280-litrove rastlinkarium v stene



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 10 Jan 2014 18:53 pm

Zdravim vospolok,
stare 54l akva davno dosluzilo a chcem sa zaroven aj posunut od obycajneho kamenara na pestovatela-amatera :) Prestahoval som sa do domu kde som mal od zaciatku naplanovane akva ako sucast steny, ktora oddeluje obyvacku a kuchynu, a tym padom bude viditelne z oboch miestnosti. Akva je vlastne obstavane kvazi stavanou skrinou vlastnej vyroby, z jednej strany tej "priecky" je krb (dostatocne vzdialeny a odizolovany, rybky sa neuvaria :)) a ten urcuje aj trosku zvlastne rozmery nadrze - 90(d) x 67(s) x 47 (v) co mi dava hruby objem 280l. Akva som dal zlepit samozrejme na mieru, predne steny su z optiwhite skla ale prislo mi zlepene ciernym silikonom tak teraz cakam kym mi dodaju nove :(

3 mesiace luskam forum, literaturu aj dalsie stranky a mozem s kludnym svedomim povedat ze mam ovela viac otazok ako na zaciatku :mrgreen:

Filter: Eheim Classic 2217, vykonovo to je asi dost na hrane, professionel by som nemal kam dat, 2 filtre tam tiez nemam kam ulozit takze ked to trosku zarastie asi budem musiet dokupit rampu

Svetlo: T8 trubice 10x 18W (4x 865; 4x 840; 2x 830 vsetko Osram), ponevac nad akvariom je vlastne polica, svetlo je uchytene zospodu priamo do nej, od hladiny je to vzdialene 30cm. Plan zacat na 6h denne, postupne zvysovat na nejakych cca 9

Ohrievac: nazory sa roznia, zatial som ho nekupil, moja zena je snehuliak a doma mame standardne 23-24 stupnov

CO2: nemam v plane zatial

Dno: Tropica Plant Growth substrate, 7.5l na spodok, na to pojde filtracny strk kema, kupil som 80kg za 6 euro 8)

Dekoracie: jeden velky koren ktory som vytiahol z miestnej priehrady po jej vypusteni, ocisteny caka na vyvarenie...k tomu par bridlicovych kamenov...

Flora:
Echinodory (tricolor, veronikae, leopard, tenellus, snad prezije aj barthii)
cabomba caroliniana
Alternanthera rosaefolia
Lobelia cardinalis
Cryptocoryne wendtii "Mi Oya"
Anubias Barteri
Aponogeton crispus, chcel by som aj madagascariensis ale to zjavne nie je prilis bezna rastlina :)
Staurogyne repens

snazil som sa nevyberat extra narocne rastliny aby to nejako fungovalo aj bez CO2, hadam to pojde

Fauna:
toto som zatial prilis neriesil vzhladom na to ze rybky budem kupovat najskor za 2 mesiace :) samozrejme neonky, prisavnikov, krevetky na pozieranie rias, panciernikov, dalej sa uvidi

Hnojit planujem s PMDD, zasobu uz mam doma pripravenu. Z toho co som pochopil treba tyzdenne dodat do akva 30 mg/l NO3, 3 mg/l PO4, 20 mg/l K, 0.5 mg/l Fe (z toho mi nejak vyslo 4ml PMDD denne) + kontrolovat ako sa ma uhlik a drzat pomer N:P:K okolo 16:1:10

Pozeral som si vodu ktoru mame u nas, pH vyzera byt 7.7 GH 11.6 (tu na fore som nasiel ze to je ok, inde zas ze ma byt 3-7), kH som nezistil ale logicky by malo byt mensie ako gH, zeleza je 0.02, dusitany 0.01 mg/l, P/K som takisto nezistil...dlho som hladal informacie a nasiel som totalne sa rozchadzajuce nazory na to ake ma byt pri rastlinnom akva pH, gH, kH ci P/K tak som z toho slusne zmateny...

