, nechapem poucovatelsky ton vas oboch :-(
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Statika domu

Odoslaťod danissimo » 21 Dec 2006 14:24 pm

uprimne povedane ani ja nechapem preco ceco vedie diskusiu tymto smerom :?:

mily ceco, tie obvodove mury sa uz uzavreli a ja som to aj uznal.
hadam si si to v predchadzaujucej reakcii precital a aby tu nebol dalsi priestor na nekonecnu diskusiu vycerpavajuca odpoved pre teba :arrow:

1.
zaklady sa vyhotovuju pod takymi konstrukciami, ktore maju prenasat zatazenie alebo aj atd....., pri rodinnych domov su to zaklady vo najcastejsie vo forme zakladovych pasoch (jednostranne al. obojstranne rozsirene), ktore sa navrhuju samozrejme pri nosnych muroch (ako aj obvodovych a vnutornych) a taktiez pri kostrukciach ako je napr schodisko domu alebo komin atd..

podla zaujmu investora moze byt aj cely dom vyzakladovany po celej ploche aj pod prieckami, ale druha vec je kto by do platil a k comu by to bolo bez ziadneho dovodu.

2.
mur a priecka su 2 rozdielne pojmy a to treba aj tak brat a chapat.

3.
na tom tvojom pouzitom obrazku, kde si chcel prezentovat, ze aj pod nosne priecky: " pod nosne priecky.
Vid: http://gallery.ceco.sk.eu.org/d/2454-1/PICT3097.JPG "

je mozne jedine vidiet tak, ze pasy boli vyhotovene ako po obvode, tak aj vo vnutri, ale pre ake konstrukcie a za akym ucelom to nemoze nikto povedat pokial neuvidi podorys a rezy zakladov, kludne sa moze jednat aj o pas napr pre rameno schodiska.

4. na poznamky typu: ci sme sa nieco v skole ucili alebo mna ucili, skoda reagovat :wink: zbytocne a iba odvadzajuce od povodneho topicu.



mig07:

ono s unosnostou by nemal byt problem, ale horsie je to s tym povodnym podkladovym betonom co by to mohlo po dlhodobom zatazeni urobit..

a cely stojan chces vystavat z tych 30cm kvadrov?
Obrázok používateľa
danissimo
 
Príspevky: 28
Založený: 28 Júl 2006 10:08 am
Bydlisko: Tyrnavia

Re: Statika domu

Odoslaťod majko » 21 Dec 2006 14:37 pm

danissimo napísal:uprimne povedane ani ja nechapem preco ceco vedie diskusiu tymto smerom :?:
No mne sa skor zda, ze cudnym smerom rozvyjas debatu Ty. Ceco sa len snazil ukazat, ze zaklady nie su len len pod obvodovymi murmi. To dokladoval fotografiou vlastneho domu ;-). Mozno nepouzil najvodnejsi termin priecka. Ale termin "nosna priecka" je dost pouzivany a my laici asi vieme co je myslene....
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Statika domu

Odoslaťod janko » 21 Dec 2006 15:20 pm

no mig07, už asi vieš , čo je priečka a nosná priečka alebo ako to nazvať,
videl si aj fotku ale ti moc nepomohla,
nechcem nikoho hodnotiť, ALE, bola tu konkrétna otázka a debata o, pre mig07 asi málo potrebných, typoch "stien" je nie celkom k veci.
Konkrétne dotknutí , prepáčte.

Skúsim sa ti popýtať po známom či sa nenájde statik pre tvoj účel a potom pošlem ss.
Obrázok používateľa
janko
 
Príspevky: 527
Obrázky: 93
Založený: 15 Máj 2006 21:35 pm
Bydlisko: Senica

Re: Statika domu

Odoslaťod mig07 » 21 Dec 2006 17:21 pm

Stojan bude vystavaný dookola tymi kvardami a a potom dva rady v strede.
___
l l l l
l l l l
l l l l
-----
Dúfam že to je vidieť z toho nakresu ako to myslím.

