Ako vpustat CO2 do akvaria?



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod milan » 03 Apr 2003 22:23 pm

:lol: Chcem sa spytat ako casto a dlho treba COckovat,je lepsie v noci alebo cez den?COckujem cez kvasnice.Nemate skusenost niekto s dlhodobym CO2 testom od sera?Ako tam dlho vydrzi jedna napln?Vopred diky
Obrázok používateľa
milan
 
Príspevky: 135
Založený: 30 Mar 2003 19:50 pm
Bydlisko: Stupava

Reklama

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod azet » 03 Apr 2003 23:44 pm

co2ku musis davkovat primerane, hlavne v pociatocnej faze, ked este nadrz nie je zabehana mozes zlym davkovanim sposobit masivne prusery. samozrejme ze davkovanie je nutne najma cez den, ked rastlinky asimiluju, vypinanie na noc vsak nie je nutne ak je davkovanie optimalne. kysliku je v akvariu vecer pred vypnutim svetla v dobre fungujucom akvariu hodne (maximum), dalej sa voda okyslicuje pohybom hladiny a prirodzene klesa hodnota ph, na co su zivocichy zvyknute. mnozstvo co2 produkovaneho z kvasnic sa naucis pokusmi a chybami. casom ziskas odhad pre mix a v pohode ficis.

co sa tyka testera od sery, tak ho vlastnim aj ja a je pomerne spolahlivy a nesmierne usporny, jedna napln mi vydrzi mozno 3 mesiace a ma perfektnu prisavku ktora sa uvolnila len raz za pol roka.
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod dlhy » 04 Apr 2003 15:34 pm

Ja používam CO2 s kvasníc už vyše pol roka, púšťam ho cez vzduchovací kameň tak, aby šli len jemné bublinky. Na noc vypínať nemusíš, je to piplačka a keď je to nastavené optimálne, rybám sa nič nestane. Ak to ale preženieš, môžeš začať nanovo :o mne vydrží jedna náplň 4-6 týždňov.
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod mysko » 05 Apr 2003 09:19 am

Ked som este pouzival COcko tak sa mi najlepsie osvedcilo LIPOVE DRIEVKO vyrezane do tvaru kamienku. Ma brutalne jemneeeeeeeeee bublinky a to je ucel. Cim su bublinky jemnejsie tym lepsie sa vo vode rozpustia. Lipa rastie vsade- odtrhi suchy konarik a je to
Obrázok používateľa
mysko
 
Príspevky: 31
Založený: 16 Mar 2003 11:24 am

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod milan » 07 Apr 2003 21:55 pm

hmm dal som si na zem flasu s kvasnicami a prestalo to ist zeby tam bola zima ? treba zatrepat flasou ked chcem cockovat na druhy den? pouzivam dve flase jednu na precistovanie a vdruhej mam kvasnice s cukrom treba mat aj v precistovacej flasi kamienok ?ako sa da regulovat davkovanie co2 ?
som stoho emil :wink:
Obrázok používateľa
milan
 
Príspevky: 135
Založený: 30 Mar 2003 19:50 pm
Bydlisko: Stupava

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod dlhy » 08 Apr 2003 11:15 am

To, že si dal flašku na zem by nemal byť problém, záleží to od toho, ako dlho to máš zarobené. Mne tiež niekedy začne CO2 fungovť až po 48 hodinách. A ak máš ešte druhú prečisťovaciu fľašum chvíľu to trvá, kým sa vytvorí dostatočný tlak na to :idea: , aby ti ju začalo tlačiť do akvarka. A menej tepla neuškodí, dlhšie ti vydrží náplň.
Ja regulujem klasickým škrtidlom :shock: (s koliečkom, ako sa používalo v nemocniciach pri infúziach), dá sa kúpiť v akva obchodoch za pár korún.
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod azet » 08 Apr 2003 13:02 pm

ad dlhy :shock: tak to by som teda neskusal, skrtidlo sa nemusi vyplatit, ked sa vytvori silny tlak, tak ti moze aj roztrhnut flasu, ak to nemas nejako inak vyriesene (pretlakova ochrana ) a to sa potom cely rok nezbavis burciakoveho zapachu... :wink:
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod dlhy » 08 Apr 2003 14:38 pm

ad azet :lol:, ja viem, ja mám zapojené T-čko a jeden vývod cez škrtidlo do akvarka a druhý vývod cez škrtidlo do miestnosti, len sa treba pohrať trochu so škrtidlami, aby to fungovalo správne. :( Viem si predstaviť tú ohromnú arómu v izbe, keby mi roztrhlo fľašu... :lol:
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod mysko » 09 Apr 2003 12:10 pm

