viac akva a jeden filter



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod playman22 » 29 Máj 2012 21:14 pm

fungovat by to fungovalo, ale mas tam tolko moznosti, co sa moze pokazit, ze by bolo taketo riesenie dost odvazne... tak ako pisal Richard, dal by som jedno vacsie akvarium ale oddelenie by som vyriesil tak, ze by som dovnutra nalepil plastove listy aq.silikonom, do ktorych by sa vsunuli skla, ktore by boli na par miestach prevrtane, aby bolo dostatocne prudenie vody... kebyze si to po case rozmyslis, tak tie listy odrezes a mas 1 velke akva, ktore potom mozes predelit hoci aj na polovicu... prudenie vody tam budes mat a ryby budu oddelene. v pripade extra miniaturnych ryb das jednu vacsiu dieru a tu prelepis sietkou...
Prílohy
listy2.jpg
listy2.jpg (43.69 KiB) Zobrazená 3018 krát
Obrázok používateľa
playman22
 
Príspevky: 535
Obrázky: 5
Založený: 08 Feb 2011 04:11 am
Bydlisko: Komárno

Reklama

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2012 22:07 pm

Prepojovacie hadice by bolo idealne aby boli az takmer ku dnu aby sa pri vymene vody nezavzdusnili ako pise dedojozef a nejaky ventil na odvzdusnenie tak na to som myslel len som zabudol dokreslit.V pripade ze by filter fungoval s prepadmi ako som nakreslil tak priemer trubiek na vyrovnanie hladiny v pripade zanesenia /upchatia prepadu by asi stacili aj 30mm trubky no ak by to malo byt ako na prvom obrazku tak rozhodne nie.30mm by bolo zarucene malo.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 22:36 pm

Vdaka za pripomienky.
Pravdou je (neuvedomil som si) ze prepoje ako na prvom obrazku by museli byt dost hrube, aby stihali prietok. Dalsia vec je zavzdusnenie... Nuz, zdalo sa to byt take jednoduche... :)
Dalsie riesenie je uz moc komplikovane, aj ked funkcne. No mnozstvo prepadov a trubiek ma odradza z estetickeho hladiska.
Kupovat 3 ext. fitre asi nebudem. Predsa sa len jedna o male akva (30L).
Este skusim popremyslat nad variantou bocneho spojenia vacsou rurkou niekde vzadu dole s pouzitim sietky.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod playman22 » 29 Máj 2012 23:00 pm

preco chces pouzit trubky? preco to nemoze by jedno vacsie akva predelene? prepac, ale nevidim v tom ziadny zmysel... zbytocne tu komplikujete taku jednoduchu vec... vela chovatelov to ma riesene predelovacimi prieckami, ci uz zo skla, sietky alebo mriezok, co je osvedceny postup a nie vymyslanie zbytocnych a zlozitych postupov, ktore maju par-percentnu sancu na dlhodoby uspech, lebo, to ze to teraz vyriesite, neznamena, ze s tym nebudu v buducnosti problemy na ktore ste nemysleli, alebo mysleli, no dufali, ze sa nedostavia... jedine, kebyze som nieco prehliadol a uz mas tie 3 akvaria kupene... :-D v tom pripade ti nezostava nic ine, len vrtat do bokov, inak ti budu vznikat vyssie popisane problemy...
Obrázok používateľa
playman22
 
Príspevky: 535
Obrázky: 5
Založený: 08 Feb 2011 04:11 am
Bydlisko: Komárno

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2012 23:04 pm

Ide o to ze vymyslat vymyslene nieje krok dobrim smerom presne ako pise playman22 .Ked si zratas naklady na vyrobu takeho filtra tak prides k zaveru za predpokladu ze budes vsetok material kupovat ,ze 3 externe filtre z bazaru budu lacnejsie ako vyroba toho tvojho vymysleneho.Cerpadlo,trubky,ventili , lepidlo ,sklo na nadrz filtru,vrtanie do skla benzin do auta ked si to budes vstko zhanat...hmm pochybujem ze sa zmestis do 50-70€ za tu cenu by sa podla mna 3 filtre pre 30l akvaria z inzeratov dali pozhanat a mas to bez starosti a zbytocnej roboty.Treba si to riadne premysliet a prepocitat.
Ak by si aj prepojil akvaria pri dne vecsou trubkou a prekryl tu trubku nejakou sietkou a ta sietka sa ucpe medzi prvim a druhim akvarkom smerom od privodu tak objem celeho filtra ti natlaci cerpadlo do prveho akvaria a ked ti to tam nevlezie tak budes mat co utierat s dlazky. Pri takychto filtroch treba mysliet vzdy na vsetko.Su to dobre filtre ale ak to chces pouzit pre 3 akvaria uz je to komplikovanejsie.V tom mojom navrhu by si si mohol aj regulovat prietok v kazdej nadrzi osobitne ale ako som uz pisal verim tomu ze ta externe originalne filtre budu stat menej penazi a aj nervou.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Giftzahn » 30 Máj 2012 07:07 am

