začinam s chovnom rakov



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 20 Dec 2010 23:35 pm

čaute dufam že tu pišem sprvane ked ,že idem s chovnou začinat prvy krat .....

odpoviem hned na otazky prečo?
lebo je to moje hoby a mam už dost odberatelov aj do zahraničia ,že sa mi to oplati chovat , ešte kym som študent tak duplom...

chcem chovat cheraxov, clarki rakov, gupky endlerky klasicke aj gold, klasicke krevety
a začinam mlokov chovat axolotlov mexickych bielych a cynopsov ..

rakov chovam už pomali 3tiu sezonu tak viem ako na ne
uvidime ako pojdu mloky..... je to taky exotickejši sortiment čo neni tak často vydany ....... radčej niečo netradične v menšom než neičo čo je všade tuctovee

nejdem to samozrejme uplen vo velkom chovat ale si myslim že je to už celkom velke mat zo 10 chovnych parov rakov a odchovat ich potomstvo bude morda :D :o :?


separacia rakov : nad tym so si lamal hlavu ako ich separovat aby sa nepožrali ked že su to kanibali :D rozhodol som sa kupit fasadnu sietku a z nej stvrit pomocou nožnis asilonu take klietky o určitej velkosti a to dam do velkeho akavria alebo vedra a mam azručeen že sa mi nepožeru navzajom .........


takže primam všelijake nazory čo a ako by ste vy spravili ,, konštruktivna kritika atd........


zatial am trapi jedna halvna vec a to filtracia švetkoho .. rozhool som sa pre nejaky velky kompresor vzduchu .. nemal som so žiadnym velkym kompresorom skusenosti , tak yb mi mohli odpovedat neiktory chovatelia ryb,,,, vhodne by bolo aby to nebučalo strašne moc .. poterebujem poradit nejkay kvalitny aj na udržbu aj na vykon ....

chovna by mala mat objem vody asi 500L s mladymi aj viac.... filtre budu riešene cez vzduch klasika molitanove....

akavria vlke si nehcem kupovat su tažek krehke ... riešim nejaky system s palstovymi bedničkami kt si viem naskaldat na seba

rastliny choavt nebudem takže stači minimalne svetlo na tych 8 hodin denne aby mali enjaky režim.......

nemam to ešte do detailov rpemyslene rpeto pišem sem chov s apomalinky rozbieha tak že nejdem to robit všetko naraz
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Reklama

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod vysluzil2 » 21 Dec 2010 01:47 am

500 L CHOVNA? Asi si chcel napisat 5 000 l Alebo ich chces chovat nasucho? Emerzne :?: . Ak vylezu z aq, dokazu docasne celkom dobre prezit aj na suchu. Raky su dobra volba.Robia sa same, zeru vsetko,Ak ich das vcas prec, nestacia sa medzi sebou vymlatit. AK mas odbyt,drzim ti palce.
vysluzil2
 
Príspevky: 1292
Obrázky: 57
Založený: 14 Feb 2006 11:42 am
Bydlisko: BA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 21 Dec 2010 03:19 am

no hej kvazi max tych 1000 L to bude a v lete pojdem aj na zahradu s dalšimi nadržami .... zatial mam taky zaklad na jedneho chovneho raka mat tak 40-50L len potrebujem poradit vhodny kopresor aby mi stiahl duchat vzduch do tych 10x 50l nadržiach aby som tam mohol dat molitanove filtre.... predpokladam že rozvod vzduchu budem muselt riešit cez nejake ventilčeky a nie škrtidla :D

a jedne minus mam že nemožem použivat vzduchoev kamenčeky mam moc tvrdu vodu a vždy s ami po tyždny upchaju vodnym kamenom .... hadičky musim raz az 2-3 tyždne kontrolovat lebo sa tiež na konci vytvori vodny kamen a upch ahadičku uplne :D
ale rakom to nijak nevadi ta voda
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod barky » 22 Dec 2010 11:24 am

Na 500 litrov nepotrebujes velky kompresor - zvladnu to aj klasicke akvarijne motorceky - odporucam Eheim - su naozaj tiche a vykonne.
barky
 
