chlapi, jednu dobu sa tu zacalo hovorit o relativne vykonnej filtracii pre male akvaria. Ale uvedomte si, ze tie predimenzovane filtre sa pouzivaju preto, aby rozbyhali vodu v akvariu, nie pre potrebu vacsieho filtracneho objemu - ten je iba bonusom, ktory sa pravdepodobne nevyuziva (bakterie vo diltri som nepocital

).
Do takeho 60L, alebo 80L akvaria nie je velmi kde schovat Napr. Koraliu Nano, keby sa pouzil filter napr. 2211. Biologicky by stačil (ako priklad je salik-ove akvarium), ale v pripade vykonnejsieho osvetlenia a pridavania CO2 bu prudenie slabe.
Cena mensieho filtra a pomocneho cerpadla je podobna silnejsiemu filtru a preto nie je co riesit, lebo krajsie akvarium vyzera bez dalsieho cerpadla.
Do akvarii okolo 200L je myslim uz volba jasna. Tam by som mozno premyslal nad dvoma externymi filtrami, ale uz by som uvazoval aj nad pomocnymi honičmi vody. Taká koralia ma 4,5W a prietok 1600l/h (kto ju videl ten vie, ze to ma do 1600L pridaleko

, ale rozhodne pohne vodou viac, ako filter, co ma rovnaku spotrebu). Navyse filtracia musi ist 24/7, ale pomocne cerpadla nemusia ist v noci a aj ryby si oddychnu.
Moznosti je viacero, ale urcite by som tam nedaval 2260 - ani do vacsieho. Ta ma spotrebu 65W!!!