ako spravne sadit ??



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Odoslaťod Peter Lupták » 07 Mar 2008 16:32 pm

Pri zavojnatkach pomoze skor kvalitný filter a vzduchovanie. Rastlinky tam mozete zasadit, ale obavam sa ze sa Vám tam neujmú. Rastlinky su oveľa náročnejšie ako závojnatky. Ak je to len docasne riesenie na prezimovanie ryb do jazierka, tak len vymente vodu a poprípade dajte ten filter a vzduchovanie.
Peter Lupták
 
Príspevky: 211
Obrázky: 22
Založený: 26 Nov 2007 13:31 pm
Bydlisko: Banska Bystrica

Reklama

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod ASCARI » 07 Mar 2008 16:33 pm

No, zasadenie rastlín ti určite zakalenú vodu nepomôžu vyriešiť. Čo sa týka tej karantény tak ja to nerobím a myslím že ani väčšina dalších. Akurát rastliny v umývadle dobre pooplachujem.
Obrázok používateľa
ASCARI
 
Príspevky: 249
Obrázky: 51
Založený: 02 Nov 2006 12:18 pm
Bydlisko: Lučenec

Odoslaťod MaximusSk » 17 Feb 2009 10:07 am

Ahojte tiez som pokupoval nejake rastlinky ale vobec neviem ako ich mam sadit...kupil som nejake echynodori a v kosikoch su posadene do nejakej vaty...tu vatu som nedal uplne prec len som ju nechal tak aby jej tam bolo co najmenej a aby zakryvala korienky...len sa bojim ze to bude hnit v tej vate aj ked som jej kus odobral...je to tak spravne ako som to posadil alebo tu vatu mam dat prec...substrat mam Aquaclay..tak mi poradte prosim Embarassed
Obrázok používateľa
MaximusSk
 
Príspevky: 532
Obrázky: 153
Založený: 27 Jan 2009 11:09 am
Bydlisko: Trnava

Odoslaťod xDodox » 17 Feb 2009 10:09 am

MaximusSk napísal:Ahojte tiez som pokupoval nejake rastlinky ale vobec neviem ako ich mam sadit...kupil som nejake echynodori a v kosikoch su posadene do nejakej vaty...tu vatu som nedal uplne prec len som ju nechal tak aby jej tam bolo co najmenej a aby zakryvala korienky...len sa bojim ze to bude hnit v tej vate aj ked som jej kus odobral...je to tak spravne ako som to posadil alebo tu vatu mam dat prec...substrat mam Aquaclay..tak mi poradte prosim Embarassed

Odpoveď máš tu. Netvor duplicity.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod king11690 » 17 Jan 2010 15:53 pm

ak chcem sadit rastliny je jedno ci do strk ualebo do piesku?
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod martin_s » 17 Jan 2010 18:01 pm

Ja by som povedal ze strk nie priliz velkej zrnitosti je vhodnejsi.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod king11690 » 17 Jan 2010 22:24 pm

mno uvazoval som nad zrnitostou 2-3mm moze byt?
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod očinta » 17 Jan 2010 23:08 pm

for maximussk :
S tým aquaclayom sú trochu problémy nakoľko je ľahký, ale ako substrát sa mi veľmi pozdáva. Ja ho mám v pomere s akvaristickým pieskom približne 1:1. Rastlinky som kúpil e-shopu. Listovú časť mali veľkú, pričom korene nič moc, klasika v košíčkoch. Keď som tieto rastlinky sadil do substrátu vypadávali mi z neho. Skúsil som ich zasadiť do rašelinových zakoreňovačov aké používajú zahradkári pri rychlení priesad. Akurát som tieto zakoreňovače výškovo zastrihol a urobil dierky cca 4mm pre prípadný prechod koreňov v počiatočnom štádiu rastu.V tom zakoreňovači som použil zmes rašeliny, piesku, 1/2 guľôčky byvoja, 1/2 tabletového hnojiva pre echinodorusy. Takto predsadená rastlinka bola vložená do substrátu tak, že rašelinový košík bol úplne zahrabaný. Rastlinky sa okamžite zobrali k rastu a ten zakoreňovač sa pravdepodobne časom rozložil. Lebo pri čistení som tam už nič nenašiel.
očinta
 
Príspevky: 139
Obrázky: 22
Založený: 14 Feb 2009 12:10 pm
Bydlisko: PD

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod martin_s » 17 Jan 2010 23:28 pm

king11690 napísal:mno uvazoval som nad zrnitostou 2-3mm moze byt?
O tejto zrnitosti, ze je optimalna som ti pisal v inej teme. Cize ano, moze byt.
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod king11690 » 19 Jan 2010 14:15 pm

jaj ok super...asi som prezrel...ale dik
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod mad_man » 19 Jan 2010 18:24 pm

ahojte, nechcem naburavat temu, ale mozem dat vrstvu hnojiva, potom vrstvu "substratu pre crepnikove rastliny" vrstvu Aquaclay alebo piesku?
nebude ta zemina robit problem? niekde som sa docital ze zemina sa moze pouzit ak zostane zahrabana...

dik
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod očinta » 24 Jan 2010 00:31 am

Ja by som sa touto cestou neuberal. Ak sa akvárium zabehne hnojiva tam bude až-až. Čo to bude robiť keď budeš odsávať dno ak náhodou načrieš hlbšie. Mám pocit, že táto tvoja alternatíva je niekde na fóre popisovaná. Nemám s tým skúsenosti.
očinta
 