Príspevky: 1353
Obrázky: 33
Založený: 01 Apr 2003 15:25 pm
Bydlisko: BA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 23 Dec 2010 03:14 am

mam doma už 2 velke vzduchove dvojite motorčeky a 2 menšie s nimi som zasoboval aj 20 akvarii ale nepači sa mi to je to strašne na prd motorčeky raz maju vyokon raz nie chcem jeden samotyn večši zrdoj vzduchu už teraz sa mi nepači ta predlžovačka prepchata vo vlchkom prostredi .. chcem to mat 106% ale kuknem ten eihem dik za radu
rayjk su dost nachylne na zlu vodu a ten vzduch dost odparuje so sebou škodliviny alebo neneha stupnut percento škodlin ked sa nasicuje stale voady kyslik om
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod barky » 23 Dec 2010 09:38 am

Ak sa ti nebude pozdavat Eheim - skus sa pozriet na seru alebo resun. Sera ak sa nemylim ma aj 4 vyvodove motorceky, resun ma aj 6 a 8 vyvodove ak sa dobre pamatam. Resuny som mal a boli bez problemov - na 500 litrov toho naozaj nepotrebujes vela - samozrejme zavisi to od toho kolko akvarii respektive kolko filtrov budes mat.
Samozrejmostou je ze vo filtroch nebudes mat vzduchovacie kamienky, ktore maju velky odpor a znizuju mnozstvo vzduchu.
barky
 
Príspevky: 1353
Obrázky: 33
Založený: 01 Apr 2003 15:25 pm
Bydlisko: BA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 23 Dec 2010 15:16 pm

tie kamenčeky su u mna problem už ked som choval bojovnice sa mi upchavali skrz vodny kamen po 2ch tyždnoch kamenček už nebublak skoro vobec .. preto chcem len čisto hadičky + nejake ventilčeky ..... alebo nejaku nahradu miesto vzduchoveho kamenčeka .. videl som nejake plastove teliaska s dierkami ale neiviem už kde to by bolo si lepšie a aj čistit by sa to dalo..

popozeram tie motorčeky dik za radu
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod Aquanaut » 23 Dec 2010 15:31 pm

skús použiť filter do cigariet ak im to ale nezachutí a nepocvakajú to z hadičiek von :)
Obrázok používateľa
Aquanaut
 
Príspevky: 521
Obrázky: 0
Založený: 17 Aug 2010 12:22 pm
Bydlisko: Humenné

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod barky » 23 Dec 2010 15:45 pm

Co sa nahrad za vzduchovaci kamienok tyka - bud sa zatavi hadicka a na jej konci sa urobia male dierky a takto sa to vsunie do filtra alebo mozes pouzit tie plastove perlatory - tieto pouzivam aj ja - predava ich Dano Dekanek - pravidelne na akciach v BA
barky
 
Príspevky: 1353
Obrázky: 33
Založený: 01 Apr 2003 15:25 pm
Bydlisko: BA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 21 Jan 2011 15:38 pm

dakujem za hore uvevdene rady :D poskušam potestujem,...

takto osm zatial pokročil .. zatial chovna obsahuje 3 chvne pari a 2 musim ešte dochovat ..

mlade ktore etraz dochovavam som dal to takych klietok aby sa nepožrali ... aj chovne ejdince som osamostatnill....
a rakov mam v plastovyhc nadobach .....

pohlad z hora .... murárka sietka....
Obrázok
z boku 2 poschodia .. z umelch palstovych tabuliek som vystihol a zbastlil komôrky
Obrázok
zatial nedokonala sietova prepážka .. len narychlo prvý vymysel .. musim neičo lepšie vyymslet....
Obrázok
palstové nádoby.... pracuje sa na 2ch stojanoch každy 3 poschodia a na každom poschodi po 4 andoby.....
Obrázok

link na moj face bookový album s mojimi rakmi
http://www.facebook.com/album.php?id=1745986564&aid=3995
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod Aquanaut » 21 Jan 2011 21:29 pm

odporúčal by som ti kúpiť hocaký skladací regál, je lacný a jednoduchý na montáž, kúpiš v každom vačšom obchodnom dome, hornbacch, baumax ( v akcii okolo 19 - 29 eur ) podľa zaťaženia,
prajem veľa úspechov
Obrázok používateľa
Aquanaut
 
