Neviem ci colisy lalie patria medzi mierumilovne druhy, lebo o ich akejsi agresivite som cital aj predtym, rozhodne vsak nepatria medzi predatorov a lovcov, takze asi tam patria.
Neviem ani posudit, ci mali vhodne podmienky a ci tie samice zabil naozaj samcek. Je pravda, ze ked som si ich kupil, okupovali hladinu guramy a samcek nemal velmi kde stavat hniezdo. Je pravda aj to, ze ako take colisy nemuseli mat celkom dobre podmienky (voda) a samcek bol preto agresivny a samice umreli z tychto dovodov. Na druhej strane som videl ako samcek obtazuje ine ryby, sposobom, ktory bol velmi smiesny, pretoze colisy neplavaju pekne a robil to takym vystartovanim, no a ked sa rozbiehal tak vyzeral velmi srandovne. Ked som nasiel jednu samicu mrtvu zapletenu medzi rastlinami samcek pri nej bol, tak som z toho odvodil, ze je on na vine. Poslednu stvrtu samicu uz tak neobtazoval, ta sa mu totiz branila a obcas sa rozvlnila proti nemu. Aj ked zila utiahnuto. Takze aj pricinou mohol byt zly aj zdravotny stav - mohli byt uz tak predane. Samca som zlikvidoval, ked som ho nasiel s vypadnutym okom...?????..

(((.
Mam aj pripad neobvyklej agresivity samice barbus tittea (?) mrenky stihlej. Je to taka skupinova rybka, nezije v stadach, ale takych volnych skupinkach. To ze cerveny samec v case parenia je maximalne otravny je u tejto rybky jasne. Ale toto bola samica, ktora sa evidente tiez vrhala na ine rybky, neviem co im robila, ci ich stipkala, ci do nich narazala alebo okusovala plutvy. Ostatne, ktore ziju doteraz su take ake maju byt. jej zvlastnym znamenim bolo, ze bola mimoriadne krasna, vzory mali krasne okraje, farby boli uplne jasne a vyrazne (choroba?). Urcite vyraznejsie ako u inych samic, ktore ziju uz niekolko rokov.
V 240l akva mam len tieto pripady agresivity. Ostatne rybky su normalne a pokojne. Este jeden pripad bol a to napadanie bielych prisavnikov prisavkou thajskou. Ciernych nenapada, len bielych, neviem preco, ale to sa uz utriaslo... aj ked obcas si este nalet na bieleho urobi, ale len tak cvicne... Myslim, ze u nej to je pripad teritoriality, ciernych jednoducho poriadne nevidi, nerozozna...