viac akva a jeden filter



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 16:00 pm

Skusal som hladat, no neuspel som...
Chystam si spravit minimalne 3 rovnake akva vedla seba.
Jedna sa o mensie akvarka (30x30x35) a teda premyslam ako sa vyhnut filtru v kazdej nadrzke.
Najidealnejsim riesenim estetickym je pouzitie externeho filtra.
No tu si nie som isty, ci by to fungovalo ako na tomto nacrte (ospravedlnujem sa za kvalitu) :)
filtracia.jpg

Este ma napadlo riesenie prevrtanymi prepadmi medzi akva, ale to by pripadna manipulacia bola velmi komplikovana.
Riesenie vzduchovaci motorcek + 3x bublifuk, je mi jasne. Tak isto ako mini cerpacia hlavica + biomolitan.
No rad by som to bez techniky v akvarkach.
Diky za nazory, skusenosti a postrehy. ;)
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Reklama

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Richard Tokušev » 29 Máj 2012 16:02 pm

Je to síce OK, ale budeš musieť rátať s tým, že ak v prvej ryby ochorejú tak sa o rozšíri aj do ďalších dvoch.
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Giftzahn » 29 Máj 2012 16:06 pm

njn, ak to chapem spravne "bordel" z prveho akva sa "precucne" do druheho .... "bordel" z prveho a druheho sa "precucne" do tretieho a odial .... pri troche stastia sa dostane do filtra ... chapem to spravne ? ... cize 1 akva bude cistucke, druhe spinave a tretie "stoka" ? .... njn, rad sa necham presvedcit o opaku ... ale nejaky extra benefit takehoto riesenia mi unika .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Glitter » 29 Máj 2012 16:10 pm

Hm, nerozumiem tým nakresleným prepojeniam medzi nimi, ako ich chcceš prepojiť. Aký tam chceš konktrétne použiť filter? Ja ti neviem či by to pretlačilo tými "prepojmi" cez obe akva.
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Luker13 » 29 Máj 2012 16:19 pm

si kup na hadice nejaku roztrojku a tri hadice a z kazdeho akva to bude cucat a do kazdeho vodu tlacit
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 16:34 pm

Luker13: to sa mi nezda rozumne, lebo nedocielis to, ze kolko z neho zoberies, tak tolko don aj dostanes. Cize v lepsom pripade bude v akva sucho, alebo v horsom pripade v byte mokro :)
Giftzahn: Ano, chapes to spravne :) V tomto to ma dost velku nevyhodu. No o akva by bolo samozrejme starane.
Glitter: filter? Fluval 305, alebo nejaky podobny. Prave o tie prepojky medzi akva mi islo , ze ci by sa to stihalo prelievat (spojene nadoby).

Netvrdim ze toto je idealne riesenie, ale kupovat 3-4 externe filtre sa mi zrovna nechce. To uz radsej poriesim v kazdej nadrzi cez mensi bublifuk.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 16:36 pm

Richard Tokušev napísal:Je to síce OK, ale budeš musieť rátať s tým, že ak v prvej ryby ochorejú tak sa o rozšíri aj do ďalších dvoch.

V tomto smere mi je to jasne... Akosi sa chorobam vyhybam niekolko rokov. Pokial neratam diskusy, ale tie su samozrejme v inom akva. Takze by som sa spoliehal na to ze svoje rybky mam zdrave a ak by ochorela, tak by som to mal to iste ako keby boli v jednej nadrzi.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Glitter » 29 Máj 2012 16:37 pm

Nebolo by rozumnejšie akvária prevŕtať a tak ich spojiť nejakou spojkou? (kúsok hadice+silikón atď) Ak teda majú byť pri sebe úplne. Čím nižšie, tým lepšie, čo sa týka otvoru a prepojenia, čím väčší, tým lepší samozrejme. 1000L (700L možno) / hodina to by celkom šlo, otázne je ako to bude prúdiť cez tie spoje. Nejaké hadice ponad akva je zrejme nezmysel, aj čo sa týka dizajnu.
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Richard Tokušev » 29 Máj 2012 16:41 pm

