urob si sam: permanentny CO2 test



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Milan666 » 04 Nov 2012 23:04 pm

Prečo z pH testov? Ideš predsa sledovať CO2, či?
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Reklama

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Ajven » 04 Nov 2012 23:16 pm

No asi preto,ze dropchecker je vlastne ph test
Obrázok používateľa
Ajven
 
Príspevky: 1024
Obrázky: 63
Založený: 20 Mar 2007 16:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Slavko » 04 Nov 2012 23:17 pm

dedojozef napísal:Chcel by som do CO2 testu použiť činidlo z dostupných PH testov.

Skúsil som na to JBL 6-7,6. Použil som rovnaký recept ako na meranie pH (teda 3 kvapky na 5 ml roztoku) a naplnil do merača od Ruwall, ale výsledná farba bola veľmi bledá, takže tento je nevhodný. Nakoniec som do 4 dKH roztoku nakvapkal pôvodné činidlo z CO merača a vyzerá to dobre.

Inak farbu si nájdeš na stupnici a hodnotu pH ľahko určíš z Tillmanovej tabuľky, keďže hodnota KH je známa ;-)
Slavko
 
Príspevky: 175
Založený: 06 Jún 2012 20:54 pm
Bydlisko: Kežmarok

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod dedojozef » 04 Nov 2012 23:26 pm

Ono by to malo fungovať, ale musíš tam dať skoro dvojnásobok. 8 by vraj malo stačiť. Vtedy je farba tmavšia a lepšie sa číta.
Milan, mám v pláne zaobstarať si pH test a zároveň ho použiť aj na testovanie CO-dvojky.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod M.i.s.o » 05 Nov 2012 00:48 am

ono mozes kupit CO2 test a zaroven ho pouzivat na meranie pH ;)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod martin_s » 05 Nov 2012 00:48 am

dedojozef aj ked je princip DC na baze zmeny pH tak nie vsetky pH testy mozes na tento ucel pouzit. Velmi dolezity je prave pouzity indikator a teda pri akom pH dochadza k farebnemu prechodu. To je aj dovod preco sa v DC pouziva bromtymolova modra (farebny prechod pri pH 6,0-7,6) a nie napr. tymolftalein (farebny prechod pri pH 9,3-10,5), tymolova modra (farebny prechod pri pH 1,2-2,8), metyloranz (farebny prechod pri pH 3,0-4,4) atd.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Milan666 » 05 Nov 2012 19:35 pm

Ajven napísal:No asi preto,ze dropchecker je vlastne ph test

Tiež som si to myslel aj to tu na niektorej strane rozoberám, a nieje tomu tak. Dal som dva testery do akva a každý ukazoval niečo iné, žiaľ
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Glitter » 05 Nov 2012 19:38 pm

Ano, niekde sa to tu preberalo. Súhlas s Milanom, treba použiť kH4 + činidlo, dobré je napríklad od Sery.
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod dedojozef » 05 Nov 2012 20:06 pm

Áno preberalo. Čítal som to. Ale asi som to omylom pochopil tak, že je možné použiť ktorýkoľvek test na pH. Čítal som to aj na jednom nemeckom fóre.
Ďakujem.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod martin_s » 05 Nov 2012 20:45 pm

Milan666 napísal:
Ajven napísal:No asi preto,ze dropchecker je vlastne ph test

Tiež som si to myslel aj to tu na niektorej strane rozoberám, a nieje tomu tak. ...

Ale je to tak. Skutocne ide vlastne o meranie pH a vyuzitie vlastnosti bromthymolovej modrej, ktora je acidobazickym indikatorom a ma farebny prechod prave v rozmedzi hodnot pri ktorych je podla tillmanovej tabulky a pri pouziti roztoku 4°dKH optimalne mnozstvo rozpusteneho CO2 vo vode. Ak by si pouzil napr. roztok s 3°dKH tak je to tiez mozne, ale msis si aj prisposobit farebnu stupnicu podla ktorej budes vediet kolko mas vo vode rozpusteneho CO2...
Rovnako si mozes podla tillmanovej tabulky pripravit aj DC s inym indikatorom - podla jeho farebneho prechodu si pozries pri akom °dKH mas v danom rozmedzi optimum CO2... Neviem ci som to napisal zrozumitelne...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Ajven » 05 Nov 2012 21:12 pm

Existuju aj ph testy s cisto bromthymolou modrou, akurat skoro nikto neuvadza zlozenie tak je problem to zistit. Na zahranicnych forach sa daju najst aj konkretne vyrobky ktore ide pouzit. Ak niekto chce obist 4dKH roztok tak sice menej presne, ale staci odmerat dKH vody a podla toho si urcit pri akej farbe je optimum CO2:
co2-dc.jpg
Obrázok používateľa
Ajven
 
Príspevky: 1024
Obrázky: 63
Založený: 20 Mar 2007 16:47 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Slavko » 05 Nov 2012 21:28 pm

Ajven napísal:Ak niekto chce obist 4dKH roztok tak sice menej presne, ale staci odmerat dKH vody a podla toho si urcit pri akej farbe je optimum CO2:

To je práve ten najnepresnejší postup. pH vo vode totiž môže byť (a často je) ovplyvnené aj inými vplyvmi ako je len CO2, takže k chybe merania KH a pH pridáte neznámu veličinu a výsledok je presný súčet nepresných čísel - a teda hausnumero. Presne kvôli vylúčeniu ostatných vplyvov sa používa roztok 4 dKH.

