25l akvarium - Bojovnica



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 18 Dec 2010 17:21 pm

Chcel by som sa spytat, co vsetko mi treba dokupit a co by ste mi poradili dokupit do tohto akvarka? Rastliny, techniku, dalsich obyvatelov atd..Mam moznost dat prisavnikov skvrnitych, kedze v druhom akvarku sa im naramne dari a casto mame malych potomkov :)
Moze byt strkove dno rovne? Alebo mozu byt kopceky ako je na obrazku?
1.JPG

Investicie co najmensie. Rozmyslal som o ciernej tapete.

Dalej by som sa chcel spytat, ci vie niekto co je to za rastlinu, je narocna? Bojim sa ale, ze mi cestou domov umrzla, pretoze jej dnes opadalo zopar listkov len silou prudu filtra, ktory som tam dal na chvilu z druheho akvaria.
2.JPG


Dostal som bojovnicu od priatelky s Marina Kit cca 3l, tak som ho zobral domov nech moze aj zit, nie len prezivat a vytiahol toto starsie akvarko a dokupil kamen a dve rastliny zatial. Skalka sa tam moc nehodi, ale tak ked uz som ju mal :D
Nemam casu studovat casopisy a fora takze ziadam o radu, viem, ze je vela chyb ohladom akvarka, takze radsej budem za radu ako ked mi tu budete pisat kritiku. dakujem :)
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Reklama

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod boss941 » 18 Dec 2010 20:16 pm

akvarko si zabehol???-mal si to urobit tak ze si mal dat vodu do akvarka a zapnut filter a tak to necat asi 1 mesiac aj zo zapnutym filtrom robi sa to preto aby a vo filtri vytvorili uzitocne nitrifikacne bakterie..kup si tam filter...ten biely kamen na lavo vyber z akvaria a polej ho octom ak bude sumiet tak ho do akvarka uz nedavaj lebo obsahuje vela vapenca a to rybkam velmi skodi..Dno moze byt rovne aj kopcekovite to uz je vec vkusu,mne osobne sa krajsie paci kopcovite..Ta rastlina vyzera ze je Anubias Barteri Nana,-ale neviem to presne ,,tato rastlina narocna nieje ,,.este by som ti radil dokupit rastliny.....do toho 3l akvarka tu bojovnicu v ziadnom pripade nedavaj je to velmi male-...tak ti prajem vela uspechov a leby si mal este nejake otazky tak kludne napis
boss941
 
Príspevky: 370
Obrázky: 0
Založený: 01 Aug 2010 20:09 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod noiseless » 18 Dec 2010 20:19 pm

boss941 napísal:akvarko si zabehol???-mal si to urobit tak ze si mal dat vodu do akvarka a zapnut filter a tak to necat asi 1 mesiac aj zo zapnutym filtrom robi sa to preto aby a vo filtri vytvorili uzitocne nitrifikacne bakterie..kup si tam filter...ten biely kamen na lavo vyber z akvaria a polej ho octom ak bude sumiet tak ho do akvarka uz nedavaj lebo obsahuje vela vapenca a to rybkam velmi skodi..Dno moze byt rovne aj kopcekovite to uz je vec vkusu,mne osobne sa krajsie paci kopcovite..Ta rastlina vyzera ze je Anubias Barteri Nana,-ale neviem to presne ,,tato rastlina narocna nieje ,,.este by som ti radil dokupit rastliny.....do toho 3l akvarka tu bojovnicu v ziadnom pripade nedavaj je to velmi male-...tak ti prajem vela uspechov a leby si mal este nejake otazky tak kludne napis


sorry za OT ale:
boss, kde sú fotky ? :)
Obrázok používateľa
noiseless
 
Príspevky: 887
Obrázky: 85
Založený: 27 Júl 2010 13:20 pm
Bydlisko: Poprad

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 18 Dec 2010 20:41 pm

1, nebolo kedy zabehovat akvarko, lebo bojovnica nemala kde byvat..pobral som vsetku odstatu vodu co sme mali doma prilial nejaky roztok robene pre betty aby bola ok voda pre nu a nechal to tak dva dni a potom som ho tam uz dal :(

2, biely kamen je ok..bol kupovany v akvaristike a aj som ho odskusal ci nieco nepusta a ci nesumi ale bol ok..