Tak ako si to nakreslil je to v pohode. O tom disusia nemusí byť. iné návrhy by som zamietol, ak nerátam prepady na spôsob mora... jediný problém vidím v tej prípadnej chorobe. Inak...OK. Ešte snáď zabezpečiť otvory hadíc proti rybám a smetiam aby sa neupchali..
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Luker13 » 29 Máj 2012 16:41 pm

viem, ze to moje riesenie nie je dokonale, ale to ma len tak narychlo napadlo ... skus pogooglit nejake obrazky a mozno tam nieco najdes co ta inspiruje
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 16:42 pm

Spominal som tuto moznost v uvodnom prispevku.
A teda tato moznost ma napadla ako prva. No ale skusil som si predstavit ze by som chcel manipulovat trosku s akvarkom a bol by problem. Bolo by to sice idealne riesenie, ale narocnejsie na urobenie... + tesnost....
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Richard Tokušev » 29 Máj 2012 16:42 pm

Glitter napísal:Nebolo by rozumnejšie akvária prevŕtať a tak ich spojiť nejakou spojkou? (kúsok hadice+silikón atď) Ak teda majú byť pri sebe úplne. Čím nižšie, tým lepšie, čo sa týka otvoru a prepojenia, čím väčší, tým lepší samozrejme. 1000L (700L možno) / hodina to by celkom šlo, otázne je ako to bude prúdiť cez tie spoje. Nejaké hadice ponad akva je zrejme nezmysel, aj čo sa týka dizajnu.


Ponad akva to bude prúdiť v rámci fyzikálnych zákonov. Áno bude prúdiť.
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Richard Tokušev » 29 Máj 2012 16:44 pm

ešte lepšie riešenie je jedno akva s priečkami asi tak 3 cm nad dno. Spoločný štrk. Tzn. prepojenie je v štrku.
Obrázok používateľa
Richard Tokušev
 
Príspevky: 964
Obrázky: 34
Založený: 04 Máj 2009 16:16 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 16:49 pm

Richard Tokušev napísal:Tak ako si to nakreslil je to v pohode. O tom disusia nemusí byť. iné návrhy by som zamietol, ak nerátam prepady na spôsob mora... jediný problém vidím v tej prípadnej chorobe. Inak...OK. Ešte snáď zabezpečiť otvory hadíc proti rybám a smetiam aby sa neupchali..

Na jednej strane si ma potesil ze by to fungovalo, no na druhej strane som myslel ze existuje viacej funkcnych rieseni. :)
Este ma napadla moznost spravenia "kaskad" a prepad by bol rieseny vybrusenim vrchnej hrany. Ale ono je to v podstate stale to iste, ci trubka dolu, hore, alebo prepad.
Samozrejme trubky by boli osetrene voci upchatiu. Len som to tam uz nekreslil. Dik za pripomienku. ;)
Mas to takto niekde robene aj ty?
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Luker13 » 29 Máj 2012 16:51 pm

lenze je rozdiel mat kaskadu hore alebo v strku .... vacsina bordelu sa usadi v strku ... jedine este pridat podny filter
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod MAUceu » 29 Máj 2012 16:54 pm

Spolocne dno... Tiez celkom zaujimave riesenie. Ale v mojom pripade by som nerad taketo spojenie kvoli odlisnosti chovanej fauny v nadrziach.
Obrázok používateľa
MAUceu
 
Príspevky: 1161
Obrázky: 25
Založený: 13 Dec 2009 20:48 pm
Bydlisko: Prievaly - záhorie

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Luker13 » 29 Máj 2012 18:27 pm

tvoj projekt ma vela problemov :D tak zozen z bazaru lacne externe filtre a hotovo
Obrázok používateľa
Luker13
 
Príspevky: 1640
Obrázky: 6
Založený: 12 Apr 2011 18:15 pm
Bydlisko: Piešťany

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod Mariok » 29 Máj 2012 18:42 pm

