Ako casto prerabate akvarium???



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod lajoolaj » 19 Jan 2007 16:10 pm

zaujimalo by ma ako casto by sa malo prerabat akvarium.
je mi jasne ze akvarium sa preraba skoro stale ale zaujimalo by ma ako casto by sa malo kompletne prerobyt
ja si osbne ze cim mensie akvarium tym ho treba castejsie prerobat :roll:
lajoolaj
 
Príspevky: 79
Založený: 01 Jún 2006 18:39 pm
Bydlisko: Nitra

Reklama

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod mig07 » 19 Jan 2007 17:29 pm

Ja mam 675 l a prerábam ho 2x do roka ked odkalujem. Vtedy vyhafzujem všetky kamene a korene. Štrk nevyneram vôbec.
Obrázok používateľa
mig07
 
Príspevky: 426
Obrázky: 44
Založený: 18 Nov 2006 15:00 pm
Bydlisko: Senica

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Pet » 19 Jan 2007 17:38 pm

naco by si ho chcel prerabat ? pokial je pekne....nie je to vobec treba...staci po case odkalit bordel ,preriedit rastliny ak ti to zarastlo vymenit stvrtku nadrze vody ...aspon tak to bezi u mna..
Obrázok používateľa
Pet
 
Príspevky: 52
Obrázky: 14
Založený: 15 Jan 2007 01:00 am
Bydlisko: Kosice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod martin_s » 20 Jan 2007 22:19 pm

Podla mna pokial sa ti paci vzhlad tvojho akva je zbytocne ho prerabat. Myslim ze ani rybkam sa moc takato kompletna prerabka nepaci.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod lajoolaj » 21 Jan 2007 21:33 pm

takze podla vas by som kludne mohol mat akva kludne aj 10 rokov bez toho aby som ho komplet prerobyl??,
lajoolaj
 
Príspevky: 79
Založený: 01 Jún 2006 18:39 pm
Bydlisko: Nitra

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod STH » 21 Jan 2007 21:39 pm

no ja prerabam akvaria hlavne koli mojej nespokojnosti sam zo sebou :lol: jednoducho vidim krajsi strk tak ho kupim a znova prerobim akva,ale momentalne sa snazim krotit a vsetko si radsej premysliet dopredu,behom roka si chem zaobstarat akva 150*50*50 a postupne si kupovat "vecicky" do neho tak aby ked ho budem zakladat aby som ho nemusel po mesiaci rozbombardovat len koli tomu,ze som zasadil blbo rastliny alebo zle dal dekoraciu,proste treba to mat premyslene ako je to len mozne...
Obrázok používateľa
STH
 
Príspevky: 530
Obrázky: 38
Založený: 03 Jan 2007 20:45 pm
Bydlisko: Žilina

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 21:43 pm

Ideálne pre akvárium je, keď sa ho ľudská ruka dotýka čo najmenej. Nemá význam prerábať len tak z nudy. Zásah do akva je stres pre ryby, to ako keby u teba nejaký obor ti vzal strechu z domu a začal ti prerábať byt. Asi by si bol v strese :lol: Skôr si myslím, že si treba veci dopredu premyslieť a čo najmenej prerábať.
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod arowana » 21 Jan 2007 21:51 pm

Lajoolaj - určite by som súhlasil s Attilom. Akvárium / okrasné / je niečo ako beh na dlhú trať. Povačšine, čím je staršie , tým je krajšie a každý zásah, samozrejma mimo pravidelnej údržby / odkalovanie, výmena vody / je len na škodu. Samozrejma, že treba prestrihávať rastliny, alebo upraviť interiér akva, aby to malo nejakú hlavu a patu, ale všetko len s nevyhnutnou mierou.
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2547
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 22:03 pm

Ešte jedna myšlienka ma napadla: osádka akvária si upraví akva na svoj vkus - to znamená, že napr. teritoriálne ryby si vytvárajú úkryty, čo môže byť nejaká skala, alebo rastlina. Keď skalu premiestniš, alebo rastlinu presadíš, už si pomiatol rybu, všimni si len, ako zachaosí :( Mne napr. tropheusy stále prehrabávajú piesok. Mal som zasadené vallisnerie a komplet všetky mi vyhrabali, lebo ony sa tam chceli vytierať a k tomu potrebovali plytčinu. Raz som ten piesok pritlačil späť ku koreňom vallisnerie ale na druhé ráno už bol piesok zase preč, tak som to vzdal.
Takže akvarista môže mať svoj nápad úpravy akva, ale bývajú v ňom ryby a ony majú posledné slovo, to je ako som predtým spomínal s tým bytom :)
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod arowana » 21 Jan 2007 22:07 pm