3, ohladom rastlin, mozem ich dat von z kelimka a zahrabat tym strkom, ked tam neni este ziadna vrsta zo zvyskov potravy atd..a ani substrat tam neni ziadny? asi bude lepsie ked ostatnu v tych original kelimkoch ci to je a to zahrabem, ci?
a rastlinky chcem dokupit, len neviem ake..chcel by som nejaku kratucku travu co sa rozraste dobre po dne alebo nieco co sa podoba na mach, moc sa v tom nevyznam, hlavne aby to nebolo moc narocne, kedze ja chodim domov raz za dva tyzdne..o krmenie je samozrejme postarane :D

3.1, neviem ci to je ten druh rastliny, ta moja ma take ruzove skrvny po listoch

4, ohladom toho filtra, aky by bol najlepsi? mam to v izbe, tak hladam aj tichy.
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod martin_s » 18 Dec 2010 20:48 pm

matolfc napísal:Nemam casu studovat casopisy a fora takze ziadam o radu, viem, ze je vela chyb ohladom akvarka, takze radsej budem za radu ako ked mi tu budete pisat kritiku. dakujem :)


Ked nemas cas studovat informacie, myslis ze budes mat cas na akvarko?

Cize:
Bojovnica: bojovnica-pestra-t231.html
Substrat: substraty-druhy-porovnanie-alternativy-t3571.html
Rastliny: akvarijne-rastliny.html pripadne gallery/rastliny-a3/
Filter: technika.html

Ostatne: search.php

Len necakaj ze ti tu budeme popisovat to co je tu milion krat uz popisane a staci si to len najst...
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod Barbora =) » 18 Dec 2010 22:13 pm

Tá rastlina nie je anubias ani z rýchlika. Tuším tu už kedysi fotky tejto rastliny boli. Ak sa nemýlim, lepšie jej bude v kvetináči (nie je vhodná do akvária). :wink:
Obrázok používateľa
Barbora =)
 
Príspevky: 485
Obrázky: 18
Založený: 07 Máj 2009 18:13 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 19 Dec 2010 01:18 am

to martin_s: hej nemam teraz cas, lebo mam toho vela do skoly a potreboval som len poradit co s tym akvarkom aby mi tam jedina ryba co tam je do tyzdna neumrela..sry, ale milujem takychto ludi..namiesto toho aby normalne poradili sa tu zacnu do cloveka navazat..nie som akvarista ani nic, poriadne sa tomu nerozumiem, rozumiem sa do inych veci a ked niekto ziada slusne o radu a este napise, ze nestoji o ziadne urazanie a kritiku, ale ako som si vsimol na tomto fore je vo viacerych prispevkoch takychto "mudrych" ludi co vedia, ale namiesto toho aby poradili sa tu robia panmi, len skrz to, ze niekto nevie co a ako treba zariadit aby vsetko fungovalo ok.
Poziadal som len slusne o radu a napisal som, ze nemam momentalne cas..fakt nechapem takychto ludi, ci si potrebuju nieco dokazovat alebo co..

to Barbora =): co si myslela tym, ze nie je vhodna do akvaria? ved som ju kupoval v akvaristike a mali ju medzi rastlinami v akvariu..sa mi zapacila svojou nezvycajnostou a nebola draha tak som si ju kupil :)
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod Barbora =) » 19 Dec 2010 19:14 pm

Myslela som tým presne to, čo som napísala. Dosť často sa stáva, že v akvaristike majú medzi rastlinami do akvária aj rastliny do terária (napr. Acorus) a personál sa samozrejme neobťažuje na to zákazníka upozorniť.
K tvojej predchádzajúcej otázke:
Rastliny treba z ,,kelímkov" vybrať a zasadiť do substrátu (ideálny by bol tmavý).
Nenáročné druhy do menšieho akvária:
http://rybicky.net/atlasrostlin/sagittaria_subulata
http://rybicky.net/atlasrostlin/vesicul ... #dalsifoto
nejaké menšie druhy Cryptocorýn (Cryptocoryne) - http://rybicky.net/atlasrostlin/hledat/ .

