Ako vpustat CO2 do akvaria?



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod milan » 25 Apr 2003 17:15 pm

no lidi uz to fici len taky rachot bolo to vtom CUKRI 8) tak a teraz som zvedavi kolko to vydrzi
Obrázok používateľa
milan
 
Príspevky: 135
Založený: 30 Mar 2003 19:50 pm
Bydlisko: Stupava

Reklama

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod dlhy » 25 Apr 2003 17:37 pm

Buď optimista, ak je dobrý pomer, môžeš ísť aj 4-5 týždňov.... 8)
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod tom » 30 Júl 2003 08:59 am

Salik, mohol by si potom updatovat clanky o CO2, vyroba pomocou kvasnic.

Chyby: 20 g drozdia, 2-3 velke lyzice cukru.
Cim viac cukru tym je to reaktivnejsie a vydrzi kratsiu dobu.

Prvy krat som to skusal presne podla navodu a na druhy den uz neslo nic :-(

Malo by to byt asi takto:
Zlozenie: 5g(stvrt toho balenia), cukor tak cca 4dcl
Cim viacej kvasnic, tym je reakcia burlivejsia a vydrzi napln menej. Cim viacej cukru tym napln vydrzi dlhsie.
Obrázok používateľa
tom
 
Príspevky: 347
Obrázky: 27
Založený: 25 Mar 2003 16:03 pm
Bydlisko: Vlky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod salik » 31 Júl 2003 19:44 pm

hm, musi ti to niekde pustat - presne podla navodu mi to buble v 2L flaske asi desat dni, potom pridam asi 1lyzicu cukru a bublem 7dni, jedna napln mi takto slape asi mesiac.....ale teraz budem pustat nanovo, tak otestujem tvoju verziu, napisem
Naposledy upravil salik dňa 23 Aug 2003 17:09 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2843
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod salik » 23 Aug 2003 17:07 pm

tak "test" dopadol ako som predpokladal, takze-
Zlozenie: 5g(stvrt toho balenia), cukor tak cca 4dcl
co2 nastupuje cca po 1/2 hodine a velmi intenzivne, takto slape asi sedem dni, potom tlak postupne opadava a koniec je asi po dvoch tyzdnoch
- takze napln naozaj tomasm ide dlhsie, ale ak by som nezakrocil, nemam uz botie....ten tlak je v prvych troch dnoch velmi velky, pri mojom standarte
20 g drozdia, 2-3 velke lyzice cukru
mi to buble slabo, ale nemusim ani na noc odstavovat co2, pri "viaccukrovom" rieseni by som o ryby bez odstavky prisiel
(a to mam 170L akva, v mensom akvariu v tomto teple by po ranajsom spusteni co2 na vecer v akva uz nic neplavalo...)
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2843
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod tom » 25 Aug 2003 09:08 am

Mame zjavne rozdielne kvasnice :-). Podla mojich vysledkov:

20g drozdia+3 polievkove lyzice cukru:
Po cca 30 minutach sa to rozbehlo a dost prudka reakcia. O 2 dni mi to uz nebublalo vobec ...

5g drozda+4dcl cukru:
Rozbehlo sa mi to po 30 minutach, skoro konstantne davkovanie Co2, teraz mi to bubla uz 2 tyzdne na jednu napln. Na noc to z akva nevyberam.

Mozno to zavisi aj od teploty okolia. Ja tam kde mam kvasnice mam dost chladno. Hadicka je dlha len tolko aby dociahla s flase ku kamienku (takze ziadne zbytocne kusy).
Obrázok používateľa
tom
 
Príspevky: 347
Obrázky: 27
Založený: 25 Mar 2003 16:03 pm
Bydlisko: Vlky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod salik » 28 Aug 2003 00:04 am

tomasm napísal:Mame zjavne rozdielne kvasnice :-). Podla mojich vysledkov:20g drozdia+3 polievkove lyzice cukru:
Po cca 30 minutach sa to rozbehlo a dost prudka reakcia. O 2 dni mi to uz nebublalo vobec ...

