chcel by som prezentovat moje nove akvarium.
Rozmery akvaria: 150x50x60 (DxSxV)
Skrinka: Juwel Rio 155 SB
Osvetelnie: 2 rampy po 2x54W T5 (3x860 a 1x840 uplne vzadu)
Filtracia: JBL e1501
CO2: CO2 flasa 4kg
Dno: strk Hagen a JBL AquaBasis Plus
Pokec: takze po viac ako 10 rokoch som sa konecne prepracoval z malych a nenarocnych akvarii na velke akvarium s narocnymi cerveno sfarbenymi rastlinami

Nebola to vsak jednoducha zalezitost, najskor som trochu podcenil planovanie, takze som s prazdnym akvariom cakal 2 tyzdne, pokial konecne dorazila skrinka od Juwelu.
Na dno som nasypal JBL AquaBasis Plus a na to skrk Hagen. Vyprat 75kg strk dalo zabrat. Trochu som sa vsak prepocital, tak ak by mal niekto zaujem, 1 25kg balenie mam na predaj.
Par rastlin som kupil v obchode a zvysok som objednal u Rataja. Dorazili o par dni a podho aplikovat metodu Estimate Index.
Zacal som poriadne hnojit, pustat CO2 a svietit do tyzden zalozeneho akvaria. Teraz si asi kazdy hovori, co tych 10 rokov skusenosti

Takze riasova katastrofa na seba nenechala cakat. Zariasilo sa snad uplne vsetko. Prevladala hlavne zelena vlaknita riasa, ktoru som kazdy den poctivo namotaval na spajdlu. Obmedzil som svietenie a postupne sa to zlepsovalo. Este som dokupil mrenky siamske(4ks) a prisavnicka smaragdoveho(3ks), avsak na to mnozstvo rias proste nemali sancu. No a co cert nechcel, rozmozila sa zelena jednobunkova riasa, tj zeleny zakal. Aplikoval som metodu zatemnenia a predtym som este vymenil polovicu vody.
Po dvoch dnoch po odokryti ma cakalo obrovske prekvapenie. Akvarium bolo uplne ciste od rias. Neviem co sa tym riasam stalo, ale nebolo po nich ani stopy. Mam 3 teorie, bud odumreli (co sa mi vsak nezda pravdepodobne), alebo ich zjedli mrenky a prisavnicky a po tretie im este mohli pomoct kotulky (ktore boli uplne malicke a po 2 dnoch zatemnenia tam boli uplne vyrastene kusy (cca 10) - dalsia zahada, ako mohli kolutky vyrast za 2 dni do dospelej velkosti

Zeleny zakal neustupil uplne a po tyzdni sa vratil. Dalsie 3 dnove zatemnenie velmi nepomohlo. Na nemenovanom fore som nasiel odporucanie na Tetrapond Algorem, po jeho aplikacii bolo do hodiny po probleme a voda uplne priezracna.
Pocas Vianoc som obmedzil svietenie, kedze som nebol doma. Vcera som konecne nalepil foliu na zadnu stenu a zatial to vyzera, ze je vsetko na najlepsej ceste. Este planujem kupit nejake korene, kamene a dat tomu nejaky uceleny layout.
Osadenstvo: Akvarium je planovane pre skalarov, ale este ho chcem poriadne zabehnut. Zatial tam je 17x razbora klinovita, 4 mrenky siamske, 1 prisavnicek smaragdovy, 2 mrenky zlate. Okrem toho 13 x tetra medena zatial v karantennej nadrzi. Pripajam par obrazkov, len nejak ich neviem zoradit