Studoval som napr. aj http://prirodni-akvarium.cz/index.php a tam ma celkom zarazilo ze pre akvarium bez CO2 sa prakticky vobec nema menit voda :shock:

Samozrejme velmi uvitam akekolvek dalsie rady a postrehy :)
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Reklama

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Jan 2014 19:56 pm

Ahoj,
bez CO2 nepotrbujes velke prudenie takze ta 2217 bude stacit
to svetlo preco takto riesis? nebolo by lepsie pouzit 3x 39W T5?

pohodak napísal:Studoval som napr. aj http://prirodni-akvarium.cz/index.php a tam ma celkom zarazilo ze pre akvarium bez CO2 sa prakticky vobec nema menit voda

skus mi napisat kde presne to pisu, to sa mi nejak nezda
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod btmbtm » 10 Jan 2014 20:56 pm

Ahoj, ak mozem poradit tak daj radsej T5 a cca6kusov sparovane po 2trubuce na 1predradnik, do buducna si mozes zadovazit co2 a svetlo ti bude chybat, vypnutie trubíc vypinacom je jednoduhsie ako dodatocna instalacia osvetlenia. Hod foto v akom stave uz si.
Obrázok používateľa
btmbtm
 
Príspevky: 158
Obrázky: 6
Založený: 12 Jan 2013 18:17 pm
Bydlisko: Nemšová

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 10 Jan 2014 21:36 pm

- http://prirodni-akvarium.cz/index.php?id=lowTech odsek c. 3 moje chapanie vzdy bolo ze sa ma cca raz za tyzden vymenit tretina vody bez ohladu na to kolko je tam rastlin :?
- 39W T5 trubica ma 85cm ja tam mam priestor presne 89cm (teraz pozeram ze som dal sirku akva 90, spravne je to 89) ked si k tomu priratam patice tak by to bolo dost o hubu, preto som radsej isiel do T8 18W (chcel som tam dat najprv 25W ale tie je v podstate nemozne zohnat)
- predradnik je 1ks na 4 trubice takze v tom tiez nie je problem, ak by chybalo tak dokupim 1 predradnik za 13euro a viem tam dostat 16 trubic po 18W
- foto bohuzial nemam hodit ake, jedine ze by ste chceli obdivovat moje nabytkarske a krbarske schopnosti :mrgreen: ako pisem cakam na nove akvarko lebo mi ho zlepili ciernym silikonom, aj ked som v objednavke (aj cez telefon) vyslovene uviedol ze mi to maju lepit transparentnym...a ked uz je tam optiwhite pride mi odveci sprznit to ciernym silikonom...
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Majklooo » 10 Jan 2014 21:48 pm

a čo tak T5 24W? hmm? :)
Obrázok používateľa
Majklooo
 
Príspevky: 797
Obrázky: 14
Založený: 01 Feb 2012 18:47 pm
Bydlisko: Trenčín/Tr.Jastrabie

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Viktor » 10 Jan 2014 22:51 pm

Majklooo napísal:a čo tak T5 24W? hmm? :)

tiez by som to asi riesil s T5 24W. Mozes ich kludne ulozit jednu nalavo, druhu napravo, dalsie nalavo, .... Myslim po dlzke, vies co myslim? Do T8 nechod, je to starsia technologia. T5 maju lepsiu svietivost.
Ak teda chces spravit low tech akvariu, treba k tomu prispôsobit svetlo.
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 10 Jan 2014 22:55 pm

T8 18W som zohnal za vyrazne lepsiu cenu ako T5 24W...a uz to je aj tak jedno, trubice su doma a pre predradniky a patice si idem v utorok ;)
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Jan 2014 23:01 pm

cenu trubic by som urcite neriesil, ale ak mas uz kupenu elektroniku tak nic, hlavne si to sprav na 2, 3, vypinace aby si mohol v pripade potreby regulovat intenzitu
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Viktor » 10 Jan 2014 23:03 pm

Skoda. :-( Aby si nelutoval.
Inak 10xT8 18W je prisilne svetlo na low tech. Vypocet W/l je uz sice trosku nepresny, ale to by Ti malo vychadzat 0,3W.
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod M.i.s.o » 10 Jan 2014 23:07 pm

este k tym vymenam, spytam sa autora odkial cerpal, ale vymena vody ti kolise s CO2 aj v akva kde sa pridava. preto sa doporucuje vymienat vodu ked sa do akva nesvieti a do zapnutia svetla sa hodnoty zrovnaju. Frekvencia vymen vody zalezi od toho kolko je v akva rastlin, ako vykonny mas filter, kolko zivocichov a kolko hnojis, no pod 1/3 za dva tyzdne by som ja nesiel
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 11 Jan 2014 09:32 am

