ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod mad_man » 22 Jan 2010 09:58 am

ahojte, tak zalozil som si nove akvarko, 25l, a pouzil som suubstrat JBL MANADO a vrstvu hnojiva pod to.
ono to je fajn pekne krasne s rastlinkami, az na to, ze ako je ten substrat lahky, tak aj veci ako Sagittaria subulata sa pomaly dvyhaju von zo substratu a Hemianthus callitrichoides sa mi ani nepodarilo zasadit ako to plavalo furt.
co to mam zasypat strkom este? alebo nehat cas kym to "nasaje" vodu?
Dakujem
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Giftzahn » 22 Jan 2010 10:06 am

njn, ako si sadil? rucne strucne alebo si pouzival pinzetu ? ... najlepsie zahnutu ... :)
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod mad_man » 22 Jan 2010 10:12 am

pinzetou za sucha.
teda, mal som ten substrat namoceny pol dna.
a zdalo sa ze to drzi. korene rovno dole snad az po sklo. hrubka dna ~5cm
a ako som napustil vodu tak ejha.. nejak to plave
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Giftzahn » 22 Jan 2010 11:09 am

njn, podla brozury JBL, sa odporuca ked pouzijes JBL Manado dat ako spodnu vrstvu 2-4cm JBL Aquabasis ako vyzivnu vstvu a na nu supnut 5-8 cm JBL Manado ...cize celkovo by si mal mat hrubku substratu 7 - 12cm ...mozno ze tuje psisko zakopany :wink:

http://www.jbl.de/download/manado/de

jaj, a este jedna vec pokial si dal na spodok ten JBL Aquabasis, je vhodne aby sa nedostal na povrch inak je to potom slusny zaklad pre "chrumkavu" sinicu" :oops:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Kubo » 22 Jan 2010 11:32 am

a mozno si mal kazde jedno zrno prilepovat sekundovym lepidlom ...
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod bagra » 22 Jan 2010 11:35 am

Kubo napísal:a mozno si mal kazde jedno zrno prilepovat sekundovym lepidlom ...


ano to je presna ta rada, ktoru nestastnik potreboval pocut, dakujeme za cennu pomoc
bagra
 
Príspevky: 62
Obrázky: 0
Založený: 14 Okt 2009 11:52 am

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Kubo » 22 Jan 2010 12:48 pm

V pohode aj nabuduce. :)

Niekto asi nepozna ironiu a berie si to velmi k srdcu. :kiss:
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod bagra » 22 Jan 2010 13:03 pm

clen fora chcel aby mu niekto poradil, mam pocit ze kedy si chcel precitat par vtipkov ci inych podobnych poznamok, navstivil by iny druh stranok. howg
bagra
 
Príspevky: 62
Obrázky: 0
Založený: 14 Okt 2009 11:52 am

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod mad_man » 22 Jan 2010 13:49 pm

sekundak, to je ono
[idem pozret nejakeho velkododavatela....]

teraz vazne, mam pockat kym sa to "napije" alebo co s tym? nemam to rozvyrene ani nic, a to hnojivo sa mi cez to nedostalo, cize to je vpohode, ale to lahke MANADO ma kaka... bojim sa za to postupne vyplave von
Prílohy
IMAG0239 - Copy.jpg
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Kubo » 22 Jan 2010 14:18 pm

To bude nieco na styl aquaclay ak dobre pozeram. Ten isty problem som mal s aquaclayom no po pol roku uz je tazsi. Asi budes musiet cakat pol roka :mrgreen:
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod mad_man » 22 Jan 2010 14:36 pm

hej je to nieco take, JBL MANADO, ale vlastne su to take tie palene hlinene gulicky ako sa davaju do kvetinacov navrch, akurat ze urcene pre akvaristiku...

a pol roka si ako fungoval? tie rastlinky sa zakorenia? co s odkalovanim?

a ps: potrebujem do toho akva poradit obyvatelov ;)
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod jose » 22 Jan 2010 14:50 pm

niečo veľmi malé, kľudné aby ráno neplávali rastlinky po celom akva asi len krevetky
jose
 
Príspevky: 388
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Barbora =) » 22 Jan 2010 15:08 pm

mad_man napísal:hej je to nieco take, JBL MANADO, ale vlastne su to take tie palene hlinene gulicky ako sa davaju do kvetinacov navrch, akurat ze urcene pre akvaristiku...

a pol roka si ako fungoval? tie rastlinky sa zakorenia? co s odkalovanim?

a ps: potrebujem do toho akva poradit obyvatelov ;)


