Raviolka napísal:Nutnost filtrace pro normálně osázené a normálně provozované akvárium se přeceňuje. Kopa rostlin také není potřeba, ty v bezchybně fungujícím akváriu beztak odstaňují hlavně dusičnany a to ať je tam filtr, nebo není.
cezar.milan napísal:Mastnej, slepej hladiny sa vyhne možno 1-2% zo 100% akvaristov, tak ak bude medzi vami, tak mu to určite len a len prajem.
Jirka Scobak napísal:cezar.milan napísal:Mastnej, slepej hladiny sa vyhne možno 1-2% zo 100% akvaristov, tak ak bude medzi vami, tak mu to určite len a len prajem.
Slepá hladina není problém. Jedná se o indicii, že je v akváriu mnoho živin. Jak přijde, může odejít.
V praxi, pokud nemám slepou hladinu, vím, že mohu opatrně přihnojit. Pokud slepou hladinu mám, hnojení neřeším. Třeba dodat, že mám v tuto chvíli všechny akvária bez filtrace nebo čehokoli na proudění vody (a bez krycího skla). Proto se slepá hladina v případě živin vytvoří lehce. Kde je problém? Pokud není tak hustá, že projedu ruhou hladinu a mám na prstech "škraloup", neřeším ji. Pokud škraloup mám, prohrábnu rukou hladinu za účelem dát ho část pryč. Nebo vezmu sklenici a opatrně jí stáhnu co nejvíc slepé hladiny z hladiny. V praxi ale slepá hladina dokáže zmizet sama. Buď rostliny spotřebují živiny nebo pomůžou organizmy, které se slepou hladinou živí (šneci levatky, kružlíci - podezírám Neoheterandrie elegans - pokud v akváriu nejsou ryby, namnoží se "senný nálev" jehož zvýšenou aktivitu budete taky pozorovat právě pod slepou hladinou). A bude po slepé hladině. Mě se jednou díky slepé hladině namnožili šneci a doslova ji za dva dny sežrali.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.