Môj permanentný test CO2 má presne túto stupnicu, takže len namiesto vody do neho dávam 4 dKH roztok. Celý test stál cca 10 €, spomínaný pH test od JBL s rozsahom 6,0 - 7,6 stojí len o niekoľko centov menej, ale keďže by som ho musel dávať viac, asi by sa mi pekne predražilo...
Slavko
 
Príspevky: 175
Založený: 06 Jún 2012 20:54 pm
Bydlisko: Kežmarok

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod M.i.s.o » 05 Nov 2012 23:07 pm

meranie CO2 je proste meranie pH, prislo sa ale na to ze najpresnejsie je pouzit roztok 4dkH a ako pise Martin_s cinidlo z bromthymolovej modrej pretoze tam je najzretelnejsi prechod farieb v oblasti ktoru potrebujes. Da sa to samozrejme merat aj inak ale podla mna to nebude ono ;)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Tomáš » 26 Nov 2012 13:57 pm

Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod martin_s » 26 Nov 2012 14:05 pm

Ved to tam aj mas v nazve napisane... Aj ked mne to skor pripada ze to bude iba indikator (BTM), teda nie kompletny roztok 4°dKH + BTM...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Tomáš » 26 Nov 2012 14:10 pm

Ano v nazve mam ze doplnujuci roztok ale ci konkretne tento je vhodny/dobry a ano ja potrebujem len samotny indikator. Takze dakujem za odpoved :)
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Milan666 » 26 Nov 2012 18:11 pm

Má v nazve aj indikačný, takže by mal byť hotový
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Slavko » 26 Nov 2012 19:02 pm

Milan666 napísal:Má v nazve aj indikačný, takže by mal byť hotový

Na to by som sa nespoliehal, naši obchodníci toho do názvu (i popisu) dokážu dať veľa.

Každopádne čistá 4 dKH voda to nebude, bude obsahovať nejaké to indikačné farbivo. Obávam sa však, že k tomu nebude žiadny návod ani stupnica, pretože tieto veci sa dodávajú k testu. Ja by som odporučil na začiatok kúpiť celý test a až potom používať len náhradné náplne...
Slavko
 
Príspevky: 175
Založený: 06 Jún 2012 20:54 pm
Bydlisko: Kežmarok

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Tomáš » 26 Nov 2012 19:24 pm

Lenze zajtra mi pride skleneny DC a tak by mi bolo zbytocne vyhodit dalsich 12e za test :/
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Milan666 » 26 Nov 2012 21:32 pm

Ja som si to popozeral, tam máš celý test s dropcheckerom a s tými fľaštičkami, sú rovnaké ako táto. Takže už by som to neriešil lebo je to v poriadku
http://shopakva.sk/5447-co2-permanent-test.html
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Slavko » 26 Nov 2012 22:29 pm

Podľa tej stupnice v dvoch radoch mi hneď napadlo, že sa ten roztok pridáva do akva vody, čo mi návod aj potvrdil. Ten kvapkací roztok je viac-menej ijdikátor pH, takže si stačí namiešať 4 dKH roztok a ten dávať namiesto akva vody. Každopádne, tá vodička nie je náplň v zmysle iných testov, ktoré už obsahujú namiešanú vodu so známou alkalitou a indikátorm pH, takže sa tam nič nemieša, len vleje dodaná zázračná vodička do nádobky.
Slavko
 
Príspevky: 175
Založený: 06 Jún 2012 20:54 pm
Bydlisko: Kežmarok

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Tomáš » 26 Nov 2012 23:03 pm

Oki dakujem za rady :) Skusal som to objednat s tym ze si to prevezmem osobne tu v KE na namesti no je to tak ze treba mat aspon za 8e objednavku inak sa to neda... co je podla mna strasna hovadina tak som tam volal a bolo mi povedane ze bez toho aby som mal aspon 8e objednavku tak mi nevie ani vystavit blocek nic... takze si mam kupit este nieco inak nic z toho.
Tomáš
 
Príspevky: 635
Obrázky: 0
Založený: 20 Aug 2012 20:27 pm

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod Milan666 » 26 Nov 2012 23:06 pm

Veru, nieže to namiešaš z vodou z akvária. Keď ti robia problémy, tak sa obráť na konkurenciu
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7984
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: urob si sam: permanentny CO2 test

Odoslaťod triscene » 27 Nov 2012 00:00 am

nemal by to miesat s vodou lebo ten 4 dkh roztok som mu poslal k dc :)
Obrázok používateľa
triscene
 
Príspevky: 2692
Obrázky: 1
Založený: 17 Feb 2011 11:03 am
Bydlisko: Bratislava - Vrakuna

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.