kup si new kamienok, hadicku co ti ide cez vrchnak do flase zalej na spojoch chemoprenom (den-dva odstat) a potom vyskusaj
(moja hadicka ma hadam 50cm)
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2843
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod Igypop » 28 Aug 2003 11:50 am

Ja som posledne použil kvasnice v pomere 5g kvasnic 4 dcl cukru.
Mám s tým podobné skúsenosti ako Tomas. Ked som dal vela kvasníc tak do 5 dní to skončilo. Teraz to uz mám viac ako 2 týždne, a pracuje to stále rovnako. CO2 najprv prepúšťam cez 1,5 L flašu s vodou.
Ja som hadicky vo vrchnákoch zatesnil tak, že som navŕtal otvor priemeru hadičky, zasunul som koniec hadičky do vrchnáku a potom som zvnútra natlačil jeden koniec takej zelenej rozdvojky (rozdelil som ju na 3 kusy). Takže sa hadička roztlačila do vyvŕtanej diery.
Skúšal som to mydlovou penou, zatiaľ to nefučí.
Bublinkuje to tak akurát, na noc to tiež nevypínam.
Igypop
 
Príspevky: 608
Obrázky: 41
Založený: 04 Jún 2003 11:31 am
Bydlisko: Pezinok

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod fero » 28 Aug 2003 12:07 pm

Ja to mam urobene nasledovne:

- 1,5 l teplej vody, pridam 1,5 cajove lyzicky drozdia a hrncek cukru.
- vsetko to premiesam v 2 litrovej flasi /najlepsie vratna plastova - je
pevnejsia/ a zavriem vrchnacikom
- na privod CO2 do akva som pouzil hadicku, ktora sa pouziva na infuzie,
je tam aj taka tvrda plastova ihla so "vzduchovou komorou s plastovou
zatkou" na napichovanie infuzii
- do vrchnaka od flase som navrtal dieru a napevno nasadil plastovu ihlu,
vsetko som zatesnil plastelinou.
- na druhy koniec som nasadil lipove drievko
- na "vzduchovej komore" je zatka
- na noc zatku otvorim, a CO2 sa uvolnuje do bytu
- rano zatku zavriem a CO2 smeruje do akva

S takto uvedenou naplnou kvasnic mi to funguje cca. 3-4 tyzdne. Bublat to zacina cca. po 1 - 1,5 hodine. Bublinkovanie postupne slabne az nakoniec uplne prestane.
Povodne som CO2 pridaval aj v noci, ale jedno rano som nasiel vsetky rybky nahromade pri filtry lapat po vzduchu. Odvtedy davkovanie CO2
na noc vypinam.
Obrázok používateľa
fero
 
Príspevky: 196
Obrázky: 25
Založený: 09 Apr 2003 13:04 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod pojme311 » 08 Feb 2013 19:11 pm

Caute niejak som nenasiel odpoved situ na mieru tak sa opytam.Dnes som zacal pridavat co2 cez kvasnice v pomere 2dcl pohar cukru a 1/4 kvasnic zaliatych 7dcl vody v 1.5l flasi.Buble to fajn.Ale neviem ako teraz s okyslicovanim kedze mam vnutorny filter z vrchnimi triskami cize do vody ide dost kyslika,aby to cocko malo aj niejaky vyznam.Neviem ci ztlmit filter alebo nechat co2 aj cez noc? Diky za vase nazory. Objem akva je 100l.
Pre sprave pochopenie pridavam foto.

CO2:zatial som to tam len tak hodil v tej zelenej koncovke je filter z cigarety.

Obrázok

Okysličovanie:Filter Atman Sif-700 500l/hod.