- ono ja som tie trubice kupil doslova za 5 korun od znameho takze som nad tym nejako extra nespekuloval, aj tu na fore som videl pekne akvarka s T8 tak hadam to fakt nebudem lutovat :)
- trubic som v prvom kroku planoval nainstalovat 8, ale dam ich tam teda 5-6 aktivnych a uvidime ako to pojde, vdaka za radu aj za tie viacere vypinace ;)
- ako hovorim planoval som vymienat raz za tyzden 1/3 vody, pri starom som to robil raz za 10 dni a fungovalo :)
- mna na tej stranke zarazilo aj to, ze odporuca akva hned na zaciatku husto vysadit tak aby bolo vidno 10-15% substratu, co som pri luskani tohto fora nevidel nikde
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Majklooo » 11 Jan 2014 11:07 am

ja by som už nikdy do T8 nešiel..za 2 roky som 5x menil trubice..škoda že si sa tak rýchlo rozhodol.
A na začiatku od založenia je dôležité mať čo najviac rastlín.Určite to tu bolo spomenuté.V mojej teme mi to tiež skúsenejší radili :)
Obrázok používateľa
Majklooo
 
Príspevky: 797
Obrázky: 14
Založený: 01 Feb 2012 18:47 pm
Bydlisko: Trenčín/Tr.Jastrabie

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 11 Jan 2014 11:45 am

co som sa bavil s chlapikom z hagardu tak teoria je taka, ze T5 s predradnikom by si mala zachovat svietivost cca 3 roky, T8 s tlmivkou nejaky rok a pol, s predradnikom sa to blizi k 2.5 a zivotnost je prakticky rovnaka tak neviem...miesta mam dost na akekolvek mnozstvo trubic takze nizsi vykon T8 ma nejako netankuje :) jedna T8 trubica ma stala rovne euro takze fakt som nemal co riesit...

ano z viacerych tem som sa dozvedel ze posadit 4 stonky nie je spravna cesta, myslim ze ten zoznam rastlin co som sem capol je dostacujuci, mna len prekvapilo to, ze ma byt pokrytych 85% dna hned od zaciatku, precital som si tu snad 80 tem o zakladani rastlinnych akvarii a toto som nevidel na ziadnej fotke (ale mozno som aj zle hladal, keby som chcel preluskat vsetky temy na tomto fore tak si akva zalozim na dochodok :D )
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Majklooo » 11 Jan 2014 12:33 pm

tých 80% je myslené tak keď sa pozrieš z hora na akvárium :)
Obrázok používateľa
Majklooo
 
Príspevky: 797
Obrázky: 14
Založený: 01 Feb 2012 18:47 pm
Bydlisko: Trenčín/Tr.Jastrabie

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Jozef I. » 11 Jan 2014 14:13 pm

ja som teraz pred tyždňom zakladal nove akva a budem dnes davať aj foto sem, tak budeš môcť uvidieť koľko rastlín som posadil a je ich fakt že dosť. len mal som aj sponzorov na rastlinky, inak by som si to nemohol dovoliť doľko rastlín posadiť... :)
Obrázok používateľa
Jozef I.
 
Príspevky: 1520
Obrázky: 0
Založený: 04 Feb 2012 18:46 pm
Bydlisko: Senica

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 11 Jan 2014 14:16 pm

ok to dava zmysel :D ja co som si zratal tak tie rastliny budu stat okolo 100eu takze myslim ze to bude zazelenane celkom slusne, akva co som si tu pozeral vyzerali +/- rovnako husto zasadene...ved uvidime ked sa k tomu sadeniu dostanem, dosadit tam rastliny ak bude chybat je najmensi problem :)
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Jozef I. » 11 Jan 2014 14:25 pm

pana beha, ty chceš dať 100 ečiek do rastlín?
počekuj si ludi tu na fore, ktorí byvaju v tvojom okoli a dohodni sa s nimi, či by ti nedali rastlinky po zostrihu. mohí strihaju rastlinky každy tyždeň a vyhadzuju to na vedra. Si z pezinka, tak určite nebude pre teba problém vybehnuť aj do ba, kde je kopu akvaristov. Stači sa len s niekym dohodnuť. ušetril by si kopu penazi.
Obrázok používateľa
Jozef I.
 
Príspevky: 1520
Obrázky: 0
Založený: 04 Feb 2012 18:46 pm
Bydlisko: Senica

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Majklooo » 11 Jan 2014 15:11 pm

100ečok?? Fúúú ha :D veď daj tuna inzerád a ušetríš veľké peniaze a môžeš investovať inam.
Obrázok používateľa
Majklooo
 
Príspevky: 797
Obrázky: 14
Založený: 01 Feb 2012 18:47 pm
Bydlisko: Trenčín/Tr.Jastrabie

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 11 Jan 2014 15:28 pm

hm, po preratani aj s postovnym to je od rataja prekvapujuco len 67, az sa divim ake su rozdielne ceny v jednotlivych eshopoch :shock: co ma ale privadza k otazke akym sposobom su tie rastlinky balene? ked si napr. objednam Aponogeton crispus pride mi 1 koren ci? :?