Výhoda filozofie pôvodne navrhovaného riešenia je hlavne vo väčšej stabilite celého systému vo funkcii denitrifácie, čo môže byť výhodné pri chove, ak budeš mať napr. jedno akva prebybnené, nič podstatného sa nedeje, vzhľadom k celkovému objemu vody v systéme To pri samostatnej filtrácii v každom akva zvlášť to tak easy nie je.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1469
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod boki » 29 Máj 2012 19:22 pm

boki
 
Príspevky: 8
Založený: 02 Apr 2012 18:30 pm
Bydlisko: Nitra

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2012 19:32 pm

Luker13 napísal:si kup na hadice nejaku roztrojku a tri hadice a z kazdeho akva to bude cucat a do kazdeho vodu tlacit

Ak by som riesil jeden filter pre viac akvarii tak urcite takymto sposobom.Kedze v kazdom akvariu by bol prepad ci uz klasicky prevrtana zadna ci spodna stena akvaria alebo by si pouzil trubku ponad hranu akvaria (princip spojenych nadob presne ako mas na obrazku ) no ten druhy sposob vobec neodporucam tym padom ani prpojenie ako mas na obrazku z toho dovodu lebo na prietok dajme tomu 600l/h by si potreboval tak velku prepojovaciu trubku ze by si to nemal ako zamaskovat.mojim chabym odhadom by musel mat prepoj na taky prietok mozno aj 100mm.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2012 19:41 pm

Vratim sa k rieseniu co navrhol luker13-
Kedze by bol v kazdom akva prepad vyriesi to otazku odparenia vody v akva lebo to nam zariadi prepad.Da sa regulovat prietok v kazdom akvariu pri pouziti ventylov na koncovom privode do akvaria teda za rozbockou o cerpadla z filtra pretoze logicky kolko do akvaria vody pritecie tolko musi aj odtiect preto nehrozi ziadna potopa ak sa spravne nadimenzuje filter.U viacerych akvarii je to viac problematicke nadimenzovat z viacerych faktorov.Kedze u jedneho akvaria a jedneho filtra si staci vypocitat objem vody vo filtri a objem rezervi nad hladinou v akvariu co znamena ze ak sa celi fiter vyprazdni do nadrze ,nadrz stale nepretecie.Pri viacerich nadrziach by sa to dalo zabezpecit asi tak ako mas na obrazku teda prepojom hadicami ktore by v pripade havarie vyrovnavali hladinu co by pomohlo napr pri upchati z niektorych prepadov voda by sa mohla poocou prepoju dostat do zvysnych nadrzi.Trosku pomplikovane ak budem mat cas pokusim sa to nakreslit.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2012 20:40 pm

Kedze vo vsetkych akvariach bude hladina stale rovnaka zabespecena rovnakou vyskou prepadov tak cez prepoje (spojene nadoby hadicami ) nebude vobec voda pretekat vsetka pojde cez prepad.Umiestnenie prepadov a vstupov je len ilustracne neberte to ako nejaky technicky projekt :) Trosku som len upravil predchadzajuci obrazok
Prílohy
filtracia.jpg
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2012 20:44 pm

Este jedna pripomienka.POdla mna takto by to fungovalo ale je to zbytocne tak komplikovane ze by som to radsej riesil 3mi externimi filtrami z bazaru
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2804
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: viac akva a jeden filter

Odoslaťod dedojozef » 29 Máj 2012 20:55 pm

Tie stredové rtubky na vyrovnanie hladín musia byť odvzdušnené. Pri výmene, alebo údržbe hladina klesne a opätovne ich zaliať a zaplaviť bez vzduchu je problematické. Časom sa v nich nahromadia bubliny (z rastlín, CO2, vzduchovania ...). Budeš ich musieť vybaviť nejakými ventilmi na odsávanie vzduchu.
A ešte jedna vada. Budú musieť byť dostatočne hrubé (cca 30 mm v priemere), aby stíhali vyrovnávať hladiny. No a v tak malých nádržiach to nebude zrovna tuti-fruti.
Ak už spojené, prikláňam sa k už spomenutému vŕtaniu do bočných stien.
Obrázok používateľa
dedojozef
 
Príspevky: 1565
Obrázky: 22
Založený: 08 Sep 2010 10:02 am
Bydlisko: Zvolen

Ďalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.