Ahoj
Akvariu sa venujem len cosi vyse dvoch mesiacov. Ale:
ked chces rast rastliniek tak musis mat vyvazene svetlo + hnojenie.
V synovej 54L (vyska 30cm) mal "kupensku"(setovu) 15W T8 a poviem ze to bolo uboho malo. Ano viem, ze co 60cm napchat inu trubicu je problem. Ale fakt je to maaaaaaaaalo. Mas vysoky vodny stlpec, prakticky o 50% vyssie ako synove. A uz pri 30cm som mal pocit tmy. A to som cele vnutro vylepil odrazivou foliou. Nakoniec som skoncil takto:
osvetlenie-t3627-3216.html#p261172Cize:
1. spat k rysovaciemu stolu a zmenit svetlo.
2. zbytocne nelej hnojivo - nieto tu poznamenal, ze je to ako by si bral vyzivu na rast svalov a nechodil do posilovne a sedel len doma pred telkou
3. filter zapnut non-stop
4. vzhladom ze pochybujem o nejake zmysluplnej fotosynteze (vyroba energie-cukrov na rast a kysliku)- tak to vzduchovanie asi nechaj tak, mozno by som to nechal furt - ak na to nie je dovod preco nie. (ale mozno niekto poradi ine)
5. nasadil by som nieco rychlo rastuce, malo narocne na svetlo
- anubias(mozno vsetky, neviem urcite) je rastlina s malym narokom svetla ale rast je veeeeeelmi pomalicky
- echynodorus - stredny narok na svetlo (to nemas ani omylom) a pomaly rast
- vallisneria - stredny(nizky) narok na svetlo a stredy rast
Rastlinky si kukni aj na rybicky.net
Cize suma sumarum. Odpoved na tvoju otazku?
Malo svetla = takmer nulovy rast.
Tvoje akva ma zhruba 0,17W na Liter (dal som do vypoctu hrube cisla 85Litrov vody a 15W svetlo). Bezne sa pouziva (nasi tatkovia takto fungovali) na 0,3W/liter. Zmysluplne o pestovani rastlin sa da hovorit okolo 0,5W/L a super pestovatelia dosahuju 1W/L.
Ano aj pri 0,2-0,3W/L mozes mat dzunglu a budes mesacne vyhadzovat kilogram rastlin, ale musis najst tie spravne

A pridaj fotky. mozno objavime spolu aj ine veci.
Drz sa.
Loki