Pavol ta chemie co se prodává v akvaristikách je na bázi mědi. A jak tu správně zaznělo, že to ryby nebo krevety nezabije neznamená, že jim to neškodí. Je hodně dostupných studií o tom, jak se měď akumuluje v rybím těle a samozřejmě má vliv na fungování vnitřních orgánů... takže používat měď pravidelně kvůli pár prvním nezmarům, jak píše jiri sajar, je sice účinné, ale určitě ne moc ohleduplné vůči ostatním živým tvorům v akváriu.
Já mám nezmarů taky hodně, v některých akváriích až moc. Nebojuju s nima (zatím), ale nedávno jsem měnila rybí osádku v jednom miniakváriu, tak jsem toho využila na "odnezmarování" pomocí Antihydrinu z akvaristiky. Vybrala jsem všechny viditelné šneky, protože je to má údajně taky zabít. Nezmaři jsou fuč, zničilo je to opravdu dost rychle. Ze dna vylezly věžovky a ploštěnky (do té doby jsem nevěděla, že tam jsou) a přežily to obě skupiny

Samozřejmostí je výměna vody, vyměnila jsem jí komplet 2krát než jsem tam dala opět ryby a šneky, co jsem předtím vybrala...vím jistě, že v normálně založeném akváriu za přítomnosti ryb, krevet a šneků bych takový zásah nedělala.
Ten flubenol stojí za zvážení, všichni si ho pochvalují...