uz treti rok ma trapi moje akvarium, ktore som zalozil povodne pre tercovce. Zial pretrvavajuce problemy zo sinicov vpustenie tercovcov stale oddaluju.
V skratke, z povodneho stavu pri zalozeni som najprv vymyl bielu raselinu z dna, ktora tam bola za ucelom podpory rastu rastlin, kym je akva bez vacsej osadky, ktora by produkovala detrit. To neprinieslo ziaden badatelny rozdiel. Neskor som vymenil cerpadlo za silnejsie ktore mam doteraz. Aktualne namerany prietok filtrom je 350l/h z povodnych asi 250l/h (objem vody v akvariu odhadujem na cca 500l). Tu sa stav v akva trochu polepsil, no nijako vyraznejsie. Sinica nadalej kraluje. Pravidelnym rucnym odstranovanim sinice z listov, asi kazde 2 max 3 dni, sa mi darilo za ucasti CO2 z kvasiniek a hnojenia PMDD dosiahnut celkom schopny stav. Starsie listy vsetkych rastliniek stale lahko podliehali sinici. Macat sa hodinu v akvariu kazdy druhy den ale nie je ziadna radost. Neskor som sa rozhodol pre kompletnu vymenu strku. Povodne bol riecny strk zo strko-pieskov o zrnitosti 4-8mm. Novy je kremicity do bazenovych filtrov so zrnitostou 1- 4mm. Po tejto vymene sa prestala riasit hladina a situacia so sinicou sa polepsila no nevyriesila. Vymena strku je posledna zasadnejsia zmena ktoru som urobil. Bolo to niekedy koncom leta 2011. Rastlinkam sa odvtedy dari akoby horsie za rovnakych podmienok hnojenia a CO2 a teda opat sa dostava k slovu sinica a pravidelne cistenie rastlin od nej (ak ich chcem udrzat pri zivote). Pricinu som najprv videl v novom dne ktore sa potrebuje zabehnut. No uz uplynula nejaka doba a veci sa velmi nezlepsili.
Asi pred troma tyzdnami som si zadovazil CO2 set pre eliminovanie kolisania pH. Predsa len CO2 je dost nepredvidatelne. Niekedy bublalo pomalsie niekedy rychlejsie a to pri rovnakych davkach ingrediencii. Zrejeme to dost zavisi od kvality drozdia a teploty prostredia. Ale to uz neriesim. Davkovanie CO2 sa zapina 2hod pred rozsvietenim a vypina 1/2 hod po zhasnuti.
Aktualny popis akvaria:
Rozmery: 1700x600x600; Od jedineho okna v miestnosti orientovaneho na vychod je vzdialene 4m. Teda v rannych hodinach, hlavne v lete asi na hodinu dopada na cast akvaria priame svetlo.
Osvetlenie: 4x58W T8 philips TLD 865 napajane cez el. predradniky. Kryt osvetlenia je z vnutra kompletne olepeny zrkadlovou foliou (aj bocne steny). Svietim od 11:00 (50%) - 11:30 - 20:30 (100%) - 21:30 (50%). Teda 10.5h
Filtracia: prepadovy filter umiestneny v skrinke pod akva. Filtracne media biomolitan s odstupnovanou zrnitostou v 10>20>20>30 (4 komory) s celkovym objemom molitanov cca 35l. Medzi komoramy 2,3,4 su prevzdusnovacie komory so sirkou 1.5cm
Voda: (testy rataj) UT: 3.5, pH 6.9, NO3 - 0*, teplota ~27°C, PO4 (momentalne nemam test)
*-s NO3 je to v akvariu velmi divne. Aby test nieco nameral musel som kazdy den pridat do akva priblizne 1g KNO3 (2mg/l obejmu). Asi pred tyzdnom som zvysil prudenie vody v akvariu vlozenim slabsieho cerpadla (nasmerovanim prudu napriec akvariom v dolnej tretine vodneho stlpca). Udajne tak ma dochadzat lepsie k latkovej vymene na povrchu rastlin. Sinica sa rozmohla po 2 dnoch tak, ze takmer nevidiet do akvaria a co je zvlastne NO3 je zrazu na hodnotach cca 40 - 50mg/l aj bez pridavania KNO3. Neviem ci je moj odhad spravny, ale mohlo by to znamenat vyssie prekyslicenie vody (hladina sa uviedla do lahkeho pohybu po celej ploche), tym padom vyssiu aktivitu bakterii produkujucich NO3 (alebo jednoducho prud v dolnej tretine vodneho nejako roznasal skodlive latky z dna? Detritu tam zatial stale nieto, tak neviem).
To by ale znamenalo, ze v akvariu bez toho cerpadla je nedostatok ktyslika (350l/h). Co mi v porovnai s prosperujucimi akvariami rovnakych velkosti a nizsim prietokom velmi nejde do hlavy.
Rybky:
3x Botia M. (cca 8-9 cm)
10x Pterphyllum S.
13xHemigrammus bleheri
3xSAE
2xGyrinocheilus aymonieri gold
2xPlatydoras costatus
2xTrichogaster leeri
3xTrichogaster trichopterus gold
Rastlinky:
Hygrophila polysperma
Heteranthera zosterifolia
Echinodorus XX
Hygrophila difformis
Hygrophila siamensis
Rotala rotundifolia
Microsorum pteropus Windeløv
Anubias barteri var. nana
Budem vdacny, ak mi niekto pomoze dostat toto akvarium do kolaji nejakym systematickym pristupom. Myslim, ze je uz len potrebne to vsetko vyladit. Nie som si isty ohladom hnojenia s KNO3 a nutnosti este zvysit prietok filtra (vykon cerpadla). Fotku aktualneho stavu doplnim este dnes. Vcera som vypol pridavne cerpadlo a ocistil celne sklo, tak snad dnes vecer este bude vidno aj do vnutra