pozeral som samozrejme miestnu burzu (bazosu neverim) ale nenasiel som tam prakticky nic z toho co by som chcel...som myslel ze taki extremni rastlinkari to tu automaticky inzeruju na predaj a nevyhadzuju do kosa, toto ma celkom prekvapilo...moj zamer bol skor taky vysadit akvarko tym co si objednam a z lokalnych zdrojov si len postupne doplnat nejake fajnovostky...ale skusim dat inzerat a mozno sa najde niekto koho vkus sa trochu viac kryje s mojim, dik za tip...
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod djwiktor » 11 Jan 2014 23:39 pm

Daj si pozor hlavne na to, ze od akvaristov by si mal vsetky rastlinky submerzy, zvyknute pekne na vodu , ktore sa uchytia velmi rychlo. Od eshopov su to vecsinou emerzne formy, ktorym trva hodne dlhu dobu, kym sa prisposobia zivotu pod vodou - tak aby si s niektorymi nebol sklamany, ze opadali a podobne. :)
djwiktor
 
Príspevky: 184
Založený: 09 Júl 2013 07:39 am
Bydlisko: Dolny Chotar

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod chnuro » 14 Jan 2014 00:19 am

@pohodak - Tiez ked si vyberiem rastliny tak nic ine nechcem davat. To chapem. A asi ta prekvapim, ale napr. ja rastliny z prebytkov vbyhadzujem. Ked som daval inzeraty, tak fotenie, vypisovanie s inzeratov a predaj pod cenu mi nestoji za ten cas. Navyse sa vzdy najde niekto kto este vyjednava. Proste je to pohodlnejsie vyhodit. Na prebytkoch z akvaria este nik nezbohatol.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod Giftzahn » 14 Jan 2014 08:39 am

njn, u Rataja sa daju rastlinky zohnat za dobru cenu ... ceny su "prehladne", rastlinky chodia dobre zabalev krabici .... Rataj posiela v stredu tak aby najneskor sl. posta do piatku bola schopna zasielku dorucit ... za tie roky co som od Rataja objednaval rastlinky sa mi len raz stalo ze mi na poste zostali cez weekend a to rozhodne nebolo zapricinene neskorym odoslanim rastliniek zo Supmerku .... kvalita rastliniek je ok ( samozrejme ze Dennerle, Tropica rastlinky su kvalitativne uplne niekde inde ale zas ta premiova cena ze ano :lol: ) ... sice sa vacsinou jedna u Rataja o emerzy ale to si myslim ze to ziaden problem nie je .... teda aspon pre mna ... .sak si pockam kym prejdu na submerz .... cize trosku trpezlivosti aj zopar peniazkov usetri ... :wink:

co sa tyka rastlinnych prebytkov je to tak ako pise chnuro .... predaj sa neoplaca ked si clovek vezme do uvahy cas ktory to cele zabere .... za ten 12L kybel rastliniek to nestoji .... cize skor rastlinky darujem teda ked je kam ... ale vo vacsine pripadov je okolie rastlinkara uz dobre zasobene rastlinnymi prebytkami ..... :lol: .... a ako posledna moznost zostava moznost vyhodit .... alebo zalozit nove rastlinne akva ( co tiez sa neda donekonecna robit) .... ked uz nieje kam rastlinky posunut ... :mrgreen:

pripadne co sa mi tiez overilo ( nefunguje vsak vzdy skor tak "striedavo - oblacno" ... :lol: ) urobit barter v lokalnej kamennej akvaristike .... s casu na cas vezmu pekne rastlinky vymenou za hnojivo, substrat, filtracne media, korene, kamene atd. ... ono funguje to vzdy vtedy ked si majitel lokalnej kamennej akvaristiky mysli ze dotycneho pri vymene riadne "o...babral " .... :lol: :mrgreen: :lol:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod M.i.s.o » 14 Jan 2014 10:55 am

tiez mozes skocit na nejake pravidelne akvastretko
post282805.html?hilit=stretnutie#p282805
post277186.html?hilit=akvastretko#p277186
a poprosit zucastnenych ci by ti nieco nepriniesli
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: 280-litrove rastlinkarium v stene

Odoslaťod pohodak » 14 Jan 2014 11:00 am

@chnuro & griftzahn - u vas by sa nejake pre mna zaujimave prebytky teda nenasli? :)

@ m.i.s.o - s podobnymi stretkami je u mna celkom problem vdaka pracovnej vytazenosti a tiez vdaka tomu ze mi doma beha rocny krpec :)
pohodak
 
Príspevky: 36
Založený: 12 Feb 2010 12:16 pm
Bydlisko: PK

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.