Príspevky: 139
Obrázky: 22
Založený: 14 Feb 2009 12:10 pm
Bydlisko: PD

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod king11690 » 01 Feb 2010 23:07 pm

ahojte..rad by so msa spytal ohladom sadenia....ak som si zohnal od znameho rastlinky treba ich zasadit hned??alebo mozu postat ar dni len tak vo vedre z vodou??
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod Giftzahn » 02 Feb 2010 10:05 am

king11690 napísal:ahojte..rad by so msa spytal ohladom sadenia....ak som si zohnal od znameho rastlinky treba ich zasadit hned??alebo mozu postat ar dni len tak vo vedre z vodou??


njn, je lepsie ked ich nechas jeden dva dni postat vo vode napr. vedro, lavor, hlavne vtedy pokial si rastlinky kupoval napr. od Tropica, Dennerle, Rataj, AquaDaho atd. atd. treba si uvedomit ze tieto firmy rastliny doslova "produkuju" vo velkom, cize usilovne hnoja, pouzivaju pripravky proti riasam atd. cize nikdy nevies v com tie rastlinky predtym plavali a pokial mas nejakych citlivejsich zivocichov v akva ... nemusim im to urobit dobre ... , samozrejme ze tu vodu je nutne pocas toho "luzenia" obmienat ... to iste plati aj v pripade ze ich mas od niekoho z jeho akva ... ten jeden, dva dni im rozhodne nijako neublizia ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod king11690 » 02 Feb 2010 14:14 pm

mno ja ich budem mat z akavria od jedneho ...a preto ich asi 2 dni neham v dajakej nadobe.....inak ejdna vec nevie mak osa vola rastlinka ta co plava na hladine taka zelena.a korene ma take dlhe a dost rychlo sa rozrasta.....mam jedno akavrium take 3l a keby ze tam dam tuto rastlinku tak 4-5 ks tak by som to tam mohol mat aj tyzden_???prico mby som pravidelne menil vodu....bolo by to pri cca 22-23 °C vadilo by to??a bez filtra...a inak ja akvarium len zakladam
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod jose » 02 Feb 2010 14:37 pm

ako spravne sadit ?? - to je názov témy, čo to spoločné s tvojimi otázkami ? nič
jose
 
Príspevky: 388
Založený: 05 Jún 2009 12:53 pm
Bydlisko: LM

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod king11690 » 02 Feb 2010 19:39 pm

mno upava pred sadim a podoben veci si myslim ze sme patria..ale nebudem sem uz nci psiat lebo ako vidim ze tu sa to na imco neoplati
king11690
 
Príspevky: 145
Založený: 17 Jan 2010 11:07 am
Bydlisko: Kajal okres Galanta

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod matus » 03 Feb 2010 17:10 pm

co sa tyka sadenia vsetci pozrite toto http://www.tropica.com/go.asp?article=883
najviac sa mi paci ako osmyka echinodory, necha tam par listkov a potom ich zasadi
Obrázok používateľa
matus
 
Príspevky: 602
Obrázky: 14
Založený: 20 Jan 2005 21:50 pm

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod mad_man » 03 Feb 2010 17:40 pm

wow, on ten hemianthus sadil aj s tou vatou... ja som ho pracne pinzetou jeden po druhom daval do substratu...
mad_man
 
Príspevky: 33
Obrázky: 2
Založený: 10 Jan 2010 15:22 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod copco » 01 Mar 2010 19:27 pm

no mozno hlupost ale neviem si radi......mam asi 12 cm prisavnika ktory chodi kazdy 2-3 vecer na dno a vyhadze mi rastlinky ...bud uz vysia len na korienkoch alebo plavu na povrchu....najprv som mysel ze je to koli hnojivu (take bio gulky vo vode sa rozpustia) ale presadil som na ine miesto a aj tak .....strk mam asi 1cm hrubku...pomohlo by zdvihnutie strku....
copco
 
Príspevky: 7
Založený: 26 Feb 2010 00:34 am

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod Mariok » 01 Mar 2010 19:48 pm

Nevtipkuj! 1cm substrátu??? ti neudrží rastlinku ani bez prísavníkov!!! Aspoň 5-8 cm a máš po probléme, aj keď sa občas môže stať že nejakú vyhrabú, pokiaľ sa poriadne nezakorenia.
A ak je to zrnitosť 1cm, tak potom len vymeniť za jemnejší, alebo predať prísavníkov, alebo zvoliť rastliny s mohutným koreňovým systémom, ktoré "zasekneš" pod ten štrk.
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod copco » 01 Mar 2010 19:58 pm

no ked na to pozeram tak je to asi 3- 4 cm......... ok tak dokupim strk .........dakujem
copco
 
Príspevky: 7
Založený: 26 Feb 2010 00:34 am

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod gabrielkoo » 02 Mar 2010 20:25 pm

http://www.youtube.com/watch?v=z0fMpW3Sq_0

......


.....


skuste tento odkaz zaciatocnikom mozno pomoze
gabrielkoo
 
Príspevky: 177
Obrázky: 3
Založený: 07 Feb 2010 21:26 pm

Re: ako spravne sadit ??

Odoslaťod fantuomas » 05 Mar 2010 15:42 pm

Zdravím, po koľko cca rastliniek spolu do jednej "jamky" sadíte stonkovky ? niekde sa píše po 1, inde 3-4 ks...atď...čo sa vám osvedčilo napr. v príp. rotala rotundifolia, wallichii...heteranthera...bacopa etc...? Ja sadím trebárs bacopu po 1ks tak cm, dva od seba..ale rotalu 2-4 ks "kríčky"... Ak to nie-je správne rád sa to dozviem ( jasné že záleží aj od svetla a pod. ako husto sa dajú nasadiť..no som zvedavý na postupy rôznych ľudí p: )
Obrázok používateľa
fantuomas
 
Príspevky: 291
Obrázky: 83
Založený: 01 Aug 2006 23:52 pm
Bydlisko: TN

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.