@michal.chvostac - vdaka za pripomienku k zauímavosti.
Ešte by som svoje "posolstvo" rozšíril. Na všetkých plazoch mi príde ako obrovská nevýhoda, že často potrebujú obrovské terárium s drahou technikou. A čo za to? Nudný pohľad cez sklo ako sa celý deň jedinec často ani nepohne. Mladé korytnačky sú veľmi žívé, ale to im nevydrží dlho. Väčšinu života strávia bez pohybu.
Pod vodu som mal aj ryby (tuším to boli Julidochromis ornatus, 5ks) - kúpil som úmyselne väčšie kúsky okolo 7cm, no do pár mesiacov ich zožrali všetky. Skúšal som aj rastliny, tie väčšinou vyhrabali a zožrali - vždy začali koreňmi

. Dno si vždy upravili podľa seba - čiže úplná spúšť, žiadna dekorácia!!!
Potom príde idea, že keby som tie isté peniaze použil do akvária s rybami, vyzeralo by to asi lepšie. A aj vyzeralo. Ja som mal terárium upravené z akvária. Po darovaní korytnačiek, nie vypustení do rieky, som terárium upravil späť na akvárium a teraz tá nádrž funguje ako rastlinné akvárium u rodičov - stále sa tam niečo hýbe a mení. Oveľa väčšia radosť zo života a krajšia dekorácia v obývačke - na tomto sa zhodneme s rodičmi (hoci s nimi už nebývam) aj so zvyškom rodiny, ktorá občas príde pozrieť do môjho rodiska...
Nechcem týmto uraziť nikoho, kto má doma plazy, len je to môj subjektívny názor na chov plazov a rýb v zajatí štyroch skiel. Mám skúsenosť z každej strany pohľadu a myslím si, že k rovnakému záveru dospeje každý, kto si to vyskúša.
Teraz vo svojom akváriu nechcem vidieť jedinú teritoriálnu a agresívnu rybu. Teraz ani v budúcnosti. Nič, čo by layout akvária menilo podľa seba. Po skúsenosti s korytnačkami túžim len po rastlinkách pohupujúcich sa v prúde vody a húfových maličkých mierumilovných rybičkách - aj preto sa moje akvárium volá "mini oáza pokoja".
Trošku som odbočil, ale nie až tak veľmi -
Lussy, synovec by sa mal sám rozhodnúť, čo by chcel chovať, ale korytnačku by som mu ani nedovolil ak nemá aspoň 15-20 rokov - o toho živočícha sa treba veľmi dobre starať a každá chyba môže ovplyvniť zvyšok jeho života - a nie je krátky.
Otázka nie je, aký tam musí byť ohrieavč a aké akvárium použiť, ale či sa o to zvieratko dokáže postarať a zabezpečiť mu jeho plnohodnotný život v zajatí. Až potom by mal prísť na rad nákup techniky.Správne tu naznačil
playman22. U korytnačiek je toľko druhov deformácií panciera, ako rias v rastlinnej akvaristike a každá niečo znamená - ako riasa v rastlinnej akvaristike.
---------------------------------------
edit:
"dokázať sa postarať" znamená dobré finančné a časové možnosti + záujem o život ako taký.