Ja mám tiež Aquaclay ground. Asi po 2 týždňoch bol substrát ťažší, takže sa rastlinky zakorenili. Je ale pravda, že dosť ťažký bol až po dlhom období (mohlo to byť tiež pol roka) a rybky ako pancierniček by som do akvária určite nedala (bolo by z toho bagrovisko) :o . Odkaľujem v pohode s odrezanou pet fľašou, len treba dávať pozor, aby sa hadička nedostala veľmi k substrátu a nenasala kamienky.
K tým obyvateľom - na výber rybičiek je ešte dosť času, keďže akvárium je čerstvé. Volila by som tzv. minirybky - o miniakváriach je písané v časopise Akvárium (3. číslo): http://klub.akva.sk/akvarium.php .
Obrázok používateľa
Barbora =)
 
Príspevky: 485
Obrázky: 18
Založený: 07 Máj 2009 18:13 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Giftzahn » 22 Jan 2010 15:11 pm

mad_man napísal:hej je to nieco take, JBL MANADO, ale vlastne su to take tie palene hlinene gulicky ako sa davaju do kvetinacov navrch, akurat ze urcene pre akvaristiku...

njn, podla fotky sudiac ... je to asi taka drahsia kopia Ratajovho "aquaclay" ... heh, na stranke JBL to cele vyzera uplne inak ... hmm, ked som svojho casu mal Aquaclay v akva zmiesal som ho so strkom (cca 1/4 - 1/3 strk zbytok Aquaclay) a rastlinky samovolne "nevyliezali" von ... cize napodobne mozes urobit aj ty a mas po probleme .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Kubo » 22 Jan 2010 15:15 pm

Rastlinky sa zakorenia v pohode s tym nemaj obavy. Co sa tyka odkalovania pozor na to aby si nestiahol aj cele dno. Ja osobne by som pockal kym sa dno napije a az potom daval vecsi pocet ryb. Na zaciatok by som to neprehanal aby si nebol nuteny hned aj odkalovat. :)
Obrázok používateľa
Kubo
 
Príspevky: 1606
Obrázky: 168
Založený: 19 Mar 2005 22:50 pm
Bydlisko: Kosice

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod mad_man » 22 Jan 2010 15:23 pm

to s rybkami viem ze musim pockat, ja som skor myslel ze ci nemam dat ale hned nieco ako krevetku (a kde ju v BA zozeniem, v zoodome na mna kukali dost divne) alebo radsej prisavnika?
nech sa niekto vysporiada s riasami keby sa chceli zacat tvorit kym sa cely ekosystem zabehne.
ale dik za rady, mozno to skusim premiesat s drvenym cadicom, mohla by to byt dobra farebna kombinacia...

este raz diki :)
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod Barbora =) » 22 Jan 2010 15:29 pm

Ešte k tomu Aquaclayu - je tiež pravda, že pod ním mám cca. 3cm vrstvu klasického štrku.

mad_man napísal:to s rybkami viem ze musim pockat, ja som skor myslel ze ci nemam dat ale hned nieco ako krevetku (a kde ju v BA zozeniem, v zoodome na mna kukali dost divne) alebo radsej prisavnika?
nech sa niekto vysporiada s riasami keby sa chceli zacat tvorit kym sa cely ekosystem zabehne.
ale dik za rady, mozno to skusim premiesat s drvenym cadicom, mohla by to byt dobra farebna kombinacia...

este raz diki :)


Prísavník je presne ten druh rybky, ktorá do akvária takých rozmerov nepatrí. S riasami sa nemusí vysporiadať nikto - po zabehnutí akvária zmiznú samé. :wink:
Obrázok používateľa
Barbora =)
 
Príspevky: 485
Obrázky: 18
Založený: 07 Máj 2009 18:13 pm
Bydlisko: Michalovce

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod atiles » 22 Jan 2010 17:32 pm

No ja mám Manado v dvoch miničkách a aj po nasiaknutí vodou je oveľa ľahšie ako Aquaclay. V jednom som trochu slabšie nasal vodu do hadice a tá sa vrátila späť do akvárka a vyplavila komplet UG ktorou bolo pokryté celé dno. Drobné rastliny (mám skúsenosť len s UG a HC)sa sadia dosť ťažko a oveľa horšie to musí byť s objemnejšími. Odporúčam na každú rastlinku priviazať kamienok ktorý ju bude držať v dne kým sa nevytvorí bohatý koreňový systém. Neodporúčam pri Manade hnojenie do vody, mne sa rastliny veľmi dobre uchytili pri koncentrovaných hnojivách do dna. Použil som Preis-Plant Fertilizer a podrvený Bivoj od Rataja.
Obrázok používateľa
atiles
 
Príspevky: 310
Obrázky: 51
Založený: 19 Apr 2006 23:35 pm
Bydlisko: žilina

Re: ako preboha zasadit rastlinky do extra lahkeho substratu??

Odoslaťod martin_s » 23 Jan 2010 01:40 am

king11690 napísal:mno ja shanam rastlinya nedarisa...ale bude strk tak asi az taky problem zo sadenim nebude
Toto do tejto temy nepatri. Uisti sa ako znela otazka nez nieco napises.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.