to janko: díky
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Statika domu

Odoslaťod espo » 22 Dec 2006 14:03 pm

Zdravím všetkých.
To mig07 :
Som statik a kludne ti poradím.
Pokiaľ sa jedná o podlahu na prízemí nepodpivničeného domu, tak potom statiku ostatných častí domu určite neporušíš.
Tvoje akvárium bude mať pribl. 3100L, čo je na jeho pôdorysnú plochu asi pribl. 600kg/m2, čo je 6kN/m2. Písal si o zaťažení 1200kg/m2, teda 12kN/m2, čo bude asi aj s tým domurovaním a novou betónovou doskou.
Problém by mohol byť iba so samotmou podlahovou doskou, ktorá ak je z nekvalitného betónu a určite nieje vystužená môže popraskať. Zisti tým vrtom čo je priamo pod doskou, či je tam ešte štrková vrstva alebo priamo zemina, a ak sa bude dať, či tam niesú dutiny (prázdne miesta).
Inak o nosnosť zeminy sa nemusíš strachovať, môžeš kludne predpokladať únosnosť min. okolo 75kPa, čo je 7,5 tony/m2.
Tou ďalšou doskou určite zlepšíš roznos zaťaženia, ale aj zvýšiš zaťaženie samotné, ale pokiaľ nechceš tie kvádre dávať na celú plochu, tak ju tam radšej sprav a vystuž ju aj konštrukčne sieťovinou.
Za statikom môžeš ísť, ale počítaj že si od teba môže nevypýta málo peňazí, lebo bude chcieť na tebe zarobiť.

Ešte o tých priečkach, žiadna priečka nieje nosná. Pojem priečka je odvodený zo slova predelovať a to je jej jediná funkcia. Pri výpočte nosných konštrukcií sa dokonca s priečkami počíta ako so zaťažením. Ak už stena prenáša zaťaženie, tak je potom nosná a je jedno či má 10cm, alebo 45cm. Jedinou výnimkou sú priečky v panelových domoch, v ktorých plnia funkciu rozper.
Obrázok používateľa
espo
 
Príspevky: 26
Obrázky: 25
Založený: 23 Jan 2006 10:31 am
Bydlisko: Trnava

Re: Statika domu

Odoslaťod mig07 » 22 Dec 2006 16:18 pm

to espo: díky za velmi užitočné informácie. Spravím ten vrt ale počítam že pod tým betonom je iba zemina.
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Statika domu

Odoslaťod danissimo » 22 Dec 2006 17:25 pm

espo: dakujem aj ja, za staticke odklepnutie mojich tvrdeni.
Obrázok používateľa
danissimo
 
Príspevky: 28
Založený: 28 Júl 2006 10:08 am
Bydlisko: Tyrnavia

Re: Statika domu

Odoslaťod saki » 23 Dec 2006 13:09 pm

mig07 napísal:to espo: díky za velmi užitočné informácie. Spravím ten vrt ale počítam že pod tým betonom je iba zemina.

Ako amater by som ti poradil vyvrtat otvorov viac, pripadne ich vyvrtaj do kruhu a vysekaj vacsiu dieru. Tak zistis, skladbu tej podlahy a najma ci je tam sietovina - zelezo. Ak by to bola slaba droliva podlaha bez zeleza tak ju mozes rovno spravit novu v celej izbe aj s izolaciami. Ak je tam izolacia tak ju prevrtas.
Inak prve co ma zaujalo na tom akvariu, ze ma rozmer ako mala izba. Pre mna je to uz kategoria - maly bazen. Kup si k tomu aj plutvy. :D
Obrázok používateľa
saki
 
Príspevky: 75
Obrázky: 3
Založený: 20 Dec 2005 18:53 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Statika domu

Odoslaťod espo » 23 Dec 2006 19:19 pm

to mig07: Všetko záleží od jestvujúcich podmienok. Meniť celú podlahu by bola asi zbytočná investícia. Urob hlavne ten kontrolný vrt, zisti ako je hrubý betón, akú má kvalitu, a aká je zemina pod tou podlahou. Myslím, teda pokiaľ je to v Senici, že tam máte zeminu pieskovú, (možno štrkovú) a to je dosť únosná zemina. To by zodpovedalo aj tým chabým základom, o ktorých si na začiatku písal. Výstuž či sieťovina v tom betóne predpokladám asi vôbec nebude vzhľadom na to, že sa jedná o starší dom. Urob vrt, napíš mi sem a ja sa ti potom pokúsim poradiť :wink:
Obrázok používateľa
espo
 
Príspevky: 26
Obrázky: 25
Založený: 23 Jan 2006 10:31 am
Bydlisko: Trnava

Ďalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.