Matte aby si bol v obraze, to akva by kludne mohlo fungovať bez filtra, ale na to by si musel prečítať odkaz čo som ti poslal, pred tým, aby si pochopil kde je problém, ale ty nečítaš!
Tvoj problém je kyslík, svietiš strašne malo len 7h denne, a aj to silne svetlo (čo je ďalší problém), to znamená že 17h denne rastliny žiaden kyslík neprodukujú. Ja svietim 16h denne to znamená že rastliny u mňa neprodukujú kyslík 8h.
Rastliny pri fotosyntéze, vyrábajú kyslík, prv ho tlačia ku koreňom, aby baktérie spracovali živiny a potom ich rastlina čerpá, ak je nadbytok kyslíku, tak rastliny začnú bublinkovať. To bublikovanie je veľmi podstatná vec, to znamená že rastliny sú spokojne a majú všetko, je prevzdušnený substrát, aj voda v akva, baktérie tiež fungujú a sú spokojne, bio rovnováha.
Preto keď zasvietim prvé hodiny mi rastliny nebublaju, lebo všetok kyslík tlačia do koreňov. Po 2-3h až začínajú rastlinky spokojne bublať.
Rastliny pri low techu nepotrebujú silne svetlo, ale dlhšie. Také svetlo 2000-4000Lux môžeš svietiť do akva aj 16h, CO2 sa pri slabšom svetle stíha obnovovať prirodzene.
Ak na rastliny zasvietiš silným svetlom cca 6000+Lux tak CO2 sa nestihne prirodzene obnoviť za cca 1-2h CO2 padne na 0 a rastliny začnú stagnovať. Nahraj do mobilu luxmeter a s tým svetlom zasvieť naň s 30cm...
Preto sa darí v tvojom akva len žaburinke lebo ta ma CO2 zo vzduchu a ostatne rastliny chradnú.
Preto som ti radšej poradil ten filter, on bude tlačiť okysličenú vodu ku dnu pre baktérie. Da sa to cez rastliny ale to by si musel počúvať iných, hlavne čitať a to u teba nehrozí