Pokial davas CO2 z flase kvasnice cukor, nikdy nedocielis stabilny tlak. Ten kvasny proces proste prebieha tak ze chvilu silnie a potom zase klesa. Pokial ti to nedava bublinky skus skontrolovat ci ti to niekde nefuci von.
Obrázok používateľa
mysko
 
Príspevky: 31
Založený: 16 Mar 2003 11:24 am

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod dlhy » 09 Apr 2003 12:46 pm

Stabilný tlak sa docieliť nedá, dosť robí aj pomer koľko kvasníc a koľko cukru, ďalší faktor je okolitá teplota, čím chladnejšie, tým pomalší proces a naopak. :idea: Ale pre začiatok stačí :wink:
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod milan » 23 Apr 2003 12:48 pm

hosi ja neviem mne to stale nefunguje na 1,5l dam 20g kvasnic a 2,5 polievkove lyzice cukru a ucinok je asi 24 hod a potom nic vsedko to sadne na dno takze radte co stym ?
Obrázok používateľa
milan
 
Príspevky: 135
Založený: 30 Mar 2003 19:50 pm
Bydlisko: Stupava

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod ma3n » 23 Apr 2003 13:04 pm

Navod ako pripravit a aplikovat CO2 je aj na:
http://www.prospector.wz.cz/AplikatorCO2.htm
MFodor
Obrázok používateľa
ma3n
 
Príspevky: 31
Obrázky: 3
Založený: 10 Mar 2003 15:30 pm
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod azet » 23 Apr 2003 13:07 pm

ja na 60l akvarko davam 1,5l flasu do nej 200g krystaloveho cukru a 1/8 z kvasnicovej kocky, drzi to cca. 2-4 tyzdne, tak skus si z toho nieco odvodit a experimentovat - aky je pohyb vody, kolko je rastlin v nadrzi a aka je spotreba co2ky atd.
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod mh » 23 Apr 2003 13:20 pm

Ja davam 1/2 kocky drozdia a cukor davam po lyziciach - ked prestane tlakovat, pridam dalsiu a o5 to ide. Takto nedosiahnem zbytocne velky tlak na kratku dobu a dlhsie to vydrzi
mh
 
Príspevky: 34
Obrázky: 3
Založený: 14 Apr 2003 12:44 pm

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod milan » 23 Apr 2003 13:34 pm

a davate to tiez cez dve flase ja hej a nebublinkuje to po 24 hod
Obrázok používateľa
milan
 
Príspevky: 135
Založený: 30 Mar 2003 19:50 pm
Bydlisko: Stupava

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod azet » 23 Apr 2003 13:49 pm

ad milan

ak mas na mysli bubblecounter, tak do 2 nadrzi nie a do jednej najvacsej ho pouzivam, musim povedat, ze bublinky potom uz nejdu pravidelne, ale navalovo, ale vydrzi 2 - 4 tyzdne, takze skus experimentovat s mixom...
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod salik » 23 Apr 2003 19:31 pm

Martin Fodor napísal:Navod ako pripravit a aplikovat CO2 je aj na:
http://www.prospector.wz.cz/AplikatorCO2.htm

:arrow: 10.10.02 - Pridané nové stránky: Automatický aplikátor co2

akva.sk-> články -> ::: CO2-automatický dávkovač :::
akva.sk-> články -> ::: CO2 :::
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2843
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod salik » 23 Apr 2003 19:49 pm

milan napísal:a davate to tiez cez dve flase ja hej a nebublinkuje to po 24 hod

:arrow: na 100% ti to unika cez niektory spoj,
ja som spoje lepil chemoprenom + plastelina ako "istota", ale slape to samozrejme aj bez nej
Obrázok
Obrázok používateľa
salik
Site Admin
 