Attila, čudujem sa že ti pri Tropheusoch vôbec tie Valisnérie vydržali. Mne pokusy s jemnejšími rastlinami pri nich zlyhali.
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2547
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 22:16 pm

Mám ešte zbytky vallisneria gigantea odsúdené na krach a anubiasy priviazané ku kameňom. Tým sa darí perfektne, mám jednu matičnú rastlinu A. barteri, cca. 5 rokov starú, 60cm vysokú, je na nej vyše 150 listov a je rozvetvená do takej miery, že vyháňa naraz vždy asi 10 listov. Môj úsudok je, že k tropheusom je možné zasadiť rastliny len priviazané ku kameňom, resp. do piesku len vtedy, keď sa dá koreň obližiť dokola veľkými kameňmi, aby sa tam nedostali.
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod arowana » 21 Jan 2007 22:18 pm

Súhlas. Počuj ale ten Anubias asi barteri nebude, keď je tak vysoký. Nemáš náhodou foto ?
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2547
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 22:25 pm

Je to on, máš pravdu, on sa normálne plazí po dne. Časom som ho všelijako upravoval, až som ho tak uviazal ku kameňu, že trčal smerom hore a tak rastie hlavne tým smerom. Ale rozvetvuje sa sa asi do 5 rôznych smerov. Ak nezdochne - nemá prečo - tak asi prežije aj akva som mnou dokopy :) Bude z neho rastlinná rarita :)
Foto spravím a hodím ho k téme môjho akva.
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 21 Jan 2007 22:30 pm

Obrázok

Takto vyzeral pred rokom.
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod arowana » 21 Jan 2007 22:38 pm

Naozaj vyzerá na barteri, akurát ma pomýlila tá výška. Myslel si pravdepodobne šírku kolónie.
Tropheusy vyzerajú byť O.K.
Obrázok používateľa
arowana
 
Príspevky: 2547
Obrázky: 77
Založený: 23 Nov 2006 04:32 am
Bydlisko: Košice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Kubo » 21 Jan 2007 23:04 pm

Ja akvarium prerabam asi raz za sezonu a ked mam cas a pravidelne hnojim , zapinam co2 tak vtedy aj viackrat,vtedy to rastie ako burina.Ale zatial som dno nemenil ani necistil asi raz za polroka odkalim aj to toho kalu nieje vela lebo rastliny to spotrebuju.Cize moje prerabanie asi vyzera tak ze vsetky rastliny dojednej drasticky vytiahnem a menim layout.Popripade doplnim nejaku rastlinu a skusam zamienat aby stale nebolo rovnake rastlinstvo.Vodu menim raz za tyzden dva 1/4.Mojou 340tkou za tie 3roky preslo kvantum rastlin a stale skusam nieco nove je to konicek a dlho asi aj bude.Raz ked budem mat 50rokov tak si pozriem moj fotoalbum a budem mat naco cumiet :D .A este teraz 530tka ta tiez tipujem ze ked sa to stabilizuje tak sa rastliny zbesnia ,len chce to cas. :)
Momentalne 340tku som znova menil vyzera uplne inak len neviem ci uvidite lebo nemam vlastny fotak a zas nechce sa mi niekoho prosikat aby mi to odfotil. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1611
Obrázky: 169
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod potkan » 25 Jan 2007 15:48 pm

mozem sa opytat? na odkalovanie pouzivam klasicku hadicu, ktorou ked chcem dostat spod kamenov kal musim ich jemne rozrusit, neviem si predstavit ako to budem robit ked budem mat po dne kopec rastlin, mozem ich normalne vybrat a porozkladat nanovo? ako teda odkalovat v takomto pripade a ako casto?
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 25 Jan 2007 16:55 pm

potkan: myslíš vybrať rastliny, odkaliť a znovu ich zasadiť? Tak v žiadnom prípade nie :!: Keď vyberieš rastlinu, pretrhneš kopec korienkov. Po opätovnom zasadení bude najprv stagnovať a potom až neskôr sa bude znovu rozrastať. To je to isté, ako keby ti niekto odtrhol ruku. Lekári ťa dajú dohromady, ale určite budeš chvíľu stagnovať, zrejme so mnou súshlasíš.... :idea:
Ak si myslel a povyberanie kameňov, odkalenie a následné poukladanie kameňov na miesta, tak to môžem pokojne spraviť :)
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Kubo » 25 Jan 2007 17:10 pm