Obrázok
pojme311
 
Príspevky: 33
Založený: 22 Apr 2012 12:52 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod aivenhov » 08 Feb 2013 19:37 pm

pojme311 ak som ešte nezabudol matematiku tak + a - = 0 :!:

Ty si do akvária "krvopotne" cez cigaretový filter dodávaš CO2 a zároveň si ich tými perejami, čo vytváraš rozstrekovacou rampou účinne vyháňaš z akvária. Možno by pomohlo keby si tú trubicu narval do kusu molitanu .
Obrázok používateľa
aivenhov
 
Príspevky: 270
Založený: 01 Jan 2012 16:03 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod pojme311 » 08 Feb 2013 19:42 pm

OK rampu som cez regulator vypol na normalny vyvod z filtra.Ale neporadil si mi co ho mam co2 nechat aj cez noc.Samozrejme ze cigaretovy filter nahradim okyslicovacim kamenom.
Naposledy upravil pojme311 dňa 08 Feb 2013 19:46 pm, celkovo upravené 1 krát.
pojme311
 
Príspevky: 33
Založený: 22 Apr 2012 12:52 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod aivenhov » 08 Feb 2013 19:43 pm

Záleží od množstva CO2, rastlín a rýb. Ja ho nevypínam a vyrábam ho z TIBI.
Obrázok používateľa
aivenhov
 
Príspevky: 270
Založený: 01 Jan 2012 16:03 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod pojme311 » 08 Feb 2013 19:50 pm

Ryb 18 Rastlin 10 mnozstvo co2 momentalne nemam ako zmerat.A asi by bolo aj zbitocne kdedze co2 kujem len 7hodin.Zmeriam neskor.
pojme311
 
Príspevky: 33
Založený: 22 Apr 2012 12:52 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod Milan666 » 08 Feb 2013 21:43 pm

Opíš viac akvárium a daj foto celého akvária.
Tu rúrku z vývodu filtra daj preč, filter ponor hlbšie, aby vývod čeril hladinu a hadičku s cig. filtrom daj ku dnu tak, aby voda z filtra rozháňala bublinky po celom akva.
Či môžeš aj cez noc? koľko litrov má akvárium?, aké Ryby tam máš?, a ako často meníš vodu a hlavne koľko?
No a na kamienok určený na okysličovanie radšej zabudni, to by potom bolo zbytočné CO2 vôbec púšťať
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7983
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod TAMY » 08 Feb 2013 22:09 pm

To je take, pridavat CO2 a ani nevediet ci to ma vobec v tom danom akva zmysel (svetlo napr). Cim merias mnozstvo CO2? (i ked pri tych niagaroch nemusis,pravda :) ) Skus nam naozaj viac popisat technicku cast akvaria, hodit foto a potom poradime :)
TAMY
 
Príspevky: 104
Obrázky: 4
Založený: 14 Máj 2007 12:08 pm
Bydlisko: Most pri BA

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod pojme311 » 09 Feb 2013 00:28 am

Tak najprv to foto je to nekvalitne fotene mobilom.

Obrázok
Bolo tam toho viac dost som to preriedil.
Pouzival som substrat pod strk (hlina ked sa to vezme) rastlinam sa darilo ale ako som ho dal prec nieje to nic moc.Prihnojujem tekutim od sery a skusal som aj bivoja ku korenom.
Co sa tika svetla je strasne slabe 1x18w t8.Ale uz nema vyznam kupovat dalsie,chcem nieco vecsie.
Ked mam zabudnut na kamienok mam nechat ten cig.filter?
Akva ma 100l hruby objem - substrat.
Co2 som este nemeral pisal som ze som ho len dnes nahodil chcel som to skusit aj ked rastliny rastu ale uz pomalsie.(Pri tom svetle sa divim ze nezhnily) kupoval som ho davno ked som o akva nevedel ani ň.
Vodu menim 1x tyzdenne 30%,ryby su na foto aj ked nie vsetky :D
Ryby:
1xgurama modra
1xgurama zlata
2xgurama perletova
1xprisavnik
5xmrenka stvorpruha
4xmrenka nadherna
5xtetra cisarska
Diky za rady.
pojme311
 
