Ahoj Doggy,
tiež som zažil "sinicové" obdobie v akvárku. Bol som z toho riadne nešťastný, mal som chuť akva zrušiť, sinica bola všade, na dne, rastlinách, skle, voda smrdela, mechanické odstraňovanie sinice nepomohlo. Výmena vody nepomohla. Zatemnenie akva nepomohlo, iba poškodilo rastliny.
Potom som si uvedomil, kedy nastal problém, kedy sa sinica objavila. Akva bolo pekne zabehnuté a ja som sa jedného dňa rozhodol, že preriedim rastliny. Mal som veľa rýchlorastúcich rastlín a pri čistení akva som ich značnú časť vyhodil, odhadom možno až 1/3. Toto bolo príčinou objavenia a rozvoja sinice. Jednoducho som narušil rovnováhu v akva medzi rastlinami a živinami. Odrazu bol živín nadbytok, čo využila sinica.
Tak ma napadlo, keď odstránenie rastlín bolo príčinou, pridanie rastlín by mohlo byť riešením. Ešte som to prekonzultoval s jedným známym akvaristom, ktorý to potvrdil, že to tak môže byť. Rovno som si od neho nejaké rastliny aj vypýtal, ďalšie som kúpil. Odvtedy sinica začala zo dňa na deň miznúť a miznúť. A to som nevymieňal ani vodu, dokonca som nemusel ani mechanicky odstrániť všetky kúsky sinice. Zmizla sama.
A znova som mohol mať z akva radosť a mám doteraz.
Jedným slovom -
treba to nechať na prírodu.
Takže ten zložitý a drahý postup, ktorý bol vyššie opísaný, by som ja už nepoužil, ale chcem z toho zdôrazniť jednu vec -
pridať viac rastlín - do takého veľkého akva podstatne viac rastlín. A ono verím, že sa to upraví samo. Jednoducho sinica príde o svoje papaníčko a či chce alebo nechce, vytratí sa.
Veľa úspechov ti prajem a verím, že sa budeš vytešovať zo svojho akva, aj tvoje diskusy, ktoré plánuješ.