Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod ASUSKO » 29 Júl 2010 21:13 pm

Kto byva v okoli tejto rieky? ... mate nejake osobne skusenosti ohladom tohto dna :?:
alebo z inych tokov riek :?:
Oplati sa tieto dna z riek vobec vyskusat :?: Co vy na tuto alternativu :?:
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Reklama

Re: Torysa a Ine Rieki

Odoslaťod petriik » 29 Júl 2010 21:25 pm

moj kamarat ma dno zo Slatiny... rastie mu tam vsetko co tam zasadí (aj riasy :twisted: ) ale pri dnesnom znecisteni riek...
no neviem :) ... ale co sa toho tyka vyzera krasne a pekne v nom vyniknu ako ryby, tak aj rastliny..!
z inymi dnami nemam skusenosti, respektive o inom neviem.. :o
Obrázok používateľa
petriik
 
Príspevky: 382
Obrázky: 0
Založený: 05 Apr 2010 13:20 pm
Bydlisko: Zvolen

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod Jan Blanar » 30 Júl 2010 05:51 am

ja som mal dno z ,,naplaveniny pri Hornáde,, - ra bolo v pohode len treba pouvažovať kedy tam dať ryby, aby si si nejakú chorobu nezavliekol - to znamená počkaj dlhšie s rybami a mohlo by byť všetko ok
Jan Blanar
 
Príspevky: 364
Obrázky: 0
Založený: 05 Jan 2008 18:18 pm
Bydlisko: Drienovská Nová Ves 95

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod dmiba » 30 Júl 2010 11:10 am

Jan Blanar napísal:ja som mal dno z ,,naplaveniny pri Hornáde,, - ra bolo v pohode len treba pouvažovať kedy tam dať ryby, aby si si nejakú chorobu nezavliekol - to znamená počkaj dlhšie s rybami a mohlo by byť všetko ok


No problem moze byt aj v tom, ze niektore parazity mozu prezit riadne dlho a zavysi aj od druhu ryby, ako sa s nimi popasuje. Niektorym rybam nase vodne parazity nespravia nic, ine zabiju. Mne tak odislo do vecnosti zopar mecoviek, stacila jedna vymena vody, ked som dal vodu z cisteho potoka. A potom som musel preliecit celu osadku.
Obrázok používateľa
dmiba
 
Príspevky: 118
Založený: 25 Mar 2010 17:03 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod ASUSKO » 30 Júl 2010 11:40 am

dmiba napísal:
Jan Blanar napísal:ja som mal dno z ,,naplaveniny pri Hornáde,, - ra bolo v pohode len treba pouvažovať kedy tam dať ryby, aby si si nejakú chorobu nezavliekol -

Hornad ma peknu farbu piesku .
Pokial si Laik tak chorobu mozes doniest do akvaria i ked rybu kupis v akvaristike ..
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod ASUSKO » 30 Júl 2010 11:43 am

No problem moze byt aj v tom, ze niektore parazity mozu prezit riadne dlho a zavysi aj od druhu ryby, ako sa s nimi popasuje. Niektorym rybam nase vodne parazity nespravia nic, ine zabiju. Mne tak odislo do vecnosti zopar mecoviek, stacila jedna vymena vody, ked som dal vodu z cisteho potoka. A potom som musel preliecit celu osadku.[/quote]


No osobne menim vodu z vodovodu ..zakladam biotop Amazon tek preto uvaha o tejto alternative dna
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod dmiba » 30 Júl 2010 14:06 pm

ASUSKO napísal:No problem moze byt aj v tom, ze niektore parazity mozu prezit riadne dlho a zavysi aj od druhu ryby, ako sa s nimi popasuje. Niektorym rybam nase vodne parazity nespravia nic, ine zabiju. Mne tak odislo do vecnosti zopar mecoviek, stacila jedna vymena vody, ked som dal vodu z cisteho potoka. A potom som musel preliecit celu osadku.