potkan napísal:mozem sa opytat? na odkalovanie pouzivam klasicku hadicu, ktorou ked chcem dostat spod kamenov kal musim ich jemne rozrusit, neviem si predstavit ako to budem robit ked budem mat po dne kopec rastlin, mozem ich normalne vybrat a porozkladat nanovo? ako teda odkalovat v takomto pripade a ako casto?
Ked mas velke mnozstvo rastlin netreba skoro nikdy odkalovat mozno raz za pol roka az rok. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1611
Obrázky: 169
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod potkan » 26 Jan 2007 10:57 am

ja som sa to pytal lebo Kubo pisal, ze rastlinky vybera raz za pol rok vsetky a prerobi cele akva... takze som chcel vediet ci je v pohode spravit to aspon raz za ten pol rok..nemam az tak vela tych rastlin resp. zatial sa nerozrastli tie co mam a volnym okom vidim pomedzi strk usadeny kal, takze neviem ci je to ok a mam to nechat na rastlinky alebo to mam tak raz za tri tyzdne trochu rozrusit a odkalit aspon teda bez vyberania rastlin.
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Attila Szabó » 26 Jan 2007 11:01 am

Kým som mal rastlinkové akva, odkaloval som bez vyberania rastlín. Rastliny sa vyberajú fakt len veľmi zriedka, ani vtedy nie všetky, len tie, ktoré narúšajú layout, atd. Dá sa odkalovať aj bez vyberania rastlín.
Attila Szabó
 
Príspevky: 244
Obrázky: 49
Založený: 04 Jan 2004 17:25 pm
Bydlisko: Nové Zámky

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Kubo » 26 Jan 2007 12:19 pm

potkan napísal:ja som sa to pytal lebo Kubo pisal, ze rastlinky vybera raz za pol rok vsetky a prerobi cele akva... takze som chcel vediet ci je v pohode spravit to aspon raz za ten pol rok..nemam az tak vela tych rastlin resp. zatial sa nerozrastli tie co mam a volnym okom vidim pomedzi strk usadeny kal, takze neviem ci je to ok a mam to nechat na rastlinky alebo to mam tak raz za tri tyzdne trochu rozrusit a odkalit aspon teda bez vyberania rastlin.
Ked nemas vela rastlin a mas volne miesta medzi rastlinami odkal iba tam a rastlinky nenarusaj.To bude v pohode stacit. :) Neskor ked ti to zarastie na odkalovanie nebudes ani mysliet. :wink:
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1611
Obrázky: 169
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod potkan » 26 Jan 2007 12:27 pm

to by bolo super, diik
potkan
 
Príspevky: 89
Obrázky: 27
Založený: 04 Dec 2006 14:56 pm

Re: Ako casto prerabate akvarium???

Odoslaťod Janska » 13 Okt 2007 12:58 pm

Keďže som nenašla vhodnejšiu tému, kam by som položila svoju otázku, dávam ju sem.
Po preliečovaní rýb mi začali odumierať niektoré rastlinky, avšak väčšina z nich sa už pozviechala a púšťa nové výhonky, plus som si kúpila niečo nové na akvajeseni. Chcela by som teda vo svojom akva niektoré staré rastliny vyhodiť, doplniť tie miesta mladými a niečo medzi sebou presunúť. Pod koreňovými rastlinami mám však guličky Bivoja (akva je v zábehu cca pol roka) a v zápätí, keď rastlinu vytiahnem, sa to všetko rozptýli vo vode a voda je na čas, kým sa to všetko zasa neusadí, kalná. A tu je moja otázka. V takýchto väčších zásahoch do akva, ak počítate s tým, že presádzanie rastlín vám poriadne zakalí vodu a ste nútení z nej časť odčerpať a doplniť ju čerstvou... vyberáte ryby z akvária alebo to robíte za ich prítomnosti v akva?
Je pre nich väčší stres ak strávia 2-3 hodinky v nejakej nádobe, alebo v zakalenom a nami sa "rýpajúcom" akváriu?
Za všetky rady a názory vopred ďakujem.
Obrázok používateľa
Janska
 
Príspevky: 107
Obrázky: 38
Založený: 16 Aug 2005 18:36 pm
Bydlisko: BA-Petržalka

Ďalšia

Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: MirecPB a 0 hostí.