Luker13 napísal:odkladam kryt vedla akvaria a svietim rybarskou celovkou do akvaria

Toto riešenie tiež používam až pol roka a vychádza mi to podstatne užitočnejšie a praktickejšie, a bezpečnejšie (myslím elektricky), ako rozmýšľať nad špeciálnou a komplikovanou konštrukciou/úpravou/výrobou krytu.
Dovolím si ešte návrat k polemike o ohrievačoch: Opodstatnenie určite majú.
Keď vynechám debatu o kolísaní teploty (mám na mysli kolísanie 2-4°C deň/noc), ktoré uznávam a nikto ma nepresvedčí, že rybám zdravotne neprospieva, v setoch sú ohrievače naozaj výkonovo predimenzované a to z jedného prostého dôvodu: Každý ohrievač má spínací prvok s obmedzenou životnosťou na počet spínacích cyklov, z toho vyplýva, že predimenzovaný ohrievač si podstatne rýchlejšie "odkrúti" svoje, a následne zlyhá. Preto je obyčajne lepšie použiť pôvodný setový ohrievač ako zálohu uloženú mimo akva a dokúpiť ohrievač s výkonom (W) na úrovni cca 75% objemu vody v akva (l). Počet spínacích cyklov je potom podstatne menší, čo predlžuje jeho životnosť, a ak predsa len zlyhá, aspoň "neuvaríte" ryby - ryby skôr zvládnu (aj niekoľkodňový) pokles teploty pod svoje optimum (prípadné zlyhanie vyhrievacieho telesa), ako náhly nárast teploty, a s tým spojené nabúranie dusíkového cyklu,a následne kyslíkový deficit kombinovaný s otravou prostredia (pri náraste teploty (odhadom viac ako o 5-8°C) stačí v bežných spoločenských akváriách aj pol dňa-jeden deň na katastrofu...