No osobne menim vodu z vodovodu ..zakladam biotop Amazon tek preto uvaha o tejto alternative dna[/quote]

Ved uz aj ja pouzivam iba vodu z vodovodu, nakolko som mal vyssie uvedenu skusenost.
Obrázok používateľa
dmiba
 
Príspevky: 118
Založený: 25 Mar 2010 17:03 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod petriik » 30 Júl 2010 16:51 pm

dno z potoka alebo rieky staci prevarit na par minut alebo nechat par dni v roztoku sava... a potom ho premit...
tym ze sa premije alebo necha odstat sa vsetky parazity a bakterie neodstrania..scasti ich zabije aj voda z vodovodu.. kedze je tam chlor...
Obrázok používateľa
petriik
 
Príspevky: 382
Obrázky: 0
Založený: 05 Apr 2010 13:20 pm
Bydlisko: Zvolen

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod Dedo » 31 Júl 2010 15:39 pm

Dno mám z potoka Delňa (vlieva sa do Torysy v Prešove), 15rokov bez problémov. Akurát veľmi prácne preosievanie, aby si dostal požadovanú zrnitosť. Po 15 rokoch som použil do nového akvárka to, čo bolo vo vreci ako prebytok z pred 15 rokov, opäť žiadny problém. Prevarenim zničíš všetko dobré, čo v tom dne z prírody máš. Stačí jednoduché premytie (2-3x), voda sa rýchlo prečistí filtrovaním. Aj s rybičky môžeš dať po krátkom čase (2-3 dní), nemusíš sa báť.
Obrázok používateľa
Dedo
 
Príspevky: 336
Obrázky: 78
Založený: 27 Aug 2009 13:40 pm
Bydlisko: Prešov

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod petriik » 31 Júl 2010 19:14 pm

takze stare dno vlastnej výroby... :) fajne.. :)
Obrázok používateľa
petriik
 
Príspevky: 382
Obrázky: 0
Založený: 05 Apr 2010 13:20 pm
Bydlisko: Zvolen

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod Jan Blanar » 01 Aug 2010 14:15 pm

tak suhlasim s dedom - zničí sa všetko dobré :)
Jan Blanar
 
Príspevky: 364
Obrázky: 0
Založený: 05 Jan 2008 18:18 pm
Bydlisko: Drienovská Nová Ves 95

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod Jan Blanar » 01 Aug 2010 14:19 pm

ja som našiel ,,krásnu,, naplaveninu momentálne akvárium nemám napustené ale chystám sa odložiť si tak 2 vrecia substrátu z rieky - až budem vo vlastnom čo dúfam dlho nepotrvá tak zakladáme ,,big akva,, aj kamene aj korne som si uz nejaké nazbieral :-))))))))))))) takže ,,bude to dlhá cesta ale 500-1000 litres s tetrami,, - dufam že si ha splním
Jan Blanar
 
Príspevky: 364
Obrázky: 0
Založený: 05 Jan 2008 18:18 pm
Bydlisko: Drienovská Nová Ves 95

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod dmiba » 02 Aug 2010 16:48 pm

Jan Blanar napísal:ja som našiel ,,krásnu,, naplaveninu momentálne akvárium nemám napustené ale chystám sa odložiť si tak 2 vrecia substrátu z rieky - až budem vo vlastnom čo dúfam dlho nepotrvá tak zakladáme ,,big akva,, aj kamene aj korne som si uz nejaké nazbieral :-))))))))))))) takže ,,bude to dlhá cesta ale 500-1000 litres s tetrami,, - dufam že si ha splním


Chcem sa ta opyta, ako stojis s krevetkami. Odplavila ti voda vsetko, alebo nieco prezilo? S tych co som od teba pre 3 mesiacmi kupil, mi vacsina red cherry vdaka teplu pokapala :dead: (v praci si v tom case zmysleli robit reviziu klimatizacnej techniky), ale najdu sa aj nejake mlade co mi prezilo doma. Takze by som mozno zasa nieco zobral. Klima uz bezi :) a min. rok bude v praci teplota stabilna 8) .
Obrázok používateľa
dmiba
 