Najideálnejší filter by bol asi závesný alebo lacnejšie riešenie - na čerpaciu hlavicu kúpiť molitan (ak máš doma nejaký vnútorný filter).
Obrázok používateľa
Barbora =)
 
Príspevky: 485
Obrázky: 18
Založený: 07 Máj 2009 18:13 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 19 Dec 2010 20:14 pm

hmm no tak to tam pojdem zajtra, a dufam, ze ju tam este budu mat a spytam sa, co je to za druh a som zvedavy co mi povedia :D

A dakujem za rady, presne tu prvu rastlinu som chcel vediet ako sa vola :)
rozmyslal som este o nejakych plavajucich, vedeli by ste mi poradit aj ohladom tych? A co by som mal vybavit pre rastlinky aby sa im lepsie darilo a nebolo nic zle pre rybky z toho?

A ten zavesny filter by sa mi ale asi nepostaral o vzduchovanie vsak? Chcel by som tam dat aspon nejakych prisavnikov, takze mi bude treba aj kyslik vo vode. Prehodil som som tu Vallisneria spiralis doprava aby popripadne zakryla filter. Mali sme taky maly vnutorny ale prestal ist. Ale bojim sa, ze ked tam dam ten molitan, aby neodisiel motorcek v nom.

A posledna vec, osvetlenie, T5 8W bude stacit dufam :)
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 19 Dec 2010 20:47 pm

bude lepsie pre rastliny kupit tuto ziarivku?
Kód: Vybrať všetko
http://www.shopakva.sk/ziarivka-grolux-300mm-8w-t5-p-3196.html

Momentalne je tam nejaka: osram L 8W/640
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 20 Dec 2010 22:12 pm

Aktualne foto..
P1010818.JPG


Rastlinky maju pri korienkoch vyzivovacie gulicky od Rataja http://www.rataj-spk.cz/produkty/substraty/bivoj.htm ..myslite, ze im to pomoze alebo skor uskodi rybkam? (bojovnica,2x mladucky prisavnik skvnity)
A mam pridat uz teraz alebo neskor tento pripravok http://www.rataj-spk.cz/produkty/uprava_vody/brutus.htm ?

Co by som mal este vylepsit aby vsetko fungovalo ok?

A ako mi poradite s tym svetlom? Dakujem sa rady :)
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 21 Dec 2010 18:59 pm

Foto so ziarivkou 8W..filter vnutorny pre akvaria do 60l,s aktivnym uhlim a so vzduchovanim, ktore vsak mam po rade zamestnanca uskrtene na uplne min. aby sa lepsie rastlinam darilo,silny prud som uskrtil tym, ze som vlozil kusok molitanu do vyvodu, vadi to nejak?...bojovnica ho aj tak nepotrebuje a dvom malym prisavnickom skvrnitym sa zatial paci, aspon sa tak zda..
P1010822.JPG


Chcel by som sa spytat, ci na tych mojich 23l treba silnejsiu ziarivku alebo mi to staci?
mam tam Vallisneria spiralis a tieto, ktore nazov neviem..prikladam foto
P1010823.JPG

P1010825.JPG


Zacinaju sa objavovat riasy, s cim som vsak ratal, kedze akvarium nebolo zabehnute. Drzte palce, nech vsetko funguje ok.
Mam zacat bojovat nejakym sposobom proti tym riasam alebo sa s nimi prisavnici a akvarium samo vyrovna?

Mam cez noc v akvariu 22 niekedy 21 a cez den skoro 24..su to moc velke vykyvy?
btw ta jedna musla co tam je, bola viac krat vyvarena aj v jednom akvariu, dufam, ze to uz neskodi moc akvariu, ci?