Príspevky: 521
Obrázky: 0
Založený: 17 Aug 2010 12:22 pm
Bydlisko: Humenné

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod prasan » 24 Jan 2011 01:54 am

Ja by som na rozdelenie použil skôr nejaký rošt z plastu. Ta sieťka je dosť neforemná. Máš to tam spevnené, ale aj tak.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 25 Jan 2011 01:54 am

prasan napísal:Ja by som na rozdelenie použil skôr nejaký rošt z plastu. Ta sieťka je dosť neforemná. Máš to tam spevnené, ale aj tak.



je to taky prvy system na skušku .... tu sietku ked dobre vyrežem tak s nou neni problem ....
dalši system čo planujem je niečo take ..... prevrtam diery do nadrži všade aby voda mohal prudit a v sunem to do vedra, akavria a podobne..... je to len na separaciu mladych a dochovania do velkosti na predaj......

http://img214.imageshack.us/img214/3402/img0226jc.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/6184/img0228fa.jpg
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod prasan » 25 Jan 2011 02:04 am

Tá skrinka zo zásuvkami by bolo aj celkom slušné riesenie. Nejaké to čerpadielko aby voda stekala z hora dole a celé to postaviť do nejakej nadoby.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 09 Mar 2011 12:08 pm

takže pridávam novinku .. skúsenost :D murárska sietka sa neosvečila raky si vyhrizli dieru a prišiel som o jednu samicu ...... takže jeidna šanca ULTIMATUM kupit oplastovane kovove peltivo kt sa presne anformuje do tvaru tlačeneho í a absta......
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod prasan » 09 Mar 2011 16:28 pm

Podľa mňa to nieje najlepší nápad. Oplastovanie ti ohryzú a kov vo vode by potom s dlhodobého hľadiska nerobil dobrotu.Neviem či som spomenul, ale skús napr.spodnú časť plastovej bedničky na ovocie.Niektoré sú pekne mriežkované a sú aj dostatočne tvrdé i hrubé.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod tipek » 09 Mar 2011 21:20 pm

len aby to neplavalo skusim niečo ... :D :D
Obrázok používateľa
tipek
 
Príspevky: 98
Obrázky: 97
Založený: 21 Apr 2007 12:09 pm
Bydlisko: NITRA

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod clarkii » 10 Mar 2011 00:43 am

Procambarusy sem choval v klecích s antikora.Dobre se stríhá klestema na plech.Dobre se ohýbá,drzí tvar a raci ho nesezerou.
Hlavne neplave.Ted to pouzívám u aegly.
clarkii
 
Príspevky: 477
Obrázky: 152
Založený: 12 Sep 2006 19:49 pm

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod prasan » 10 Mar 2011 17:31 pm

Ako píše. Dá sa použiť aj nerez plech. Najideálnejšia hrúbka 0,4mm- nožnicami na plech ako do papiera. Napr.ako na foto profil plášťa na výrobu bubnov do práčiek. Stáva sa, že je ulomený razník a tak idú tieto plaste do šrotu na recikláciu. Ak máš blízko firmu na výrobu práčok tak sa dá zohnať.
Prílohy
Snímka1535.jpg
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod clarkii » 10 Mar 2011 23:26 pm

Ne plech,antikorové pletivo,velikost ocek 3 mm.
clarkii
 
Príspevky: 477
Obrázky: 152
Založený: 12 Sep 2006 19:49 pm

Re: začinam s chovnom rakov

Odoslaťod prasan » 21 Mar 2011 18:26 pm

Tak sorry zle som si to vysvetlil.A kde sa dá pletivo s 3mm zohnať?Hladal som po nete ale všetko má väčšie očká.
Obrázok používateľa
prasan
 
Príspevky: 4060
Obrázky: 71
Založený: 03 Dec 2009 21:37 pm
Bydlisko: Spišská Belá


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.