Základy Aquascapingu - Akvakrajinky



Oznámenia / Novinky / Články / Informácie

Základy Aquascapingu - Akvakrajinky

Odoslaťod MOD » 13 Nov 2009 22:16 pm

»» Pridaný nový článok - Základy Aquascapingu - Akvakrajinky

V článku mimo iného nájdete:
"Anglické slovo aquascaping sa stáva čoraz známejším. Japonec Takashi Amano pomocou svojich kníh rozbehol nový smer v akvaristike. Cieľom súčasných akvaristov už nie je iba akvárium s bežne vysadenými rastlinami, peknými kameňmi a drevom. Aquascaping sa stal uznávaným umením.
V tomto článku nájdete myšlienky tzv. prírodného akvária /Nature Aquarium/, ako aj naše osobné názory a skúsenosti. Krásne japonské akvakrajinky sa síce páčia mnohým, ale málokto vlastní takéto prírodné akvárium sám. Pritom vytvoriť a udržiavať prírodné akvárium pritom nie je omnoho ťažšie než bežné akvárium. Hlavný rozdiel spočíva v starostlivom výbere rastlín a ich doplnkov (kamene, drevá). Ale veľa ľudí si neverí a preto to ani neskúsi. Tento článok Vám dá zopár rád, ktoré by Vám mali pomôcť. Pri dodržaní základných pravidiel by ste mali dosiahnuť úspešné vysledky.
Amanovo prírodné akvárium je často chápané nesprávne . Cieľom prírodného akvária nie je napodobňovanie vodných biotopov určitých oblastí. Cieľom je vytváranie vodných obrazov 'krajiniek', podľa skutočných scenérií v prírode - ale nie pod vodou.
Aj my sme sa zo začiatku napodobňovali Amanove akváriá. Ale pochopili sme, že živé obrazy nie je možné úplne skopírovať. Aj napriek tomu je vhodné začať napodobňovaním hotového prírodného akvária. Výhodou je, že automaticky použijete správne rastliny, kamene umiestnite na správne pozície a takisto vytvoríte voľný priestor, ktorý dodá nádrži hĺbku. Časom si postupne vytvoríte svoj vlastný štýl, a Vaše akvárium sa Vám možno bude páčiť viac, než to, ktoré ste predtým napodobňovali.
Neskôr budete začínať Vaše nové návrhy spomienkami na scenérie, ktoré sa Vám páčili. Mohlo to byť iba zoskupenie kameňov v horách, alebo veľká škára v dreve. Každému sa páči niečo iné, a preto si každý zvolí inú akvakrajinku a vlastný štýl.
V prírodnom akváriu sú rastliny a ryby hlavným prvkom nádrže. Zabezpečením najlepších podmienok pre rast rastlín, zvyčajne vytvoríte najlepšie podmienky aj pre ryby. Pokiaľ majú rastliny všetko čo potrebujú, tak rastú a vytvárajú vhodné podmienky pre Vaše ryby. Rastliny spotrebovávajú vo vode prítomné nadbytočné živiny, ktoré môžu spôsobiť dusičnanové špičky a taktiež produkujú kyslík, ktorý je pre život rýb nutný.
Tento krátky článok by Vám mal pomôcť vytvoriť si krásne akvakrajinky o ktorých ste si mysleli, že ich nemôžete dosiahnuť.
Začneme:
1. Fantázia
Fantázia je pri tvorbe akvakrajiniek najdôležitejšia.
Zapämatajte si vzhľad rastlín a ostatných doplnkov, ktoré máte k dispozícii. A pokúste sa ich skombinovať. Ak to hneď nedokážete, bude lepšie ak najprv začnete napodobňovaním prírodného akvária, ktoré sa Vám páči. Časom sa Vaša predstavivosť zlepší.
Získali alebo predstavili ste si výsledný obrázok? Výborne, môžme ísť ďalej.
2. Výber pozadia
Sú rôzne druhy pozadí. Niekto používa korok, iní drevo, další pozadie zamaľujú alebo použijú samolepiacu fóliu. Nezáleží na tom, akú akvakrajinku chcete vytvoriť. Pokiaľ nechcete, aby nádrž stála v strede miestnosti, tak určite použite pozadie. Je veľmi neprirodzené vidieť zadnú stenu akvária so všetkými hadicami a káblami lesknúcimi sa cez celú nádrž.
Pokiaľ budete maľovať alebo použijete fóliu: najlepšia je čierna alebo modrá. Dá nádrži dobrý kontrast a tiež uľahčí koncentráciu na nádrž samotnú.
3. Výber substrátu
Pokiaľ použijete ružový, modrý alebo jasnozelený štrk tak je nepravdepodobné, že Vaša akvakrajinka bude vyzerať prirodzene. Vhodnejší je hnedý, šedý alebo čierny. Poznáme rôzne druhy štrku a v každom rastú rastliny ináč. Či už lepšie alebo horšie. To, ktorý použiť sa kľudne spýtajte na fóre.
4. Výber tvaru budúcej schémy rozmiestnenia
Poznáme niekoľko typov kompozícií:
Konvexná zostava (vysoká po stranách a nízka v strede)
Obrázok
Konkávna zostava (opak predošlej, takže.."

fórum k téme - aquascaping-rozmist-ni-kamen-t8863.html
MOD
globalny oznam
globalny oznam
 
Príspevky: 67
Založený: 09 Nov 2009 20:48 pm

Reklama

Naspäť na Oznámenia / Články

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.