90l akvárium - Vianočný darček :o)



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

90l akvárium - Vianočný darček :o)

Odoslaťod mirokad » 03 Jan 2013 01:51 am

Predpokladám, že mnohým z vás sa asi zježili všetky chlpy na tele, keď ste si prečítali nadpis, že? :D
Ale verím, že to až také hrozné nebude... tento darček je odo mňa pre moju polovičku (začalo to fretkou, pokračovalo psom, potom činčilou a skončilo to napokon rybičkami). :D Musím však priznať, že to riadne chytilo aj mňa. :wink:

Z histórie: Pred 13 rokmi som si svojpomocne zlepil a založil "akvaterárium" o funkčnom objeme cca 170 litrov, kde som mal dve korytnačky a zopár rybičiek. Jediný druh, ktorý som si zapamätal bol ten, ktorý pri korytnačkách dokázal prežiť a ujsť im - prísavníky. Bohužiaľ, skúsenosti a rozum človek získava len postupne.... :P Po troch rokoch som "akvaterárium" musel zrušiť, pretože som sa sťahoval za prácou, tak korytnačky i prísavníci cestovali k inému akvaristovi. Mne zostalo komplet príslušenstvo, ktoré som teraz našiel niekde v útrobách skrine.

Súčasnosť: Informácie som si pozisťoval z webu vrátane zahraničných stránok, avšak vždy som skončil práve tu. Táto stránka mi slúžila ako odrazový mostík, takže napokon všetky postupy som si zosúladil s drahocennými informáciami, ktoré som tu našiel. Ďakujem. :pivo:

Informácie: Akvárium od firmy AQUAHELL Třinec (steny sú nalepené zboku dna čiernym silikónom, hrúbka skla 6 mm)
Objem: 90 l (čistý objem cca 75 litrov)
Rozmery (š x v x h): 60 x 50 x 30 cm
Založené: 02. 11. 2012
Dno: na spodku vrstva hrubého riečneho štrku (4-8 mm), na ňom vrstva jemného riečneho štrku (1-3 mm)
Pozadie: fototapeta
Dekorácie: svetložltý kameň väčší + 2 menšie (sú o ne prichytené anubiasy v pozadí), kokosový orech (dve polovice s otvormi), 3 kusy bridlice poskladanej do tvaru domčeka
Flóra: Anubias Barteri var barteri
Anubias Barteri var nana
Vallisneria Spiralis
Echinodorus Ozelot
Cryptocoryne Wendtii var. green
Vesicularia dubyana
Technika: Bublifuk so vzduchovacím motorčekom s výkonom 180 litrov/hodinu, interné čerpadielko RESUN SP900 plus k tomu nástavec na filtračnú hmotu (voliteľná výmena za aktívne uhlie) s výkonom do 300 l/hodinu, ohrievač 100 W s termostatom AQUAEL AQ 100.
Osvetlenie: 3 x 11 W žiarivka Philips so zabudovaným štartérom, tlmivky + pätice G23, 4000 K, 840, 900 lm; svietim denne 11 hodín - automatika cez časový spínač.
Hnojenie: Sera Flore Plus tablety (zatiaľ nepoužité)
Údržba pred nasadením rybičiek: výmena 50% vody každý tretí deň, postupné dosádzanie rastliniek, filtrácia nonstop, svietenie 13 hodín denne, po 4 týždňoch radostný nákup rybičiek.
Rybie osadenstvo: 1x Prísavník škvrnitý + 1x albín
5x Mrenka purpurová
5x Pancierniček panda
3x Gold Molly
10x Neónka červená
2x slimáčik Kruhoústka východná
Krmivo: Vločkové krmivo od TROPICAL: Ichtio Vit
Tablety od DAJANA: Spirulina Wafers
Mrazené krmivo od SERA: Patentka (červená komária larva s vitamínmi)
Avšak nepohrdnú ani dobrotami z našej záhrady - špenát, mrkva, hrach, šalát, zeler ... (zeleninu im nekupujeme, nechcem riskovať chemikálie).
Údržba po nasadení všetkých rybičiek (zatiaľ): Výmena 30 % vody každých 10 dní, filtrácia nonstop oboma filtrami, pokračujem v dosádzaní rastliniek, osvetlenie 11 hodín/denne.


