Ahoj,
nepises, ake rozmery ma mat akvarium a filter (samozrejme aj jednotlive prepazky). Pokial to spravne chapem, rozhodujes sa medzi A) externym, prepadovym filtrom B) dvoma internymi na bocnych stenach akvaria? Ale zaroven pises, ze musi byt interny... hmmm.
Nie som sice ziadny odbornik na tuto temu, ale pred nejakym casom som prave o komorovych (externych, aj internych) cital veeeelmi vela, az mi z toho bolo

Ale vzhladom na to, ze nikto iny Ti neodpisal, skusim to ja.
Kazdopadne, nazory su rozne

Skusim zhrnut, co som si ja vzal k srdcu:
- pri vysokej rychlosti prietoku vody cez medium (napr. bioakvacit) su nitr.bakterie strhavane z tohto materialu a nedokazu ho osidlit tak, ako pri nejakej optimalnej rychlosti... za tu sa povazuje rychlost 5-10cm/min.
- bakterie spotrebuvaju kyslik, takze nezabudat na cerenie hladiny, pripadne niektori ludia pouzivaju aj vzduchovacie kamienky v komorach prepadovych filtrov.
- bakterie osidluju napr. ten bioakvacit len do urcitej hlbky, ktora sa udava okolo 3cm, takze je zbytocne mat napr. 20cm hruby pas
Treba sa zamysliet nad tym, kolko krat za hodinu ma cerpadlo precerpat objem akvaria. Pri akvariach bez rastlin (resp. s minimom) mi pride rozumne pocitat s hodnotou 4x cisty objem akvaria za hodinu. A tu sa dostavas k otazke, aky priemer maju mat teda komory, aby si dosiahol tu hodnotu 5-10cm/min (vacsinou sa rata samozrejme s 10... ). Samozrejme, cim mensi obsah plochy prierezu komory (kolmo na smer prudenia vody), tym rychlejsie tadial voda prudi = horsie osidlitelne pre bakterie.
Moje zatial nezrealizovane akvarium (najprv musim dotiahnut do konca rekonstrukciu bytu) bude 160*60*60, geophagy/JA cichlidy, takze minimum/ziadne rastliny. Po dlhom studovani, uvazovani a par bezsennych nociach

som dospel k zaveru, ze chcem interny filter (este trosku zvazujem 2x rohovy HMF). A jeho navrh tiez presiel roznymi podobami, ale aktualna je proste bez prepazok, takze voda nepojde hore-dole. budu tam tri "platy" bioakvacitu (PPI 20) s rozmermy 15*60*5 (+-60, je to vyska akvaria), ktore budu na stojaka, za sebou, medzi nimi cca 5cm medzery v ktorych bude v "sackoch" keramika, pripadne raselina. V prvej "komore" bude ohrievac. V Tvojom pripade by som pouvazoval este aj o nasavani nad dnom, pripadne viacerych, nielen z hladiny.
Prikladam ti na ukazku moju predchadzajucu verziu filtra, aktualne teda uvazujem o nom bez tych prepazok. (a samozrejme zadna vyztuha nebude zasahovat nad filter)
Inak toto je zaujimava tema, ktora sa na tomto fore az tak neprebera, co je skoda.