Teplomer ...



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Teplomer ...

Odoslaťod jaromir » 24 Okt 2003 15:35 pm

Ahojte,
aky teplomer by ste odporucili do akvaria? / výrobca, typ /
Ake mate skusenosti s teplomerom s kvapalnych kristalov?

Za rady dakujem.
jaromir
 
Príspevky: 20
Obrázky: 14
Založený: 03 Okt 2003 15:33 pm

Reklama

Re: Teplomer ...

Odoslaťod rybka » 24 Okt 2003 15:54 pm

Ja mam prave taky, digitalny s kristalikmi, je velmi presny, odporucam
Obrázok používateľa
rybka
 
Príspevky: 487
Obrázky: 139
Založený: 27 Júl 2003 18:45 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Teplomer ...

Odoslaťod majko » 24 Okt 2003 18:59 pm

rybka napísal:Ja mam prave taky, digitalny s kristalikmi, je velmi presny, odporucam

A ako vies, ze je presny? :D .
Inak je to vec pohladu. Liehove "interne" su presnejsie, ale mozu sa javit ako neestickejsie. "Externe" napriklad s kristalikmy su nepresnejsie, ale neputaju tak pozornost, ked su na vhodnom mieste. Ja mam tiez tento externy.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Teplomer ...

Odoslaťod rybka » 24 Okt 2003 20:15 pm

Aha, tak to som myslela tak ze sa na nom lahko odcitava, lebo to ma velku stupnicu a nezavisi to od uhla pohladu ako pri liehovych napr.
Obrázok používateľa
rybka
 
Príspevky: 487
Obrázky: 139
Založený: 27 Júl 2003 18:45 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Teplomer ...

Odoslaťod rotwik » 25 Okt 2003 09:59 am

Mam tiez externy, no az taky presny sa mi nezda.Vacsinou "svietia" aj tri policka s teplotou a zostava si typnut ktora je najblizsie.Zeby zlata stredna cesta :shock:
Obrázok používateľa
rotwik
 
Príspevky: 33
Založený: 11 Júl 2003 16:57 pm
Bydlisko: Bánov

Re: Teplomer ...

Odoslaťod Roby » 25 Okt 2003 14:48 pm

rotwik napísal:Mam tiez externy, no az taky presny sa mi nezda.Vacsinou "svietia" aj tri policka s teplotou a zostava si typnut ktora je najblizsie.Zeby zlata stredna cesta :shock:

Ja pouzivam taky isty a tiez "svietia" tri policka ale kazde inej farby a navod jednoznacne urcuje, ktore z nich je platne. Okrem toho som pouzival aj liehovy, pretoze som si tiez myslel ze je presnejsi... Ale... Presnejsi mozno bol, urcite bol vsak zle ociachovany, meral totiz o 1,5 stupna menej (co som overil dvoma inymi teplomermi)...

Takze z uz z vyssie spominanych dovodou odporucam externy s kavpalnymi krystalmi.
Obrázok používateľa
Roby
 
Príspevky: 73
Obrázky: 6
Založený: 27 Sep 2003 21:08 pm
Bydlisko: BA

Re: Teplomer ...

Odoslaťod majko » 25 Okt 2003 17:46 pm

Roby napísal:Ja pouzivam taky isty a tiez "svietia" tri policka ale kazde inej farby a navod jednoznacne urcuje, ktore z nich je platne. .

Ty si dostal k tomu navod? Tak napis ake pravidla platia, ja navod nemam.
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Teplomer ...

Odoslaťod jojko » 25 Okt 2003 19:10 pm

je jedno aky teplomer pouzivas, interny alebo kontaktny. ja mam interny a som spokojny mam ho umiestneny ze ho takmer nevidno. co sa u vonkajsich neda /pokial je na celnej stene/
co sa tyka presnosti - ked som kupoval teplomer vzal som 3 ci 4 a pozrel ako meraju. mozem povedat vsetky boli cca v 1stupni. co som mal kedysi meral na100%. no a este ak chces presny kup si ortutovy ten meria na desatiny /to ale asi nepotrebujes/
Obrázok používateľa
jojko
 
Príspevky: 272
Obrázky: 72
Založený: 08 Apr 2003 21:24 pm
Bydlisko: Martin

Re: Teplomer ...

