Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Jaky pouzivate substrat? Zamerte se na sve nejzajimavejsi akva.

Pisek/sterk - jeden druh : kupovany
162
44%
Pisek/sterk - ruzna zrnitost (ve vrstvach) : kupovany
68
18%
Pisek/sterk : vlastni sber
77
21%
Hezky zbarveny sterk / neonove barvy atp. :)
3
1%
Lavalit
6
2%
Akadama
7
2%
Neco specialniho (napr. ADA Amazonia, Rio Negro, atp.)
35
9%
Nepouzivam substrat
12
3%

Celkový počet hlasov : 370

Re: aky je najvhodnejsi substrat na rast rastlin?

Odoslaťod očinta » 24 Jan 2010 00:14 am

Nie som si istý, či ti niekto dá serióznu odpoveď na tvoju otázku. Musíš si hlavne ty povedať čo si predstavuješ. O zrnitosti, pórovitosti, farebnosti a iných vlastnostiach substrátov je tu popísané more. Počítaj si to tu na fóre, urob si svoj názor a potom nakupuj. Oceníš získané vedomosti v budúcej praxi a hlavne sa vyhneš základným chybám.
očinta

Obrázky: 0
Založený: 14 Feb 2009 12:10 pm

Reklama

Odoslaťod cholagogum » 24 Jan 2010 09:18 am

buggy2 napísal:Ja čo možem odporučiť z lastnej skusenosti aqua clay staré dno od rataja a nato 5 cm vrstva filtračneho piesku do bazenov, čiže kremičitý o zrnitosti 1-2 mm. Akvárko fakčí vyše 1,5 roka bez prihnojovania a rastlinky idú ako divé.

ja mam zase cisto len Aquaclay ground a rastlinkam sa tam vyborne dari, samozrejme s prihliadnutim aj na ine cinitele, hlavne dostatok svetla. Zo zaciatku som dost stresoval, lebo mi stale plavali na hladine niektore "gulocky", ale vacsina sa usadila a tych par, co ostalo som vylovil a vyhodil
cholagogum

Založený: 15 Nov 2009 11:22 am

Odoslaťod xDodox » 24 Jan 2010 13:34 pm

buggy2 napísal:Ja čo možem odporučiť z lastnej skusenosti aqua clay staré dno od rataja a nato 5 cm vrstva filtračneho piesku do bazenov, čiže kremičitý o zrnitosti 1-2 mm. Akvárko fakčí vyše 1,5 roka bez prihnojovania a rastlinky idú ako divé.

.... témy zlúčené .... xDodox
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor

Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am

Re: Substráty :: druhy / porovnanie / alternatívy

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 09:48 am

ahojte..prepacte ze vam zashujem do temy ale chcem sa psytat kde ste kupili substrat Filtus Floranak ho tu niekto pouziva a aj cenu by som poprosil..vopred dakujem
king11690

Založený: 17 Jan 2010 11:07 am

Odoslaťod matus » 27 Jan 2010 10:07 am

skus u presovcanov - http://www.zootrade.sk/portal/?c=11&page=home
minule som mal taku zaujimavu diskusiu, kde sme sa zhodli na tom, ze do velmi velkej miery suvisi velkost strku s velkostou akvaria, jednoducho povedane - vacsie akvarko-hrubsi strk a vtedy sa najviac dari rastlinam
samozrejme nie je to podlozene ziadnymi dokazmi, ale vo vela pripadoch to plati
osobne som toho nazoru, ze jemnejsi strk ako 5mm je blbost, sam pouzivam okolo 6-8mm
Obrázok používateľa
matus

Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Odoslaťod Giftzahn » 27 Jan 2010 10:16 am

king11690 napísal:ahojte..prepacte ze vam zashujem do temy ale chcem sa psytat kde ste kupili substrat Filtus Floranak ho tu niekto pouziva a aj cenu by som poprosil..vopred dakujem

njn, Floran Filtus mavaju bezne v Akvasymbioze v BA ... cena bola donedavna 6-7 EUR za 4L sacik, ale samozrejme je volna cenotvorba cize aj cena sa mohla odvtedy zmenit ... skus tam zavolat a povedia ti ci maju alebo nemaju ... myslim ze su ochotny aj na dobierku poslat - pre mimobratislavskych akvaristov :wink:

@matus: njn, u tych substratov si dovolim tvrdit ... kolko ludi tolko chuti ... niekto rad jemny, iny hruby substrat ... dakto radsej ADA luxus, pripadne Akadamu resp. trochu zeminy pre izbove ratliny atd. atd. atd. .... :mrgreen: univerzalne zovseobecnujuce pravidlo pre vyber "idealneho" substratu asi ani neexistuje :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn

Obrázky: 7
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm

Odoslaťod ocotuide » 27 Jan 2010 10:57 am

idealny substrat je Manado ;) len skoda e nie je vo viacerych farbach
ocotuide

Obrázky: 50
Založený: 05 Okt 2009 08:51 am

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 11:39 am

JA som chel dat dolu proste daco ako hlina a nato potom vrstvu jemneho strku....
king11690

Odoslaťod ocotuide » 27 Jan 2010 11:59 am

daco ako hlina? no o takom niecom by sa dalo uvazovat u najakych kaprovitych rybach co by sa zahrabavali do bahna? Ci aky je dovod na hlinu v akvarku?
ocotuide

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 12:14 pm

ja mam v plane pestovat rastlinky.....a chovat moznov akav neonky dajake gupky a podoben rybky ktore nenarastaju na velke-....preto osm chel dat 2 cm vsrtvu hliny ( len nevem akej, ze ci mozem dat raselinuco je na izbove kvety, ktoru by so mrpeplachol aby necistoty daktore vyplavali hore ) alebo aku hlinu?a na tu vtstvu hliny zas vrtvu strku tak 8 cm priemerne.-(dal by som tam spad)..a pridal potm drevo a dajake velke okruhliaky tak 3-4 kusy....bolo by to v hodne??staci ked odpoviete na tu hlinu ze aku ma pouzit a strk...vopred dakujem
king11690

Odoslaťod ocotuide » 27 Jan 2010 13:38 pm

A co tak pouzit bezhlinnu metodu?
jednak v tej hline moze byt kadeco co ti moze zabit pripadne nejake zivocichy a naviac vodne rastliny beru ziviny hlavne z vody a tie s korenom si len prilepsuju okrem toho ze sa tym sposobom drzia udna.
Ja by som to opat spravil tak ako som to uz spravil, pretoze rastlinkam sa super dari ;o)
Cize 2cm strk nepremyty s hnojivom do substratu (napriklad florapol) (alebo namiesto toho stare dno)
a na to dalsich minimalne 5cm strku premyteho

Ked ti ide hlaven o rastliny, treba potom pravidelne prihnojovat do vody.
Ak nebudes mat zivocichy tak pridavat aj dusicnany, ak budes mat tak len mineralne latky ...

takze tu hlinu by som vobec neriesil, ak ches daj tam skor to hnojivo, ale podstatnejsie je to ako budes pravidelne prihnojovat do vody ...
ocotuide

Odoslaťod king11690 » 27 Jan 2010 14:06 pm

mno ja by som chel aj ziivocichy ale len 2 pariky gupky a dajake neonky tak 8 kuskov..a mozno slimaka a take daco..cize nie vela zivocichov...skor tie rastlinky....tak teda asi sprvaim tak ze cisto strk jemny dam ..a hnojivo ake mam pridat do dna?asi obicajne co je na polia ako NPK to ais ee...
king11690

Odoslaťod jose » 27 Jan 2010 14:11 pm

to je taký problém napísať do pravého horného rohu hnojivo ?
jose

Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm

Odoslaťod ocotuide » 27 Jan 2010 14:19 pm

king11690 : staci si pozorne precitat moj prispevok, je tam pisane ake hnojivo som pouzil ja, samozrejme je ich vela ...
ocotuide

Re: melafír ako akváriový substrát

Odoslaťod TTjopo » 20 Feb 2010 00:38 am

Krto a ty vies po Polsky?Nieco som si precital ale moc som sa toho nedozvdel.Ak si sa dozvedel iec teda ak si tomu rozumel mohol by si to sem prosim ta trosku zhrnut par vetami.Ja by som velmi rad chcel dat melafir do aka vyzera byt super taka 2-4z Losonca len ci to mozem dat som sa stale nedozvedel.Doviezol som si par kamienkov na skusku a skusal som ich octom a prilis sa mi to nepozdavolo :( Mohol by sa tu ku tejto teme vyjadrit niekto kto tento substrat ma alebo mal a ako s nim bol spokojny.Dakujem
j niekde som tu videl akva s krevetami kde bol pyrit na kamenoch a myslim si ze krevetky su dost fajnove takze to snad nebude taky problem len co neviem co to je chalkopyrit :) .To akva mala tusim peha
Obrázok používateľa
TTjopo