Príspevky: 118
Založený: 25 Mar 2010 17:03 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod ASUSKO » 02 Aug 2010 17:05 pm

Jan Blanar napísal:ja som našiel ,,krásnu,, naplaveninu momentálne akvárium nemám napustené ale chystám sa odložiť si tak 2 vrecia substrátu z rieky - až budem vo vlastnom čo dúfam dlho nepotrvá tak zakladáme ,,big akva,, aj kamene aj korne som si uz nejaké nazbieral :-))))))))))))) takže ,,bude to dlhá cesta ale 500-1000 litres s tetrami,, - dufam že si ha splním


toto su fakd pekne litraze . .. torysu mam zmapovanu ale uvazujem i o hornade poniektore jeho brehy a zakutia disponuju fakt peknou farbou co by sa mi i hodilo pre zalozenie biotopu ..

Apropo sukromne veci cez ss .. poprosim
Obrázok používateľa
ASUSKO
 
Príspevky: 705
Obrázky: 12
Založený: 27 Mar 2010 00:50 am

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod crypto231 » 27 Aug 2010 12:45 pm

par dni dozadu sa mi dostal pod ruku vcelku zaujimavy strk , v lese som nahodou natrafil na potok kde boli na niekolkych miestach naplavene kôpky. cez sito som ho preosial a rovno aj premyl (koli kecom doma). dnes som ho este prehrabaval a vsimol som si ze je mozno aj z 50tich % tvoreny akymisi ilovimi granulkami ktore sa pod tlakom daju rozpucit , zrejme koli nim sa neda premyt uplne docista. v octe nepusti ani bublinku , trochu mam vhodenu aj v akvarku , chcel som vediet ci sa to niejak nerozpadne , vizera ze je to dost pevne. chcem ho pouzit prvy krat , a neviem isto ci to s tym ilom bude ok , ale myslim ze ak sa da pouzit akadama , amazonia a spol nemal by byt problem (?)

v skutocnosti je viac dohneda , foto skresluje
Obrázok
Obrázok

v octe
Obrázok

rozpucena ilova granulka
Obrázok
Obrázok používateľa
crypto231
 
Príspevky: 244
Obrázky: 1
Založený: 15 Feb 2010 17:11 pm
Bydlisko: pd

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod jose » 27 Aug 2010 13:01 pm

Ja by som sa nebál, odkiaľ vyteká ten potok? Vo všetkých akva mám štrk ktorý si nakopem na mieste kde ho naplaví Váh. Len tento rok bolo tak vela vody že prvý krát som to miesto nemal pod vodou až túto nedeľu.
jose
 
Príspevky: 390
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod crypto231 » 27 Aug 2010 13:07 pm

potok je akoby sezonny , voda v nom tece na jar po snehu alebo po velkom dazdi. teraz tam zo zeme vyviera len maly pramen.
Obrázok používateľa
crypto231
 
Príspevky: 244
Obrázky: 1
Založený: 15 Feb 2010 17:11 pm
Bydlisko: pd

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod jose » 27 Aug 2010 13:16 pm

Ide o to aby to neboli splašky z polí, dnes už sa hnojí hocičím.
jose
 
Príspevky: 390
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

Re: Torysa a ine rieky (pouzitie substratu z rieky)

Odoslaťod Dedo » 27 Aug 2010 15:30 pm

crypto231 - máš súper štrk, 1 - 2 x premýj, gulíčky nedrví,sú OK a šup do akvárka. Filter vodu prečistí a máš dno hotové pre rastlinky. Najlepšie prírodné dno. Môžeš s tým obchodovať, naozaj kvalita.
Veľa zdaru.
Obrázok používateľa
Dedo
 
Príspevky: 336
Obrázky: 78
Založený: 27 Aug 2009 13:40 pm
Bydlisko: Prešov


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.