Odoslaťod joko » 25 Okt 2003 19:14 pm

Jednoznacne su najpresneisie liehove, ako tie farebne policka!
Avsak ked si ich kupujete, treba si vybrat tie dobre! Tzn. ze ked som si kupoval teplomer, tak som si nechal zo suflika vylozit asi zo 20 teplomerov, tie 3 ktore ukazovali rovnaku teplotu (rozdiel bol asi +- 1stupen - medzi vsetkymi teplomermi) som si zobral a vedel som ze budu ukazovat rovnako. Doma som si podla dalsich teplomerov skontroloval aku maju odchylku, ale mal som stastie, ukazovali rovnako, max. asi +- 1/4 stupna. Hlavne je aby ukazovali rovnako, keby sa stalo ze ukazuju napr. o 1stupen menej tak na vsetkych viem ze si ho odratam. Netreba si pamatat ze na ktorom kolko odratat. Tie co som si kupaval ja, su naozaj kvalitne lebo nemaju rovnaku stupnicu a vyzera to ze, boli ocajchovane kazdy jednotlivo. Stupnica je mierne posuvana hore alebo dole, ale nieje rovnaka, medzery medzi dielikmi niesu rovnake, co ma utvrdzuje v tom ze museli byt cajchovane jednotlivo. :-)
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod salik » 26 Okt 2003 09:33 am

joko napísal:Jednoznacne su najpresneisie liehove, ako tie farebne policka!
Avsak ked si ich kupujete, treba si vybrat tie dobre! Tzn. ze ked som si kupoval teplomer, tak som si nechal zo suflika vylozit asi zo 20 teplomerov, tie 3 ktore ukazovali rovnaku teplotu (rozdiel bol asi +- 1stupen - medzi vsetkymi teplomermi) som si zobral a vedel som ze budu ukazovat rovnako. Doma som si podla dalsich teplomerov skontroloval aku maju odchylku, ale mal som stastie, ukazovali rovnako, max. asi +- 1/4 stupna. Hlavne je aby ukazovali rovnako, keby sa stalo ze ukazuju napr. o 1stupen menej tak na vsetkych viem ze si ho odratam. Netreba si pamatat ze na ktorom kolko odratat. Tie co som si kupaval ja, su naozaj kvalitne lebo nemaju rovnaku stupnicu a vyzera to ze, boli ocajchovane kazdy jednotlivo. Stupnica je mierne posuvana hore alebo dole, ale nieje rovnaka, medzery medzi dielikmi niesu rovnake, co ma utvrdzuje v tom ze museli byt cajchovane jednotlivo. :-)

tiez mam dva liehove kusky, jeden meria teplotu pri hladine, druhy je upne pri dne, takto mam prehlad, ako zohrieva vodu osvetlenie a ako nastavit ohrievac
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2807
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Teplomer ...

Odoslaťod Spectre » 26 Okt 2003 10:10 am

Liehovy by som uprednostnil uz len preto, ze meria analogovu velicinu. Teda hodim okom a na prvy pohlad priblizne vidim :) Nemusim zrovna odcitavat, ale ked si ho nastavim na dobry uhol, aky mi vyhovuje, mozem kontrolovat aj z dialky, ci sa mi tam rybky neupecu (napriklad, keby sa mi pokazil ohrievac -- aj ked sice toho casu ziaden nemam :D ). Ked som videl tie samolepiace v obchode, musel som to chvilu lustit. Neviem, mozno je to vyrobcom, ale je to na nich dost malo kontrastne a jednoducho to nebolo moc dobre vidiet.
Obrázok používateľa
Spectre
 
Príspevky: 322
Obrázky: 9
Založený: 13 Sep 2003 18:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod Roby » 26 Okt 2003 10:47 am

majko napísal:Ty si dostal k tomu navod? Tak napis ake pravidla platia, ja navod nemam.