Príspevky: 33
Založený: 22 Apr 2012 12:52 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod Milan666 » 09 Feb 2013 16:21 pm

No určite je cigaretový filter lepšia voľba a kamienok žiadna.
Rybiek máš tam požehnane, ani nie tak počet ako nevhodné druhy a keďže tieto vyprodukujú teda dosť odpadných látok, tak by im CO2 mohla v noci naozaj ublížiť.
Viac ti nepoviem, lebo moc do toho akva není vidieť.
Nakoniec, pri tom svetle by som CO2 radšej ani nepridával, rastliny ho nemajú ako spracovať
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7983
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod pojme311 » 09 Feb 2013 16:49 pm

Kedze som teraz tyzden doma tak mam to kedy sledovat.Na noc som co2 vytiahol ryby sa chodily casto nadychovat na povrch.
Necham ho zapnute tyzden a uvidim ci bude aspon badatelny vysledok kedze do akva svietim asi 16hod. denne.(Aj ked neviem ci to trocha vykompenzuje).Co sa tyka nevhodnych druhov nemozem povedat zeby boly medzi sebou neznasanlive mam ich v tejto zostave pol roka a vsetko je ok.
Co sa tyka znasanlivosti ryb je to trocha zahada kedze kazda ryba aj rovnakeho druhu sa chova inak napr.niekto napise ze ma agresivne mrenky ja mozem zas povedat opak.
Sorry za to foto lepsie to nemam ako odfotit.
pojme311
 
Príspevky: 33
Založený: 22 Apr 2012 12:52 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod Milan666 » 09 Feb 2013 22:08 pm

Ja som myslel na to, že im objem nestačí na spracovanie ich telesných "produktov", ktoré sa rozkladajú a tak rovnako vytvárajú CO2
Obrázok používateľa
Milan666
 
Príspevky: 7983
Obrázky: 39
Založený: 13 Apr 2007 12:10 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod pojme311 » 09 Feb 2013 22:35 pm

aha jasne som nevedel ako to mam pochopit :D
pojme311
 
Príspevky: 33
Založený: 22 Apr 2012 12:52 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod Janes » 09 Feb 2013 23:53 pm

Janes
 
Príspevky: 12
Obrázky: 0
Založený: 19 Nov 2011 22:21 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod Vlado21 » 10 Feb 2013 00:02 am

pojme311 napísal:Kedze som teraz tyzden doma tak mam to kedy sledovat.Na noc som co2 vytiahol ryby sa chodily casto nadychovat na povrch.

Ak vytiahol=vypol a ryby sa chodili nadychovat v noci, to sa celkom cudujem. Ked mne vypadol CO2, ryby tiez tazko lapali po dychu, musel som im pustit vzduchovanie, aby sa ukludnili. Bolo to vsak vecer pri zapnutom svetle, co som prisudzoval tomu, ze rastliny pri nedostatku CO2 prakticky prestali produkovat O2, co s rybami zvyknutymi na dobre prekyslicenu vodu (pri 27'C), poriadne zamavalo. V noci moze byt CO2 vypnute, ryby (aj rastliny) maju v spanku znizeny prijem O2 a voda je z vecera rastlinami dobre prekyslicena, takze do rana v pohode vydrzia.
Obrázok používateľa
Vlado21
 
Príspevky: 2437
Obrázky: 150
Založený: 20 Sep 2010 22:38 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod TAMY » 10 Feb 2013 00:54 am

Podla mojho nazoru pri tom svetle co mas (18W) na 100l nema vobec zmysel pridavat CO2. Ak sa mylim, opravte ma.
TAMY
 
Príspevky: 104
Obrázky: 4
Založený: 14 Máj 2007 12:08 pm
Bydlisko: Most pri BA

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.