Po čase sa hlásim opäť so svojim 100l akváriom.
V rozložení rastlinstva ani v osádke neprebehli príliž zásadné zmeny. Rastliny rastú a je to dúfam aj vidieť. Discus išiel do väčšieho akvária v ktorom sú momentálne 3 nanayky a 2 discusy a žijú si veľmi dobre, sú zdravé, aktívne, rastú, žerú, majú pekné farby. V 100l zostal jeden skalár, ktorého mám z burzy a z ktovieakého zdroja, od čecha ktorý to mal zrejme z polska alebo čo, preto máva často zdravotné problémy. 100l mám doma, takže to mám pod palcom, často mením vodu, ktorú dávam 3/4 RO, 1/4 vodovod. Momentálne sa dostal dúfam že už navždy z parazitického ochorenia. Jeho kolega, ktorý bol taktiež z burzy to bohužial nezvládol, takže mi zostali 4 nanayky, 3 sú z dobrého zdroja a sú už dlhšiu dobu zdravé ( aj keď tiež prešli odčervením kvôli parazitárnym problémom). Na konci leta keď začne semester sa dúfam že už zdravý pripojí ku kamarátom vo väčsom akváriu. 100l pomaly pretváram na komunitu tetier, pribudlo 6 tetier fantómových, mám tam tiež 3 neonky červené a 3 tetry diamantové. Pôvodne som chcel 10 tetier diamantových ale prišiel som do akvaristiky kde ich mali celú kopu, avšak kvôli teplám ktoré boli v posledných dňoch im takmer všetky vydochli a tieto tri vyzerali že to taktiež nezvládnu, rovnako neonky. Ležali na hladine bokom, odpočítavali posledné minúty života. Majiteľ akvaristiky mi povedal že aj tie už končia, že ich nemám kupovať, nakoniec mi ich dal zadarmo s tým že aj tak by zdochli, že buď zdochnú mne alebo sa z toho nejako dostanú. Ja však mám tú výhodu, že letním ryby. Zrovna som mal k dispozícii 500l sud, v ktorom som mal iba 3 ryby a to 1 samca a 2 samice bojovnice. Tetry z ktorých už unikal život som bez nejakej aklimatizácie hodil do suda na štýl buď- alebo. V sude bola kompletne zelená voda takže som ich od tej chvíle nevidel. Sud poskytuje rybám viaceré výhody, rybám dáva možnosť vybrať si vyhovujúcu teplotu, keďže na spodku sa drží teplota okolo 20-22 stupňov a pri hladine okolo 30 stupňov. Taktiež majú dostatok slnečného žiarenia, živej potravy a vďaka všadeprítomnej jednobunkovej riase a veľké u objemu má veľmi nízku hladinu dusičnanov. Po týždni som sa rozhodol skontrolovať, koľko rýb to prežilo. Nemal som veľké očakávania, avšak pár krát som sa rozohnal sieťou a vylovil som odtial všetky ryby ktoré som tam dal, živé, zdravé, aktívne a krásne vyfarbené. Takže išli zatiaľ všetky do 100ky. Červené neonky poputujú k mojim červeným neonkam v druhom akváriu, dokúpim ešte nejaké tetry diamantové, minimálne 3 a do hlavy sa mi zarýva nápad zaobstarať si tetry hokejky, keďže som ich videl v akvaristike a nemohol som z nich strhnúť oči. Takže zhruba na začiatku semestra ( polka septembra) by osádka môjho 100l akvárka mohla vyzerať takto: 13x neonka modrá
6x tetra diamantová
6x tetra hokejka
6x tetra fantóm ( tie možno vymením za tie hokejky, akosi opadlo moje prvotné nadšenie z nich, prípadne pôjdu do iného akvárka)
11x pancierniček zelený
2x ramirezka
Je to dosť rýb, ale tetry sa dobre cítia v spoločnosti tetier, takže o to že by sa ryby zle cítili sa nebojím. Obavy by mohli byť z dusičnanov, ale mám tam hromadu echinodorov a každý víkend som doma, takže môžem meniť po 20l vody každý piatok, sobotu a nedeľu. Od pondelka do piatka vydržia. Mal som tam 45 neoniek červených a taktiež nebol problém. Takže také sú moje plány, budem veľmi rád za diskusiu a za Vaše názory, ktorých si veľmi cením, či už pozitívnych, ale aj negatívnych. Tie negatívne ma držia pri zemi, lebo občas by človek chcel mať veľa vecí a hľadá si výhovrky ako ich mať aj keď nato nemá podmienky. Teším sa na vaše názory.