Ten "navod" - v 2-3 vetach informoval, ze v pripade ak svietia tri policka, platne je svetlo zelene, pri prechode medzi stupnami sa meni tiez na svetlo zelenu myslim z hnedej (vtedy svietia iba dve policka)... Takze desatiny stupna z toho samozrejme neodcitas, ale vies urcit, ze sa nachadzas medzi dvoma stupnami. Citovat z toho smiesneho navodu nemozem, pretoze davno skoncil v kosi.

Co sa tyka vybratia spravneho teplomera z hladiska presnosti... Chcel som len napisat, ze z liehoveho teplomera som bol sklamany... Mimochodom ak je nutne si v predajni vyberat z mnozstva kusov z ktorych kazdy meria inak (mimochodom na mojom teplomeri nie je deklarovana ani dovolena odchylka), mozno len skonstatovat, ze ziadne ciachovanie sa vo vyrobe nekonalo a ak ano, tak iba nejakym "gasarbeitrom" podla pocasia. :D Ale co by sme checli za tych par korun, ze ano...
Obrázok používateľa
Roby
 
Príspevky: 73
Obrázky: 6
Založený: 27 Sep 2003 21:08 pm
Bydlisko: BA

Re: Teplomer ...

Odoslaťod joko » 27 Okt 2003 01:34 am

Roby:

V tomto asi nebudem s tebou suhlasit, tie smiesne farebne teplomery su podla mna na nic (subjektivny pohlad). Je my jasne ze ako to funguje, ze su tam v jednotlivych polickach nejake chem.latky ktore pri svojej teplote zmenia farbu, ale nikdy to nieje jednoznacne. Asi by ma urvalo keby som furt musel rozmlysat ze ci je jasneisia ta, ci ona farba. Liehovy Ti jednoznacne ukaze na stupnici a nezatazujes sa rozhodovanim (ak ti to nieje jedno, aku mas teplotu).

Pozri sa kup si hoci aj jeden teplomer, doma ho porovnaj s dalsimi a ked nekuzaje presne - mas pol roka na reklamaciu. V takom pripade ti ju musia uznat na 100%!
To bola len rada, ze ked kupujem, porovnam viacej rovnakych teplomerov. Tie ktorych je najviac s rovnakou teplotou, tie su najpravdepodobneisie najpresneisie.
Momochodom, ak vidim ze su velke rozdieli v ukazovani, tak od tej firmy nekupim ani jeden, nie ?
Obrázok používateľa
joko
 
Príspevky: 1014
Obrázky: 63
Založený: 07 Mar 2003 21:13 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod majko » 27 Okt 2003 07:45 am

joko napísal:Pozri sa kup si hoci aj jeden teplomer, doma ho porovnaj s dalsimi a ked nekuzaje presne - mas pol roka na reklamaciu. V takom pripade ti ju musia uznat na 100%!

Uz vidim ako v predajni dokazujes, ze nepresny teplomer je ten co Ti predali a nie ten s ktorym si ho porovnaval :D :D :D .
Obrázok používateľa
majko
 
Príspevky: 1366
Obrázky: 54
Založený: 04 Aug 2003 09:07 am
Bydlisko: ZV-Očová

Re: Teplomer ...

Odoslaťod l_laco » 27 Okt 2003 09:36 am

Osobne pouzivam klasicke liehove teplomery a pri kupe som ich vyberal podobne ako Joko, t.j. porovnanim viacerych a vyberom tych ktore ukazovali rovnaku teplotu. Myslim si totiz, ze tie vonkajsie su do urcitej miery ovplyvnene aj vonkajsou teplotou v miestosti.
Obrázok používateľa
l_laco
 
Príspevky: 299
Obrázky: 40
Založený: 25 Sep 2002 14:33 pm
Bydlisko: Bojnice

Re: Teplomer ...

