Ako znovuozivit akvarium ?



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Ako znovuozivit akvarium ?

Odoslaťod _daRK » 07 Júl 2008 08:54 am

Zdravim, mam 58 l akvarium, ale nemal som cas za posledny rok sa mu venovat, vodu som menil, len ked uz bolo namale, rastlinky a filter sa pokryl zvlastnou tmavozelenou hmotou, ktoru nejde ani len oskrabat. Filter som cistil raz za 2 mesiace. Cakal som kym este dozije posledna rybicka, ze akvarium zrusim, pretoze som nevidel moznost ako ho dat dohromady. Teraz som sa vsak rozhodol, ze ho znova ozvim, nakolko sa mi situacia zmenila, avsak neviem ako. Cim zacat ? Ako vycistit akva od toho sajrajtu, co tam zostal (zeleny povlak po stenach - riasa, tmavozeleny povlak na filtri a koreni - ktory nejde dat dole, pociatok stetinkovej riasy). Akva v povodnom stave mam v galerii. Zostala mi tam krevetka, jedna neonka a samec ostriezika purpuroveho.

Prosim, nebombardujte ma tym, ze som ignorant a tyran, fakt som mal ine problemy ako riesit pravidlnu udrzbu akvaria, bolo mi vsak luto rybicky "splachnut".
_daRK
 
Príspevky: 80
Obrázky: 5
Založený: 11 Jan 2005 11:10 am
Bydlisko: Zilina

Reklama

Re: Ako znovuozivit akvarium ?

Odoslaťod ASCARI » 07 Júl 2008 09:07 am

No keď tak pozerám tvoju osobnú galériu tak myslím že s opätovným založením nebudeš mať problém. Ten zelenomodrý povlak čo opisuješ je sinica... Pokiaľ je to velmi zlé tak to proste vsetko vyber, vydrhni kefou a nanovo to založ. Pokiaľ sa to dá riešiť čiastočne tak vyber a vydrhni len tie časti ktoré sú pokryté sinicou...
Obrázok používateľa
ASCARI
 
Príspevky: 249
Obrázky: 51
Založený: 02 Nov 2006 12:18 pm
Bydlisko: Lučenec

Re: Ako znovuozivit akvarium ?

Odoslaťod janko » 07 Júl 2008 10:28 am

_daRK napísal:Zdravim, mam 58 l akvarium, ale nemal som cas za posledny rok sa mu venovat, vodu som menil, len ked uz bolo namale, rastlinky a filter sa pokryl zvlastnou tmavozelenou hmotou, ktoru nejde ani len oskrabat. Filter som cistil raz za 2 mesiace. Cakal som kym este dozije posledna rybicka, ze akvarium zrusim, pretoze som nevidel moznost ako ho dat dohromady. Teraz som sa vsak rozhodol, ze ho znova ozvim, nakolko sa mi situacia zmenila, avsak neviem ako. Cim zacat ? Ako vycistit akva od toho sajrajtu, co tam zostal (zeleny povlak po stenach - riasa, tmavozeleny povlak na filtri a koreni - ktory nejde dat dole, pociatok stetinkovej riasy). Akva v povodnom stave mam v galerii. Zostala mi tam krevetka, jedna neonka a samec ostriezika purpuroveho.

Prosim, nebombardujte ma tym, ze som ignorant a tyran, fakt som mal ine problemy ako riesit pravidlnu udrzbu akvaria, bolo mi vsak luto rybicky "splachnut".



jednoducho vymen 80% vody, riadne vyper filter a daj ho s5.
Následne vypni osvetlenie a úplne zatemni akva hrubou dekou, osuškou čímkoľvek nepriehľadným.
Nechaj bežať filter so vzduchovaním zatemnené min 4-5 dní, ked rastlinky doteraz vydržali, vydržia aj toto.Mám skúsené.
Po 5 dňoch odkry a zasa vymeň min 80% vody do ktorej sa za ten čas podstatná časť rias a siníc rozložila a dramaticky stúpli NO3.
Ak je zalenini v akva ešte na pohľad veľa o 2- 3 dni kúru zopakuj r identickým postupom!!!
Obrázok používateľa
janko
 
Príspevky: 527
Obrázky: 93
Založený: 15 Máj 2006 21:35 pm
Bydlisko: Senica

Odoslaťod Mariok » 07 Júl 2008 18:28 pm

58 l akva? Ja by som odlovil tie tri živočíchy do kýbla (ostriežika asi radšej zvlášť, nechal ich tam s nejakými stonkovými rastlinami ak ti ostali), filter hodil do druhého vedra ak je funkčný aby si nezabil baktérie v ňom (nechal by som ho tam bežať). Rastliny by som dal do ďalšej nádoby,ak sú zariasené do vody pridal hypermangán (aspoň na cca 2 hodiny vodu pre istotu len do ružova), štrk do daľšej nádoby - bez premývania a zaliať pôvodnou vodou z akva (prípadne zliať hrubé nečistoty). Akva samé surovo vyčistiť savom, koreň taktiež, poriadne vymyť, vrátiť pôvodné dno, nasadiť rastliny, napusťiť, osadiť v starej vode vyčistený filter.
Čo ti radí Janko je dobré "ekologické" riešenie, ale na dlho. Pri tak malom akva by som postupoval tak ako píšem , aj za cenu risku, že neviem, čo spraví filter v čerstvej vode (či prežijú baktérie, alebo zamoria vodu, meral by som NO2 pokiaľ tam vrátim živočíchy).
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.