Prepac Marian, ale to je skutocne HROZNY obrazok.
Pata, akara modra je nieco uplne ine ako akara bodkovana co sa tyka velkosti a hlavne spravania. Choval a uspesne som mnozil akary modre pred niekolkymi rokmi (1990) a na akary bodkovane sa mi podarilo narazit len raz za celu moju akvaristicku minulost( 1994). Kupil som si ich 6 ks a vsetky sa dozili dospelosti. Mali cca. 7-8 cm, kdezto akary modre mali samcek cca. 15 cm a samicka 12 cm. Ked sa mi vytreli akary modre prehadzovali piesok, vykopavali rastliny, proste prehadzali cele akvarko. Musel som ich pocas obdobia trenia chovat samostatne lebo utocili aj na vacsie ryby. To trvalo vzdy tak dva az tri mesiace a potom bol znovu klud, aj ked si stale branili svoje uzemie avsak nie tak agresivne. Naproti tomu, akary bodkovane ani pocas trenia a odchovu mladych nenicili rastliny, nevykopavali vela jam, len obcas jednu - dve. Ostatne ryby len odhanali. Spravali sa celkovo mierumilovnejsie a obhajovali mensie uzemie. Samozrejme, ze pokial sa niaka ryba dostala prilis blizko ikier tak na nu utocili, ale akonahle sa vzdialila dali jej pokoj. V spravani je to uplny rozdiel. Kludne by som ich dal ku skalarom.
Ako tvoj najvacsi problem vidim v tom, zohnat ku tej tvojej jednej rybke niakeho kamosa/kamosku. Skutocne som ich nevidel nikde, aj ked verim, ze niekde v obchodoch v Blave sa urcite objavuju. Mozno by ti pomohli akvaristi z Blavy? Latinske pomenovanie uvadzas spravne Aequidens curviceps. Na ziadne medzidruhove krizenie sa nespoliehaj. Skus hladat, inzeraty a pod. Good luck.