Odoslaťod skala » 27 Okt 2003 15:55 pm

Metrologia testuje aj "obycajne" teplomery.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod azet » 13 Nov 2007 15:20 pm

otazka: kde sa daju kupit tenke liehove teplomery, ktore maju v nadrziach akvaristi ako strbino, peter-trnava a pod.?
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Teplomer ...

Odoslaťod peter-trnava » 13 Nov 2007 15:31 pm

azet napísal:otazka: kde sa daju kupit tenke liehove teplomery, ktore maju v nadrziach akvaristi ako strbino, peter-trnava a pod.?

V Trnave. Ak chces napis ss-ku. Prinesiem bez rabatu. :lol:
Obrázok používateľa
peter-trnava
 
Príspevky: 1264
Obrázky: 92
Založený: 03 Feb 2007 20:07 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod laci » 14 Nov 2007 07:39 am

peter-trnava napísal:
azet napísal:otazka: kde sa daju kupit tenke liehove teplomery, ktore maju v nadrziach akvaristi ako strbino, peter-trnava a pod.?

V Trnave. Ak chces napis ss-ku. Prinesiem bez rabatu. :lol:
Fíha, takže prinesieš aj do KE? :lol:
Obrázok používateľa
laci
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 25
Založený: 10 Sep 2006 15:57 pm
Bydlisko: Ploské, Košice - okolie

Teplomery s rumunským metrom

Odoslaťod Aquanaut » 15 Nov 2010 14:20 pm

Takže po nákupe žltého nového teplomeru som ostal "šokovaný" :shock: to tu už nikto nič negarantuje? :lol:

Nový žltý ukazuje 27,5 - 28
Biely cca 15 rokov 24 - 24,5
Páskový nalepovací 26,5 ( iné akva ) bol tam prenesený žltý

Tak babo raď :wink:
Termostat na ohrievači nastavený na 26 stupňov

Nový zakúpený od firmy JK Animals..Made in China 1.22eur. :|
Prílohy
teplomer1.jpg
Maximálna drzosť a presnosť niekde v kocúrkove
Obrázok používateľa
Aquanaut
 
Príspevky: 521
Obrázky: 0
Založený: 17 Aug 2010 12:22 pm
Bydlisko: Humenné

Re: Teplomer ...

Odoslaťod Giftzahn » 15 Nov 2010 14:35 pm

@Aquanaut : njn, urob priemer a bude ok .... :wink: co ine ti ostava ... ked kazdy teplomer ukazuje nieco ine, respektive asi maju inak nastavenu "bulharsku" konstantu :twisted:

njn, ja som prestal teplomery pouzivat uplne a nemam tym padom ziadne "stresy" ci je voda 20 alebo 22 ....
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod Vlado21 » 15 Nov 2010 18:19 pm

Ak sa da, porovnaj este teploty na tych teplomeroch oproti teplote izboveho teplomera. To si vsak vyzaduje par hod. pred tym nesvietit v akva a vypnut ohrievac a prip. aj nevetrat v izbe, aby sa teploty vody a okolia vyrovnali... A samozrejme, predpokladom je, ze spolahlivo meria izbovy teplomer (prip. viacere), ktory pouzijes ako "etalon"...
Obrázok používateľa
Vlado21
 
Príspevky: 2437
Obrázky: 150
Založený: 20 Sep 2010 22:38 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Teplomer ...

Odoslaťod Aquanaut » 15 Nov 2010 18:25 pm

no ani by ma to neštvalo + - 1 stupeň, ale viac než tri? to by položilo aj aj univerzitu a Akty X :mrgreen:
Obrázok používateľa
Aquanaut
 
Príspevky: 521
Obrázky: 0
Založený: 17 Aug 2010 12:22 pm
Bydlisko: Humenné

Re: Teplomer ...

Odoslaťod kubko82 » 15 Nov 2010 18:32 pm

Ja osobne s tymto problem nemam-Staci sa dotknut rukou skla a a na dva stupne viem aka je teplota.Teplomer mam len keby nieco.
Obrázok používateľa
kubko82
 
Príspevky: 170
Obrázky: 55
Založený: 01 Máj 2009 12:47 pm
Bydlisko: Prievidza

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.