Údaje na krabici treba čítať poriadne. Myslím, že je jasne uvedené, že ide o výkon čerpadla. Všetky značky na trhu to robia rovnako. Uvádza sa výkon čerpadla a zákazník by si mal všímať aj ostatné informácie.
-Dopravná výška - dôležitý údaj, nakoľko, čím nižšie filter položíme, tým pomalšie bude prúdiť voda. To znamená: Ak má filter výkon čerpadla 1000l/h a dopravnú výšku 1,5m, jeden a pol metra pod hladinou vody vám už nepotečie nič. A preto ak potrebujete túto výšku zachovať, tak je potrebné hľadať produkt s vyššou dopravnou výškou.
Tu robí veľa akvaristov často chyby. Svojpomocne si urobia vonkajší filter pod akváriom, ktoré má prepad. Zakúpia si "najlacnejšie" čerpadlo, resp. čerpaciu hlavicu a doma zistia, že čerpadlo nič nečerpá. "A pritom kúpa bola veľmi výhodná. 20,-€ a ešte k tomu iba 8W spotreba." Nevšimli si, že dopravná výška bola iba 0,3 alebo 0,5 m. Nevšímajú si ostatné parametre, a niekedy ani značku samotnú. Často sa stretávam s ľuďmi, sťažujúci sa na nejaký produkt. Sú zúfalí a keď sa ich opýtam na značku, tak mi nevedia odpovedať. A pritom aj akvaristika patrí medzi oblasti, kde sa značky rozlišujú podľa tradície a braky a nebraky.
No aby sme sa vrátili k dopravnej výške....1000l/h spraví čerpadlo pri nulovej dopravnej výške. V prípade vonkajšieho filtra to je iba pri modeloch s nápusťou v spodnej časti a v prípade, že je filter umiestnený vedľa akvária s výstupom vo výške hladiny.
Pri väčšine vonk. filtrov je nutná strata na dopravnej výške.
-Príkon Značky a renomované firmy investujú značné prostriedky do vývoja v oblasti šetrenia elektrickej energie. Ráta sa predovšetkým pomer veľkosti, sily a dopravnej výšky filtra na predpokladaný objem akvária.
Malá spotreba sa zvyčajne odzrkadluje na dopravnej výške. Lebo nie je problémom vyrobiť 6W čerpadlo bez nárokov na dopravnú výšku. Umenie je vyrobiť 5W čerpadlo tak, aby splňalo možnosti použitia k vonkajšiemu filtru, ktorý pracuje na princípe samospádu a čerpadlo vytláča vodu nazad do akvária.
-Veľkosť akvária Na obaloch je uvedená odporúčaná veľkosť akváriá pre daný typ filtra. Je to údaj označujúci maximálnu hranicu. Ale aj tu treba mať na zreteli, že sa jedná o stredne zarybnenú nádrž a je aj predpoklad, že bude zarastená rastlinkami, ktoré napomáhajú biologickej rovnováhe.
Preto....ak máte 350 litrové akvárium s cichlidami, tak nehľadajte filter pre akváriá do 350 resp. 400 litrov. Nebude dostačujúci. Cichlidy potrebujú poriadny prietok. V prírode žijú v malom sladkovodnom mori zvanom Malawi, resp. Tanganika a pod. A v týchto sladkovodných moriach bývajú v časoch búrok 2 a viac metrové vlny. Čiže? Hľadajte filter pre akváriá minimálne do 600 litrov.
A sa dodržia náležitosti spojené so správnym výberom filtra, budete mať pohodlie ako ja.
Cistenie filtrov v troch akváriách je jeden krát za rok a pri cichlidách jeden krát za 7 mesiacov. Nádrže bez odkalovania. Odkalovanie je nutné raz za 1 - 1,5 roka. Výmena vody? 1/4 - 1/3 jeden krát za mesiac až dva (závisí aj od typu akva a vstupných údajov kvality vody na danej lokalite)
Natalynapísal:Inak máš pravdu Luker13, keď ja som mala cichlidy, neboli žiadne vonkajšie filtre, len vnútorné, ani o čerpadle alebo ohrievači som nikdy nepočula. Inak mám v tom jasno. Par ryb som aj odchovala, teda hlavne ostriezikov a lett parrotov.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.