Akvárium sme kupovali v predajni ANI-PET v N-CENTRE v Nitre. Má pozdĺžne výstuhy v hornej časti čelného a zadného skla (aspoň je kam položiť krycie sklo). Pod akváriom sú dve vrstvy starej karimatky (2 x 5 mm). Akvárium stojí na stolíku s kovovými nohami a doskou z poctivého bukového masívu 4 cm a je oproti oknu - južná strana. Na dno som kupoval riečny hrubý štrk a naň som vysypal zo zabehnutého akva vrstvu jemného štrku. Fototapeta, ako aj mnoho ďalších vecí (vrátane rybičiek a rastlín) je z akvaristiky HOBY ZOO CAROLA v Nových Zámkoch. Hrubý štrk vrátane dekoračných kameňov prešli prevarením a všetko tiež prešlo "octovým" testom s negatívnym výsledkom. Rastlinky som postupne dokupoval a v podstate ešte stále pokračujem, čiže toto ešte nie je finálna verzia. Najnovším prírastkom je Jávsky mach, ktorým som obalil jednu z bridlíc na "domčeku" a keď sa rozrastie, tak ho "namnožím" aj na druhú bridlicu a oba kokosy. Techniku mám z toho spomínaného starého "akvaterária", tak som do ľavého zadného rohu umiestnil na spodok to čerpadielko, nasadil nástavec a do neho som rozmerovo upravil molitan (ktorý sa kúpal týždeň vo fungujúcom akváriu), nad týmto čerpadielkom je bublifuk, ktorý (okrem iného) čerí hladinu a pred touto kombinovanou filtráciou je ohrievač. Čiže teplo z neho je prostredníctvom toho čerpadielka distribuované po celom akváriu. Takto som sa rozhodol, pretože sa mi zdalo málo len jednu z týchto dvoch možností filtrácie. Keď bude riadne rozbehnuté a hlavne dokončené akvárium s takým počtom rastliniek, ako chcem, tak jedno možno dám preč (to je otázka na vás?). Kryt na akvárium som si vyrábal sám. Samozrejme krycie sklá (radšej 2 menšie kusy) mám, ale dorobil som si aj kryt pomocou návodu nájdeného tu na stránke. Množstvo a intenzitu svetla som si vyrobil podľa potrieb rastliniek. Cenné rady som našiel na odkaze, ktorý sem tuším dal Milan666. Žiarivky som umiestnil tak, že na zadnú stenu svieti 1 žiarivka umiestnená v strede šírky (a zároveň 8 cm od zadného kraja krytu) a v prednej časti sú umiestnené dve oproti sebe (10 cm od predného kraja krytu). Kryt je nalakovaný lodným lakom a zo spodnej strany podlepený alu fóliou (zatiaľ namiesto reflektorov,ale aj tie budú). Na vrchu krytu mám 4 vetracie otvory v rohoch (priemer 50 mm) a jeden "kŕmiaci" otvor :D (priemer 70 mm) vyrobený z prechodky na káble používanej na PC stoloch. Tlmivky mám umiestnené na vrchnej strane krytu (na to ešte musím vymyslieť nejaký kryt).
Hnojenie som zatiaľ nevyužil, pretože rastlinky sa tvária, že sú v poriadku, ale určite to preháňať nebudem a dostanú možno polovicu z tej dávky, ktorú píše výrobca. Vallisneria za týždeň stihla zdvojnásobiť množstvo svojich listov aj bez hnojiva. :shock: Rybičky som kupoval na dvakrát, po štyroch týždňoch po prvej várke, pre (ne)istotu funkčnosti zábehu akva.

Rybičky vyzerajú byť spokojné. Robím všetko pre to, aby sa cítili u nás čo najlepšie. :D Dokonca Molly-nkám sa už zväčšujú brušká, samček ich naháňa takmer neustále po akváriu, tak sledujeme, čo bude ďalej. Našťastie máme ešte jedno malé (nazvime ho karanténne alebo pôrodné) 25 litrové akvárium - keby niečo :wink: Ale to už sme inde...

Budem vďačný za vaše prípadné postrehy, rady či kritiku a pokiaľ to bude v mojich silách, tak napravím, poupravím či zmením. Ďakujem a zároveň vám všetkým (a tiež aj vašim chovancom) prajem do nového roku všetko len to najlepšie, hlavne zdravie... :pivo: Majte sa pekne.


Miro

IMG_0994.jpg
Obrázok používateľa
mirokad
 
Príspevky: 5
Obrázky: 0
Založený: 18 Nov 2012 22:16 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Reklama

Re: 90l akvárium - Vianočný darček :o)

Odoslaťod Tomas54 » 03 Jan 2013 02:03 am

Nerobi sa ti riasa, ked je oproti juznemu oknu? Teda ak na neho svieti slnko?
Tomas54
 
Príspevky: 1529
Obrázky: 9
Založený: 08 Jan 2009 13:47 pm
Bydlisko: Bratislava - Dubravka

Re: 90l akvárium - Vianočný darček :o)

Odoslaťod mirokad » 03 Jan 2013 02:12 am

Nie, nerobí, pretože si na to dávam pozor a žalúzie vždy zastieram tak, že slnečné lúče nikdy priamo nedopadajú na akvárium, ale zároveň je v miestnosti svetlo.
Obrázok používateľa
mirokad
 
Príspevky: 5
Obrázky: 0
Založený: 18 Nov 2012 22:16 pm
Bydlisko: Nové Zámky


Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 7 hostí.