Vadi ak do takehoto maleho akvaria nedodavam CO2?
Budem velmi vdacny, ak mi odpoviete a poradite na co i len jednu otazku :)
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod Aquanaut » 21 Dec 2010 19:43 pm

tu plávajúcu rastlinku by som tipol na: Pistiu, viac na : http://rybicky.net/fotogalerie.php?sekc ... tlin&c=139
teplotné rozdiely nie su veľké, hranica teploty ak to neklesá pod 18 stupňov tak ok, ak ale majú rásť rastlinky, buď treba do dna zastrčiť tablety s hnojivom alebo doplńovať iné: Sera Florenete, Denerle Tabs a pod.
Obrázok používateľa
Aquanaut
 
Príspevky: 521
Obrázky: 0
Založený: 17 Aug 2010 12:22 pm
Bydlisko: Humenné

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 21 Dec 2010 19:58 pm

A podla niektorych fotiek to vyzera presne ako moja, cize to bude Pistia :) ale ako som si tak teraz o nej precital, tak pri prenasani sa lahko mozu poskodit chlpky, ktore zabranuju zvlhnutiu zhora a ked som videl ako s nimi zaobchadzal v akvaristike a ako mi ich dal, tak presne som ich aj ja doma dal..dufam, ze som ich moc neponicil :(

pouzil som vyzivovacie gulicky od Rataja http://www.rataj-spk.cz/produkty/substraty/bivoj.htm
a dnes som dal aj trochu Brutusu http://www.rataj-spk.cz/produkty/uprava_vody/brutus.htm ?
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 06 Jan 2011 16:50 pm

Po akych rybkach by som sa mal casom popozerat? Akvarko by som chcel nechat este chvilu zabehnut, kedze som ho musel skrz bojovnicu narychlo spravit. Vzduchovanie nemam, iba filtrovanie (Vnitřní filtr Eheim Pick Up 2006), osvetlenie 8W ziarivka
Rozmyslal som o 2 samickach bojovnic, no je mi tazko ich zohnat v blizkosti Piestan.

Osadenstvo: Bojovnica (samec),2x malý prísavnik škvrnitý (cca mesiac narodený).
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 21 Jan 2011 12:36 pm

Tak rastlinkam aj rybkam sa zatial dari..este pojdem dokupit nejake rastliny, rozmyslal som aj o 2 samickach, ked kupim rastlinu kde sa budu moc dobre schovavat..ak mi nejde o chov mladych, je treba davat samicky prec? Cital som vselico, len by som rad vedel vase skusenosti..Samicky mam v plane kupit sestry, takze rivalita by medzi nimi samotnymi nemala byt..

Mam ale jeden neviem ci problem, pri hladine som spozoroval take male biele ledva viditelne poskakujuce zivocichy..tu na fore som nic o tom nemohol najst..vie mi niekto pomoct co by to mohlo byt? je to skodlive? popripadne ako to odstranim z akvaria.
S rastlinkami som si zrejme priniesol aj slimakov, ked som po 2 tyzdnoch prisiel domov uz su pekne velky a tak som ich lahko 3 jednoducho vybral, myslite, ze uz taki mladi mohli splodit potomkov?
Dakujem za rady :)

//rozmyslal som, ci by sa tato nemohla premiestnit do sekcie Vase akvaria, popripadne dakujem adminovi za vykonanie :)
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 21 Jan 2011 13:15 pm

tak sa nenachadzaju tie priserky len pri hladine ale v celom akvariu..dakujem ked mi niekto pomoze, pretoze som zistil, ze ich tam je celkom dost :(
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm

Re: 25l akvarium - Bojovnica

Odoslaťod matolfc » 23 Jan 2011 22:47 pm

tak tie priserky su zrejme na 90% cyklopy, viem, ze sa davaju ako zradlo tak by dufam nemali vadit. Alebo mam proti nim zacat nejak bojovat? Bojovnica si ich vobec nevsima.

Este by som sa chcel spytat, pri tom filtri sa da nastavit prietok, ja som ho dal na co najslabsi (50l/hod), nie je to vsak potom malo? Nechcel som aby mi robil silny prud skrz plavajuce rastliny.
matolfc
 
Príspevky: 13
Založený: 18 Dec 2010 16:31 pm


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.