njn, priklanam sa k nazoru ttjopa ... 3 zavesne "chrastitka" kupene na akva burze ...myslim ze cena bola niekde okolo 4,50 EUR za kus "cinskeho chratitka" to rozhodne spravia tu filtraciu ... kazde "chrastitko" do jedneho akva ... rychlo, lacno, efektivne a nebyrokraticky .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 30 Máj 2012 10:31 am

Akva este nie su kupene...
No ja hladam sposob. Preto som nic nekupoval a radim sa dopredu o moznostiach a komplikaciach.
Viac hlav, viac rozumu. :) Napokon sa nazbieralo viacej nevyhod ako vyhod a teda splnilo to ucel.
Pravdupovediac ma (ani neviem preco) nenapadla varianta lacneho zavesneho filtra...
Vo vsetkych akva pouzivam klasicke kanistrove filtre (JBL a Fluval).
Tieto zavesne by boli fakt lacna, esteticka a hlavne nenarocna varianta.
Ja som pocital s kanistrakom a teda keby som to dal cca 50x3, tak to uz je trosku moc na investiciu do takych akva.
Giftzahn: Kde ich to maju za 4.50€ ? :)
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Giftzahn » 30 Máj 2012 11:38 am

na kazdej akvaburze som ich videl ... male "cinske chrastitka" do 5,- EUR naposledy ich myslim mal aj Ralf ... inak bezne ich mava Clarkii ... cize rovno mu mozes poslat ss a spytat sa po com male "zavesne chrastitka" idu u nho ... :wink: ...cize 3 x chrastitko a ides ... :lol:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 30 Máj 2012 15:20 pm

Velmi zalezi od toho kolko do toho chces investovat,ake mas naroky co sa tyka prietoku a celkovej filtracie.Osobne by som uz do akva nikdy nedal vnutorny filter keby bol akykolvek a zavesny len v krajnom pripade.Skus popozerat niekde radsej jazdene "kanistrove" ako pises to by bolo najidealnejsie riesenie.Vsetko zavisi uz len od teba ako sa rozhodnes.Ide o to ze do zavesnych nenabuchas tolko filtrecnej hmoty ako by si mozno potreboval a prudenie tiez nieje najidealnejsie.Ak aj kupis nieco vecsie s dostatocnym vykonom je to zasa take velke a mat to stale na ociach.Ako pisem je to na tebe.Myslim ze moznosti tu bolo spomenutych uz dost uz si staci len vybrat
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 31 Máj 2012 09:57 am

Takto... Vsade mam kanistraky a som spokojny. Vnutorne nemam uz nikde a taktiez sa tomu chcem vyhnut. Preto premyslam vsetky varianty. No ak mam dat do kazdeho akva jeden kanister a odmyslim si inveticiu, tak ma odradza jeden fakt....*
Pocet jadic a miesta ktore to bude zaberat. Nemam na 3 kanistre miesto tam kde chcem mat akva.
Zavesne filtre ak dam za akva, tak ich skoro nebude vidiet. Aj ked mi je jasny filtracny objem tychto chrastitok, a taktiez realny prietok. No i tak sa mi to zda najidealnejsie riesenie zatial.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 31 Máj 2012 10:25 am

Tak potom uz niet co riesit
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 31 Máj 2012 12:44 pm

Vdacim za odpovede a snad to pomoze aj niekomu dalsiemu kto bude riesit nieco podobne.
Myslel som ze to bude jednoduhsie s jednym kanistrom. V tom pripade by som obetoval miesto na kanister a hadice.
No to cele x3 je uz fakt moc. :)
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Predchádzajúca

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.