Obrázky: 12
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm

Odoslaťod TTjopo » 21 Feb 2010 18:30 pm

Vie mi tu niekto poradit ci je to dobra volba bouzit tento druh substratu?Nechcem ho pouzit ako komplet .Ja mam akva uz nejaky ten piatok zabehnute len chcem urobit malu zmenu a melafir chcem pridat na povodne dno riecny strk v ktorom uz rastu rastliny a urobit tomu nejaku fazonu.Nie ze by som nebol teraz s akva spokojny ale viete kazdeho raz nepadne ze by to chcel trosku inak mozno este krajsie.Prosim ozvyte sa niekto kto ma s tymto substratom nejaku skusenost.
Obrázok používateľa
TTjopo

Odoslaťod TTjopo » 21 Feb 2010 18:38 pm

Prosim vas rad by som vedel ci mozem pouzit melafir na prisipanie do mojho akvaria.Akva je zabehnute niekolko mesiacov aj rastlinam sa celkom dari ale zda sa mi ze tam mam nejako primalo substratu.Chcel by som tam pridat na vrch melafir.Ma s tymto niekdo nejaku skusenost.Zrnitost bude 2-4mm je vobec vhodny do akva?Pokusal som sa tu nieco najst ale nic co by ma dostatocne presvedcilo ani o kladoch ani zaporoch preto skusam tu.
Obrázok používateľa
TTjopo

Odoslaťod Giftzahn » 22 Feb 2010 14:04 pm

TTjopo napísal:Prosim vas rad by som vedel ci mozem pouzit melafir na prisipanie do mojho akvaria.Akva je zabehnute niekolko mesiacov aj rastlinam sa celkom dari ale zda sa mi ze tam mam nejako primalo substratu.Chcel by som tam pridat na vrch melafir.Ma s tymto niekdo nejaku skusenost.Zrnitost bude 2-4mm je vobec vhodny do akva?Pokusal som sa tu nieco najst ale nic co by ma dostatocne presvedcilo ani o kladoch ani zaporoch preto skusam tu.

njn, pokial sa nemylim je to vulkanickeho povodu nejaky Bazalt alebo daco podobne ... myslim ze sa z neho bezne vyrabaju obrubniky .... njn, do vody by pravdepodobne nemal nic skodlive pustat ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn

Obrázky: 7
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm

Odoslaťod arinn » 02 Mar 2010 15:04 pm

neviete mi poradit kde zohnat kremicitý strk/piesok okrem predrazeneho z akvaristik? (bratislava, pezinok,okolie) diky
arinn

Založený: 28 Feb 2010 17:17 pm

Odoslaťod TTjopo » 02 Mar 2010 17:54 pm

Ked skocis niekde na zahorie tak tam je kam sa postavis.Najlepsie bagrovisko v Šaštine-Stráźoch rekreacne stredisko Gazarka.Je ho tam tony
Obrázok používateľa
TTjopo

potrebujem vas nazor

Odoslaťod gabrielkoo » 18 Mar 2010 15:08 pm

Je to dobra volba myslim tento podklad pre zalozenie noveho akvarka ?? kludne piste svoje nazory akvarko ma rozmer 70 40 30
Prílohy
Fotografia3003.jpg
gabrielkoo

Obrázky: 4
Založený: 07 Feb 2010 21:26 pm

Re: potrebujem vas nazor

Odoslaťod BarbarOSA » 18 Mar 2010 15:39 pm

Nevidim tam zrnitost..
arebnost podla toho co chces chovat..
Ja som daval do akva presne v tychto istych baleniach ale cierny stk frakcie 2 - 4mm..
Je super..
Ak ides chovat zivorodky, skalare, neonky a tak dalej nie je to moc vhodne riesenie, ale ak sa ti paci nic s tym nenarobime..
Ak cichlidy nejake je to podla mna dobre riesenie..
Obrázok používateľa
BarbarOSA

Obrázky: 1
Založený: 26 Feb 2010 12:57 pm

Odoslaťod gabrielkoo » 18 Mar 2010 15:55 pm

substrat ma hrubku 0,8 az 2 mm
je to zaklad medzi to chem dat hnojivo .... JBL PROFLORA START SET
A hnojivo chem prekrit samozrejme trosku hrubsim strkom 2-4 mm
gabrielkoo

Obrázky: 4
Založený: 07 Feb 2010 21:26 pm

Odoslaťod BarbarOSA » 18 Mar 2010 16:01 pm

No tak v tom pripade by to malo byt ok..
A ake ryby chces chovat??
Necitam si vsetko, sorry ak si to uz niekde spominal :-D
Obrázok používateľa
BarbarOSA

Obrázky: 1
Založený: 26 Feb 2010 12:57 pm

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.