Príspevky: 2843
Obrázky: 52
Založený: 07 Jún 2002 19:06 pm
Bydlisko: Sväty Jur

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod jacik » 23 Apr 2003 20:24 pm

ahojte,

moj postup je prakticky ako aj vase:
-do teplej vody 1/4 drozdia a 2 polievkove lyzice krystaloveho cukru (niekto mi spominal ze to musi byt krystalovy)
-utesnenie mam urobene tak, ze do vrchnacikov z 1,5L flasky mam navrtanu presnu dierku len o trosku mensiu ako vzduchovaciu hadicku - prakticky som to uz vobec nemusel utesnovat :-)

mne to vydrzalo v pohode 2 tyzdne.
jacik
 
Príspevky: 1026
Obrázky: 24
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod minky » 23 Apr 2003 21:07 pm

milan napísal:hosi ja neviem mne to stale nefunguje na 1,5l dam 20g kvasnic a 2,5 polievkove lyzice cukru a ucinok je asi 24 hod a potom nic vsedko to sadne na dno takze radte co stym ?


Clovece co tak setris s tym cukrom :?: :?: :?: Jasne ze ti to vydrzi len tak malo. Ked kvasnice spotrebuju cukor tak uz dalej nemaju co papkat a preto ti ani nevznika CO2. Ja nikdy presne nemeriam kolko davam cukru a kvasnic, ale cukru davam za dva 2,5 dcl hrnceky ... nie polievkove lyzice :!:
Obrázok používateľa
minky
 
Príspevky: 90
Obrázky: 3
Založený: 08 Júl 2002 10:21 am
Bydlisko: Prievidza

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod milan » 24 Apr 2003 15:10 pm

minky preboha 2,5dcl co makas v cukrovare :lol: a salik mne to urcite neunika mam to presne ako jacik aj som to tlakoval a neunika nic hmm
tak asi to bude cukrom
alebo ze to mam cez dve flase koli precisteniu a nazemi a do akvarka to je asi dva metre zeby dlha trasa ?
Obrázok používateľa
milan
 
Príspevky: 135
Založený: 30 Mar 2003 19:50 pm
Bydlisko: Stupava

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod dlhy » 24 Apr 2003 15:30 pm

No ja dávam podobne ako minky 2 hrnčeky cca 30-40dkg cukru a ako kedy, od 4 do 6-tich týždňov fungujem :lol:
Obrázok používateľa
dlhy
 
Príspevky: 128
Založený: 01 Apr 2003 12:43 pm
Bydlisko: Nováky

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod jacik » 24 Apr 2003 19:36 pm

aj ja som to mal cez precistovaciu flasu a hadicka bola dlha, aj 2 metre a v pohode. to drozdie mas nove? a davas krystalovy cukor? a na zaciatku teplu vodu (nie vriacu)? v izbe kde mi to kvasilo som mal od 23°C vyssie.

tak potom este skus pridat cukor. na inete ludia tvrdili ze im to bezi aj 6 tyzdnov. mozno treba viac cukru. to som neskusal. mne najviac necele 3 tyzdne.

ahoj
jacik
 
Príspevky: 1026
Obrázky: 24
Založený: 15 Jan 2003 09:56 am
Bydlisko: Trenčín

Re: Ako vpustat CO2 do akvaria?

Odoslaťod minky » 24 Apr 2003 21:53 pm

milan napísal:minky preboha 2,5dcl co makas v cukrovare :lol:

Nie v cukrovare nie. Ale bez toho ti to nepojde bohuzel :( Nic sa neboj a pridaj cukru :) . Ak sa ti nevidi davat take velke mnozstvo, tak pridaj menej ako som pisal ale viac ako zvyknes a uvidis ci ti vydrzi dlhsie. Ono to funguje asi takto: cim viac cukru a mensie mnozstvo kvasnic (myslim tym pomer medzi nimi) tym dlhsie ti to vydrzi ale bude to slabsie bublinkovat. A cim viac kvasnic a menej cukru tym bude reakcia silnejsia ale vydrzi to menej. Je to len na odskusani a doladeni...
Obrázok používateľa
minky
 
Príspevky: 90
Obrázky: 3
Založený: 08 Júl 2002 10:21 am
Bydlisko: Prievidza

Ďalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.