Takže som založil akvárium, umiestnil potrebnú výbavu, prvý deň som kúpil Takto vyzeralo moje akvárium keď som ho založil, prvý deň deň som kúpil kremičitý piesok 0,8mm na dno, dal som na radu v akvaristike, zo začiatku som moc spokojný nebol, lebo naňom bolo vidieť každú nečistotu, ale pravidelné odkalovanie + pancierničkovia dosť pomohli a rastie tam všetko čo potrebujem a dobre vyzerá, takže nakoniec spokojný som. Prvá chyba nastala hneď na druhý deň. Pôvodne som šiel nakúpiť rastliny a urobiť zábeh, ale netrpezlivosť začiatočníka zaúradovala a nakúpil som hneď aj ryby.

Výber rastlín tiež nebol ani náhodou dobrý, najmä hemianthus a alternathera boli zlý výber, aj keď alternathera istý čas rástla aj pri mojom relatívne slabom svetle.

z rybičkek to bol klasický mix na štýl z každého rošku trošku

postupom času sa rastlinstvo rozrastalo, hemianthus odišiel, pribudla valisneria a koreň

Neskôr pribudla Ludwigia repens, kúpené 2 alebo 3 stonky spolu s inými rastlinami ako taký mix ostatkov, čo predajcovi zostalo na burze. Avšak ludwigia sa rýchlo rozrastala a na istý čas sa stala dominantou akvária

Ku koreňu pribudol jávsky mach uviazaný zubnou niťou, cryptocoryne beckettii (petchii) sa začala pekne rozrastať, pribudli žabky hymenochirus boetgeri, ludwigia začínala naberať na sile. Alternathera zaniká a prekvapivo tiež lymnophilla sessiliflora, z rýb si moje začiatočnícke chyby odnášali najmä bojovnice, ale tiež červené neonky. Najodolnejšie boli molinézie.

Postupne som zastrihával a presádzal ludwigiu, z osádky bol ešte nejaký úhyn, nejaký presun, ale začal som tak nejak zhromažďovať bojovnice s množstvom samíc a samcami prechodne žijúcimi v malých akváriách, v pôrodničkách a v samotnom akváriu.

Taktiež sa mi pomerne pekne na hladine rozrastala pistia stratiotes

Tu nastal takpovediac zlom, ludwigiu som presadil ku kraju akvária, zviazal viaceré stonky k sebe zubnou niťou a zasadil, čo sa jej ani trochu nepáčilo a takmer všetka v priebehu týždňa alebo dvoch odišla

Ludwigia postupne predala žezlo ceratophyllum demersum, pistia sa presunula do letnej nádrže na balkón, ale po návrate sa už nebola schopná uchytiť v akváriu, skutočné denné letné svetlo ju asi moc rozmaznalo. Dostávame sa teda do obdobia leta, bohužial presné dátumy jendotlivých fotiek nemám ľahko dostupné a pravdu povediac to nemám vôľu dohľadať, menil som telefón, presúval fotky atď...

Ďalšia pomerne veľká a zároveň kráto trvajúca zmena nastala, keď som sa vo svojej začiatočníckej nedomýšlavosti rozhodol, že z časti napodobním tak trochu poor mans dutch style, resp holandský štýl akvária, vyňal som teda koreň a nastaval rastliny vedľa seba, pribudla bacopa a ceratopteris, avšak ten dlho nevydržal, bacopa je dodnes ale už nie v tomto akváriu

Vyhodený posledný nechutný domček, dokúpená poriadna kopa ceratophyllum demersum, avšak opät zaúradovala nerozvážnosť, nechcelo sa mi karanténovať ceratophyllum, zároveň som sa bál hodiť ho tam len tak a kdesi som sa dočítal že stačí na minutku hodiť rastlinu do zriedeného sava a bude to ok, tak ja som to spravil a na druhý deň som mal poväčšinou holé stonky a plno ihličiek v akváriu, avšak ceratophyllum je dravá a rýchlo rastúca rastlina a pozviechala sa z toho

Prišiel som nato že pseudoholandský štýl nebude nič pre mňa, vrátil sa koreň, tenotoraz už bez machu, pribudol k nemu ešte jeden a akvárko začína nadobúdať aké také kontúry

trochu zmenené usporiadanie + pribudlo microsorium, s ktorým mám však dodnes problémy a stále mi odumierajú listy a robia sa na nich diery ako vypálené z cigarety s čiernym lemom

vymenená osádka, pribudli neonky, gupky sa presunuli do iného akvária a časť do iných rúk, ceratophyllum demesrum som skrotil tým, že som ho poprevliekal cez dierky v košíku od rastlín, zaťaženom pár kamienkami. V tejto fázi som zrejme pochopil, že je krajšie mať viacero rýb rovnakého druhu a z rovnakej lokality ako po 2-3 ryby z každého druhu

Ďalšia veľká zmena nastala odstránením ceratophyllum demersum, cryptocoryne sa presunula o pár čísiel vľavo, veď to poznáte, človek nie je nikdy spokojný...

Pribudli ďalšie neonky

Tentoraz som za dominantu ( okrem pekne rozrastenej cryptocoryne beckettii ktorá je vlastne jedinou rastlinou ktorú mám od samého začiatku) bola tentoraz hygrophilla angustifolia- tak bolo na štítku, mne skôr pripadala ako hygrophilla corymbosa

Rozhodol som sa, že z toho spravím, čo sa rybieho osadenstva týka, biotopové akvárium južná amerika, bojovnica dodnes obýva 12l akvárium a darí sa jej, resp mu, skalári určení pre iné akvárium (o ktorom možno niekedy inokedy, ale je to 230l založené opäť u otca v kancelárii) dočasne zakotvili tu, v podstate na výkrm, keďže bolo a momentálne stále je skúškové obdobie a som doma, mám čas sa častejšie otočiť od kníh a niečo im prisypať, takže vznikla taká malá južná amerika s prevažne ázijskými rastlinami

Ako to už chodí, dizajn ma opäť omrzel, jeden koreň sa presunul inde a hygrophilla na chvílku vytvorila taký malý, ako keby bambusový lesík

Skalári sa vykŕmili a išli tam kam patrili, na cestu si pribalili hygrophillu a na scénu sa vrátilo ceratophyllum demesrum

Ceratophyllum som posadil, pribudol krátkoplutvý bojovník, tetry neonové som vymenil za neonky červené, pribudli tiež tetry červenohlavé, tetry krvavé a navýšil sa počet panciernikov

A toto je momentálny stav, pribudli nejaké drievka, viac ceratophyllum demersum, osádka sa nezmenila, posledné zbytky ludwigie čo ako tak prežívali v jednom malom akváriu sa konečne ujali a začínajú rásť, sú zasadené v strede aby mali dostatok svetla, keď podrastú a rozšíria sa, pôjdu zrejme do toho 230l. S týmto akváriom stále nie som spokojný a určite sa mi ani nečudujete, je to stále ťažký amaterizmus, ale už teraz mám v hlave plán do budúcnosti, do ktorého sa zrejme pustím po dokončení skúšok. Dúfam, že sa vám môj príbeh páčil a možno nejakým ďalším začiatočníkom pomôže preskočiť niektoré fázy ktorými som si prešiel. Budem sa snažiť to tu pravidelne updatovat, prepáčte za množstvo textu