Michaela1310 napísal:uff je toho veľa, dúfam, že odpíšem na všetko podstatné..
V prvom rade chcem povedať, že Vám nemám prečo klamať a ťahať Vás za nos. Viem, že som porobila veľa chýb ale učím sa a chcem sa z toho poučiť. Preto sa Vám tu snažím písať všetko, čo ma len napadne a mohlo by pomôcť k vyriešeniu.. Doma mám všetko poznačené v kalendári a pokojne Vám sem môžem doplniť presné dátumy kedy som akva založila, kedy som dala rybky a kedy mi koľko zomrelo.. a prvú osádku som tam naozaj dala približne po mesiaci, určite to neboli len dva týždne..
Michaela1310 napísal:
Skúsim zohnať plávajúce rastliny a budem meniť vodu obdeň 1/3 objemu..
I.P. Pavlov napísal:Michaela1310 napísal:
Skúsim zohnať plávajúce rastliny a budem meniť vodu obdeň 1/3 objemu..
No vidíš aké jednoduchéToto rob a uvidíš, že sa to zlepší.
Vidíš, priznávaš, že rybky si tam dala po dvoch týždňoch (toto som považoval "za ťahanie za nos) no a v druhom týždni zábehu akvária je voda nebezpečná pre rybky (obsah NO2 je na maxime). Takže sme už prišli na príčinu a našli sme aj riešenie.![]()
Filter ak budeš čistiť, tak len vo vode odpustenej z akvária. Nie pod vodovodom! Vodu nechaj odstáť a ak sa ti zdá studená, tak odober liter a nechaj ohriať v mikrovlnke ( na teplotu podľa potreby) a vlej ju naspäť do tej odstatej. Premiešaj a máš vodu letnú, takú akú potrebuješ. Nič zložité.
Opakujem NO3 už nesleduj, je to zbytočné. No a filter? Ty ten tvoj potrebuješ upraviť takto
Michaele postupne kapu ryby aj po 2 mesiacoch a na to reagujem. Ja zase nechapem prečo sa rozoberá NO2 keď ho má na 0maros12345 napísal:Snajprik,prepáč, ale asi niesom jediný, čo neviem o čom píšeš..
Odoslané z E2303 pomocou Tapatalku
Michaela1310 napísal:
Priznala som, že prvú osádku som tam dala po dvoch týždňoch. Tú terajšiu som tam dala až po cca 6 tich týždňoch po úhyne tých prvých, keď som mala NO3 už v poriadku. Len potom zase o niečo stúplo na tých 25.. teraz len cca 20.
snajprik napísal: Michaele postupne kapu ryby aj po 2 mesiacoch a na to reagujem. Ja zase nechapem prečo sa rozoberá NO2 keď ho má na 0
I.P. Pavlov napísal:Michaela1310 napísal:
Priznala som, že prvú osádku som tam dala po dvoch týždňoch. Tú terajšiu som tam dala až po cca 6 tich týždňoch po úhyne tých prvých, keď som mala NO3 už v poriadku. Len potom zase o niečo stúplo na tých 25.. teraz len cca 20.
Áno, to sedí, prvá osádka uhynula a po nej ostalo (ľudovo povedané) zamorené akvárium, rozkladné baktérie a pod. Tu sa rovnováha dostaví po niekoľkých týždňoch. Ťažko povedať po koľkých. Pri novej osádke najprv zlyhávala imunita a potom nasledovalo hynutie. Tie ktoré sa držia majú chválabohu odolnejší imunitný systém. Preto niektoré žijú a niektoré pošli. Situácia ešte nemusí byť zďaleka priaznivá. Verím, že to nevypisujem zbytočne a že sa z toho poučíš.
Znovu musím zopakovať, že to, čo ti radí " snajprík" nedopusti a pokračuj vo výmene 1/3 vody obdeň. Akvárium (pretože je to mikro-makro biotop) sa s tým musí vysporiadať samo. Tak ako sa more, rieka a jazero, či rybník musia po ekologických katastrofách " vylízať" sami, tak je to i s akváriom. Predstav si, že po hromadnom uhyne rýb (vinou človeka) by správca rieku vyprázdnil a vydenzifikoval savom (toto radí "snajprík"), to by už bola neodvrátna katastrófaMohli by tu rieku rovno zasypať a ísť sa "pásť".
A ešte (verím, že posledný krát) to NO3 už pusti z hlavy, toto rybky nezabíja, snáď iba pri hodnotách 50,60 a viac. Mal som už 50 a rybky to preskákali v pohodke. Ty sleduj NO2 a hlavne si ho zmeraj kvapkovými testami, nie pásikmi. Tie nie sú vôbec presné, slúžia len orientačne.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.